Ένωσις Νέων Τραστ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

H Ένωσις Νέων Τραστ ήταν αθλητικός σύλλογος της Λευκωσίας. Ήταν ο πρώτος πρωταθλητής, κυπελλούχος και νταμπλούχος Κύπρου.

Trast nicosia logo.jpg

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1924 από μια ομάδα διαπρεπών μελών της κοινωνίας της Λευκωσίας. Η ίδρυση του Τραστ έφερε μια νέα πνοή στα κοινωνικοπολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Το σωματείο πρωτοστάτησε στη διοργάνωση πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ενώ ανέπτυξε και εθνική δράση.

Το Μάρτιο του 1924 ο Ποδοσφαιρικός Ομίλος Παγκύπρια (ΠΟΠ), η πρώτη αμιγώς ποδοσφαιρική ομάδα της Κύπρου, διαλύθηκε. Την τότε εποχή οι ομάδες δεν είχαν προπονητή. Την ενδεκάδα επέλεγε ο αρχαιότερος ή ο καλύτερος παίχτης της ομάδας. Μια διαμάχη ξέσπασε μεταξύ δύο παιχτών του ΠΟΠ για τη θέση του δεξιού κυνηγού. Μια ομάδα ποδοσφαιριστών αποχώρησε από τον ΠΟΠ και εντάχθηκε στον "Πανεργατικό Όμιλο", ο οποίος είχε ιδρυθεί το 1921 στη Λευκωσία. Μετά την εξέλιξη αυτή μετονομάστηκε σε "Ποδοσφαιρικός Σύνδεσμος Πανεργατικός". Ένας άλλος όμιλος ποδοσφαιριστών του ΠΟΠ προσχώρησε στο νεοσύστατο σωματείο Ένωσις Νέων Τραστ. Το Τραστ και ο Πανεργατικός ασχολήθηκαν συστηματικά και οργανωμένα με το ποδόσφαιρο συγκροτώντας ισχυρές ομάδες. Τα μεταξύ τους παιχνίδια ήταν ντέρμπι με μεγάλο φανατισμό. Τα δύο σωματεία εκπροσωπούσαν διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Στο Τραστ συγκεντρώθηκε η κοινωνική ελίτ της Λευκωσίας (γιατροί, δικηγόροι, δικαστικοί, έμποροι κ.α.) ενώ τα μέλη και οπαδοί του Πανεργατικού άνηκαν κυρίως στην εργατική τάξη.[1]

Το 1922 φτάνει στην Κύπρο από την Αλεξάνδρεια ο ελληνικής καταγωγής Γεώργιος Πούλιας. Σκοπός του ήταν η ανάληψη, σε συνεργασία με έναν από τους θείους του, της διαχείρισης της επιχείρησης «Καπνοβιομηχανία Διανέλλου και Bεργόπουλου». Θα αντικαθιστούσε τον αποθανόντα Bεργόπουλο. O Γεώργιος Πούλιας ήταν ένας ισχυρός και δραστήριος οικονομικός παράγοντας της εποχής, με εμπλοκή και στην πολιτική. Η αίτηση του Πουλία για να εγγραφεί ως μέλος του Τραστ απορρίφθηκε. Παράλληλα, η επιλογή μελών του σωματείου με βάση τα κριτήρια καταγωγής τους αποτέλεσε κύρια και σοβαρή διαφωνία. Μερίδα μελών υποστήριξε την άποψη ότι μόνο Έλληνες Ορθόδοξοι θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα εγγραφής ως μέλη του Τραστ. Από την άλλη υπήρχε η άποψη να συνεχίσει το σωματείο να αποδέχεται ως μη τακτικά μέλη του Αρμένιους, Λατίνους και Μαρωνίτες, όπως ίσχυε από της ίδρυσης του. Τελικά, μέλη και ποδοσφαιριστές που επιδίωκαν τη δημιουργία ενός καθαρά ελληνικού σωματείου στη Λευκωσία με τη συμμετοχή μόνο Ελλήνων Κυπρίων απεχώρησαν και ίδρυσαν στις 8 Νοεμβρίου 1926 τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ). Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η διαμάχη στους κόλπους του Τραστ δημιουργήθηκε λόγο παρεξηγήσεων με αφορμή της Δημοτικές Εκλογές που είχαν διενεργηθεί το 1926. Η ανάμιξη του Πουλία στην πολιτική σκηνή υπήρξε έντονη και λίγους μήνες πριν αποχωρήσει και ιδρύσει τον ΠΟΕΛ εξελέγη Αντιδήμαρχος Λευκωσίας ως εκπρόσωπος του προοδευτικού κόμματος, το οποίο είχε τη στήριξη της Εκκλησίας και μεγάλης μερίδας της άρχουσας τάξης. Ο ΠΟΕΛ, υπό την προεδρία του Πουλία, ο οποίος διέθετε μεγάλη οικονομική επιφάνεια και το στήριζε, αγκαλιάστηκε από όλα τα κοινωνικά στρώματα της Λευκωσίας, ενώ το Τραστ συνέχισε να συγκεντρώνει και να εκπροσωπεί μεγάλο μέρος της κοινωνικής ελίτ της πόλης. Το 1928 ο ΠΟΕΛ μετονομάζεται σε Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας (ΑΠΟΕΛ).[2]

Το 1933 ο Τραστ γίνεται η πρώτη κυπριακή ομάδα που μεταβαίνει στην Ελλάδα. Σε φιλικό αγώνα αντιμετώπισε τον Παναθηναικό.

Το 1934 μαζί με άλλες εφτά ομάδες ίδρυσαν την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα και το πρώτο επίσημο κύπελλο κατέκτησε ο Τραστ. Τα πρώτα χρόνια πρωταγωνιστούσαν ο Τραστ και ο ΑΠΟΕΛ. Οι σχέσεις τους ήταν εχθρικές. Στις 17 Απριλίου 1938, σε ένα μεταξύ τους παιχνίδι πρωταθλήματος υπήρξε διακοπή. Η ΚΟΠ επέρριψε την ευθύνη στον Τραστ. Ο Τραστ, ο οποίος ήταν ήδη κυπελλούχος αφού το κύπελλο διεξάγονταν πριν το πρωτάθλημα, θεωρώντας πως τύγχανε άδικης αντιμετώπισης και άνισης μεταχείρισης από την ΚΟΠ και πως αποτελούσε θύμα μιας μεθοδευμένης και χρόνιας πολεμικής που εξαπέλυαν εναντίον του η ΚΟΠ και ο ΑΠΟΕΛ με στόχο να το πλήξουν και να το καθηλώσουν, αποφάσισε στις 23 Απριλίου 1938 τη διάλυση της ποδοσφαιρικής του ομάδας. Οι υπόλοιπες τρεις ομάδες που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου συμφώνησαν να αποχωρήσουν και να μην δώσουν τις υπόλοιπες συναντήσεις τους. Τελικά οι αγώνες τους έγιναν το Οκτώβριο.[3]

Χρώματα είχε το πράσινο και κίτρινο και έδρα το παλιό Γ.Σ.Π. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στα τέσσερα πρωταθλήματα Κύπρου που συμμετείχε τερμάτισε μια φορά στην πρώτη θέση και τις υπόλοιπες τρεις στη δεύτερη αλλά και το γεγονός ότι και στις τέσσερις διοργανώσεις του κυπέλλου Κύπρου έπαιξε σε ισάριθμους τελικούς έχοντας 3 κατακτήσεις.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γαβριηλίδη, Μιχάλης; Παπαμωησέως, Στέλιος (2001). Ένας αιώνας Κυπριακό ποδόσφαιρο. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. ISBN 9963-8720-1-8. 
  • Μελετίου, Γιώργος (2011). Κυπριακό ποδόσφαιρο 1900-1960. Λευκωσία: Power Publishing. ISBN 978-9963-688-87-6. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]