Χάρτες Google

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτες Google
Google maps logo.png
GoogleMaps logo.svg
URLwww.google.com/maps
ΙδιοκτήτηςGoogle
Ημερομηνία έναρξης8 Φεβρουαρίου 2005, 14 έτη πριν (2005-02-08)
Τρέχουσα κατάστασηΕνεργό

Οι Χάρτες Google (Αγγλικά: Google Maps) είναι υπηρεσία χαρτογράφησης στο Διαδίκτυο. Η εφαρμογή και η τεχνολογία της υπηρεσίας παρέχεται από την Google και υποστηρίζει πολλές υπηρεσίες που βασίζονται σε χάρτες, συμπεριλαμβανομένου της ιστοσελίδας "Χάρτες Google". Προσφέρει χάρτες δρόμων και σχεδιαστή διαδρομών για μεταφορές με τα πόδια, αυτοκίνητο, ποδήλατο (beta) ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Περιλαμβάνει επίσης εντοπισμό των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πόλεις σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι δορυφορικές εικόνες των Χαρτών Google δεν ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο, ωστόσο η Google προσθέτει δεδομένα στη Κύρια Βάση δεδομένων της σε τακτική βάση και οι περισσότερες από τις εικόνες δεν είναι πάνω από τριών ετών. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αναβάθμιση τον Ιούλιο του 2012, η Ελλάδα ήταν μία από τις 11 χώρες που επιλέχθηκαν.

Street view[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λειτουργία Street view δίνει την δυνατότητα προβολής των δρόμων σε πολλές χώρες. Ξεκίνησε το 2007, και οι λήψεις του ανανεώνονται συχνά. Υπάρχουν όμως μέρη με αρκετά παλιές λήψεις που ισχύουν μέχρι σήμερα. Οι πρώτες λήψεις έγιναν την περίοδο Απρίλιο-Ιούνιο του 2009 στην Ελλάδα αλλά αργότερα σταμάτησε, λόγω μπλοκαρίσματος από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το 2009. Όμως, τον Ιανουάριο του 2011 επιτράπηκε στην εταιρεία να κάνει λήψεις, οι οποίες τελικά έγιναν την περίοδο Απρίλιο 2011-Φεβρουάριο 2012 και η υπηρεσία έγινε διαθέσιμη στην Ελλάδα στις 5 Ιουνίου 2014, αλλά έγιναν καινούριες λήψεις την περίοδο Ιούλιο-Δεκέμβριο 2014, με ανανέωση των ίδιων περιοχών και προσθήκη κι'άλλων περιοχών της Ελλάδας στο street view. Συχνά προστίθονται καινούριες χώρες στο δίκτυο. Συχνά, η υπηρεσία έχει δεχθεί αντιδράσεις σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων και απόρρητου, ιδιαίτερα στην Γερμανία και την Ινδία, όπου στην δεύτερη μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις η προσθήκη της χώρας στην υπηρεσία.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Google Glass της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).