Tekken

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Tekken
Tekken
Λεπτομέρειες παιχνιδιού
Ανάπτυξη Namco
Διανομή Namco
Είδος Πάλης
Πλατφόρμα/ες Arcade, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, Game Boy Advance, PlayStation Portable
Παίκτες 1, 2
Γλώσσα/ες
διεπαφής χρήστη
ιαπωνικά, αγγλικά
Ημερομηνία/ες
κυκλοφορίας
Tekken) 19941995,
(Tekken 2) 19951996,
(Tekken 3) 19961998,
(Tekken Tag Tournament) 19992000,
(Tekken Advance) 2001,
(Tekken 4) 20012002,
(Death by Degrees) 2003,
(Tekken 5) 20042005,
(Tekken 5: Dark Resurrection) 2005-2006
(Tekken 6) 2009
Απαιτήσεις συστήματος

Το Tekken (ιαπωνικά: 鉄拳, αγγλικά: Iron Fist) είναι μια σειρά βιντεοπαιχνιδιών πάλης που δημιουργήθηκε από τη Namco. Η σειρά πέρασε από τις κονσόλες PlayStation, PlayStation 2, Game Boy, PlayStation Portable, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo 3DS , Nintendo Wii U και PlayStation 4

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο Tekken παρουσιάστηκε 2 χρόνια μετά το Virtual Fighter. Υπάρχουν 6 επακόλουθα του Tekken: Tekken 2, Tekken 3, Tekken Tag Tournament, Tekken 4, Tekken 5 και Tekken 6. Μία αναβαθμισμένη έκδοση είναι το Tekken 5.1 που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2006, όπου η μόνη διαφορά με τον Tekken 5 είναι πως υπάρχουν λίγο διαφορετικά πεδία μάχης και πιο πολύ αντοχή έχουν οι χαρακτήρες. Η δεύτερη αναβαθμισμένη έκδοση ονομάστηκε Tekken 5: Dark Resurrection που διανεμήθηκε τα τέλη του 2005. Το Tekken 6 κυκλοφόρησε 30 Οκτωβρίου 2009 (Ευρώπη) για PlayStation 3 και Xbox 360, και 11 Δεκεμβρίου 2009 (Ευρώπη) για PSP. Η σειρά ωστόσο κυκλοφόρησε και σε κονσόλα της Nintedo στο Game Boy Advance to 2001, όμως η Namco διέλυσε την συνεργασία τους και δεν έβγαλε άλλους τίτλους για κονσόλες της Nintedo και έκλεισε μόνιμη συνεργασία με την Sony. Ο τίτλος ονομάζεται Tekken 5: Dark Resurrection ή Tekken: Dark Resurrection. Όπως και σε πολλά παιχνίδια πάλης, οι παίκτες επιλέγουν ένα χαρακτήρα και πολεμάει σώμα με σώμα με άλλους χαρακτήρες του παιχνιδιού.

Το πρώτο Tekken για PlayStation.

Τα παιχνίδια ξύλου πριν την εμφάνιση του Tekken ήταν απλοϊκά. Τα κουμπιά περιορίζονταν με κάποιες κοινότυπες στάσεις του σώματος και στη μονότονη εκτέλεση κινήσεων π.χ. το Δ για μπουνιά, το Χ για κλωτσιά κτλ. Μετά την εμφάνιση Tekken ο παίκτης μπορούσε να εκτελέσει πιο περίπλοκες κινήσεις. Όταν τα παραδοσιακά παιχνίδια ξύλου, όπως το Street Fighter, άρχισαν να βάζουν μέσα συνδυασμούς κινήσεων το Tekken χαμήλωσε το επίπεδο δράσης, δυνάμωσε το ρυθμό της πάλης, τη στρατηγική, τη ταχύτητα και τα αντανακλαστικά της μάχης.

Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του Tekken 2

Το πρώτο Tekken περιοριζόταν στις 2 διαστάσεις και η κατασκευαστική εταιρία επέλεξε να διαχωρίσει τα κουμπιά σε αριστερή/δεξιά μπουνιά και σε αριστερή/δεξιά κλωτσιά, περιλαμβάνοντας την δυνατότητα 4 διαφορετικών συνδυασμών κινήσεων, τη στιγμή που τα τρισδιάστατα άλλα παιχνίδια είχαν την δυνατότητα για μόνο δύο. Στο Tekken 2 μπήκε και η αυτόματη άμυνα, η τεχνική και τα γραφικά βελτιώθηκαν. Στο Tekken 3 προστέθηκε το στοιχείο του χώρου: ο παίκτης μπορούσε να κινηθεί πάνω-κάτω στο χώρο, ενώ προστέθηκαν και αποφυγές των κλοτσιών, λαβών κτλ. Το Tekken 4 έδωσε στους παίκτες μεγαλύτερη κινητικότητα, μιας και οι χαρακτήρες άρχισαν να κινούνται μέσα στο τρισδιάστατο κόσμο τους, με πραγματικές τρισδιάστατες κινήσεις συμπεριλαμβανομένου το γεωμετρικό σχέδιο και σύμπλεγμα της αρένας της μάχης, περιλαμβανομένης της αίσθησης του βάρους και των ξένων αντικειμένων που υπάρχουν στο χώρο. Μετά από το Tekken 4 ακολούθησε μια παύση από την κατασκευάστρια Namco.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tekken - Tekken 2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Kazuya Mishima, ένας από τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς

Στο πρώτο πρωτάθλημα του The King Of Iron Fist Tournament, ο Kazuya Mishima νικάει τον πατέρα του, Heihachi Mishima, και πετάει το σώμα του σε μια απότομη πλευρά ενός βουνού. Ο πατέρας του όμως επιβιώνει και έτσι ο Kazuya που έχει πάρει τον έλεγχο της εταιρίας Mishima Zaibatsu, διοργανώνει το δεύτερο τουρνουά, στο οποίο όμως χάνει από τον πατέρα του και αυτή τη φορά ο Heihachi πετάει το σώμα του Kazuya σε ένα ηφαίστειο.

Tekken 3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Heihachi έχοντας ξαναπάρει τον έλεγχο της Mishima Zaibatsu, ανακαλύπτει έναν αρχαίο δαίμονα τον Ogre, που είναι στο Μεξικό. Ο Heihachi στέλνει την ομάδα δράσης του, την Tekken Force (που δημιούργησε στο Tekken 2) για να τον ελέγξει. Το αποτέλεσμα είναι όταν πάει να δει την ομάδα του, να την βρει ηττημένη. Παράλληλα εμφανίζεται και ένας νέος με το όνομα Jin Kazama, που ισχυρίζεται πως είναι γιος του Kazuya Mishima και της Jun Kazama, δηλαδή εγγονός του Heihachi. Σύμφωνα με την ιστορία του Jin, η μητέρα του είχε δεχτεί επίθεση από τον Ogre και είχε εξαφανιστεί, όμως πριν εξαφανιστεί τον είχε συμβουλέψει να αναζητήσει τον παππού του, αν ποτέ της συνέβαινε κάτι. Τότε ο Heihachi διοργανώνει το τρίτο τουρνουά με σκοπό να αναγκάσει τον Ogre να αποκαλυφθεί, ώστε να μπορέσει να τον ελέγξει. Τελικά ο Jin κατάφερε να νικήσει τον Ogre και να πάρει εκδίκηση για το χαμό της μητέρας του.

Tekken 4[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2 χρόνια έχουν περάσει από την αποτυχία του Heihachi να ελέγξει τον Ogre. Ωστόσο, οι επιστήμονες της Mishima Zaibatsu έχουν καταφέρει στο μεταξύ να μαζέψουν δείγματα του DNA του, όπως αίμα και να πειραματιστούν πάνω τους. Στη συνέχεια, προσπάθησαν να συνδυάσουν το DNA του Ogre με εκείνο του Heihachi, με σκοπό να δημιουργήσουν μια νέα μορφή ζωής. Δυστυχώς τα πειράματα απέτυχαν και ο Heihachi ανακάλυψε πως απουσίαζε από το DNA του το Devil Gene, το οποίο ήταν απαραίτητο για να συνδυάσει το γονιδίωμα του Ogre με το δικό του. Ο Heihachi κατάλαβε πως για να πετύχει το σκοπό του θα χρειαζόταν το σώμα του Kazyua ή του Jin, ο οποίος είχε μεταμορφωθεί σε Devil στο προηγούμενο Τουρνουά. Κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής της Tekken Force στα γραφεία της G Corporation, μιας ανταγωνιστικής εταιρίας διαπιστώνεται πως ο Kazuya επέζησε και, φανερά πιο δυνατός, εξολοθρεύει όλη την Tekken Force μόνος του. Έτσι o Heihachi οργάνωσε το τέταρτο τουρνουά, με βραβείο τον έλεγχο της εταιρίας Mishima Zaibatsu. Ο Kazuya έφτασε στον τελικό του τουρνουά νικώντας τον ετεροθαλή αδελφό του, Lee Chaolan. Στον τελικό όμως αντιμετώπισε τον Heihachi, από τον οποίο και έχασε. Όμως ο Heihachi δεν σκότωσε τον γιο του αμέσως μετά την νίκη του, αλλά αντίθετα τον οδήγησε μέσα από ένα δάσος στο ναό HonMaru, όπου κρατούταν αιχμάλωτος ο Jin. Ο Jin νίκησε και τον πατέρα του αλλά και τον παππού του, ελευθερώνοντας όλη την διαβολική ενέργεια που έκρυβε μέσα του και χάθηκε πετώντας μακριά.

Tekken 5[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελάχιστες στιγμές αφού έφυγε, εισέβαλαν στο ναό πολλά ρομπότ Jack-4 της G Gorporation, προγραμματισμένα να σκοτώσουν τον Heihachi. Για πρώτη φορά πατέρας και γιος συνεργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τα ρομπότ. Μέχρι που ο Kazuya αποφάσισε να σώσει τον εαυτό του και εγκατέλειψε τον Heihachi, τα οποία τα ρομπότ εξόντωσαν. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν… Οι μάχες όμως που έγιναν στο ναό ελευθέρωσαν τον πατέρα του Heihachi, Jinpachi Mishima, τον οποίο ο Heihachi είχε φυλακίσει κάτω από το ναό πολλές δεκαετίες πιο πριν, και πήρε τον έλεγχο της εταιρίας Mishima Zaibatsu. Λίγες μέρες αργότερα, η έναρξη του πέμπτου τουρνουά ανακοινώθηκε. Έπειτα ο Jin έλαβε μέρος στο 5ο τουρνουά στο οποίο έχασε από τον Ηwoarang ,αλλά τελικά νίκησε τον Jinpachi και απόκτησε τον έλεγχο της Μishima Zaibatsu. Στο μεταξύ ο Kazuya έχει πάρει τον έλεγχο της G Corporation από τα παρασκήνια, αφού εξολόθρευσε εκείνους που τον είχαν προδώσει.

Tekken 6[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Jin, έχοντας νικήσει το προηγούμενο τουρνουά, είναι πλέον ο επικεφαλής της Mishima Zaibatsu. Για άγνωστους προς όλους λόγους, ο Jin μαζί με τους πιστούς συνεργάτες του Nina Williams και Eddy Gordo ανοίγει πόλεμο προς όλα τα έθνη του πλανήτη με σκοπό την απόλυτη κυριαρχία. Ο βιολογικός του πατέρας Kazuya Mishima έχοντας πλέον γίνει πρόεδρος της G Corporation μαζί με τη συνεργάτη του Anna Williams αποφασίζει να ανοίξει πόλεμο ενάντια στον στρατό της Tekken Force του γιου του κάνοντας τα έθνη να πιστεύουν ότι θέλει να σώσει την κατάσταση, ενώ εκείνος σχεδιάζει να πάρει τον έλεγχο και της αντίπαλης εταιρίας και του μέρους του Devil Gene, που βρίσκεται στο DNA του Jin. Έτσι λοιπόν ο Kazuya βάζει μια τεράστια χρηματική αμοιβή για όποιον του φέρει τον γιο του ζωντανό. Ως απάντηση ο Jin διοργανώνει το έκτο Τουρνουά του Βασιλιά της Σιδερένιας γροθιάς με σκοπό να διαλύσει και τον Kazuya και την G Corporation μια για πάντα.

Εν τω μεταξύ, ένας υψηλόβαθμος στρατιώτης της Tekken Force ο Lars Alexandersson οδηγεί μια ομάδα επαναστατών μέσα από τον στρατό του Jin με σκοπό να υποτάξει και τις δύο εταιρίες και να επιβάλει ειρήνη. Σύντομα ο Lars συναντά την Alisa Bosconovitch, μια μελλοντική σύμμαχό του. Σε μια μάχη με τις δυνάμεις τις G Corporation ο Lars πληγώνεται και παθαίνει ολική αμνησία. Παρ' όλα αυτά δραπετεύει και μαζί με την Alisa ψάχνει το παρελθόν του. Όταν ο Jin καταλαβαίνει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μια μεγάλη απειλή δίνει διαταγή να βρεθεί ο Lars πάση θυσία.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Lars συναντά τον λοχαγό Tougou έναν απ' τους συμμάχους του. Σιγά σιγά η μνήμη του επανέρχεται φανερώνοντας ότι είναι νόθος γιος του Heihachi Mishima, αδερφός του Kazuya και θείος του Jin και σχεδίαζε να αρπάξει την Mishima Zaibatsu. Ο Lars εντοπίζει τον Heihachi, τον ακολουθεί και σύντομα πολεμά μαζί του. Ο Heihachi ηττάται, άλλα την τελευταία στιγμή πριν τον σκοτώσει, ο Lars το μετανιώνει και απορρίπτει και την πρόταση του πατέρα του να συμμαχήσουν μαζί ενάντια στον Jin. Ο Lars κερδίζει έναν ακόμη σύμμαχο, τον Lee Chaolan, αφού ο Lars σώζει την φίλη του Julia Chang από κάποιες εγκαταστάσεις της G Corporation. Η πράξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα όμως να κινητοποιηθεί και ο Kazuya βάζοντας τις δυνάμεις του να αναζητούν τον Lars συνεχώς. Το ταξίδι του με την Alisa οδηγεί τελικά τον Lars στα γραφεία της G Corporation.

Όταν οι δυνάμεις του Kazuya τους επιτίθενται ο Tougou μαζί με ενισχύσεις τους δίνει χρόνο να νικήσουν την Anna Williams και να φτάσουν στο γραφείο του Kazuya, τον οποίον και προκαλούν σε μάχη. Εκείνος τους απωθεί με ευκολία και εκμεταλλευόμενος την κατάσταση δραπετεύει. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο Tougou σκοτώνεται και ο Lars ορκίζεται εκδίκηση. Μαζί με την Alisa καταλαμβάνουν ένα απ' τα υπόγεια τρένα της Zaibatsu με σκοπό να φτάσουν στα γραφεία της. Πέφτουν όμως σε ενέδρα καθώς η Nina Williams μαζί με μια ομάδα από στρατιώτες της Tekken Force τους περικυκλώνουν. Παρ' όλο που είναι λιγότεροι σε αριθμό ο Lars νικά τους στρατιώτες και ρίχνει την Nina απ' το τρένο.

Η Nina αργότερα εμφανίζεται ξανά έχοντας επιβιώσει την πτώση, αλλά ηττάται ξανά από τον Lars. Μαζί με την Alisa φτάνουν στον πύργο της Zaibatsu και παλεύουν με τον Jin χωρίς να υπάρχει φανερός νικητής. Τότε ο Jin έχοντας ετοιμάσει μια ενέδρα διαγράφει την μνήμη της Alisa και την βάζει να αντιμετωπίσει τον Lars αποκαλύπτοντας ότι είναι ένα ρομπότ κατασκευασμένο να ειδοποιεί τον Jin για όλες τις κινήσεις του Lars. Εκείνος πολεμά και νικά την Alisa η οποία το σκάει από το κτίριο. Ξαφνικά ο Raven εμφανίζεται έχοντας ακολουθήσει τον Lars και του προτείνει να τον ακολουθήσει στην έρημο όπου κατευθύνεται ο Jin. Εκείνος δέχεται.

Ο Lars και ο Raven βρίσκουν έναν αρχαίο ναό στη μέση της ερήμου που είναι το σπίτι του δαίμονα Azazel. Εκεί αντιμετωπίζουν για μια ακόμη φορά τον Kazuya, ο οποίος αηδιάζει όταν μαθαίνει ότι ο Lars είναι ετεροθαλής αδερφός του. Μετά τη μάχη των δύο αδερφών ο Kazuya μαζί με την Anna εγκαταλείπει τον ναό. Ο Raven και ο Lars φτάνουν στην καρδία του ναού όπου και αντιμετωπίζουν τον δαίμονα.

Ο Azazel τον πληροφορεί ότι δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον άνθρωπο και τώρα ήρθε η στιγμή να καταστρέψει την ανθρωπότητα ως λύτρωση για τις αμαρτίες τους. Καθώς όμως είναι πολύ εξαντλημένος να συνεχίσει τη μάχη φαίνεται ότι ο Azazel αυτοκαταστρέφεται. Ο Lars και ο Raven όμως καταφέρνουν να βγουν έξω πριν γκρεμιστεί ο ναός. Εκεί συναντούν ξανά τον Jin, που βάζει την Alisa να επιτεθεί. Ο Lars και ο Raven την απωθούν εύκολα, άλλα πριν το σύστημά της κλείσει η Alisa μοιράζεται μια στιγμή αποχαιρετισμού με τον Lars. Εκείνος γεμάτος οργή πολεμά και καταφέρνει να νικήσει τον Jin.

Ο Jin τους αποκαλύπτει ότι ποτέ δεν ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο και ότι ήξερε από πριν για τον Azazel από την ιστορία μιας γυναίκας ονόματι Zafina. Ήθελε να ξυπνήσει ο δαίμονας και ο τρόπος να το πετύχει ήταν να γεμίσει τον κόσμο αρνητικά συναισθήματα. Ο πόλεμος που ξεκίνησε έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αποκάλυψε τέλος ότι ούτε εκείνος εκτίμησε ποτέ το γεγονός πως οι άνθρωποι υπέκυπταν κάτω από τη δύναμη των μεγάλων εταιριών όπως η Mishima Zaibatsu και η G Corporation και πως με τον πόλεμο θα γκρεμίζονταν φέρνοντας ειρήνη στον πλανήτη.

Παρ' όλα αυτά ο Azazel δεν έχει πεθάνει ακόμα, ο μόνος που μπορεί να τον σκοτώσει είναι κάποιος που κουβαλάει στο αίμα του το Devil Gene. Όταν ο δαίμονας επιτίθεται ο Jin μεταμορφώνεται σε Devil Jin και ανέγγιχτος από τις επιθέσεις του τέρατος διαπερνάει με τη γροθιά του κατευθείαν το στήθος του τέρατος, κάτι που φαίνεται ότι σκοτώνει και τους δύο. Η Nina εμφανίζεται πάλι και, έχοντας μια τελευταία συζήτηση με τον Lars, του εξομολογείται πως ούτε εκείνη μπορεί να κρίνει αν οι πράξεις του Jin ήταν σωστές ή λάθος.

Ο Lars και ο Raven αποχαιρετίζονται και πριν από τους τίτλους τέλους ο Lars δέχεται ένα τηλεφώνημα για δουλειά. Σε μια τελευταία σκηνή κατά τη διάρκεια των τίτλων ο Raven και οι συνεργάτες του βρίσκουν το σώμα του Jin θαμμένο στην έρημο. Τον αν είναι νεκρός ή ζωντανός παραμένει άγνωστο, άλλα φαίνεται ότι το δεύτερο είναι πιο πιθανό μιας και το τατουάζ στο μπράτσο του υποδηλώνει ότι το Devil Gene δεν έχει αφήσει το σώμα του ακόμα και μετά την ήττα του Azazel.

Παιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]