Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (αντισφαίριση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λήμμα αναφέρεται στο τμήμα τέννις του Ολυμπιακού. Για τα υπόλοιπα τμήματα δείτε το λήμμα Ολυμπιακός ΣΦΠ
Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.
Τμήμα Τέννις

Πληροφορίες
Έτος ίδρυσης 1998

Το 1998, η τότε διοίκηση του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, η οποία βρισκόταν υπό την προεδρία του Λεωνίδα Θεοδωρακάκη, αποφάσισε να ιδρύσει τμήμα αντισφαίρισης, το οποίο θα λειτουργούσε και θα συμμετείχε στις επίσημες διοργανώσεις που διεξάγονταν στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (Ε.Φ.Ο.Α).

Πρώτο προπονητή του νεοσυσταθέντος τότε τμήματος του Ολυμπιακού αποτέλεσε ο Κωνσταντίνος Σπανός, σημαντικό όνομα της ελληνικής αντισφαίρισης. Το τμήμα αντισφαίρισης αποτελεί ένα από τα νεότερα τμήματα του Ολυμπιακού Πειραιώς μαζί με τη Συγχρονισμένη Κολύμβηση (1998), το Τάε Κβον Ντο (2013) και το Κικ Μπόξινγκ (2013).

Ενίσχυση τμήματος και πρώτες επιτυχίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε πρώτη φάση, η διοίκηση του Ολυμπιακού Πειραιώς στελέχωσε το τμήμα αντισφαίρισης του συλλόγου με περίπου είκοσι Έλληνες αθλητές οι οποίοι αποτελούνταν από αγόρια και κορίτσια νεαρής ηλικίας και συγκεκριμένα από 6 έως 19 ετών. Με τον τρόπο αυτό, ξεκίνησε η σταδιακή στελέχωση όλων των τμημάτων αντισφαίρισης του Ολυμπιακού σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα (παίδων, εφήβων, ανδρών). Κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το τμήμα αντισφαίρισης του Ολυμπιακού σημείωσε σημαντικές επιτυχίες και αρκετά υψηλές διακρίσεις, μόνο όμως σε επίπεδο νέων (παίδων και εφήβων) και όχι σε επίπεδο ανδρών ή γυναικών.

Το 2003, μόλις πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του συγκεκριμένου τμήματος του Ολυμπιακού ήρθε και η πρώτη μεγάλη διασυλλογική διάκριση, καθώς ο αθλητής του ερυθρόλευκου συλλόγου Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του ενωσιακού πρωταθλήματος αντισφαίρισης που διεξήχθη στη Σαλαμίνα το ίδιο έτος.

Μετά την επιτυχία αυτή, το τμήμα αντισφαίρισης του Ολυμπιακού συνέχισε να ενισχύεται με σημαντικά ονόματα του χώρου της αντισφαίρισης τόσο σε επίπεδο ανδρών, όσο και σε επίπεδο γυναικών. Σημαντικοί αθλητές που εντάχθηκαν στον ερυθρόλευκο σύλλογο ήταν από τους άντρες οι: Αλιγιάννης, Σαρίκας, Θεωδορίδης Φαν, Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ενώ από τις γυναίκες οι: Ζένια και Σάντρα Παλατιανού, καθώς επίσης και η Άννα Κουμάντου, η οποία αποτελούσε το μεγάλο όνομα του ερυθρόλευκου συλλόγου σε επίπεδο γυναικών. Παρά τη δυναμική του συλλόγου, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να διακριθεί σε πανελλήνιο επίπεδο, με τις επιτυχίες και τις διακρίσεις να περιορίζονται σε ατομικά επίπεδα.

Το 2007, εννιά χρόνια μετά την ίδρυση του τμήματος και τέσσερα μετά την κατάκτηση του πρώτου τίτλου του ερυθρόλευκου συλλόγου, ήρθε και ο δεύτερος τίτλος για το τμήμα αντισφαίρισης του Ολυμπιακού Πειραιώς. Ο λόγος για το Παιδικό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης, το οποίο κατακτήθηκε το 2007 και αποτέλεσε τον πρώτο τίτλο του τμήματος αντισφαίρισης του Ολυμπιακού σε επίπεδο νέων.

Αναστολή λειτουργίας και επαναδραστηριοποίηση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα επόμενα χρόνια, το τμήμα αντισφαίρισης του Ολυμπιακού Πειραιώς πέρασε σε δεύτερη μοίρα καθώς οι εκάστοτε διοικήσεις του ερυθρόλευκου συλλόγου έδιναν περισσότερο βάση στην οργάνωση και τη λειτουργία των υπόλοιπων ερασιτεχνικών τμημάτων του Ολυμπιακού τα οποία πρωταγωνιστούσαν σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η παρακμή του τμήματος αντισφαίρισης του Ολυμπιακού γινόταν με αργά αλλά ταυτόχρονα σταθερά βήματα, με αποτέλεσμα να αδρανοποιηθεί και τελικά να κατασταλεί η λειτουργία του, πριν καν προλάβει να συμπληρώσει δύο δεκαετίες ύπαρξης.

Το τμήμα επαναδραστηριοποιήθηκε το 2018 και μέχρι στιγμής υφίσταται μόνο σε επίπεδο ακαδημιών. Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός έχει κάνει κάλεσμα σε όσους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες επιθυμούν να εγγραφούν στο συγκεκριμένο τμήμα προκειμένου μελλοντικά να αποτελέσουν στελέχη της αγωνιστικής ομάδας σε επίπεδο ανδρών αλλά και γυναικών.

  • 1 Ενωσιακό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης
2003
  • 1 Παιδικό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης
2007

Αξιόλογοι αθλητές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(με αλφαβητική σειρά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
|}|}