Εκλογές στην Ινδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εκλογές διεξάγονται στην Ινδία, μια ένωση κρατιδίων, με βάση το Σύνταγμα της Ινδίας, το οποίο καθορίζει την κατανομή των εξουσιών μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των κρατιδίων. Στη χώρα ισχύει το κοινοβουλευτικό σύστημα.

Διάκριση εξουσιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρόεδρος της Ινδίας είναι εθιμοτυπικός αρχηγός κράτους και ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στην Ινδία.

Ωστόσο, είναι ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, ο οποίος είναι αρχηγός του πολιτικού κόμματος ή της πολιτικής συμμαχίας που διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στη Lok Sabha , εκείνος που ασκεί την μεγαλύτερη εκτελεστική εξουσία για ζητήματα όπου απαιτούνται ευρείες εξουσίες με βάση το ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας.

Η Ινδία διαιρείται τοπικά σε κρατίδια (Πολιτείες) και κάθε κρατίδιο έχει έναν επικεφαλής υπουργό, ο οποίος είναι ο αρχηγός του πολιτικού κόμματος ή της πολιτικής συμμαχίας που διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στις περιφερειακές (τοπικές) εκλογές, οι οποίες είναι γνωστές και ως Εκλογές Κρατιδιακής Συνέλευσης (State Assembly Elections).

Ο Πρόεδρος της Ινδίας εποπτεύει τη νομοθεσία μέσω των διορισμένων κυβερνητών σε κάθε κρατίδιο και με δική τους πρόταση μπορεί να ασκεί την εκτελεστική εξουσία του επικεφαλής υπουργού του κρατιδίου, προσωρινά όταν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της κρατιδιακής κυβέρνησης αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον ειρήνης και όταν απειλείται χάος. Ο Πρόεδρος μπορεί να διαλύσει την τρέχουσα κυβέρνηση του κρατιδίου αν είναι απαραίτητο και να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Εκλογικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλοι οι 543 εκλεγμένοι βουλευτές εκλέγονται σε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες με το πλειοψηφικό σύστημα . Ο Πρόεδρος της Ινδίας διορίζει άλλα δύο μέλη από την αγγλοϊνδική κοινότητα εάν πιστεύει ότι η κοινότητα είναι υποεκπροσωπούμενη.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι πρέπει να είναι Ινδοί πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι είναι κάτοικοι της εκλογικής περιφέρειας της εκλογικής περιφέρειας και είναι εγγεγραμμένοι σε ψηφοφορία (όνομα που περιλαμβάνεται στους εκλογικούς καταλόγους), να διαθέτουν έγκυρο δελτίο ταυτότητας ψηφοφόρων που εκδίδεται από την εκλογική επιτροπή της Ινδίας ή ισοδύναμο. Ορισμένοι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για εκλογικά ή άλλα αδικήματα αποκλείονται από την ψηφοφορία. [1]

Οι εκλογές διεξάγονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ινδίας που ορίζει τις κοινοβουλευτικές εκλογές κάθε πέντε χρόνια. [2]

Έμμεση προεδρική εκλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2022[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2017[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικές εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσφατες (2019)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προηγούμενες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «General Voters». Systematic Voters' Education and Electoral Participation (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  2. Singh, Vijaita (2018-09-01). «General election will be held in 2019 as per schedule, says Rajnath Singh» (στα en-IN). The Hindu. ISSN 0971-751X. https://www.thehindu.com/news/national/general-election-will-be-held-in-2019-as-per-schedule-says-rajnath-singh/article24844428.ece. Ανακτήθηκε στις 2019-01-04. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]