Ιωάννα της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννα της Αγγλίας
Βασίλισσα της Σικελίας
Περίοδος13 Φεβρουαρίου 1177 - 11 Νοεμβρίου 1189
Στέψη13 Φεβρουαρίου 1177
Κόμισσα της Τουλούζης
ΠερίοδοςΟκτώβριος 1196/1197 - 4 Σεπτεμβρίου 1199
ΓέννησηΟκτώβριος 1165
Ανζέ, Ανζού, Γαλλία
Θάνατος4 Σεπτεμβρίου 1199
Αββαείο του Φοντεβρώ, Γαλλία
Τόπος ταφήςΑββαείο του Φοντεβρώ, Γαλλία
ΣύζυγοςΓουλιέλμος Β΄ της Σικελίας
Ραϋμόνδος ΣΤ΄ της Τουλούζης (1196/1197-1199)
Επίγονοι(;) Βοϊμόνδος
Ραϋμόνδος Ζ΄ της Τουλούζης
Μαρία της Τουλούζης
Ριχάρδος της Τουλούζης
ΟίκοςΟίκος των Πλανταγενετών
ΠατέραςΕρρίκος Β΄ της Αγγλίας
ΜητέραΕλεονώρα της Ακουιτανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Ιωάννα της Αγγλίας (Joan of England, Οκτώβριος 1165 - 4 Σεπτεμβρίου 1199) ήταν βασίλισσα της Σικελίας, έβδομο παιδί και μικρότερη κόρη του βασιλιά Ερρίκου Β΄ της Αγγλίας και της Ελεονώρας των Πουατιέ, κόρης του Γουλιέλμου Ι΄ δούκα της Ακουιτανίας[1].

Γεννήθηκε στο κάστρο της πόλης Ανζέρ στο Ανζού της Γαλλίας. Έζησε τα νεανικά της χρόνια μαζί με τη μητέρα της στο Ουίντσεστερ και στο Πουατιέ. Ο βασιλιάς Γουλιέλμος Β΄ της Σικελίας έστειλε απεσταλμένους στην αυλή του Άγγλου βασιλιά (1176), προκειμένου να ζητήσουν τη μικρή Ιωάννα σε γάμο. Η Ιωάννα αναχώρησε για τη Σικελία συνοδευόμενη από τον Ιωάννη της Οξφόρδης, επίσκοπο του Νόργουιτς. Μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι, όπου κινδύνευσε πολλές φορές η ζωή τους από την τρικυμία, έφτασαν στο Παλέρμο, όπου η Ιωάννα παντρεύτηκε τον Σικελό βασιλιά (1177). Ίσως απέκτησε ένα τέκνο, τον Βοϊμόνδο, που γενν. 1181/2 και απεβ. βρέφος, αν υπήρξε.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της (1189), αιχμαλωτίστηκε από τον νέο βασιλιά της Σικελίας Τανκρέδο.

Ο αδελφός της Ριχάρδος Α΄ ο Λεοντόκαρδος έφτασε στην Ιταλία (1190) στον δρόμο του για τους Αγίους Τόπους, ζητώντας από τον Τανκρέδο την επιστροφή της αδελφής του και της προίκας της. Όταν ο Τανκρέδος αρνήθηκε, ο Ριχάρδος αποφάσισε να μείνει στην Ιταλία: πολιόρκησε τη Μεσσίνα, εξαναγκάζοντας τον Τανκρέδο να του δώσει την αδελφή του και την προίκα της.

Τον Μάρτιο (1191) έφτασε στη Μεσσίνα και η μητέρα του, Ελεονώρα της Ακουιτανίας, με τη σύζυγο του Ριχάρδου, Βερεγγάρια της Ναβάρρας, δίνοντάς την υπό την προστασία της Ιωάννας. Ο Ριχάρδος έβαλε την αδελφή του και τη σύζυγό του σε ένα καράβι εκπλέοντας από τη Σικελία, αλλά θαλασσοταραχή χώρισε τα πλοία τους και ο Ριχάρδος ναυάγησε στην Κρήτη. Αντίθετα, η Βερεγκάρια και η Ιωάννα βρέθηκαν στην Κύπρο: ο άρχοντας του νησιού Ισαάκιος Κομνηνός της Κύπρου επιχείρησε να τις συλλάβει και τότε εμφανίστηκε ο Ριχάρδος. Ο Ριχάρδος συνέλαβε τον Ισαάκιο, τον φυλάκισε και έστειλε τη Βερεγκάρια και την Ιωάννα στην Άκρα.

Ήταν η αγαπημένη αδελφή του Ριχάρδου και επιχείρησε να την παντρέψει με τον αδελφό τού Σαλαντίν, Αλ Αντίλ Α', προκειμένου να τοποθετηθούν βασιλείς των Ιεροσολύμων. Η προσπάθεια ναυάγησε, γιατί η Ιωάννα δεν ήθελε να παντρευτεί έναν μουσουλμάνο και ο Αλ Αντίλ δεν ήθελε να νυμφευτεί μια χριστιανή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του 1196 τον Ραϊμόνδο ΣΤ΄ κόμη της Τουλούζης και γέννησε τον διάδοχό του:

Ενώ η Ιωάννα ήταν έγκυος, μία επανάσταση ευγενών την ανάγκασε να δραπετεύσει. Πήγε να ζητήσει βοήθεια από τον αδελφό της Ριχάρδο Α΄, αλλά τον βρήκε νεκρό. Κατέφυγε στη μητέρα της, Ελεονώρα της Ακουιτανίας, στο αββαείο του Φοντεβρώ, όπου και απεβίωσε στη γέννα και τάφηκε στο αββαείο του Φοντεβρώ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Alison Weir, Britain's Royal Families: The Complete Genealogy, σελ. 64, Λονδίνο: Vintage Books (2008)