Η μάχη ξεκίνησε με το πέρασμα του Νότιου Μοράβα από την 1η Βουλγαρική Στρατιά και έληξε με ολοκληρωτική ήττα του σερβικού στρατού. Η κύρια επίθεση των Βουλγάρων σημειώθηκε στην κατεύθυνση Νις-Πρίστινα. Για 2 μέρες, οι σερβικός στρατός κατέλαβε το Προκούπλιε, όπου έδειξε βραχυχρόνια αντίσταση.
Ο σερβικός στρατός που είχε σοβαρό αριθμητικό μειονέκτημα υποχώρησε και αντιστάθηκε για τελευταία φορά στην πόλη Γκνίλανε. Οι Σέρβοι προχώρησαν σε απελπισμένη αντεπίθεση μεταξύ του Βράνιε και του Κουμάνοβο για να ενωθούν με τις αγγλογαλλικές δυνάμεις, αλλά ηττήθηκαν. Η 6η μεραρχία πεζικού και η 9η μεραρχία πεζικού της 1ης Βουλγαρικής Στρατιάς κατέλαβαν με ευκολία την Πρίστινα στις 24 Νοεμβρίου. Τότε, ολόκληρος ο βουλγαρικός στρατός προωθήθηκε, έχοντας τη στήριξη μονάδων της 11ης Γερμανικής Στρατιάς και της 3ης Αυστροουγγρικής Στρατιάς στα βόρεια. Η επίθεση ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου με την κατάληψη της Δίβρης (Ντέμπαρ). Οι Σέρβοι έχασαν 30.000 στρατιώτες, 199 κανόνια, 150 αυτοκίνητα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Ο σερβικός στρατός υποχώρησε αρχικά στην Αλβανία και μετέπειτα μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα.
↑Българската армия в Световната война, vol. V (1946), σελ. 143. Οι αριθμοί αναφέρονται στις δυνάμεις που είχαν οι Κεντρικές Δυνάμεις στην περιοχή κατά τις 2 Νοεμβρίου 1915
↑Българската армия в Световната война, vol. V (1946), σελ. 242. Αυτός ο αριθμός υπολογίστηκε από το Γενικό Επιτελείο της Αυστροουγγαρίας.
Атанас Пейчев и колектив, 1300 години на стража, Военно издателство, София 1984.
Министерство на войната, Щаб на войската (1946). Българската армия в Световната война 1915 - 1918, Vol. V. Косовската операция. Печатница на щаба навойската, София.