Κριμαία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Επεξεργασία από εφαρμογή κινητού
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
| ήπειρος = [[Ευρώπη]]
| ήπειρος = [[Ευρώπη]]
| έκταση = 27.000 τετραγωνικά χλμ
| έκταση = 27.000 τετραγωνικά χλμ
| κράτος = {{Flag|Russia}}
| κράτος = {{Flag|Uκraine}}<br />(επίσημα)
| πόλεις = [[Συμφερόπολη]], [[Σεβαστούπολη]]
| πόλεις = [[Συμφερόπολη]], [[Σεβαστούπολη]]
| πληθυσμός = 2.4 εκατ. (το 2007)
| πληθυσμός = 2.4 εκατ. (το 2007)

Έκδοση από την 10:58, 14 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτό το λήμμα αφορά την γεωγραφική περιοχή. Για την πολιτική οντότητα, δείτε: Δημοκρατία της Κριμαίας.
Κριμαϊκή Χερσόνησος

Δορυφορική εικόνα της Κριμαϊκής Χερσονήσου
Γεωγραφικά στοιχεία
Ήπειρος: Ευρώπη
Έκταση: 27.000 τετραγωνικά χλμ
Πόλεις: Συμφερόπολη, Σεβαστούπολη
Πολιτικά στοιχεία
Χώρα: {{{χώρα}}}
Γεωγραφικό διαμέρισμα: {{{γεωγραφικό διαμέρισμα}}}
Περιφέρεια: {{{περιφέρεια}}}
Πληθυσμός: 2.4 εκατ. (το 2007)

Η Κριμαϊκή Χερσόνησος (ρωσικά: Крымский полуостров, ουκρανικά: Кримський півострів, ταταρικά κριμαίας: Qırım yarımadası), που είναι απλώς γνωστή ως Κριμαία, είναι μια χερσόνησος στην βόρεια πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία περικυκλώνεται σχεδόν αποκλειστικά από θάλασσα. Η χερσόνησος τοποθετείται, επίσης, πλησίον της νότιας Ουκρανίας με την οποία συνδέεται εδαφικά.

Η Κριμαία, που στην αρχαιότητα και το μεσαίωνα, ήταν γνωστή ως Ταυρική Χερσόνησος ή Ταυρίδα (Ταυρίς), αποτέλεσε σημείο πολλών πολιτισμών, με πιο σημαντικούς από αυτούς που πέρασαν από εκεί τους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς Έλληνες, τους Τούρκους (Οθωμανούς), ενώ πολλές φορές υπήρξε σημείο διεκδίκησης για τους Σκύθες, τους Γότθους, τους Βούλγαρους, τους Ούνους, τους Χαζάρους, τους Μογγόλους και άλλους νομαδικούς λαούς.

Η χερσόνησος της Κριμαίας και οι γύρω περιοχές αποτέλεσαν μέρος του Χανάτου της Κριμαίας, ενός Οθωμανικού προτεκτοράτου, από τον 15ο ως το 18ο αιώνα, όταν και αποκτήθηκαν από την Ρωσική Αυτοκρατορία το 1783. Ως μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η Κριμαία, απέκτησε ξανά το Ελληνικό όνομα Ταυρίδα. Η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές του 20ου αιώνα αποφάσισε να δώσει ξανά το όνομα στην περιοχή Κριμαία, ενώ το 1954 αποφάσισε να το προσαρτήσει από τη Ρωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία στην Ουκρανική. Το 1991, με την κατάρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή παρέμεινε στα Ουκρανικά εδάφη, ως Αυτόνομη Δημοκρατίας της Κριμαίας, ενώ η Σεβαστούπολη, το κύριο λιμάνι της χερσονήσου, απέκτησε και αυτό ένα ειδικό καθεστώς αυτονομίας.

Κλίμα

Στα ορεινά φυσούν βόρειοι άνεμοι και επικρατεί παγωνιά με συχνές χιονοπτώσεις.[1] Αντίθετα στο νότιο τμήμα το κλίμα είναι υποτροπικό, με αποτέλεσμα να προτιμάται η περιοχή από Ουκρανούς και Ρώσους τουρίστες για τις ηλιόλουστες παραλίες της.

Γλώσσα

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το 77% των κατοίκων της Κριμαίας δηλώνουν τα ρωσικά ως την εθνική τους γλώσσα. Επίσης, το 11,4% δηλώνουν τα ταταρικά της Κριμαίας και 10,1% τα ουκρανικά.[2]

Παραπομπές

  1. «Climate in Crimea,Weather in Yalta:How Often Does it Rain in Crimea?». Blacksea-crimea.com. Ανακτήθηκε στις 10-4-2014.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  2. «Results / General results of the census / Linguistic composition of the population / Autonomous Republic of Crimea». Ουκρανική απογραφή πληθυσμού του 2001.