Google Ads

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από AdWords)
Google Ads
Το λογότυπο του Google Ads
URLads.google.com
ΙδιοκτήτηςGoogle
Ημερομηνία έναρξης23 Οκτωβρίου 2000, πριν 23 έτη (2000-10-23)[1]
Τρέχουσα κατάστασηΕνεργό

Το Google AdWords είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία διαφήμισης που λειτουργεί εν είδει δημοπρασίας για την προβολή μίας διαφήμισης σε ένα μικρό μέρος του επισκεπτόμενου ιστότοπου. Το διαφημιστικό μήνυμα πρέπει να οδηγεί σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που ορίζουν οι διαφημιζόμενοι και εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης της αναζήτησης Google για συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά. Οι ιστοσελίδες του Google και οι συνεργαζόμενες με το Google ιστοσελίδες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να να επιλέγουν και να προβάλλουν κατάλληλα τα διαφημιστικά μηνύματα. Το Google προσφέρει επίσης στοχευμένη προς ιστοσελίδες διαφήμιση κειμένου, μπάνερ, εμπλουτισμένες διαφημίσεις και άλλα. Το πρόγραμμα AdWords καλύπτεται από τοπικά, εθνικά και διεθνή δίκτυα προβολής.

Στις 24 Ιουλίου 2018, η ονομασία Google AdWords άλλαξε σε Google Ads.[2] Η νέα επωνυμία Google Ads αντιπροσωπεύει το πλήρες εύρος των τύπων καμπάνιας που διατίθενται σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των καμπανιών για το δίκτυο αναζήτησης, των καμπανιών δικτύου προβολής και των καμπανιών βίντε

Χρέωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διαφημιστές χρεώνονται όταν οι χρήστες του διαδικτύου οδηγούνται επιτυχώς (κάνουν κλικ) στις ιστοσελίδες των διαφημιζομένων μέσω των μηνυμάτων και οι συνεργαζόμενες ιστοσελίδες εισπράττουν ένα τμήμα του εισοδήματος που παράγεται. (Το Ads έχει εξελιχθεί στη βασική πηγή εσόδων της Google. Τα συνολικά διαφημιστικά έσοδα ανήλθαν στα 43,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2012). Το ποσό που χρεώνεται ο διαφημιζόμενος καθορίζεται με βάση τον αριθμό των χρηστών που επιλέγουν την διαφήμιση (PPC - Pay Per Click), δηλαδή το κόστος ανά 100 κλικ (CPC), το κόστος ανά αγορά (CPA - Cost Per Acquisition) και το κόστος ανά 1.000 προβολές (CPM). Η μίνιμουμ χρέωση ανά 1.000 προβολές για τη συμμετοχή σε μια δημοπρασία είναι 25 σεντ. Δεν υπάρχει μίνιμουμ χρέωση αν κλικ (CPC). Το Google, επίσης, παρέχει μια λίστα σχετικών ιστοσελίδων για να διαλέξει ο διαφημιζόμενος και η χρέωση γίνεται με βάση τον αριθμό προβολών (CPI) ή των κλικ (CPC).

Μορφή διαφημιστικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διαφημιστικά μηνύματα της Google είναι σύντομα και αποτελούνται από έναν τίτλο 25 χαρακτήρων, δύο γραμμές κειμένου των 35 χαρακτήρων έκαστη και μια διεύθυνση URL των 35 χαρακτήρων επίσης. Τα μεγέθη των διαφημιστικών μηνυμάτων ακολουθούν τα πρότυπα του Interactive Advertising Bureau (IAB).

Έδρα των υπηρεσιών Google Ads[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα πωλήσεων και υποστήριξης του Google Ads εδρεύει στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας, διατηρεί δευτερεύοντα γραφεία στο Αν Άρμπορ του Μίσιγκαν και στη Νέα Υόρκη. Το τμήμα ανάπτυξης των Google Ads εδρεύει στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας με δευτερεύοντα γραφεία στη Νέα Υόρκη.

Αποκλεισμός διευθύνσεων IP[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιπλέον της τοποθέτησης διαφημιστικών μηνυμάτων με βάση την περιοχή, την γλώσσα και το κοινό, η τοποθέτηση μπορεί να γίνει με αποκλεισμό συγκεκριμένων διευθύνσεων IP που ο χρήστης δεν επιθυμεί την προβολή τους. Ο αριθμός των αποκλειόμενων διευθύνσεων μπορεί να φτάσει και τις 500. Η στόχευση χρηστών μπορεί να γίνει και με αποκλεισμό συγκεκριμένων τοποθεσιών.

Ads Express[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Google Ads Express είναι μια υπηρεσία που απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις και απλοποιεί τη διαχείριση διαφημιστικών δράσεων, αυτοματοποιώντας τη χρήση των λέξεων- κλειδιών και την τοποθέτηση διαφημιστικών μηνυμάτων. Το Google Ads Express (πρώην Google Boost) υποστηρίζει και επιχειρήσεις που δεν έχουν δική τους ιστοσελίδα κατευθύνοντας τους χρήστες σε σελίδες με καταχώρηση της επιχείρησης. Με τη χρήση του διαχειριστικού πίνακα του Google Ads, οι διαφημιστές μπορούν να καταχωρήσουν λέξεις-κλειδιά, θέματα, δημογραφικές προτιμήσεις κλπ. Ακολούθως, το Google τοποθετεί σχετικές διαφημίσεις σε ιστοσελίδες που θεωρεί σχετικές με βάση το περιεχόμενο. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης διαφημιστικού μηνύματος σε ένα ολόκληρο διαφημιστικό μπλοκ αντί για το χωρισμό του τελευταίου σε 2 ή 4 διαφημίσεις με στόχο την υψηλότερη δυνατή προβολή.

Remarketing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Remarketing[3] είναι μία επιλογή στο Google Adds που επιτρέπει την προβολή διαφημίσεων σε όσους χρήστες έχουν ήδη επισκεφτεί μια ιστοσελίδα με στόχο τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κοινού. Το Remarketing του Google Ads έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μετατροπής χρηστών σε αγοραστές (conversion rates).

Επεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επεκτάσεις είναι μία επιλογή του Google Ads που ενισχύει μια εκστρατεία Ads, προβάλλοντας επιπλέον πληροφορίες εντός του διαφημιστικού μηνύματος. Οι πληροφορίες που μπορούν να προβληθούν μέσω επεκτάσεων είναι η διεύθυνση, το τηλέφωνο της επιχείρησης ή περισσότεροι σύνδεσμοι. Οι επεκτάσεις έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν τον αριθμό των κλικ. Εμφανίζονται στο Δίκτυο Αναζήτησης (πάνω από τα αποτελέσματα) και αναλόγως του είδους της επέκτασης μπορεί να εμφανιστούν στο Διαφημιστικό Δίκτυο. Τα Ads προβάλλουν τις επεκτάσεις μιας διαφήμισης όταν υπολογίζουν ότι αυτές θα ενισχύσουν την απόδοση της διαφημιστικής καμπάνιας ή όταν μια διαφήμιση έχει πολύ υψηλό ranking για να εμφανιστούν.

Μη αυτόματες επεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Επεκτάσεις εφαρμογών: Ένας σύνδεσμος κάτω από το λεκτικό της διαφήμισης που οδηγεί τους χρήστες στην εφαρμογή τους για κινητές συσκευές (mobile app).
  • Τηλεφωνικές επεκτάσεις: Ένας clickable αριθμός τηλεφώνου στη διαφήμιση.
  • Επεκτάσεις τοποθεσίας: Η προβολή της διεύθυνσης, του τηλεφώνου και μιας σήμανσης σε χάρτη μαζί με το κείμενο της διαφήμισης.
  • Επεκτάσεις κριτικών: Παρουσίαση θετικών κριτικών από τρίτους με υψηλό δείκτη αξιοπιστίας.
  • Επεκτάσεις κειμένου: Επιπλέον περιγραφικό κείμενο στο διαφημιστικό μήνυμα.
  • Επεκτάσεις εικόνας: Εμφάνιση εικόνων δίπλα από τον τίτλο και την περιγραφή στη διαφήμιση (Search Campaign) στη μηχανή αναζήτησης της Google.[4]
  • Επεκτάσεις δυναμικών εικόνων: Αυτόματη δημιουργία εικόνων με βάση τη σελίδα επιλογής - landing page.
  • Επεκτάσεις προσφοράς: Επέκταση για μία προσφορά που μπορεί να έχετε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μία συγκεκριμένη εορτή ή γενικά.
  • Επεκτάσεις τιμής: Επέκταση τιμής για μια εκδήλωση, μία υπηρεσία, ένα brand κ.ά.
  • Φόρμες πελατών: Πρόσφατη επέκταση από τη Google για lead generation extension πάνω σε Search Campaign. Δεν υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα.

Αυτόματες επεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ads δημιουργεί και προβάλλει επεκτάσεις όταν το σύστημα προβλέπει ότι θα αυξήσουν την απόδοση της διαφήμισης.

Οι αυτόματες επεκτάσεις περιλαμβάνουν:

  1. Βαθμολογίες καταναλωτών
  2. Βαθμολογίες πωλητών
  3. Προηγούμενες επισκέψεις
  4. Δυναμικές επεκτάσεις συνδέσμου
  5. Δυναμικά δομημένα αποσπάσματα

Η κατανομή των Ads[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα διαφημιστικά μηνύματα Ads έχουν το δικαίωμα να προβληθούν στο www.google.com. Οι διαφημιζόμενοι έχουν την επιλογή να προβάλλουν τις διαφημίσεις τους στα συνεργαζόμενα με τη Google δίκτυα όπως το AOL search, το Ask.com, και το Netscape.

Google Display Network (GDN)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Google Display Network (GDN) είναι ουσιαστικά η άλλη πλευρά του διαφημιστικού μοντέλου της Google. Το Google Display Network παρουσιάζει διαφημίσεις AdWords σε ιστοσελίδες που δεν είναι μηχανές αναζήτησης. Οι ιστοσελίδες περιεχομένου που υποστηρίζουν την προβολή AdWords είναι εκείνες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες AdSense και DoubleClick. Το AdSense χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων που επιθυμούν να δημιουργήσουν έσοδα από προβολή διαφημίσεων. Τα ποσοστά μετατροπής CTR (click through rates) στο Google Display Network είναι συνήθως αρκετά μικρότερα από το δίκτυο της αναζήτησης. Το Google καθορίζει αυτόματα το αντικείμενο των σελίδων και παρουσιάζει διαφημίσεις με βάση λίστες από λέξεις-κλειδιά του διαφημιστή. Υπάρχουν διάφορα είδη διαφημίσεων που "τρέχουν" στο Google Display Network συμπεριλαμβανομένων διαφημίσεων κειμένου, εικόνας (μπάνερ), διαφημίσεων κειμένου για κινητές συσκευές ακόμα και διαφημίσεις βίντεο εντός σελίδας.

Ανταγωνιστικές υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασικός ανταγωνιστής του Google Ads είναι το Yahoo! Search Marketing και το Bing Ads. Από το 2010, το Yahoo συνεργάζεται με τη Microsoft, παραχωρώντας τον έλεγχο της λειτουργίας των διαφημίσεων του Yahoo! Search Marketing. Και οι δύο λογαριασμοί λειτουργούν ως Bing Ads.

Διαχείριση λογαριασμών στο AdWords[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διαφημιστικές εταιρείες και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων προσφέρουν τη διαχείριση ενός λογαριασμού Google AdWords ως επαγγελματική υπηρεσία. Αυτό επιτρέπει σε επαγγελματίες χωρίς εμπειρία στη διαφήμιση να αποκτήσουν ένα διεθνές κοινό. Η Google έχει υλοποιήσει και δύο ξεχωριστά προγράμματα, το Google Partner Program και το Google Individual Qualification Program για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των ιδιωτών και των εταιρειών που διαχειρίζονται λογαριασμούς Google AdWords. Επιπλέον, η Google διαθέτει επίσης και το λογισμικό διαχείρισης λογαριασμού Ads Editor.

My Client Center[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ακόμα υπηρεσία στο πλαίσιο του Google Ads είναι το My Client Center που είναι διαθέσιμη στους Google Professionals (ακόμα κι αν δεν πληρούν τα κριτήρια ή δεν έχουν περάσει τις εξετάσεις). Κάθε Google Professional μπορεί να διαχειρίζεται πολλούς λογαριασμούς χωρίς να χρειάζεται να συνδεθεί σε κάθε λογαριασμό ξεχωριστά.

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Google Ads Keyword Planner (πρώην Keyword Tool) δημιουργεί λίστες με λέξεις- κλειδιά για συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Google Display Planner[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Google Display Planner είναι ένα εργαλείο που αναγνωρίζει λέξεις- κλειδιά σε διάφορα δίκτυα προβολής και με αυτό τον τρόπο ενισχύει την αποτελεσματικότητα των διαφημιστικών δράσεων και εντοπίζει σχετικούς χρήστες για κάθε επιχείρηση.

Google Click-to-Call[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Google Click-to-Call ήταν μια υπηρεσία της Google που επέτρεπε στους χρήστες να τηλεφωνούν σε διαφημιζόμενους από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Το Google Click-to-Call ανακλήθηκε το 2007.

Μια παρεμφερής υπηρεσία ήταν διαθέσιμη και στους Χάρτες Google. Στην έκδοση Froyo του λειτουργικού συστήματος Google Android, διάφορες διαφημίσεις περιελάμβαναν μια αντίστοιχη υπηρεσία όπου ο χρήσης μπορούσε εύκολα να καλέσει έναν διαφημιζόμενο.

Στο λειτουργικό σύστημα iOS, οι αριθμοί τηλεφώνου αναγνωρίζονται αυτόματα και οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν άμεσους συνδέσμους προς τις εφαρμογές τηλεφώνου, παρέχοντας παρεμφερή -αν όχι ακριβώς την ίδια- λειτουργία.

Διαφημιστικοί τύποι σε καμπάνιες Google Ads[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Search: Εμφάνιση στο δίκτυο αναζήτησης της Google.
  • Display: Εμφάνιση στις εκατομμύρια συνεργαζόμενες σελίδες της Google.
  • Performance Max: Εμφανίζεται σε όλα τα κύρια δίκτυα της Google (Δίκτυο Αναζήτησης, Δίκτυο προβολής, YouTube, Discovery, Gmail.
  • Discovery: Εξατομικευμένες διαφημίσεις με πλούσιο οπτικό περιεχόμενο σε σημεία στο YouTube στο Watch Next Module αλλά και στο Gmail.
  • Smart: Έξυπνες διαφημίσεις που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και προβάλλονται στα δίκτυα συνεργατών, στο δίκτυο αναζήτησης, στο You-Tube, τους Χάρτες Google αλλά και το Gmail.
  • Video: Εμφάνιση στο δίκτυο προβολής τoυ YouTube.
  • Shopping: Σύνδεση προϊόντων με Google Shopping και εμφάνιση στην κορυφή και την δεξιά πλευρά της σελίδας αναζήτησης.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Έναρξη Δελτίο Τύπου του Google AdWords
  2. «Introducing simpler brands and solutions for advertisers and publishers». Google (στα Αγγλικά). 27 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2020. 
  3. «Τι είναι το remarketing και πως λειτουργεί;». VNG Digital Marketing Group. 30 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2020. 
  4. «Διαφήμιση με Google Ads - Google Partner | Αυξήστε το τζίρο σας». Disolt. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2023. 
  5. «Διαφημιστικοί τύποι σε καμπάνιες Google Ads». Disolt Digital Marketing Agency. 9 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2022.