AdWords

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Google AdWords
Adwords logo.png
Το λογότυπο του Google AdWords
URL adwords.google.com/home/
Ιδιοκτήτης Google
Ημερομηνία έναρξης 23 Οκτωβρίου 2000, πριν 17 χρόνια (2000-10-23)[1]
Τρέχουσα κατάσταση Ενεργό

Το Google AdWords είναι μια online υπηρεσία διαφήμισης που λειτουργεί εν είδει δημοπρασίας για την προβολή ενός σύντομου διαφημιστικού μηνύματος.


Το διαφημιστικό μήνυμα πρέπει να οδηγεί σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που ορίζει ο διαφημιζόμενες και εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Search για συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά.

Οι ιστοσελίδες του Google και οι συνεργαζόμενες με το Google ιστοσελίδες είναι σχεδιασμένες να επιλέγουν και να προβάλλουν κατάλληλα τα διαφημιστικά μηνύματα.

Οι διαφημιστές χρεώνονται όταν οι χρήστες του διαδικτύου οδηγούνται επιτυχώς (κάνουν click) στις ιστοσελίδες των διαφημιζομένων μέσω των μηνυμάτων και οι συνεργαζόμενες ιστοσελίδες εισπράττουν ένα τμήμα του εισοδήματος που παράγεται.

Το AdWords έχει εξελιχθεί στη βασική πηγή εσόδων της Google. Τα συνολικά διαφημιστικά έσοδα ανήλθαν στα 43,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2012.

Το ποσό που χρεώνεται ο διαφημιζόμενος καθορίζεται με βάση των αριθμός των χρηστών που οδηγούνται επιτυχώς (PPC - Pay Per Click), δηλαδή το κόστος ανά 100 κλικ (CPC), το κόστος ανά αγορά (CPA - Cost Per Acquisition) και το κόστος ανά 1000 προβολές (CPM).

Το Google προσφέρει επίσης στοχευμένη προς ιστοσελίδες διαφήμιση κειμένου, banner, εμπλουτισμένες διαφημίσεις και άλλα.

Το πρόγραμμα AdWords καλύπτεται από τοπικά, εθνικά και διεθνή δίκτυα προβολής.

Τα διαφημιστικά μηνύματα της Google είναι σύντομα και αποτελούνται από έναν τίτλο 25 χαρακτήρων, δύο γραμμές κειμένου των 35 χαρακτήρων έκαστη και μια διεύθυνση URL των 35 χαρακτήρων επίσης.

Τα μεγέθη των διαφημιστικών μηνυμάτων ακολουθούν τα πρότυπα του Interactive Advertising Bureau (IAB).

Το τμήμα πωλήσεων και υποστήριξης του Google Adwords εδρεύει στο Mountain View της Καλιφόρνια, διατηρεί δευτερεύοντα γραφεία στο Ann Arbor του Μίτσιγκαν και στη Νέα Υόρκη.

Το τμήμα ανάπτυξης των Google Adwords εδρεύει στο Mountain View της Καλιφόρνια με δευτερεύοντα γραφεία στη Νέα Υόρκη.

Αποκλεισμός διευθύνσεων IP[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιπλέον της τοποθέτησης διαφημιστικών μηνυμάτων με βάση την περιοχή, την γλώσσα και το κοινό, η τοποθέτηση μπορεί να γίνει με αποκλεισμό συγκεκριμένων διευθύνσεων IP που ο χρήστης δεν επιθυμεί την προβολή τους.

Ο αριθμός των αποκλειόμενων διευθύνσεων μπορεί να φτάσει και τις 500.

Η στόχευση χρηστών μπορεί να γίνει και με αποκλεισμό συγκεκριμένων τοποθεσιών.

AdWords Express[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Google Adwords Express είναι μια υπηρεσία που απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις και απλοποιεί τη διαχείριση διαφημιστικών δράσεων, αυτοματοποιώντας τη χρήση των λέξεων κλειδιά και την τοποθέτηση διαφημιστικών μηνυμάτων.

Το Google Adwords Express (πρώην Google Boost) υποστηρίζει και επιχειρήσεις που δεν έχουν δική τους ιστοσελίδα κατευθύνοντας του χρήστες σε σελίδες με καταχώρηση της επιχείρησης.

Με την χρήση του διαχειριστικού πίνακα του Google Adwords, οι διαφημιστές μπορούν να καταχωρήσουν λέξεις κλειδιά, θέματα, δημογραφικές προτιμήσεις. Ακολούθως, το Google τοποθετεί σχετικές διαφημίσεις σε ιστοσελίδες που θεωρεί σχετικές με βάσει το περιεχόμενο.

Το Google, επίσης, παρέχει μια λίστα σχετικών ιστοσελίδων για να διαλέξει ο διαφημιζόμενος και η χρέωση γίνεται με βάση των αριθμό προβολών (CPI) ή των κλικ (CPC).

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα τοποθέτησης διαφημιστικού μηνύματος σε ένα ολόκληρο διαφημιστικό block αντί για τον χωρισμό του τελευταίου σε 2 ή τέσσερις διαφημίσεις με στόχο την υψηλότερη δυνατή προβολή.

Η μίνιμουμ χρέωση ανά 1000 προβολές για τη συμμετοχή σε μια δημοπρασία είναι 25 cent. Δεν υπάρχει μίνιμουμ χρέωση αν κλικ (CPC).

Remarketing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Remarketing είναι μία επιλογή στο Google Adwords που επιτρέπει την προβολή διαφημίσεων σε όσους χρήστες έχουν ήδη επισκεφτεί μια ιστοσελίδα με στόχο τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κοινού.

Το Remarketing του Google Adwords έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μετατροπής χρηστών σε αγοραστές (conversion rates).

Επεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επεκτάσεις είναι μία επιλογή του Google Adwords που τη ενίσχυση μιας εκστρατείας Adwords προβάλλοντας επιπλέον πληροφορίες εντός του διαφημιστικού μηνύματος.

Οι πληροφορίες που μπορούν να προβληθούν μέσω επεκτάσεων είναι η διεύθυνση, το τηλέφωνο της επιχείρησης ή περισσότερους συνδέσμους.

Οι επεκτάσεις έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν τον αριθμό των click. Εμφανίζονται στο Δίκτυο Αναζήτησης, πάνω από τα αποτελέσματα και αναλόγως του είδους της προέκτασης μπορεί να εμφανιστούν στο Διαφημιστικό Δίκτυο.

Τα Adwords προβάλλουν τις επεκτάσεις μιας διαφήμισης όταν υπολογίζουν ότι αυτά θα ενισχύσουν την απόδοση της διαφημιστικής καμπάνιας ή μια διαφήμιση έχει πολύ υψηλό ranking για να εμφανιστούν.

Μη αυτόματες επεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επεκτάσεις εφαρμογών: Ένας σύνδεσμος κάτω από το λεκτικό της διαφήμισης που οδηγεί τους χρήστες στην εφαρμογή τους για κινητές συσκευές (mobile app).

Τηλεφωνικές επεκτάσεις: Ένας clickable αριθμός τηλεφώνου στη διαφήμιση

Επεκτάσεις τοποθεσίας: Η προβολή της διεύθυνσης, του τηλεφώνου και μιας σήμανσης σε χάρτη μαζί με το κείμενο της διαφήμισης.

Επεκτάσεις κριτικών: Παρουσίαση θετικών κριτικών από τρίτους με υψηλό δείκτη αξιοπιστίας

Επεκτάσεις κειμένου: Επιπλέον περιγραφικό κείμενο στο διαφημιστικό μήνυμα

Αυτόματες επεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το AdWords δημιουργεί και προβάλλει επεκτάσεις όταν το σύστημα προβλέπει ότι θα αυξήσουν την απόδοση της διαφήμισης.

Οι αυτόματες επεκτάσεις περιλαμβάνουν:

  1. Βαθμολογίες καταναλωτών
  2. Βαθμολογίες πωλητών
  3. Προηγούμενες επισκέψεις
  4. Δυναμικές επεκτάσεις συνδέσμου
  5. Δυναμικά δομημένα αποσπάσματα

Η κατανομή των AdWords[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες τα διαφημιστικά μηνύματα AdWords έχουν το δικαίωμα να προβληθούν στο www.google.com. Οι διαφημιζόμενοι έχουν την επιλογή να προβάλλουν τις διαφημίσεις τους στα συνεργαζόμενα με τη Google δίκτυα όπως το AOL search, το Ask.com, και το Netscape.

Google Display Network (GDN)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Google Display Network (GDN) είναι ουσιαστικά η άλλη πλευρά του διαφημιστικού μοντέλου της Google.

Το Google Display Network παρουσιάζει διαφημίσεις AdWords σε ιστοσελίδες που δεν είναι μηχανές αναζήτησης. Οι ιστοσελίδες περιεχομένου που υποστηρίζουν την προβολή AdWords είναι εκείνες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες AdSense και DoubleClick.

Το AdSense χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων που επιθυμούν να δημιουργήσουν έσοδα από προβολή διαφημίσεων.

Τα ποσοστά μετατροπής CTR (click through rates) στο Google Display Network είναι συνήθως αρκετά μικρότερα από το δίκτυο της αναζήτησης.

Το Google καθορίζει αυτόματα το αντικείμενο των σελίδων και παρουσιάζει διαφημίσεις με βάση λίστες από λέξεις κλειδιά του διαφημιστή.

Υπάρχουν διάφορα είδη διαφημίσεων που τρέχουν στο Google Display Network συμπεριλαμβανομένων διαφημίσεων κειμένου, εικόνας (banners), διαφημίσεων κειμένου για κινητές συσκευές ακόμα και διαφημίσεις βίντεο εντός σελίδας.

Ανταγωνιστικές υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασικός ανταγωνιστής του Google Adwords είναι το Yahoo! Search Marketing και το Bing Ads

Από το 2010, το Yahoo συνεργάζεται με τη Microsoft, παραχωρώντας τον έλεγχο της λειτουργίας των διαφημίσεων του Yahoo! Search Marketing.

Και οι δύο λογαριασμοί λειτουργούν ως Bing Ads.

Διαχείριση λογαριασμών στο AdWords[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διαφημιστικές εταιρείες και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων προσφέρουν τη διαχείριση ενός λογαριασμού Google AdWords ως επαγγελματική υπηρεσία. Αυτό επιτρέπει σε επαγγελματίες χωρίς εμπειρία στη διαφήμιση να αποκτήσουν ένα διεθνές κοινό.

Η Google έχει υλοποιήσει και δύο ξεχωριστά προγράμματα, το Google Partner Program και το Google Individual Qualification Program για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των ιδιωτών και των εταιρειών που διαχειρίζονται λογαριασμούς Google AdWords.

Επιπλέον, η Google διαθέτει επίσης το λογισμικό διαχείρισης λογαριασμού AdWords Editor.

Μια ακόμα υπηρεσία στο πλαίσιο του Google AdWords είναι το My Client Center που είναι διαθέσιμη στους Google Professionals (ακόμα κι αν δεν πληρούν τα κριτήρια ή δεν έχουν περάσει τις εξετάσεις).

Κάθε Google Professional μπορεί να διαχειρίζεται πολλούς λογαριασμούς χωρίς να χρειάζεται να κάνει login σε κάθε λογαριασμός ξεχωριστά.

Το Google Adwords Keyword Planner (πρώην Keyword Tool) δημιουργεί λίστες με λέξεις κλειδιά για συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Google Display Planner είναι ένα εργαλείο που αναγνωρίζει λέξεις κλειδιά σε διάφορα δίκτυα προβολής και με αυτό τον τρόπο ενισχύει την αποτελεσματικότητα των διαφημιστικών δράσεων και εντοπίζει σχετικούς χρήστες για κάθε επιχείρηση.

Google Click-to-Call[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Google Click-to-Call ήταν μια υπηρεσία της Google που επιτρέπει στους χρήστες να τηλεφωνούν σε διαφημιζόμενους από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

Το Google Click-to-Call ανακλήθηκε το 2007.

Μια παρεμφερής υπηρεσία ήταν διαθέσιμη στους Χάρτες Google. Στην έκδοση Froyo του λειτουργικού συστήματος Google Android, διάφορες διαφημίσεις περιλαμβάνουν μια αντίστοιχη υπηρεσία όπου ένας χρήσης μπορεί εύκολα να καλέσει έναν διαφημιζόμενο.

Στο λειτουργικό σύστημα iOS, οι αριθμοί τηλεφώνου αναγνωρίζονται αυτόματα και οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν άμεσους συνδέσμους προς τις εφαρμογές τηλεφώνου, παρέχοντας παρεμφερή αν όχι ακριβώς την ίδια λειτουργία.