Εθνική Ολλανδίας (ποδόσφαιρο ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ολλανδία
Χώρα/περιοχή
που εκπροσωπεί
Ολλανδία
ΠροσωνύμιοOranje (Οράνιε)
ΟμοσπονδίαΒασιλική Ολλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
ΣυνομοσπονδίαΟΥΕΦΑ (Ευρώπη)
Ίδρυση1889
Προπονητής Ρόναλντ Κούμαν
Περισσότερες
συμμετοχές
Γουέσλεϊ Σνάιντερ (134)
Κορυφαίος σκόρερΡόμπιν Φαν Πέρσι (50)
Στάδιο έδραςΆμστερνταμ Αρίνα (52.500)
Κωδικός ΦΙΦΑNED
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Κατάταξη ΦΙΦΑ
Τρέχουσα32 Σταθερό (9 Μαρτίου 2017)
Υψηλότερη1 (Αύγουστος 2011 - Σεπτέμβριος 2011)
Χαμηλότερη32 (Μάρτιος 2017)
Πρώτος αγώνας
1–4 Ολλανδία
(Αντβέρπ, Βέλγιο, 30 Απριλίου 1905)
Ευρύτερη νίκη
Ολλανδία 8–0 Άγιος Μαρίνος
(ΠΣΦ Αϊντχόφεν, Ολλανδία, 2 Σεπτεμβρίου 2011)
Ευρύτερη ήττα
Αγγλία ερασ. 12–2 Ολλανδία
(Ντάρλινγκτον, Αγγλία 21 Δεκεμβρίου 1907)
Παγκόσμιο Κύπελλο
Συμμετοχές10 (Πρώτη συμ. 1934)
Καλύτερη θέσηΔεύτερη θέση, 1974, 1978 και 2010
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Συμμετοχές9 (Πρώτη συμ. 1976)
Καλύτερη θέσηΠρωταθλήτρια, 1988
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ολλανδίας εκπροσωπεί την Ολλανδία στις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Τελεί υπό τον έλεγχο της Βασιλικής Ολλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και χρησιμοποιεί διάφορα στάδια σε όλη τη χώρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ολλανδοί έπαιξαν το πρώτο τους διεθνές παιχνίδι στις 30 Απριλίου του 1905 εναντίον του Βελγίου. Οι παίκτες επιλέχθηκαν από μία πενταμελή επιτροπή της Βασιλικής Ολλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Στην κανονική διάρκεια, το σκορ ήταν 1-1, αλλά επειδή το ματς ήταν για ένα τρόπαιο, το Coupe van den Abeele, πήγε στην παράταση, όπου ο Έντι ντε Νέβε σκόραρε 3 φορές, και έτσι ο αγώνας έληξε 1-4 για τους Ολλανδούς. Η ομάδα έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε τελικούς παγκοσμίου κυπέλλου το 1934. Μετά τη δεύτερη συμμετοχή του 1938, τους πήρε μέχρι το 1974 να ξανασυμμετάσχουν σε κορυφαίο επίπεδο.

Ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη δεκαετία του 1970 είδαμε την ίδρυση του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου[1] (total football), καινοτομημένο από τη Φέγενορντ και τον ΑΦΚ Άγιαξ και εμπνευσμένο από τον μεσοεπιθετικό Γιόχαν Κρόιφ και τότε ομοσπονδιακό τεχνικό Ρίνους Μίχελς. Οι Ολλανδοί έκαναν τεράστια άλματα, αφού προκρίθηκαν σε 2 τελικούς παγκοσμίου κυπέλλου αυτή τη δεκαετία. Το 1974, η Ολλανδία νίκησε και την Αργεντινή και τη Βραζιλία στη φάση των ομίλων, και κατόπιν έφτασε σε τελικό παγκοσμίου κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ωστόσο, έχασε από τη Δυτική Γερμανία με 1-2, παρότι προηγήθηκε αρχικά. Το 1978, οι Ολλανδοί ξαναέφτασαν στον τελικό του Μουντιάλ, ενώ είχαν χάσει μόνο από τη διοργανώτρια Αργεντινή. Η ομάδα έπαιξε χωρίς τους Γιόχαν Κρόιφ, Γουίλεμ φαν Χάνεγκεμ και Γιαν φαν Μπέβερεν, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διοργάνωση. Η ομάδα ήταν λιγότερο αποτελεσματική στους ομίλους. Προκρίθηκε ως δεύτερη, μετά από μία ισοπαλία με το Περού και μια ήττα από τη Σκωτία. Στη δεύτερη φάση ομίλων, ωστόσο, τα πήγαν πολύ καλά, φτάνοντας μέχρι τον τελικό απέναντι στην Αργεντινή. Ωστόσο, για δεύτερη συνεχόμενη φορά τερμάτισαν ως διεκδικητές του παγκοσμίου κυπέλλου, αφού έχασαν με 3-1 από την Αργεντινή στην παράταση. Δυστυχώς για τους Ολλανδούς, ο Ρέσενμπρινκ σημάδεψε το δοκάρι στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας, στο 90', όταν το σκορ ήταν ακόμα 1-1.

Πρωταθλητές Ευρώπης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρίνους Μίκελς επέστρεψε στο πόστο του ομοσπονδιακού προπονητή της Ολλανδίας για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 1988. Μετά την ήττα στο πρώτο ματς από τη Σοβιετική Ένωση με 1-0, η Ολλανδία έφτασε στα ημιτελικά αφού νίκησε την Αγγλία με 3-1 (με χατ τρικ του πρώτου σκόρερ του τουρνουά, Μάρκο φαν Μπάστεν), και την Ιρλανδία με 1-0. Για πολλούς Ολλανδούς φιλάθλους, το σημαντικότερο ματς του θεσμού ήταν αυτό του ημιτελικού απέναντι στη Δυτική Γερμανία, τη διοργανώτρια, έτοιμη για εκδίκηση για την ήττα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 (επίσης στη Δυτική Γερμανία). Ο Μάρκο φαν Μπάστεν σκόραρε στο 89ο λεπτό του αγώνα και έδωσε στην Ολλανδία την πρόκριση στον τελικό. Στον τελικό νίκησε τη Σοβιετική Ένωση (στη δεύτερη μεταξύ τους συνάντηση στο τουρνουά) με 2-0, χάρη σε γκολ των Ρουουντ Γκούλιτ και Μάρκο φαν Μπάστεν.

Σύγχρονη ιστορία (1996- )[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρωπαϊκά Πρωτάθλήματα

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, μετά από μία ισοπαλία 0-0 με τη Σκωτία και μία νίκη επί της Ελβετίας με 2-0, αντιμετώπισαν τους διοργανωτές Άγγλους, ενώ οι 2 ομάδες είχαν από 4 βαθμούς. Στα 62 λεπτά, με τη Σκωτία να νικάει την Ελβετία 1-0, η Ολλανδία έχανε 4-0 και όλα έδειχναν ότι θα τερμάτιζαν 3οι, αλλά ο Πάτρικ Κλάιφερτ στο 78ο λεπτό σκόραρε για να δώσει στην Ολλανδία την πρόκριση στα προημιτελικά χάρη στη διαφορά τερμάτων. Εκεί, αντιμετώπισαν τη Γαλλία, με την οποία έφεραν 0-0 και αποκλείστηκαν στα πέναλτι με 5-4. Οι Ολλανδοι διοργάνωσαν μαζί με το Βέλγιο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000, και ήταν από τα φαβορί της διοργάνωσης. Κάνοντας το 3/3 στη φάση των ομίλων, διέσυραν στα προημιτελικά τη Γιουγκοσλαβία με 6-1 με τον Πάτρικ Κλάιφερτ να κάνει χατ τρικ. Στους ημιτελικούς, με αντίπαλο την Ιταλία, κέρδισαν 2 πέναλτι, αλλά τα έχασαν και τα 2, ενώ στη διαδικασία των πέναλτι, ο Ιταλός τερματοφύλακας Φραντσέσκο Τόλντο, απέκρουσε 2 πέναλτι, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο τους Ολλανδούς. Ο Ντικ Άντβοκαατ επέστρεψε στη θέση του προπονητή της εθνικής Ολλανδίας για δεύτερη φορά και την οδήγησε στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004 αλλά έχασε από την Πορτογαλία και, ύστερα από έντονη κριτική για την τακτική του και τις επιλογές προσώπων, έφυγε από τη θέση. Η Ολλανδική ομάδα κλήθηκε στον όμιλο του θανάτου του Ευρωπαϊκού Πρωτάθληματος του 2008, μαζί με Γαλλία, Ιταλία και Ρουμανία. Ξεκίνησαν με μία νίκη 3-0 απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία. Αυτή ήταν οι πρώτοι νίκη των Ολλανδών απέναντι στους Ιταλούς από το 1978. Στο δεύτερο ματς με αντίπαλο τη Γαλλίας, οι Οράνιε νίκησαν εύκολα με 4-1 τη Γαλλία. Έκλεισαν μία φανταστική πορεία στους ομίλους με μία νίκη με 2-0 με τη Ρουμανία. Ωστόσο, έχασαν στα προημιτελικά από τη Ρωσία με 3-1, με το γκολ της τιμής να πετυχαίνει ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ στο 86ο λεπτό. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012, η Ολλανδία κληρώθηκε και πάλι στον όμιλο του θανάτου με τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Δανία. Έχασε και από τις 3 (1-2, 1-2, και 0-1 αντίστοιχα), με αποτέλεσμα να υποστεί πρόωρο και οδυνηρό αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης.

Παγκόσμια Κύπελλα

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, η Ολλανδία, που είχε σπουδαίους ποδοσφαιριστές στο δυναμικό της, αντιμετώπισαν την Αργεντινή στα προημιτελικά του θεσμού. Προς το τέλος των 90 λεπτών, μετά από μία προσπάθεια να εκβιάσει πέναλτι, ο Αργεντίνος Αριέλ Ορτέγκα έδωσε μία κουτουλιά στον Ολλανδό τερματοφύλακα Έντβιν φαν ντερ Σαρ. Ο Ορτέγκα αποβλήθηκε και οι Ολλανδοί νίκησαν 2-1 με γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ στο 89ο λεπτό. Στα ημιτελικά, η Ολλανδία οδήγησε και κέρδισε τον αγώνα με τη Βραζιλία στα πέναλτι, μετά από ένα αποτέλεσμα 1-1 με γκολ του Πάτρικ Κλάιφερτ στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας. Οι Οράνιε έχασαν στο μικρό τελικό από την Κροατία με 2-1. Οι Ολλανδοί απέτυχαν να προκριθούν στα τελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2002, με ήττες από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Ο Λουίς φαν Χάαλ παραιτήθηκε μετά από αυτή την παταγώδη αποτυχία. Οι Ολλανδοί προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 που διεξήχθη στη Γερμανία, και τερμάτισαν δεύτεροι στον τρίτο όμιλο μετά από 2 νίκες με Σερβία (1-0) και Ακτή Ελεφαντοστού(2-1) και μία ισοπαλία με Αργεντινή (0-0), νε την οποία ισοβαθμούσε στην κορυφή του ομίλου, αλλά οι Αργεντίνοι είχαν προβάδισμα λόγω διαφοράς γκολ. Οι Ολλανδοί αποκλείστηκαν από την Πορτογαλία με 1-0, σε έναν αγώνα στον οποίο υπήρξαν 16 κίτρινες κάρτες και 4 κόκκινες κάρτες (ρεκόρ για Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ματς αυτό ονομάστηκε από τον τύπο Η μάχη της Νυρεμβέργης, της πόλης η οποία το φιλοξένησε.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2010

Η Ολλανδία έπαιξε καταπληκτικό ποδόσφαιρο και είχε μία πολύ καλή πορεία στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2010. Ήταν η μοναδική ομάδα, μαζί με την Αργεντινή, που έκανε το 3/3 στη φάση των ομίλων και συγκέντρωσε 9 βαθμούς, αφού ξεπέρασε τα εμπόδια των Δανία (2-0), Ιαπωνία (1-0) και Καμερούν (2-1). Στη φάση των 16 κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη σκληροτράχηλη Σλοβακία, η οποία είχε αποκλείσει την κάτοχο Ιταλία, και τη νίκησε με 2-1, χάρη σε γκολ των Ρόμπεν και Σνάιντερ (τα 2 αστέρια της). Κατόπιν, στα προημιτελικά, απέκλεισε τη μεγάλη Βραζιλία, νικώντας και αυτήν με 2-1, με 2 γκολ του Γουεσλι Σνάιντερ (53', 68'), ανατρέποντας έτσι το προβάδισμα της Βραζιλίας από το 10 με σκόρερ τον Ρομπίνιο. Στα ημιτελικά κληρώθηκε με την Ουρουγουάη, την οποία και νίκησε με 3-2. Οι Οράνιε προηγήθηκαν με εντυπωσιακό γκολ του Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ, ισοφαρίστηκαν, έπειτα ανέλαβαν δράση οι Ρόμπεν και Σνάιντερ, που σκόραραν από 1 γκολ ο καθένας και απλά δέχτηκαν και δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις. Στον τελικό αντιμετώπισαν την Ισπανία, από την οποία έχασαν με τα πολλά 0-1 στην παράταση, χάρη σε γκολ του Αντρές Ινιέστα.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2014

Η Ολλανδία έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο στον όμιλο θάνατο με νίκες 3/3 και αποκορύφωμα τη νίκη επί της προηγούμενης πρωταθλήτριας κόσμου με 5-1, και διαδοχικά με 2-3 την Αυστραλία και με 2-0 επί της Χιλής. Στη φάση των 16 κληρώθηκε να αντιμετωπίσει το Μεξικό και οποίο νίκησε με γκολ-πέναλτι στο 89. Στη φάση των 8 έπαιξε με την Κόστα Ρίκα και κέρδισε στα πέναλτι. Στη μεγάλη φάση των 4 έπαιξε με την Αργεντινή και έχασε και πάλι στα πέναλτι. Στον μικρό τελικό στο κέρδισε τη Βραζιλία και κατέκτησε την τρίτη θέση.

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑΣ (ρόστερ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρούσα σύνθεση είναι αυτή που εμφανίστηκε στον αγώνα για τα προκριματικά euro 2024 ΟΛΑΝΔΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ στις 7 Σεπτεμβρίου 2023

0#0 Θέση Παίκτης Ημερομηνία γεννήσεως Αγώνες Τέρματα Ομάδα
1 Τ Mark Flekken 13 Ιουνίου 1993 (1993-06-13) (30 ετών) 5 0 Brentford
13 Τ Bart Verbruggen 18 Αυγούστου 2002 (2002-08-18) (21 ετών) 0 0 Brighton & Hove Albion
23 Τ Andries Noppert 7 Απριλίου 1994 (1994-04-07) (29 ετών) 5 0 Heerenveen
2 Α Lutsharel Geertruida 18 Ιουλίου 2000 (2000-07-18) (23 ετών) 4 0 Feyenoord
3 Α Matthijs de Ligt 12 Αυγούστου 1999 (1999-08-12) (24 ετών) 42 2 Bayern Munich
4 Α Virgil van Dijk (captain) 8 Ιουλίου 1991 (1991-07-08) (32 ετών) 59 6 Liverpool
5 Α Nathan Aké 18 Φεβρουαρίου 1995 (1995-02-18) (29 ετών) 39 5 Manchester City
6 Α Stefan de Vrij 5 Φεβρουαρίου 1992 (1992-02-05) (32 ετών) 60 3 Internazionale
12 Α Quilindschy Hartman 14 Νοεμβρίου 2001 (2001-11-14) (22 ετών) 0 0 Feyenoord
17 Α Daley Blind 9 Μαρτίου 1990 (1990-03-09) (34 ετών) 102 3 Girona
22 Α Denzel Dumfries 18 Απριλίου 1996 (1996-04-18) (27 ετών) 46 6 Internazionale
Α Ian Maatsen 10 Μαρτίου 2002 (2002-03-10) (22 ετών) 0 0 Chelsea
Α Micky van de Ven 19 Απριλίου 2001 (2001-04-19) (22 ετών) 0 0 Tottenham Hotspur
7 M Xavi Simons 21 Απριλίου 2003 (2003-04-21) (20 ετών) 6 0 RB Leipzig
11 M Steven Berghuis 19 Δεκεμβρίου 1991 (1991-12-19) (32 ετών) 45 2 Ajax
14 M Tijjani Reijnders 29 Ιουλίου 1998 (1998-07-29) (25 ετών) 1 0 Milan
15 M Marten de Roon 29 Μαρτίου 1991 (1991-03-29) (32 ετών) 38 1 Atalanta
16 M Joey Veerman 19 Νοεμβρίου 1998 (1998-11-19) (25 ετών) 2 0 PSV
19 M Mats Wieffer 16 Νοεμβρίου 1999 (1999-11-16) (24 ετών) 3 0 Feyenoord
20 M Teun Koopmeiners 28 Φεβρουαρίου 1998 (1998-02-28) (26 ετών) 17 1 Atalanta
21 M Frenkie de Jong 12 Μαΐου 1997 (1997-05-12) (26 ετών) 53 2 Barcelona
8 Ε Cody Gakpo 7 Μαΐου 1999 (1999-05-07) (24 ετών) 18 7 Liverpool
9 Ε Wout Weghorst 7 Αυγούστου 1992 (1992-08-07) (31 ετών) 24 6 Hoffenheim
10 Ε Noa Lang 17 Ιουνίου 1999 (1999-06-17) (24 ετών) 9 2 PSV
18 Ε Donyell Malen 19 Ιανουαρίου 1999 (1999-01-19) (25 ετών) 23 5 Borussia Dortmund

Ρεκόρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρεκόρ συμμετοχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Συμμετοχές
Γουέσλεϊ Σνάιντερ 134
Έντβιν φαν ντερ Σαρ 130
Φρανκ ντε Μπουρ 112
Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ 109
Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ 106

Πρώτοι σκόρερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Γκολ
Ρόμπιν Φαν Πέρσι 50
Κλας-Γιάν Χούντελααρ 42
Πάτρικ Κλάιφερτ 40
Ντένις Μπέργκαμπ 37
Φάας Γουίλκες 35

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικότεροι ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το Total Football του Άγιαξ sport24.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]