Κόμης Μαρκελλίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόμης Μαρκελλίνος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας
Θάνατος534 (πιθανώς)[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός[1]
Αξιοσημείωτο έργοOn Constantinople and Jerusalem
History
Chronicle

Ο Κόμης Μαρκελλίνος (Conte Marcellino, ... - 534) ήταν Λατίνος χρονικογράφος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ιλλυρός από τη γέννηση[2], πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην αυλή της Κωνσταντινούπολης, η οποία και αποτελεί το επίκεντρο του έργου του που έχει διασωθεί.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σώζεται μόνο ένα έργο του, το χρονογράφημα Annales, το οποίο αποτελεί συνέχεια της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Ευσέβιου. Καλύπτει την περίοδο από το 379 έως το 534, αν και ένας ανώνυμος συγγραφέας πρόσθεσε μία συνέχεια έως το 566. Αν και το έργο του είναι γραμμένο στα λατινικά, περιγράφει κυρίως ζητήματα που αφορούν την Ανατολή. Όντως, ο συγγραφέας λέει ότι "παρακολούθησε μόνο την Ανατολική Αυτοκρατορία". Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για τη Δυτική Ευρώπη, οι οποίες αντλούνται από το Historia adversus paganos (Ιστορία κατά των ειδωλολατρών) του Ορόσιου, και το De viris illustribus (Περί διάσημων ανδρών) του Γεννάδιου, στο βαθμό που αυτές έχουν σχέση με την Κωνσταντινούπολη. Το χρονικό του είναι γεμάτο από λεπτομέρειες και ανεκδοτολογικές αναφορές για την πόλη και την αυλή. Ο Μαρκελλίνος ήταν ασυμβίβαστος ορθόδοξος, και έχει να πει λίγα καλά στο έργο του για τους αιρετικούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 13486502f. Ανακτήθηκε στις 16  Μαΐου 2021.
  2. Croke, Brian (2001). Count Marcellinus and his chronicle. Oxford University Press. σελ. 101. ISBN 978-0-19-815001-5. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Marcellinus Comes της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).