Ουάσινγκτον: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Τροποποίηση: fa:واشینگتن، دی.سی.
Robbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: ilo:Washington, D.C. Τροποποίηση: uz:Vashington shahri
Γραμμή 109: Γραμμή 109:
[[ia:Washington, D.C.]]
[[ia:Washington, D.C.]]
[[id:Washington, D.C.]]
[[id:Washington, D.C.]]
[[ilo:Washington, D.C.]]
[[io:Washington DC]]
[[io:Washington DC]]
[[is:Washington (borg)]]
[[is:Washington (borg)]]
Γραμμή 191: Γραμμή 192:
[[uk:Вашингтон]]
[[uk:Вашингтон]]
[[ur:واشنگٹن ڈی سی]]
[[ur:واشنگٹن ڈی سی]]
[[uz:Kolumbiya okrugi]]
[[uz:Vashington shahri]]
[[vec:Washington D.C.]]
[[vec:Washington D.C.]]
[[vep:Vašington]]
[[vep:Vašington]]

Έκδοση από την 22:53, 7 Αυγούστου 2012

Συντεταγμένες: 38°53′N 77°02′W / 38.89°N 77.03°W / 38.89; -77.03 Πρότυπο:Πόλη (Η.Π.Α.) Η Ουάσιγκτον (αγγλικά: Washington, D.C.) είναι η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το επίθεμα D.C. προέρχεται από την φράση «District of Columbia» που σημαίνει Περιφέρεια της Κολούμπια, την ομοσπονδιακή περιφέρεια που ταυτίζεται με την πόλη της Ουάσιγκτον. Η πόλη πήρε το όνομά της από τον Τζωρτζ Ουάσιγκτον, ο οποίος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ουάσιγκτον είναι η έδρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ και εκεί βρίσκονται ο Λευκός Οίκος, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Επίσης εκεί βρίσκονται 172 πρεσβείες ξένων κρατών καθώς και τα κεντρικά γραφεία διεθνών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ιστορία

Το ιδρυτικό Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών προέβλεπε τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ομοσπονδιακής περιοχής που θα αποτελούσε την πρωτεύουσα της ένωσης. Στις 16 Ιουλίου 1790 ιδρύθηκε η Περιφέρεια της Κολούμπια από εδάφη που παραχώρησαν οι πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ. Το όνομα δόθηκε επειδή εκείνη την εποχή Κολούμπια ήταν μια διαδεδομένη ποιητική ονομασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον επέλεξε την ακριβή θέση όπου χτίστηκε η πόλη της Ουάσιγκτον. Αρχικά η πόλη ήταν ξεχωριστή διοικητική οντότητα από την Περιφέρεια της Κολούμπια, η οποία περιλάμβανε και τις υπάρχουσες πόλεις Τζορτζτάουν και Αλεξάντρια. Το 1846 η Αλεξάντρια επεστράφη στη Βιρτζίνια και το 1871 το Κογκρέσο ενοποίησε την περιφέρεια και την πόλη σε μία ενιαία διοικητική οντότητα.

Πρότυπο:Link FA Πρότυπο:Link FA Πρότυπο:Link FA Πρότυπο:Link FA Πρότυπο:Link FA Πρότυπο:Link GA