Επτά λόφοι της Κωνσταντινούπολης
Εμφάνιση
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Η Κωνσταντινούπολη ήταν γνωστή κατά τη βυζαντινή περίοδο ως Επτάλοφος, διότι ακολουθώντας το μοντέλο της Ρώμης, κτίστηκε επάνω σε επτά λόφους.
Οι επτά λόφοι της Κωνσταντινούπολης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Και οι επτά λόφοι βρίσκονται εντός των Θεοδοσιανών τειχών· σε κάθε λόφο είναι χτισμένα μνημειακά θρησκευτικά κτήρια (εκκλησίες, οι οποίες μετατράπηκαν σε τεμένη από του Οθωμανούς).
- Ο πρώτος λόφος, στον οποίο ιδρύθηκε η αρχαία πόλη του Βυζαντίου, ξεκινά από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και περιλαμβάνει την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί και το Τοπ Καπί.
- Ο δεύτερος λόφος περιλαμβάνει το Τέμενος Νουρουοσμανιγιέ, το μεγάλο παζάρι και την Στήλη του Κωνσταντίνου Α΄. Χωρίζεται από τον πρώτο λόφο στη συνοικία Εμίνονου.
- Ο τρίτος λόφος, στον οποίο βρίσκεται το Τέμενος Σουλεϊμανιγιέ, το Τέμενος Βαγιαζίτ Β΄ και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, φτάνει μέχρι και την συνοικία Κούμκαπι.
- Ο τέταρτος λόφος, όπου στεκόταν ο Ναός των Αγίων Αποστόλων (που κατεδαφίστηκε από τους Οθωμανούς και στη θέση του έκτισαν το Φατίχ τζαμί) φτάνει μέχρι την όχθη του Κεράτιου κόλπου.
- Ο πέμπτος λόφος περιλαμβάνει το Τέμενος Γιαβούζ Σελίμ και χωρίζεται από τον έκτο με μία κοιλάδα στη συνοικία Μπαλάτ.
- Ο έκτος λόφος βρίσκεται στη συνοικία Εντιρνέ Καπού και φτάνει μέχρι την πύλη Πολυάνδρου των Θεοδοσιανών τειχών.
- Ο έβδομος λόφος, γνωστός και ως ξηρόλοφος, φτάνει μέχρι τη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- (Γαλλικά) Janin, Raymond (1964). Constantinople Byzantine (2η έκδοση). Παρίσι: Institut Français d'Etudes Byzantines.