Εκλογές στο Πακιστάν
Το Σύνταγμα του Πακιστάν προβλέπει την διεξαγωγή εκλογών για την άνω και κάτω βουλή καθώς και για τα κοινοβούλια των ομόσπονδων κρατιδίων του Πακιστάν. Συνήθως διεξάγονται γενικές εκλογές κάθε πέντε χρόνια, δηλαδή τριπλές εκλογές για τις τρεις προαναφερθείσες περιπτώσεις.
Οι βουλευτικές εκλογές αφορούν τα δύο σώματα του κοινοβούλιου. Η κάτω βουλή, που ονομάζεται Εθνοσυνέλευση, έχει 342 μέλη, από τα οποία 272 εκλέγονται απευθείας από χωρισμένες μονοεδρικές περιφέρειες. Οι υπόλοιπες μοιράζονται στα κόμματα ανάλογα με το ποσοστό που πήραν στις εκλογές και από αυτές, 60 προορίζονται για γυναίκες και 10 για μη Μουσουλμανικές μειονότητες. Στην άνω βουλή, στη Γερουσία, εκλέγονται 23 αντιπρόσωποι για κάθε ένα από τα τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια του Πακιστάν, 8 μέλη επιλέγονται από την Κυβέρνηση και 4 μέλη εκλέγονται από την Εθνοσυνέλευση για να αντιπροσωπεύσουν την ομοσπονδιακή περιφέρεια της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, οπότε συνολικά υπάρχουν 104 μέλη. Τα δύο αυτά σώματα από κοινού εκλέγουν τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Πακιστάν.[1][2]
Γενικές εκλογές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι πιο πρόσφατες εκλογές ήταν οι γενικές εκλογές του 2018, άρα οι επόμενες προβλέπονται για το 2023.
Γενικές εκλογές 2008
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι γενικές εκλογές του 2008 ήταν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές που πραγματοποιούνταν μετά την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας το 1999. Η προεκλογική περίοδος στιγματίστηκε από την δολοφονία της αρχηγού της αντιπολίτευσης, Μπεναζίρ Μπούτο. Το κόμμα της, το Πακιστανικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε στις εκλογές, και εξασφάλισε 122 έδρες. Αν και οι έδρες αυτές δεν ήταν αρκετές για μία απόλυτη πλειοψηφία, κατάφερε να διορίσει δικό του πρωθυπουργό. Πάντως, η μεταβίβαση της εξουσίας από τους στρατιωτικούς στο Πακιστανικό Λαϊκό Κόμμα θεωρήθηκε ανώμαλη.[3]
Γενικές εκλογές 2013
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Γενικές εκλογές 2018
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 25 Ιουλίου 2018 διεξήχθησαν γενικές εκλογές. Νικητής των εκλογών αναδείχθηκε ο Ίμραν Χαν, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Πακιστάν Ταχρίκ ι Ινσάφ (PTI). Το απερχόμενο κόμμα, Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος -Ναουάζ (PML-N) ήρθε δεύτερο τόσο σε ψήφους όσο και σε έδρες στο κοινοβούλιο. Τέλος το Πακιστανικό Λαϊκό Κόμμα ήρθε τρίτο, όπως και στις προηγούμενες εκλογές. Η προεκλογική περίοδος ήταν τεταμένη και βίαιη, με το κυβερνών κόμμα να υποστηρίζει ότι δεν έχει ίσες ευκαιρίες και ότι άλλες δυνάμεις εξουσίας, όπως ο στρατός, προωθούσαν με διάφορους τρόπους τον Ίμραν Χαν. Τελικά η μεταβίβαση της εξουσίας ήταν ομαλή και παρά τις διαμαρτυρίες της, η αντιπολίτευση συμμετείχε στο νέο κοινοβούλιο.[4][5]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Pakistan». Freedom House (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021.
- ↑ «Chapter 2: "Electoral Laws and Conduct of Elections" of Part VIII: "Elections"». www.pakistani.org. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021.
- ↑ Mehdi, Tahir (16 Απριλίου 2013). «An overview of 2008 general elections». DAWN.COM (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021.
- ↑ «Ο Ιμράν Χαν νικητής των εκλογών στο Πακιστάν». m.naftemporiki.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2021.
- ↑ Team, ΤοΒΗΜΑ (28 Ιουλίου 2018). «Πακιστάν: ΕΕ και ΗΠΑ εκφράζουν επιφυλάξεις για την εκλογική διαδικασία». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2021.