YouTube

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Youtube)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
YouTube LLC
Τύπος Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης
Θυγατρική της Google
Κλάδος Μ.Μ.Ε.
Ίδρυση 14 Φεβρουαρίου 2005
Ιδρυτής Στίβεν Τσεν, Jawed Karim και Chad Hurley
Έδρα Σαν Μπρούνο, Καλιφόρνια ΗΠΑ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σημαντικά πρόσωπα Στηβ Τσεν
Τσαντ Χάρλεϊ
Τζουντ Καρίμ
Προϊόντα video hosting service
Μητρική Google
Ιστότοπος YouTube.com

To YouTube είναι ένας διαδικτυακός τόπος, ο οποίος επιτρέπει αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή ψηφιακών ταινιών.

Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005[1] και το Νοέμβριο του 2006 ονομάστηκε από το περιοδικό Time "Invention of the Year 2006" (Η Εφεύρεση του 2006). Τον Οκτώβριο του 2006, η εταιρεία αγοράστηκε από την Google με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της Google. Η εταιρία εδρεύει στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνια, και χρησιμοποιεί την τεχνολογία Adobe Flash Video για να εμφανιστεί μια μεγάλη ποικιλία από το περιεχόμενο φτιαγμένο από χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των κλιπ ταινιών, κλιπ τηλεόρασης, βίντεο και μουσικής, καθώς και ερασιτεχνικό περιεχόμενο, όπως το video blogging και σύντομα πρωτότυπα βίντεο. Μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου στο YouTube έχει φορτωθεί από τα άτομα, αν και μέσα μαζικής ενημέρωσης και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των CBS, BBC, Vevo και άλλες οργανώσεις παρέχουν ορισμένο από το υλικό τους μέσω του site, ως μέρος του προγράμματος εταιρικής σχέσης YouTube.

Όλοι μπορούν να βλέπουν τις αποθηκευμένες ψηφιακές ταινίες (βίντεο), ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αποθηκεύουν απεριόριστο αριθμό ταινιών με χρονικό όριο δεκαπέντε λεπτών το κάθε βίντεο. Μαζί με τις ταινίες φαίνεται και ο αριθμός των μελών που τις έχουν δει, ώστε να φαίνονται ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς. Επίσης ένας χρήστης μπορεί να πει αν του αρέσει ένα βίντεο ή όχι. Τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήσουν σχόλια στο κάθε βίντεο και να πατήσουν το κουμπί "Μου αρέσει" καθώς επίσης και να βαθμολογήσουν και να απαντήσουν τα σχόλια άλλων χρηστών.

Μη εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τα βίντεο, ενώ οι εγγεγραμμένοι χρήστες επιτρέπεται να ανεβάσουν απεριόριστο αριθμό βίντεο. Βίντεο που θεωρούνται ότι περιέχουν δυνητικά προσβλητικό περιεχόμενο είναι διαθέσιμα μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες 18 και άνω.

Η ιστορία της εταιρείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το YouTube ιδρύθηκε από τους Τσαντ Χάρλεϊ, Στηβ Τσεν και τον Τζουντ Καρίμ, οι οποίοι ήταν όλοι πρώην υπάλληλοι της PayPal. Ο Χάρλεϊ σπούδασε σχεδιασμό(Designers), και ο Τσεν με τον Καρίμ σπούδασαν πληροφορική μαζί στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόης της Ουρμπάνας.

Σύμφωνα με μια ιστορία που έχει συχνά επαναληφθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Χάρλεϊ και ο Τσεν ανέπτυξαν την ιδέα για το YouTube κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2005, αφού είχαν βιώσει δυσκολία στην κοινή χρήση ενός βίντεο, για έναν πυροβολισμό σε ένα πάρτι στο διαμέρισμα του Τσεν στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Καρίμ ο οποίος είχε παρέστη το κόμμα αρνήθηκε ότι είχε συμβεί, αλλά ο Τσεν σχολίασε ότι η ιδέα για το YouTube ιδρύθηκε μετά από ένα πάρτι.

O Καρίμ είπε ότι η έμπνευση για το YouTube εμφανίστηκε για πρώτη φορά από το ρόλο της Τζάνετ Τζάκσον στο περιστατικό του 2004, όταν το στήθος της είχε εκτεθεί κατά την εκτέλεση της, και αργότερα από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004. Ο Καρίμ ο οποίος δεν μπορούσε να βρει εύκολα βίντεο κλιπ της, για κάθε εκδήλωση σε απευθείας σύνδεση, τον οδήγησε στην ιδέα του σάιτ και στον διαμοιρασμό βίντεο.Ο Χάρλεϊ και ο Τσεν είπε ότι η αρχική ιδέα για το YouTube ήταν μια έκδοση βίντεο από μια online dating υπηρεσία, και είχε επηρεαστεί από την ιστοσελίδα Hot or Not.

Το YouTube ξεκίνησε ως ένα εγχείρημα που χρηματοδοτείται από την εκκίνηση της τεχνολογίας, κυρίως από 11,5 εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων από την Sequoia Capital από το Νοέμβριο του 2005 έως τον Απρίλιο του 2006. Στις αρχές τα κεντρικά γραφεία του YouTube βρίσκονταν πάνω από μια πιτσαρία και πάνω από ένα ιαπωνικό εστιατόριο στο Σαν Μάτε, στην Καλιφόρνια. Η ονομασία του τομέα www.youtube.com ενεργοποιήθηκε την 14η Φεβρουαρίου του 2005, και ο δικτυακός τόπος αναπτύχθηκε κατά τους επόμενους μήνες.

Το πρώτο βίντεο από το YouTube, με τίτλο "Me at the zoo", δείχνουν τον συνιδρυτή Τζουντ Καρίμ στο Diego Zoo San. Το βίντεο αναρτήθηκε στις 23 Απριλίου του 2005, και ακόμα προβάλεται στην ιστοσελίδα με πάνω από 25 εκατομμύρια προβολές.

Οι άνθρωποι που δημιουργούν και αναρτούν βίντεο στο YouTube ως επάγγελμα ονομάζονται Youtubers. Το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα κερδοφόρο και πολλοί Youtubers έχουν αποκτήσει μεγάλο κοινό. Κάθε Youtuber ασχολείται με οποιοδήποτε αντικείμενο της επιλογής του, από gaming, μέχρι μαγειρική και περιηγήσεις.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τεχνολογία Βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προβολή βίντεο YouTube σε έναν προσωπικό υπολογιστή απαιτεί το Adobe Flash Player plug-in για να εγκατασταθεί στον φυλλομετρητή. Το Adobe Flash Player plug-in είναι ένα από τα πιο κοινά κομμάτια του λογισμικού που εγκαθίσταται σε προσωπικούς υπολογιστές και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 75% του υλικού βίντεο που είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο.

Τον Ιανουάριο 2010, το YouTube ξεκίνησε μια πειραματική έκδοση του site που χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη multimedia δυνατότητα των web browsers που υποστηρίζουν το πρότυπο HTML5. Αυτό επιτρέπει σε βίντεο να είναι ορατό χωρίς απαίτηση Adobe Flash Player ή οποιοδήποτε άλλο plug-in να εγκατασταθεί.

Το YouTube έχει μια σελίδα που επιτρέπει στους υποστηριζόμενους περιηγητές να επιλέξουν για τη δοκιμή HTML5. Μόνο οι browsers που υποστηρίζουν βίντεο HTML5 χρησιμοποιώντας τις H.264 ή WebM μορφές, μπορούν να παίξουν τα βίντεο, και δεν είναι όλα τα βίντεο στην ιστοσελίδα διαθέσιμα.

Ανέβασμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βίντεο ανεβασμένα στο YouTube από τους δικαιούχους των λογαριασμών αυτών περιορίζονται σε δέκα λεπτά σε διάρκεια και το μέγεθος αρχείου των 2 GB.

Όταν το YouTube ξεκίνησε το 2005 ήταν δυνατό να ανεβαστούν μεγαλύτερα βίντεο, αλλά δέκα-λεπτο όριο εισήχθη τον Μάρτιο του 2006 και μετά όταν το YouTube διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των βίντεο που υπερβαίνουν το μήκος αυτό ήταν ανεπίτρεπτες προσθήκες από τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Οι εταιρικοί λογαριασμοί επιτρέπεται να ανεβάσουν τα βίντεο περισσότερο από δέκα λεπτά, με την επιφύλαξη της αποδοχής τους από το YouTube.

Το YouTube δέχεται βίντεο φορτωμένα στις περισσότερες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των AVI,. MKV,. MOV,. MP4, DivX,. FLV, και. OGG και. Ogv. Αυτά περιλαμβάνουν τύπους βίντεο όπως τα MPEG-4, MPEG, και. WMV. Υποστηρίζει, επίσης, 3GP, επιτρέποντας τα βίντεο να φορτωθούν από κινητά τηλέφωνα.

Ποιότητα και codecs[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το YouTube προσέφερε αρχικά τα βίντεο σε ένα μόνο επίπεδο ποιότητας, αλλά τώρα έχει μια σειρά από επίπεδα ποιότητας, καθώς και ένα σχήμα για προβολή σε κινητά τηλέφωνα. Το αρχικό σχήμα που εμφανίζονται τα βίντεο σε ένα ψήφισμα των 320x240 pixel με την H.263 codec Sorenson Spark, με μονοφωνικό MP3 audio.

Από τον Μάρτιο του 2008, τα YouTube βίντεο είναι διαθέσιμα σε μια σειρά από επίπεδα ποιότητας, με τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας που προσφέρουν καλύτερη ανάλυση εικόνας. Τον Νοέμβριο του 2008 υποστήριξη 720p High Definition προστέθηκε. Την ίδια στιγμή, ο αναπαραγωγέας YouTube άλλαξε από μια αναλογία 4:3 σε 16:9 widescreen. Τον Νοέμβριο του 2009, υποστήριξη 1080p High definition προστέθηκε. YouTube βίντεο χρησιμοποιούν επί του παρόντος το H.264/MPEG-4 AVC μορφή, με στερεοφωνικό ήχο AAC.

Σύγκριση ποιοτήτων βίντεο
240p 360p 480p 720p 1080p Medium WebM 480p WebM 720p Κινητό Τηλ. Παλιές Αναλύσεις (Πριν Φεβ 2009)
Κανονικό Υψηλό Κινητό
fmt 5 34 35 22 37 18 43 45 17 0, 5 6 13
Codec FLV MP4 WebM[2] 3GP FLV 3GP
Video Κωδικοποίηση H.263 MPEG-4 AVC (H.264) VP8 MPEG-4 Visual H.263
Αναλογία 16:9 4:3 16:9 11:9 4:3 11:9
Μέγιστη Ανάλυση 400×226 640×360 854×480 1280×720 1920×1080 480×360 854x480 1280×720 176×144 320×240 480×360 176×144
Ήχος Κωδικοποίηση MP3 AAC Vorbis AAC MP3 AMR
Κανάλια 2 (stereo) 1 (mono)
Τιμή Δειγματοληψίας (Hz) 22050 44100 22050 44100 8000

3D βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα 3D βίντεο αναρτήθηκαν στις 21 Ιουλίου 2009, ο μηχανικός λογισμικού του YouTube, Peter Bradshaw ανακοίνωσε ότι οι χρήστες του YouTube μπορούν να ανεβάσουν βίντεο 3D. Τα βίντεο μπορούν να προβληθούν με διάφορους τρόπους. Τον Μάιο του 2011, μια έκδοση του HTML5 του YouTube άρχισε να υποστηρίζει 3D υλικό που είναι συμβατό με την NVIDIA 3D Vision.

Προσβασιμότητα περιεχομένου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το YouTube προσφέρει στους χρήστες της την δυνατότητα να δούνε τα βίντεο τους σε εξωτερικές ιστοσελίδες εκτός του Youtube. Κάθε βίντεο από το YouTube συνοδεύεται από ένα κομμάτι του HTML που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να το ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε σελίδα στο διαδίκτυο. Αυτή η λειτουργία χρησιμοποιείται συχνά για να ενσωματώσει κάποιος χρήστης τα βίντεο του YouTube σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και blogs.

Πλατφόρμες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα περισσότερα καινούρια smartphones μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βίντεο από το YouTube. Το YouTube για κινητά ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007, χρησιμοποιώντας την RTSP ροή για τα βίντεο. Δεν είναι όλα τα βίντεο του YouTube διαθέσιμα στην κινητή έκδοση της ιστοσελίδας.

Music Key[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Νοεμβρίου του 2014, το YouTube ανακοίνωσε την έναρξη του Music Key, μια συνδρομητική υπηρεσία Μουσικής, παρέχοντας χωρίς διαφημίσεις αναπαραγωγή των επίσημων βίντεο μουσικής που φιλοξενούνται από το YouTube. Η μουσική βασικά προορίζεται να ενσωματωθεί και να αντικαταστήσει την υπάρχουσα Μουσική υπηρεσία της Google Play.

Πηγές εσόδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συντριπτική πλειοψηφία των βίντεο στο YouTube είναι ελεύθερα για παρακολούθηση χωρίς συνδρομή άλλα υποστηρίζονται από διαφημίσεις.

Τον Μάιο του 2013, το YouTube εισήγαγε ένα σύστημα συνδρομητικών καναλιών με τιμές που κυμαίνονται από $0,99 έως $6,99 το μήνα. Η κίνηση θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί με άλλους παρόχους online υπηρεσίες βίντεο, όπως το Netflix και Hulu.

Προστατεύομενο από πνευματικά δικαιώματα υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη στιγμή της φόρτωσης ενός βίντεο, οι χρήστες του YouTube δέχονται ένα μήνυμα που τους ζητάει να μην παραβιάζουν τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Content ID[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2007, το YouTube ξεκίνησε δοκιμές ενός συστήματος για την αυτόματη ανίχνευση από τα βίντεο που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα.

Επισκεψιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το YouTube, το 2014 ανέβαιναν 300 ώρες νέου βίντεο κάθε λεπτό,[3] τρεις φορές περισσότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος[4] ενώ τα τρία τέταρτα του υλικού προέρχεται εκτός Η.Π.Α..[5][6][7] Η ιστοσελίδα είχε 800 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες το μήνα.[8] Υπολογίζεται ότι το 2007 το YouTube κατανάλωνε όσο εύρος ζώνης κατανάλωνε ολόκληρο το ίντερνετ το 2000.[9] Σύμφωνα με τους ανεξάρτητους παρόχους στοιχείων επισκεψιμότητας Alexa και SimilarWeb, το YouTube ήταν η τρίτη σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδα στον κόσμο τον Ιούνιο του 2015.[10][11] Η SimilarWeb επίσης κατατάσει το Youtube ως την κορυφαία σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδα τηλεόρασης και βίντεο παγκόσμια, προσελκύοντας περισσότερους από 15 δισεκατομμύρια επισκέπτες ανά μήνα.[11][12]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. USA Today
 2. This format is part of the HTML5 trial
 3. Solsman, Joan (12 Νοεμβρίου 2014). «YouTube's Music Key: Can paid streaming finally hook the masses?» (στα Αγγλικά). cnet.com. http://www.cnet.com/news/youtube-music-key-googles-stab-at-taking-paid-streaming-songs-mainstream/. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2015. 
 4. Gustav, Radell (12 Νοεμβρίου 2014). «300 timmar film laddas upp på Youtube – i minuten» (στα Σουηδικά). dagensmedia.se. http://www.dagensmedia.se/nyheter/article3863831.ece. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2015. 
 5. Oreskovic, Alexei (23 Ιανουαρίου 2012). «YouTube hits 4 billion daily video views». Reuters. http://www.reuters.com/article/2012/01/23/us-google-youtube-idUSTRE80M0TS20120123. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2012. 
 6. «Statistics» (στα Αγγλικά). YouTube Press Office. http://www.youtube.com/yt/press/statistics.html. Ανακτήθηκε στις March 23, 2014. 
 7. «Eric Schmidt, Princeton Colloquium on Public & Int'l Affairs» (στα Αγγλικά). YouTube. http://www.youtube.com/watch?v=9nXmDxf7D_g#t=14m52s. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2009. 
 8. Seabrook, John (6 Ιανουαρίου 2012). «Streaming Dreams» (στα Αγγλικά). The New Yorker. http://www.newyorker.com/reporting/2012/01/16/120116fa_fact_seabrook?currentPage=all. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2012. 
 9. Carter, Lewis (7 Απριλίου 2008). «Web could collapse as video demand soars». The Daily Telegraph (London). http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2008/04/07/nweb107.xml. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2008. 
 10. «Youtube.com Site Info» (στα Αγγλικά). Alexa. http://www.alexa.com/siteinfo/youtube.com. Ανακτήθηκε στις 30 ΙΟυνίου 2014. 
 11. 11,0 11,1 «Youtube.com Analytics». SimilarWeb. http://www.similarweb.com/website/youtube.com. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2015. 
 12. «Top 50 sites in the world for Arts And Entertainment > TV And Video» (στα Αγγλικά). SimilarWeb. http://www.similarweb.com/category/arts_and_entertainment/tv_and_video. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα