Tekken
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Λεπτομέρειες παιχνιδιού | |
---|---|
Ανάπτυξη | Namco |
Διανομή | Namco |
Είδος | Πάλης |
Πλατφόρμα/ες | Arcade Android |
Παίκτες | 1, 2 |
Γλώσσα/ες διεπαφής χρήστη | Ιαπωνικά, αγγλικά |
Ημερομηνία/ες κυκλοφορίας | Πρώτη κυκλοφορία: Tekken ΙΑΠ: 9 Δεκεμβρίου 1994 Τελευταία κυκλοφορία: Tekken 7 ΙΑΠ: 18 Μαρτίου 2015 |
Απαιτήσεις συστήματος |
Το Tekken (ιαπωνικά: 鉄拳, αγγλικά: Iron Fist) είναι σειρά βιντεοπαιχνιδιών πάλης που δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε από τη Namco (αργότερα Bandai Namco Entertainment). Το πρώτο παιχνίδι της σειράς έχει τον ομώνυμο τίτλο. Έχουν κυκλοφορήσει πολλά sequels, αλλά και αναβαθμίσεις και spin-offs της σειράς. Το Tekken ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια πάλης που χρησιμοποίησαν τρισδιάστατα γραφικά. Έχει, επίσης, μεταφερθεί στον κινηματογράφο, συγκεκριμένα σε τρεις ταινίες, και άλλα μέσα. Υπάρχουν έξι προσθήκες στη βασική σειρά Tekken, με την έβδομη να βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης.
Γενικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Υπάρχουν 6 επακόλουθα του Tekken: Tekken 2, Tekken 3, Tekken Tag Tournament, Tekken 4, Tekken 5, Tekken 6 και Tekken Tag Tournament 2. Μία αναβαθμισμένη έκδοση του Tekken 5 είναι το Tekken 5.1 που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2006, όπου η μόνη διαφορά με τον Tekken 5 είναι πως υπάρχουν λίγο διαφορετικά πεδία μάχης και πιο πολύ αντοχή έχουν οι χαρακτήρες. Η δεύτερη αναβαθμισμένη έκδοση ονομάστηκε Tekken 5: Dark Resurrection που διανεμήθηκε τα τέλη του 2005. Το Tekken 6 κυκλοφόρησε στις 30 Οκτωβρίου του 2009 (Ευρώπη) για το PlayStation 3 και το Xbox 360, και στις 11 Δεκεμβρίου του 2009 (Ευρώπη) για το PSP. Η σειρά ωστόσο κυκλοφόρησε και σε κονσόλα της Nintedo στο Game Boy Advance το 2001, όμως η Namco διέλυσε την συνεργασία τους και δεν έβγαλε άλλους τίτλους για κονσόλες της Nintedo και έκλεισε μόνιμη συνεργασία με την Sony. Ο τίτλος ονομάζεται Tekken 5: Dark Resurrection ή Tekken: Dark Resurrection. Όπως και σε πολλά παιχνίδια πάλης, οι παίκτες επιλέγουν ένα χαρακτήρα και πολεμάει σώμα με σώμα με άλλους χαρακτήρες του παιχνιδιού.
Τα παιχνίδια ξύλου πριν την εμφάνιση του Tekken ήταν απλοϊκά. Τα κουμπιά περιορίζονταν με κάποιες κοινότοπες στάσεις του σώματος και στη μονότονη εκτέλεση κινήσεων π.χ. το Δ για μπουνιά, το Χ για κλωτσιά κτλ. Μετά την εμφάνιση Tekken ο παίκτης μπορούσε να εκτελέσει πιο περίπλοκες κινήσεις. Όταν τα παραδοσιακά παιχνίδια ξύλου, όπως το Street Fighter, άρχισαν να βάζουν μέσα συνδυασμούς κινήσεων το Tekken χαμήλωσε το επίπεδο δράσης, δυνάμωσε το ρυθμό της πάλης, τη στρατηγική, τη ταχύτητα και τα αντανακλαστικά της μάχης.
Εξέλιξη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πρώτο Tekken περιοριζόταν στις 2 διαστάσεις και η κατασκευαστική εταιρία επέλεξε να διαχωρίσει τα κουμπιά σε αριστερή/δεξιά μπουνιά και σε αριστερή/δεξιά κλωτσιά, περιλαμβάνοντας την δυνατότητα 4 διαφορετικών συνδυασμών κινήσεων, τη στιγμή που τα τρισδιάστατα άλλα παιχνίδια είχαν την δυνατότητα για μόνο δύο. Στο Tekken 2 μπήκε και η αυτόματη άμυνα, η τεχνική και τα γραφικά βελτιώθηκαν. Στο Tekken 3 προστέθηκε το στοιχείο του χώρου: ο παίκτης μπορούσε να κινηθεί πάνω-κάτω στο χώρο, ενώ προστέθηκαν και αποφυγές των κλοτσιών, λαβών κτλ. Το Tekken 4 έδωσε στους παίκτες μεγαλύτερη κινητικότητα, μιας και οι χαρακτήρες άρχισαν να κινούνται μέσα στο τρισδιάστατο κόσμο τους, με πραγματικές τρισδιάστατες κινήσεις συμπεριλαμβανομένου το γεωμετρικό σχέδιο και σύμπλεγμα της αρένας της μάχης, περιλαμβανομένης της αίσθησης του βάρους και των ξένων αντικειμένων που υπάρχουν στο χώρο. Μετά από το Tekken 4 ακολούθησε μια παύση από την κατασκευάστρια Namco.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Tekken - Tekken 2
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο πρώτο πρωτάθλημα του The King Of Iron Fist Tournament, ο Kazuya Mishima νικάει τον πατέρα του, Heihachi Mishima, και πετάει το σώμα του σε μια απότομη πλευρά ενός βουνού. Ο πατέρας του όμως επιβιώνει και έτσι ο Kazuya που έχει πάρει τον έλεγχο της εταιρίας Mishima Zaibatsu, διοργανώνει το δεύτερο τουρνουά, στο οποίο όμως χάνει από τον πατέρα του και αυτή τη φορά ο Heihachi πετάει το σώμα του Kazuya σε ένα ηφαίστειο.
Tekken 3
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Heihachi έχοντας ξαναπάρει τον έλεγχο της Mishima Zaibatsu, ανακαλύπτει έναν αρχαίο δαίμονα τον Ogre, που είναι στο Μεξικό. Ο Heihachi στέλνει την ομάδα δράσης του, την Tekken Force (που δημιούργησε στο Tekken 2) για να τον ελέγξει. Το αποτέλεσμα είναι όταν πάει να δει την ομάδα του, να την βρει ηττημένη. Παράλληλα εμφανίζεται και ένας νέος με το όνομα Jin Kazama, που ισχυρίζεται πως είναι γιος του Kazuya Mishima και της Jun Kazama, δηλαδή εγγονός του Heihachi. Σύμφωνα με την ιστορία του Jin, η μητέρα του είχε δεχτεί επίθεση από τον Ogre και είχε εξαφανιστεί, όμως πριν εξαφανιστεί τον είχε συμβουλέψει να αναζητήσει τον παππού του, αν ποτέ της συνέβαινε κάτι. Τότε ο Heihachi διοργανώνει το τρίτο τουρνουά με σκοπό να αναγκάσει τον Ogre να αποκαλυφθεί, ώστε να μπορέσει να τον ελέγξει. Τελικά ο Jin κατάφερε να νικήσει τον Ogre και να πάρει εκδίκηση για το χαμό της μητέρας του.
Tekken 4
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]2 χρόνια έχουν περάσει από την αποτυχία του Heihachi να ελέγξει τον Ogre. Ωστόσο, οι επιστήμονες της Mishima Zaibatsu έχουν καταφέρει στο μεταξύ να μαζέψουν δείγματα του DNA του, όπως αίμα και να πειραματιστούν πάνω τους. Στη συνέχεια, προσπάθησαν να συνδυάσουν το DNA του Ogre με εκείνο του Heihachi, με σκοπό να δημιουργήσουν μια νέα μορφή ζωής. Δυστυχώς τα πειράματα απέτυχαν και ο Heihachi ανακάλυψε πως απουσίαζε από το DNA του το Devil Gene, το οποίο ήταν απαραίτητο για να συνδυάσει το γονιδίωμα του Ogre με το δικό του. Ο Heihachi κατάλαβε πως για να πετύχει το σκοπό του θα χρειαζόταν το σώμα του Kazyua ή του Jin, ο οποίος είχε μεταμορφωθεί σε Devil στο προηγούμενο Τουρνουά. Κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής της Tekken Force στα γραφεία της G Corporation, μιας ανταγωνιστικής εταιρίας διαπιστώνεται πως ο Kazuya επέζησε και, φανερά πιο δυνατός, εξολοθρεύει όλη την Tekken Force μόνος του. Έτσι o Heihachi οργάνωσε το τέταρτο τουρνουά, με βραβείο τον έλεγχο της εταιρίας Mishima Zaibatsu. Ο Kazuya έφτασε στον τελικό του τουρνουά νικώντας τον ετεροθαλή αδελφό του, Lee Chaolan. Στον τελικό όμως αντιμετώπισε τον Heihachi, από τον οποίο και έχασε. Όμως ο Heihachi δεν σκότωσε τον γιο του αμέσως μετά την νίκη του, αλλά αντίθετα τον οδήγησε μέσα από ένα δάσος στο ναό HonMaru, όπου κρατούταν αιχμάλωτος ο Jin. Ο Jin νίκησε και τον πατέρα του αλλά και τον παππού του, ελευθερώνοντας όλη την διαβολική ενέργεια που έκρυβε μέσα του και χάθηκε πετώντας μακριά.
Tekken 5
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σύντομα αφού έφυγε, εισέβαλαν στο ναό πολλά ρομπότ Jack-4 της G Gorporation, προγραμματισμένα να σκοτώσουν τον Heihachi. Για πρώτη φορά πατέρας και γιος συνεργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τα ρομπότ. Μέχρι που ο Kazuya αποφάσισε να σώσει τον εαυτό του και εγκατέλειψε τον Heihachi, τον οποίο εξόντωσαν τα ρομπότ. Οι μάχες όμως που έγιναν στο ναό ελευθέρωσαν τον πατέρα του Heihachi, Jinpachi Mishima, τον οποίο ο Heihachi είχε φυλακίσει κάτω από το ναό πολλές δεκαετίες πιο πριν, και πήρε τον έλεγχο της εταιρίας Mishima Zaibatsu. Λίγες μέρες αργότερα, η έναρξη του πέμπτου τουρνουά ανακοινώθηκε. Έπειτα ο Jin έλαβε μέρος στο 5ο τουρνουά στο οποίο έχασε από τον Ηwoarang, αλλά τελικά νίκησε τον Jinpachi και απόκτησε τον έλεγχο της Μishima Zaibatsu. Στο μεταξύ ο Kazuya έχει πάρει τον έλεγχο της G Corporation από τα παρασκήνια, αφού εξολόθρευσε εκείνους που τον είχαν προδώσει.
Tekken 6
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Jin, έχοντας νικήσει το προηγούμενο τουρνουά, είναι πλέον ο επικεφαλής της Mishima Zaibatsu. Χάνει από τον νόθο γιο του Heihachi, Lars Alexandersson (ο οποίος υπέφερε από αμνησία ως ένα σημείο του παιχνιδιού), και αποκαλύπτεται ότι ο Jin δημιούργησε πόλεμο στον κόσμο με σκοπό να τον γεμίσει με αρνητική ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δημιουργήσει μία πραγματική εμψύχωση του Azazel, και θα μπορούσε να τον αντιμετωπίσει και να τον σκοτώσει. Μετά τη μάχη, το σώμα του Jin βρίσκεται από τον Raven.
Παιχνίδια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Tekken - Arcade (1994), PlayStation (1995)
- Tekken 2 - Arcade (1995), PlayStation (1996)
- Tekken 3 - Arcade (1996), PlayStation (1998)
- Tekken Tag Tournament - Arcade (1999), PlayStation 2 (2000)
- Tekken Card Challenge - Wonderswan (1999)
- Tekken Advance - Game Boy Advance (2002)
- Tekken 4 - Arcade (2001), PlayStation 2 (2002)
- Tekken 5 - Arcade (2004), PlayStation 2 (2005)
- Tekken 5: Dark Resurrection - Arcade, PSP (2005, 2006)
- Tekken 6 - PlayStation 3, Xbox 360, PSP (2009)
- Tekken Tag Tournament 2 - Arcade (2012) - PlayStation 3, Xbox 360, Wii (2012)
- Tekken 7 - Arcade (2015) - PlayStation 4, Xbox One (2017)
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Επίσημη ιστοσελίδα
- Επίσημη ιστοσελίδα (ιαπωνικά)
Αυτό το λήμμα σχετικά με ένα βιντεοπαιχνίδι χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |