Google Analytics

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Google Analytics
Το λογότυπο του Google Analytics
URLwww.google.com/analytics
ΕγγραφήΑπαιτείται
ΙδιοκτήτηςGoogle
Ημερομηνία έναρξης14 Νοεμβρίου 2005, πριν 18 έτη (2005-11-14)
Τρέχουσα κατάστασηΕνεργό

Το Google Analytics είναι μία υπηρεσία που προσφέρεται από την Google.[1] Η Google ξεκίνησε την υπηρεσία τον Νοέμβριο του 2005.[2] Το Google Analytics είναι πλέον η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη υπηρεσία τύπου web analytics στο Διαδίκτυο.[3] Το Google Analytics προσφέρει την έκδοση που βασίζεται στο Google Analytics 360,[4] απευθυνόμενο σε εταιρικούς χρήστες.

Από το 2019, το Google Analytics ήταν η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη υπηρεσία ανάλυσης ιστού στο Διαδίκτυο.[5]Το Google Analytics παρέχει ένα SDK που επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων χρήσης για εφαρμογές iOS Android, γνωστό ως Google Analytics for Mobile Apps.[6]

Το Google Analytics χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της δραστηριότητας του ιστότοπου, όπως η διάρκεια της συνεδρίας, ο αριθμός των σελίδων ανά συνεδρία και το ποσοστό αναπήδησης των χρηστών που χρησιμοποιούν τον ιστότοπο, μαζί με πληροφορίες σχετικά με την πηγή της επισκεψιμότητας.[7] Μπορεί να ενσωματωθεί με το Google Ads[8], μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν και να προβάλλουν διαδικτυακές καμπάνιες παρακολουθώντας την ποιότητα της σελίδας προορισμού και τις μετατροπές (στόχους). Οι στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν πωλήσεις, προσέλκυση leads, προβολή μιας συγκεκριμένης σελίδας ή λήψη ενός συγκεκριμένου αρχείου. Η προσέγγιση του Google Analytics είναι να εμφανίζει δεδομένα υψηλού επιπέδου τύπου ταμπλό για τον μέσο χρήστη και πιο λεπτομερή δεδομένα σε ένα σύνολο αναφορών.[9] Το Google Analytics μπορεί να εντοπίσει σελίδες με κακές επιδόσεις χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η απεικόνιση χωνιού, το από πού προήλθαν οι επισκέπτες (referrers), πόσο καιρό παρέμειναν στον ιστότοπο και τη γεωγραφική τους θέση. Παρέχει επίσης πιο προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως η κατάτμηση των επισκεπτών κατά παραγγελία.[10]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αποκτήστε τη δύναμη του Google Analytics: Τώρα διαθέσιμο σε Πρότυπο ή Premium, ανεξάρτητα από τις ανάγκες σας, το Google Analytics μπορεί να βοηθήσει». Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2012. 
  2. «Η ιστορία μας σε βάθος». Google. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2012. 
  3. «Χρήση των εργαλείων ανάλυσης κίνησης για ιστοσελίδες». W3Techs. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2009. 
  4. Muret, Paul (15 Μαρτίου 2016). «Παρουσιάζοντας το Suite Google Analytics 360». Google. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2016. 
  5. «Is Google Analytics the most used?». www.sluiceartfair.com. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2023. 
  6. «Google Analytics for Mobile Apps». developers.google.com. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2023. 
  7. «How To Measure SEO Growth and Perform SEO Attribution». jasonpittock.com. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2023. 
  8. «Product Linking: Link a Google Analytics (Universal Analytics) property to Google Ads». support.google.com. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2023. 
  9. «Google Analytics 101: Basic Metrics and Reports». www.jimdo.com. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2023. 
  10. «[UA] Build new segments». support.google.com. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2023.