Tekken 4

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Tekken 4
ΔημιουργόςNamco
ΕκδότηςNamco
ΠλατφόρμαPlayStation 2[1] και μηχανή arcade
Ημ/νία κυκλοφορίας28  Μαρτίου 2002
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Tekken 4 (ιαπωνικά: 鉄拳4) είναι το πέμπτο μέρος της δημοφιλούς σειράς πάλης της ιαπωνικής εταιρίας βιντεοπαιχνιδιών Namco, Tekken. Κυκλοφόρησε το 2001 στα arcades και εν συνεχεία, ένα χρόνο αργότερα, στο PlayStation 2.[2] Πρόκειται για το δεύτερο από τα τρία παιχνίδια στη συγκεκριμένη κονσόλα, ακολουθώντας το Tekken Tag Tournament. Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το Tekken 5. Ο τίτλος δίχασε κοινό και κριτικούς κυρίως λόγω των μεγάλων αλλαγών στον τρόπο παιχνιδιού.[3] Το πλήθος των χαρακτήρων ανέρχεται στους είκοσι τρεις, ενώ έξι από αυτούς είναι πρωτοεμφανιζόμενοι. Η πλοκή εστιάζει στην αναπάντεχη επιστροφή του Kazuya Mishima, ο οποίος επί είκοσι χρόνια, από το Tekken 2 ήδη, θεωρούνταν νεκρός.[4]

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρήση του τοίχου για μεγαλύτερη ζημιά
Ανισόπεδη αρένα

Το Tekken 4 εισήγαγε σημαντικές νέες προσθήκες στον τρόπο παιχνιδιού σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς.[5][6]

Για πρώτη φορά οι παίκτες μπορούν να κινηθούν σε οποιοδήποτε σημείο της αρένας και να αλληλεπιδράσουν με τοίχους, κολώνες, αγάλματα και άλλα εμπόδια, ώστε να προκαλέσουν επιπλέον ζημιά στον αντίπαλο. Σε πολλά σημεία το έδαφος είναι επικλινές, με μικρές ανηφόρες ή σκάλες, σε αρκετά σημεία φυσικών (δάσος, παραλία) ή τεχνητών χώρων (εμπορικό κέντρο, ταράτσα κλπ). Αυτές οι υψομετρικές αλλαγές δίνουν το πλεονέκτημα, κυρίως στους παίκτες που βρίσκονται χαμηλότερα, αποφεύγοντας τα ψηλά χτυπήματα των αντιπάλων. Αυτοί οι προαναφερθέντες περιβαλλοντικοί παράγοντες, εκτός από πλεονέκτημα σε απλές κινήσεις ή λαβές, βοηθούν και στην επίτευξη μεγαλυτέρων juggles και combos. Μια ακόμα αξιοσημείωτη αλλαγή είναι το switch maneuver. Ο παίκτης δύναται να προβεί σε γρήγορη μανούβρα και να ξεφύγει από τοίχους και γωνίες, βάζοντας τον αντίπαλο σε εκείνη την θέση.

Η μηχανή παιχνιδιού του Tekken 4 έχει τροποποιηθεί, ώστε να δίνει έμφαση περισσότερο στο περιβάλλον, με συνέπεια οι χαρακτήρες να κινούνται πιο αργά και με μεγαλύτερη αληθοφάνεια από πριν. Επίσης, η μηχανή γραφικών έχει δεχτεί με τη σειρά της αλλαγές οι οποίες περιλαμβάνουν καλύτερο φωτισμό, αληθέστερη φυσική και πιο λείες επιφάνειες.

Η έκδοση για PlayStation 2 περιλαμβάνει ένα έξτρα beat ‘em up παιχνίδι με τίτλο Tekken Force. Παρόμοιο με εκείνο του Tekken 3, το Tekken Force έχει κάμερα τρίτου προσώπου, πάνω από τον ώμο του χαρακτήρα. Ο παίκτης πρέπει να περάσει μέσα από τέσσερα επίπεδα, να κατατροπώσει την ομάδα Tekken Force του Heihachi Mishima και να αντιμετωπίσει τον ίδιο τον Heihachi στην τελική αναμέτρηση. Κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού υπάρχουν πολλά health και power-up αντικείμενα. Τέλος, στην έκδοση για PlayStation 2 υπάρχει και το νεοεισαχθέντα Story mode, το οποίο ξεκλειδώνει τα βίντεο με την ιστορία και τον τερματισμό των χαρακτήρων όταν ολοκληρώνεται με τον εκάστοτε χαρακτήρα. Μέχρι και το Tekken Tag Tournament, δεν υπήρχε Story Mode και τα cutscenes ξεκλειδώνονταν από το Arcade Mode. Στο Arcade Mode των προηγούμενων Tekken ο παίκτης έβλεπε μόνο cutscenes τερματισμού ενώ στο Story Mode του Tekken 4 υπάρχει και το εισαγωγικό βίντεο, πριν ξεκινήσουν οι μάχες, στο οποίο ο παίκτης μαθαίνει το υπόβαθρο της ιστορίας των πρωταγωνιστών.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο χρόνια μετά το τρίτο Τουρνουά της Σιδερένιας Γροθιάς (Tekken 3), ο Heihachi Mishima και η επιστημονική του ομάδα κατάφεραν να εμπλουτίσουν το DNA του Heihachi με γονίδια του Ogre. Σκοπός τους η αθανασία.

Το πείραμα απέτυχε επειδή ο Heihachi δεν διαθέτει το απαιτούμενο Devil gene. Η έρευνα για τον εγγονό του, Jin Kazama, αρχίζει. Ο Jin έχει μέσα του το Devil gene όμως αγνοείται από το τελευταίο τουρνουά. Ταυτόχρονα, ο Heihachi μαθαίνει πως το σώμα του γιου του, Kazuya,  φυλάσσεται  στα εργαστήρια της G. Corporation. Ο Kazuya (ο οποίος επίσης έχει στο αίμα του το Devil gene) είχε πεταχτεί στο κρατήρα ηφαιστείου πριν από είκοσι χρόνια από τον ίδιο του τον πατέρα .

Ο Heihachi στέλνει την ομάδα κρούσης Tekken Force στην G. Corporation με σκοπό την απόκτηση της σωρού του Kazuya όμως η επιχείρηση αποτυγχάνει όταν ολόκληρη η ομάδα εξοντώνεται από  τον ίδιο τον Kazuya ο οποίος έχει αναστηθεί από την εταιρία. Εν τω μεταξύ ο Jin εξακολουθεί να αγνοείται έχοντας αυτοεξοριστεί στο Μπρίσμπεϊν, προσπαθώντας να ξεχάσει το καράτε στυλ Mishima και να μάθει το παραδοσιακό, μιας και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τους ομοαίματούς του. Σε μία ύστατη προσπάθεια να δελεάσει τους Jin και Kazuya, ο Heihachi διοργανώνει το τουρνουά Tekken 4 με απόλυτο έπαθλο την ίδια την εταιρία Mishima Zaibatsu. Θεωρεί πως ο γιος αλλά και ο εγγονός του, ο καθένας για τους δικούς του προσωπικούς λόγους εκδίκησης, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα.

Κατά την διάρκεια του τουρνουά, την στιγμή που ο Jin και ο Kazuya είναι έτοιμοι να παλέψουν, ο Jin απάγεται από την Tekken Force. Αυτομάτως ο Kazuya ανακηρύσσεται νικητής και συνεχίζει στον τελικό αντιμετωπίζοντας τον πατέρα του. Νικητής αναδεικνύεται ο  Heihachi.

Μετά την μάχη ο Heihachi πηγαίνει τον Kazuya στο Hon-Maru, ένα dojo της οικογενείας Mishima βαθιά μέσα στο δάσος. Εκεί βρίσκεται αλυσοδεμένος ο λιπόθυμος Jin Kazama. Λίγα δευτερόλεπτα μετά ο Kazuya κυριεύεται από τον Devil και ρίχνει τον Heihachi νοκ-άουτ με μία κίνηση. Στην συνέχεια αρχίζει να προκαλεί τον Jin ξυπνώντας το Devil gene μέσα του. O Jin συνέρχεται και με μία έκρηξη οργής σπάει τα δεσμά του. Οι δυο τους αναμετρώνται και νικητής βγαίνει ο Jin. O Heihachi ανακτά τις αισθήσεις του και πάει να του επιτεθεί όμως χάνει και αυτός με την σειρά του.

Ενώ ο Jin είναι έτοιμος να αποτελειώσει τον Heihachi, εμφανίζεται σαν όραμα η μητέρα του, Jun, και αποφασίζει να επιδείξει οίκτο για χάρη της. Τινάζοντας τα δαιμονικά φτερά του, ο Jin πετάει μακριά και χάνεται μέσα στην νύχτα.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Kazuya Mishima είναι ο βασικός χαρακτήρας στο Tekken 4.

To Tekken 4 διαθέτει συνολικά είκοσι τρεις επιλέξιμους παίκτες. Από το Tekken 3 επιστρέφουν οι Paul Phoenix, Bryan Fury, Eddy Gordo, Heihachi Mishima, Hwoarang, Jin Kazama, Julia Chang, King, Kuma, Lei Wulong, Ling Xiaoyu, Nina Williams, Yoshimitsu και το Panda. Υπάρχουν ακόμα τρεις χαρακτήρες από το Tekken 2 και το Tekken Tag Tournament. Ο λόγος για τους Kazuya Mishima, Lee Chaolan, και Marshall Law.

Επίσης, στην διαθέσιμη λίστα προστίθενται έξι  νέοι μαχητές. Η Christie Monteiro, ο Eddy Gordo, o Combot, o Craig Marduk, η Miharu Hirano, o Steve Fox και ο Violet. Τέσσερις χαρακτήρες έχουν τα δικά τους bosses. Οι Kazuya και Hwoarang αντιμετωπίζουν τον Jin, ο Lee τον Combot και ο Heihachi τον Kazuya.

Αξιοσημείωτη είναι η απουσία του Jack από το παιχνίδι, ο οποίος δίνει το παρόν σε όλα τα προηγούμενα και επόμενα Tekken.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Tekken 4 είχε μικτή προς θετική υποδοχή από κοινό και κριτικούς. Σκόραρε 81,35% στο GameRankings[7] και 79/100 στο Metacritic,[8] ενώ στο GameFAQs παίρνει 3,72/5 από 1890 ψήφους.[9]

Οι μεγάλες αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού και η αυξημένη δυσκολία δίχασαν τους παίκτες ενώ έγινε κριτική και για τον σχετικά μικρό αριθμό επιλέξιμων χαρακτήρων. Το περιοδικό Edge του έδωσε ένα μέτριο βαθμό, τονίζοντας πως, παρά το όμορφο παρουσιαστικό και τους πειραματισμούς στον τρόπο παιχνιδιού, το παιχνίδι ήταν «μία από τα ίδια» και χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση.

Από την άλλη ο αρθρογράφος Greg Kasavin του Gamespot το αποκάλεσε ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια πάλης των τελευταίων ετών. «Ένα πολύ δεμένο σύνολο, με μεγάλη διάρκεια ενασχόλησης, προσβάσιμος και διασκεδαστικός τίτλος ο οποίος δημιουργήθηκε από την κορυφαία εταιρία στο είδος αυτό».[10] Λίγους μήνες αργότερα, το Gamespot ανέδειξε το Tekken 4 ως το καλύτερο παιχνίδι πάλης του 2002.

Ο Jeremy Dunham του IGN σχολίασε τους τοίχους και τους κλειστούς χώρους, λέγοντας πως είναι «πιθανότατα η πιο σοφή απόφαση της Namco» και αποκάλεσε το παιχνίδι «δυνατό από κάθε άποψη».[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) redump.org.
  2. «T E K K E N™ 4». www.tekken-4.com. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2016. 
  3. Βλ. περιοδικό Edge, τεύχ. E111, Ιούνιος 2004.
  4. «Tekken 4 - Tekkenpedia». eng.tekkenpedia.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2016. 
  5. 5,0 5,1 Dunham, Jeremy (24 Σεπτεμβρίου 2002). «Tekken 4». IGN. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  6. «Tekken 4 Review». GameSpot. http://www.gamespot.com/reviews/tekken-4-review/1900-2881304/. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  7. «Tekken 4 for PlayStation 2 - GameRankings». www.gamerankings.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  8. «Tekken 4». Metacritic. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  9. «Tekken 4 for PlayStation 2 - GameFAQs». www.gamefaqs.com. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  10. «Tekken 4 Review». GameSpot. http://www.gamespot.com/ps2/action/tekken4/review.html. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]