Περιηγητής ιστού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φυλλομετρητής)
Ένας τυπικός περιηγητής ιστού είναι ο Mozilla Firefox. Εδώ παρουσιάζει την Κύρια Σελίδα της Αγγλικής Βικιπαίδειας.

Ένας περιηγητής web (αγγλικά: web browser) ή φυλλομετρητής web (ή αλλιώς πλοηγός web, πρόγραμμα περιήγησης web, περιηγητής Ιστού ή απλά περιηγητής) είναι λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη του να προβάλλει, και να αλληλεπιδρά με, κείμενα, εικόνες, βίντεο, μουσική, παιχνίδια και άλλες πληροφορίες συνήθως αναρτημένες σε μια ιστοσελίδα ενός ιστότοπου στον Παγκόσμιο Ιστό ή σε ένα τοπικό δίκτυο. Το κείμενο και οι εικόνες σε μια ιστοσελίδα μπορεί να περιέχουν υπερσυνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες του ίδιου ή διαφορετικού ιστότοπου. Ο φυλλομετρητής επιτρέπει στον χρήστη την γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που βρίσκονται σε διάφορες ιστοσελίδες και ιστότοπους εναλλάσσοντας τις ιστοσελίδες μέσω των υπερσυνδέσμων. Οι φυλλομετρητές χρησιμοποιούν τη γλώσσα μορφοποίησης HTML για την προβολή των ιστοσελίδων, για αυτό η εμφάνιση μιας ιστοσελίδας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον περιηγητή.

Οι περισσότερο χρησιμοποιούμενοι περιηγητές Ιστού ανά χώρα.[1]
  Safari
  Opera

Οι πλοηγοί ιστού ουσιαστικά αποτελούν λογισμικό πελάτη του δικτυακού πρωτοκόλλου επιπέδου εφαρμογών HTTP. Για κάθε φυλλομετρητή διατίθενται, επίσης, και αρκετά πρόσθετα στοιχεία («add-ons» ή «plug-ins»), με στόχο την επαύξηση των δυνατοτήτων τους, τη βελτίωση της χρηστικότητας τους και την προστασία του χρήστη σε θέματα ασφάλειας.

Οι περισσότερο χρησιμοποιούμενοι περιηγητές Ιστού σήμερα (Απρίλιος 2019) είναι κατά σειρά οι:[2]

Υπάρχουν αρκετές ακόμα έρευνες στο διαδίκτυο σχετικά με το ποσοστό χρήσης των περιηγητών ιστού. Οι έρευνες αυτές παρουσιάζουν την ίδια τάση χρήσης των περιηγητών με διαφορές στο ποσοστό χρήσης τους. [3] [4]

  1. «Top Desktop, Tablet & Console Browsers Per Country, Mar 2013». StatCounter. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2014. 
  2. «Browser Statistics». www.w3schools.com. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2019. 
  3. StatCounter. «StatCounter Global Stats - Browser, OS, Search Engine including Mobile Usage Share». gs.statcounter.com. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2016. 
  4. «Browser Trends September 2016: Are the Browser Wars Over?» (στα αγγλικά). SitePoint. 2016-09-02. https://www.sitepoint.com/browser-trends-september-2016-browser-wars/. Ανακτήθηκε στις 2016-11-06.