Google Nexus
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Το Google Nexus είναι μια σειρά ηλεκτρονικών καταναλωτικών συσκευών που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google. Η Google διαχειρίζεται το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εμπορία και την υποστήριξη αυτών των συσκευών, αλλά κάποια ανάπτυξη και όλη η κατασκευή πραγματοποιούνται με τη συνεργασία με τους κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM). Από τον Αύγουστο του 2016, οι συσκευές που διατίθενται αυτήν τη στιγμή στη γραμμή είναι δύο smartphones, το Nexus 6P (κατασκευασμένο με Huawei) και το Nexus 5X (κατασκευασμένο από την LG). Η γραμμή έχει συμπεριλάβει επίσης ταμπλέτες και συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων συνεχούς ροής, αν και επί του παρόντος δεν διατίθεται κανένας τύπος συσκευής. Το πιο πρόσφατο tablet ήταν το Nexus 9 (κατασκευασμένο από το HTC) και το πιο πρόσφατο πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων συνεχούς ροής το Nexus Player (που έγινε με την Asus).
Οι συσκευές στη γραμμή Nexus θεωρούνται τα προϊόντα Android της Google ως κορυφαία εταιρεία. Περιέχουν ελάχιστες τροποποιήσεις κατασκευαστή ή ασύρματου φορέα στο Android (όπως προσαρμοσμένες διεπαφές χρήστη), αν και οι συσκευές που πωλούνται μέσω φορέων ενδέχεται να είναι κλειδωμένες στην κάρτα SIM και ενδέχεται να φέρουν κάποια πρόσθετη μάρκα. Οι συσκευές Nexus 6 που πωλούνται μέσω της AT & T, για παράδειγμα, είναι κλειδωμένες στην κάρτα SIM και διαθέτουν μια προσαρμοσμένη οθόνη εκκίνησης εκκίνησης και ένα λογότυπο στο πίσω μέρος της συσκευής, παρά το γεγονός ότι έχουν κατά τα άλλα το ίδιο υλικό με την ξεκλειδωμένη παραλλαγή. Το λογότυπο Verizon στο πίσω μέρος και έλαβε ενημερώσεις λογισμικού με μικρότερο ρυθμό από την απασφαλισμένη έκδοση, αν και παρουσίαζε διαφορετικό υλικό για να φιλοξενήσει το δίκτυο CDMA της Verizon. Όλες οι συσκευές Nexus διαθέτουν ένα bootloader που μπορεί να ξεκλειδώσει για να επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη και την τροποποίηση των τελικών χρηστών. Οι συσκευές Nexus συγκαταλέγονται συχνά στις πρώτες συσκευές Android που λαμβάνουν ενημερώσεις στο λειτουργικό σύστημα.
Με την επέκταση της γραμμής προϊόντων Google Pixel στα τέλη του 2016, η Google δήλωσε ότι "δεν θέλουν να κλείσουν τελείως μια πόρτα, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο τώρα να κάνουμε περισσότερες συσκευές Nexus". Το 2017 η Google συνεργάστηκε με την HMD Global για να κατασκευάσει νέα τηλέφωνα Nokia, τα οποία θεωρούν ορισμένοι ως αναβίωση του Nexus.
Συσκευές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Έξυπνα τηλέφωνα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Nexus One
- Nexus S
- Galaxy Nexus (Συνεργασία με την Samsung)
- Nexus 4 ( Επίσης γνωστό LG Nexus 4 ή LG Mako σε συνεργασία με την LG)
- Nexus 5 (LG)
- Nexus 6 (Motorolla)
- Nexus 5X
- Nexus 6P
Τάμπλετ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Nexus 7
- Nexus 10
- Nexus 9
Ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Nexus Q
- Nexus Player (Είναι η πρώτη συσκευή που χρησιμοποιεί Android TV)
Ο Philip K. Dick ισχυρίζεται περιουσία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Με την ανακοίνωση της πρώτης συσκευής Nexus, το Nexus One, ο κληρονόμος του συγγραφέα της επιστημονικής φαντασίας Φίλιπ Κ. Ντικ, ισχυρίστηκε ότι το όνομα Nexus One κεφαλαιοποιήθηκε στην πνευματική ιδιοκτησία από το μυθιστόρημα Dick του 1968, Do Androids Dream of Electric Sheep; και ότι η επιλογή του ονόματος ήταν μια άμεση αναφορά στη σειρά των ανδροειδών Nexus-6 στο μυθιστόρημα.