Watchmen (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Watchmen
Επίσημη κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΖακ Σνάιντερ
ΠαραγωγήΛόρενς Γκόρντον
Λόιντ Λέβιν
Ντέμπορα Σνάιντερ
ΣενάριοΝτέιβιντ Χέιτερ
Άλεξ Τσε
Βασισμένο σεWatchmen
από τον Ντέιβ Γκίμπονς[α]
ΠρωταγωνιστέςΜαλίν Άκερμαν
Μπίλι Κράνταπ
Μάθιου Γκουντ
Κάρλα Γκουτζίνο
Τζάκι Ερλ Χάλεϊ
Τζέφρι Ντιν Μόργκαν
Πάτρικ Γουίλσον
ΜουσικήΤάιλερ Μπέιτς
ΤραγούδιΤάιλερ Μπέιτς
ΦωτογραφίαΛάρι Φονγκ
ΜοντάζΓουίλιαμ Χόι
ΕνδυματολόγοςΜάικλ Γουίλκινσον
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros. Pictures[2]
Paramount Pictures[2]
Legendary Pictures[3]
DC Entertainment[4]
Lawrence Gordon/Lloyd Levin Productions
Cruel and Unusual Films[5]
ΔιανομήWarner Bros. Pictures (Βόρεια Αμερική)
Paramount Pictures (Παγκοσμίως)
Πρώτη προβολή23 Φεβρουαρίου 2009 (Odeon Leicester Square)
Κυκλοφορία6 Μαρτίου 2009 (Ηνωμένες Πολιτείες)
Διάρκεια163 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλική
Προϋπολογισμός$130–150 εκατομμύρια[β]
Ακαθάριστα έσοδα$185.4 εκατομμύρια[6]

Το Watchmen είναι Αμερικανική υπερηρωική ταινία του 2009 σε σκηνοθεσία από τον Ζακ Σνάιντερ από σενάριο των Ντέιβιντ Χέιτερ και Άλεξ Τσε, βασισμένη στην ομώνυμη περιορισμένη σειρά κόμικς του 1986–1987 που συν-δημιουργήθηκε και εικονογραφήθηκε από τον Ντέιβ Γκίμπονς (ο συν-δημιουργός και σεναριογράφος Άλαν Μουρ αποφάσισε να μην αναφερθεί στους τίτλους τέλους).[10] Πρωταγωνιστούν οι Μαλίν Άκερμαν, Μπίλι Κράνταπ, Μάθιου Γκουντ, Κάρλα Γκουτζίνο, Τζάκι Ερλ Χάλεϊ, Τζέφρι Ντιν Μόργκαν, και Πάτρικ Γουίλσον. Μια σκοτεινή και δυστοπική αποδόμηση του υπερηρωικού είδους, η ταινία τοποθετείται σε μια εναλλακτική πραγματικότητα στο έτος 1985 κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, καθώς μια ομάδα κυρίως συνταξιούχων Αμερικανών υπερηρώων ερευνούν την δολοφονία ενός μέλους τους, πριν ανακαλύψουν μια συνομωσία, ενώ οι ηθικοί τους περιορισμοί δοκιμάζονται από την περίπλοκη φύση των περιστάσεων.

Μια κινηματογραφική προσαρμογή ζωντανής δράσης της σειράς κόμικς Watchmen βρισκόταν στα πρώτα σχέδια της ανάπτυξης για σχεδόν δύο δεκαετίες, από τον Οκτώβριο του 1987 μέχρι τον Οκτώβριο του 2005. Οι παραγωγοί Λόρενς Γκόρντον και Τζόελ Σίλβερ συνέχισαν την ανάπτυξη στην 20th Century Fox, αργότερα μετακινώντας την στην Warner Bros. Pictures, την αδελφική εταιρεία του εκδότη της σειράς, DC Comics, και προσλαμβάνοντας τον σκηνοθέτη Τέρι Γκίλιαμ, ο οποίος αποχώρησε από την την ταινία καθώς θεώρησε το κόμικ αδύνατο να προσαρμοστεί σε ταινία. Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 2000, ο Γκόρντον και ο Λόιντ Λέβιν συνεργάστηκαν με την Universal Pictures, την Revolution Studios, και την Paramount Pictures για να παράγουν την ταινία. Οι Ντέιβιντ Χέιτερ, Πολ Γκρίνγκρας, και Ντάρεν Αρονόφσκι ήταν υποψήφιοι σκηνοθέτες, πριν η ταινία ακυρωθεί λόγο του υπολογισμένου υψηλού κόστους παραγωγής. Τον Οκτώβριο του 2005, η ταινία επέστρεψε στην Warner Bros., όπου ο Σνάιντερ προσλήφθηκε ως σκηνοθέτης. Η Paramount παρέμεινε ο διανομέας για τις υπόλοιπες χώρες, ενώ η Warner Bros. θα την διανέμεε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά, η Fox έκανε μήνυση στην Warner Bros., για την προέκυψη των δικαιωμάτων της αδυναμίας του Γκόρντον να πληρώσει μια εξαγορά το 1991, που του έδωσε την δυνατότητα να αναπτύξει την ταινία σε άλλες εταιρείες. Η Fox και η Warner Bros. έλυσαν την διαμάχη τους πριν την κυκλοφορία της ταινίας, με την Fox να λαμβάνει ένα μέρος των κερδών. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στο Βανκούβερ τον Σεπτέμβριο του 2007 και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2008.

Μετά από την παγκόσμιά του πρεμιέρα στο Odeon Luxe Leicester Square στις 23 Φεβρουαρίου του 2009,[11] η ταινία κυκλοφόρησε σε κανονικούς και IMAX κινηματογράφους στις 6 Μαρτίου του 2009. Ήταν εισπρακτική αποτυχία, εισπράττοντας πάνω από $185 εκατομμύρια απέναντι από έναν προϋπολογισμό περίπου $130–138 εκατομμυρίων. Παρόλα αυτά, η ταινία ήταν επιτυχημένη στις αγορές home media.[12] Ο Γκρεγκ Σίλβερμαν (πρώην εκτελεστικός παραγωγός της Warner Bros.) δήλωσε πως η ταινία έγινε τελικά επιτυχία.[13]

Η ταινία δίχασε τους θαυμαστές και τους κριτικούς. Το στιλ της ταινίας επαινέθηκε, αλλά ο Σνάιντερ κατηγορήθηκε για την δημιουργία μιας ταινίας δράσης που της λείπει θεματικό βάθος.[14] Ένα DVD βασισμένο σε στοιχεία του σύμπαντος του Watchmen κυκλοφόρησε, περιλαμβάνοντας μια προσαρμογή κινουμένων σχεδίων του κόμικ μέσα στην ιστορία Tales of the Black Freighter, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Τζεράρντ Μπάτλερ, και το πλασματικό ντοκιμαντέρ Under the Hood, το οποίο λεπτομερεί την παλαιότερη γενιά των υπερηρώων της ταινίας.[15] Μια εκτεταμένη εκδοχή της ταινίας, με επιπρόσθετα 24 λεπτά, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2009. Η "Απόλυτη Εκδοχή" που περιλαμβάνει το κόμικ κινουμένων σχεδίων Tales of the Black Freighter, καθώς ήταν και στο αρχικό γραφικό μυθιστόρημα, κάνοντας την ταινία 3 ώρες και 35 λεπτά, και κυκλοφόρησε στις 3 Νοεμβρίου του 2009. Η εκτεταμένη εκδοχή είχε καλύτερη υποδοχή από την κινηματογραφική εκδοχή.[14]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1985, ένας άνδρας που ζει σε ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν παρακολουθεί ειδήσεις σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου και την απάντηση του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, όταν ένας άγνωστος δράστης του επιτίθεται και τον ρίχνει από το μπαλκόνι. Το Intersped σε όλους τους τίτλους έναρξης είναι ένα μοντάζ που εξετάζει την άνοδο των φορεσμένων μαχητών του εγκλήματος από το 1939 έως το 1977, με αποκορύφωμα τη δημόσια αντίδραση και το πέρασμα μιας πράξης κατά της επαγρύπνησης.

Ο Ρόρσαχ, ένας άγρυπνος ντετέκτιβ που λειτουργεί παράνομα, ανακαλύπτει ότι ο νεκρός ήταν ο Έντουαρντ Μπλέικ, πιο γνωστός ως «Ο Κωμικός», ένας υπερήρωας που εργαζόταν για την κυβέρνηση. Υποψιαζόμενος ότι τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση, ο Ρόρσαχ προειδοποιεί τα μέλη της πρώην ομάδας του, Watchmen.[16] Ο πρώην σύμμαχος του Ρόρσαχ, Νταν Ντράιμπεργκ, πιστεύει ότι είναι παρανοϊκός, αλλά μεταδίδει τις ανησυχίες του στον Άντριαν Βέιντ, έναν μαχητή του εγκλήματος που έγινε επιχειρηματίας. Ο Ρόρσαχ επισκέπτεται αργότερα τον Δόκτωρ Μανχάταν, έναν φυσικό του οποίου οι υπερδυνάμεις τον καθιστούν πλεονέκτημα εθνικής ασφάλειας, αλλά ο Μανχάταν είναι απασχολημένος με την ενεργειακή έρευνα και τον αγνοεί.

Στην κηδεία του Μπλέικ, ο Μανχάταν, ο Βέιντ και ο Ντράιμπεργκ θυμούνται ο καθένας την απαισιοδοξία του Κωμικού στα τελευταία του χρόνια για την αποστολή των Watchmen. Μετά τη λειτουργία, ένας μοναχικός πενθούντος αποδίδει τα σέβη του. Ο Ρόρσαχ εντοπίζει και ρωτά τον θρηνούντα, πρώην υπερκακό, Έντγκαρ Τζακόμπι. Ο Τζακόμπι λέει ότι ο Μπλέικ είχε πρόσφατα εισβάλει στο διαμέρισμά του ενώ κοιμόταν — δακρυσμένος, ακάλυπτος και ασυνάρτητος. Ο Ρόρσαχ είναι έκπληκτος, αλλά αμφιβάλλει ότι ο Τζακόμπι θα έλεγε ένα τόσο παράξενο ψέμα. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου με τον Δόκτωρ Μανχάταν, ένας ερευνητής δημοσιογράφος του λέει ότι αρκετοί άνθρωποι που είχαν έρθει σε επαφή με το Μανχάταν έχουν αναπτύξει καρκίνο, συμπεριλαμβανομένης της πρώην κοπέλας του. Καθώς άλλοι δημοσιογράφοι πλήττουν τον Μανχάταν με ερωτήσεις, αυτός αυτοεξορίζεται στον Άρη. Μόνος του, ο Μανχάταν σκέφτεται την ύπαρξή του και τις τύψεις του που μετατράπηκε σε όπλο. Με την απουσία του, οι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας κάνουν επιθετικές κινήσεις και ο Νίξον προετοιμάζεται για πόλεμο.

Ο Βάιντ επιζεί από μια απόπειρα δολοφονίας, υποδηλώνοντας ότι η θεωρία του Ρόρσαχ για τον «δολοφόνο της μάσκας» είναι σωστή. Ο Ντράιμπεργκ παίρνει για προστασία την Λόρι Τζούπιτερ, μια υπερηρωίδα δεύτερης γενιάς και πρώην κοπέλα του Μανχάταν. Η έρευνα του Ρόρσαχ για τον δολοφόνο τον οδηγεί πίσω στον Τζακόμπι. Ενώ προσπαθεί να τον ανακρίνει ξανά, ο Ρόρσαχ πληγώνεται για τη δολοφονία του, και συλλαμβάνεται, με την ταυτότητά του να αποκαλύπτεται. Στη φυλακή, ο Ρόρσαχ υπερασπίζεται την επαγρύπνηση του σε έναν ψυχίατρο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αγνοήσει το κακό και τους ανθρώπους που το προκαλούν. Ο Ντράιμπεργκ και η Τζούπιτερ, όλο και νοσταλγούν τις μέρες τους που μάχονταν το έγκλημα, φορούν τα κοστούμια τους και παίρνουν τον Ρόρσαχ από τη φυλακή. Ο Μανχάταν τηλεμεταφέρει την Τζούπιτερ στον Άρη ενώ ο Ντράιμπεργκ συμμετέχει στην έρευνα του Ρόρσαχ για τη δολοφονία του Μπλέικ. Τα στοιχεία τους δείχνουν ότι ο Βέιντ είναι πίσω από όλα. Τον βρίσκουν σε ένα κρησφύγετο στην Ανταρκτική, όπου μόλις επέβλεψε την ενεργοποίηση των ενεργειακών αντιδραστήρων του Δόκτωρ Μανχάταν στη Νέα Υόρκη και σε άλλες τοποθεσίες σε όλο τον πλανήτη. Στον Άρη, η Τζούπιτερ προσπαθεί να πείσει τον Μανχάταν ότι η ανθρωπότητα αξίζει να σωθεί και τα καταφέρνει μόνο όταν μαθαίνει ότι η Τζούπιτερ είναι η εξώγαμη κόρη του Μπλέικ, γεγονός τόσο απίθανο που του αποκαθιστά τον σεβασμό για τη ζωή.

Ο Βέιντ παραδέχεται ότι ενορχήστρωσε την εξορία του Μανχάταν, σκηνοθέτησε τη δολοφονία, κατηγορώντας τον Ρόρσαχ, και σκότωσε τον Μπλέικ, ο οποίος κατασκόπευε τις δραστηριότητές του. Εκτέλεσε επίσης το τελευταίο βήμα του σχεδίου του: να στρέψει τον κόσμο ενάντια στον Μανχάταν, προτρέποντας τους αντιδραστήρες του να εκραγούν, σκοτώνοντας 15 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο Μανχάταν επιστρέφει με την Τζούπιτερ σε μια κατεστραμμένη Νέα Υόρκη, συνδυάζει όσα συνέβησαν και τηλεμεταφέρεται στο κρησφύγετο του Βέιντ. Μετά από μια σύντομη μάχη, ο Βέιντ του δείχνει ότι οι χώρες του κόσμου έχουν παραμερίσει τους ανταγωνισμούς τους για να επικεντρωθούν σε έναν κοινό εχθρό. Συνειδητοποιώντας τη λογική του σχεδίου του Βάιντ, οι Watchmen συμφωνούν να κρατήσουν το μυστικό του, με εξαίρεση τον Ρόρσαχ, τον οποίο ο Μανχάταν σκοτώνει απρόθυμα για να διατηρήσει τη νέα παγκόσμια ειρήνη. Ο Μανχάταν φεύγει οριστικά για έναν άλλο γαλαξία, ενώ ο Ντράιμπεργκ επιπλήττει την ηθική θυσία του Βέιντ και η Τζούπιτερ τελικά συμβιβάζεται με την καταγωγή της. Ένας συντάκτης ταμπλόιντ της Νέας Υόρκης, αηδιασμένος που δεν υπάρχει πόλεμος για να κάνει ρεπορτάζ, λέει σε έναν συνάδελφό του δημοσιογράφο να αρπάξει κάτι από ένα κουτί με μανιβέλα υποβολές που περιέχει το ημερολόγιο του Ρόρσαχ.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βασικοί χαρακτήρες του Watchmen (από τα αριστερά προς τα δεξιά): Κωμικός, Silk Spectre II, Δόκτωρ Μανχάταν, Οζυμανδίας, Nite Owl II, και Ρόρσαχ.

The Watchmen/The Crimebusters[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The Minutemen[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλοι χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο σεναριογράφος και συν-δημιουργός της σειράς, Άλαν Μουρ, αποφάσισε να αφαιρεθεί το όνομά του από τους τίτλους τέλους, λόγω της απογοήτευσής του με την Warner Bros. Pictures και την DC Comics.[1]
  2. Πολλαπλές πηγές.[6][7][8][9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Perez, Rodrigo (21 Ιουλίου 2008). «Alan Moore Removes His Name From 'Watchmen' Credits, Abdicates All Royalty Checks To Artist Dave Gibbons». The Playlist. 
  2. 2,0 2,1 «Watchmen». AFI Catalog of Feature Films. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2020. 
  3. «Watchmen (2009) - Financial Information». The Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2018. 
  4. «Watchmen». DC Entertainment. 3 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  5. «Motion Pictures [ARCHIVED]». Cruel and Unusual Films. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  6. 6,0 6,1 «Watchmen (2009)». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2023. 
  7. Belloni, Matthew (20 April 2009). «Date set for 'Watchmen' mediation». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις November 16, 2020. https://web.archive.org/web/20201116174206/https://www.hollywoodreporter.com/news/date-set-watchmen-mediation-82662. Ανακτήθηκε στις 22 March 2018. 
  8. Hoberek, Andrew (2014). Considering Watchmen: Poetics, Property, Politics. Rutgers University Press. σελ. 127. ISBN 9780813572963. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2020. 
  9. Brown, Lane (9 Μαρτίου 2009). «So Is Watchmen a Hit or Not?». Vulture. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2023. 
  10. Mably, Timothy (24 Απριλίου 2022). «Watchmen Creator Alan Moore Has Surprising Advice For Writers». ScreenRant (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 
  11. Hardie, Beth (24 Φεβρουαρίου 2009). «Watchmen premiere: The stars come out in London – video and pics». mirror (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 
  12. «Watchmen (2009) - Financial Information». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 
  13. «Not true. We lost some money on GAHOOLE and a fair amount on SUCKERPUNCH. The rest of his films at WB were very profitable. Very». X (formerly Twitter). Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 
  14. 14,0 14,1 «Watchmen at 10: The fascinating story of how the 'unfilmable' comic book series finally made it to the big screen». The Independent (στα Αγγλικά). 26 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 
  15. Thill, Scott. «Watchmen Back Story Unspools in Under the Hood DVD» (στα αγγλικά). Wired. ISSN 1059-1028. https://www.wired.com/2009/03/watchmen-backst/. Ανακτήθηκε στις 2023-09-09. 
  16. «Who Names The Watchmen?». 20 Αυγούστου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]