Star Wars: Επεισόδιο I - Η Αόρατη Απειλή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Star Wars: Επεισόδιο 1 - Η Αόρατη Απειλή
ΣκηνοθεσίαΤζορτζ Λούκας[1][2][3]
ΠαραγωγήRick McCallum
ΣενάριοΤζορτζ Λούκας[1]
ΠρωταγωνιστέςΛίαμ Νίσον
Γιούαν ΜακΓκρέγκορ
Νάταλι Πόρτμαν
Ηθοποιοί φωνήςΠίτερ Σεραφίνοβιτς[4], Άντονι Ντάνιελς[5][6][7], Andy Secombe[5], Λιούις Μακλέοντ[5], Greg Proops[4], Scott Capurro και Λίντσεϊ Ντάνκαν[4]
ΜουσικήΤζον Γουίλιαμς
ΦωτογραφίαΝτέιβιντ Τάτερσαλ
ΜοντάζBen Burtt
ΕνδυματολόγοςTrisha Biggar
Εταιρεία παραγωγήςLucasfilm
ΔιανομήInterCom, 20th Century Fox, Netflix, Vudu και Disney+
Πρώτη προβολή19  Μαΐου 1999 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[8][9][10], 10  Ιουλίου 1999 (Ιαπωνία), 19  Αυγούστου 1999 (Σουηδία και Γερμανία)[11][12], 17  Σεπτεμβρίου 1999 (Πολωνία)[13], 13  Οκτωβρίου 1999 (Γαλλία) και 1999
Διάρκεια136 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

To Star Wars: Επεισόδιο I - Η Αόρατη Απειλή (πρωτότυπος τίτλος: Star Wars Episode I: The Phantom Menace) είναι μία αμερικανική ταινίας επιστημονικής φαντασίας, του 1999 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Λούκας. Είναι η τέταρτη ταινία της σειράς Ο Πόλεμος των Άστρων, ενώ χρονολογικά ως προς την υπόθεση, είναι η πρώτη.

Η δεύτερη τριλογία αρχίζει περιγράφοντας τι έγινε 32 χρόνια πριν τα γεγονότα στο Επεισόδιο IV: Μια Νέα Ελπίδα. Η ταινία ακολουθεί τον Δάσκαλο Τζεντάι Κουάι-Γκον Τζιν και τον μαθητή του Όμπι-Ουάν Κενόμπι, οι οποίοι συνοδεύουν και προστατεύουν την βασίλισσα Αμιντάλα για να ταξιδέψει από τον πλανήτη Ναμπού στον πλανήτη Κόρασαντ ελπίζοντας να βρει ειρηνική λύση σε μια ευρείας κλίμακας διαπλανητική εμπορική φιλονικία. Η ταινία, επίσης, παρουσιάζει τον μικρό Άνακιν Σκαϊγουώκερ προτού γίνει Τζεντάι, ως ένα νεαρό σκλάβο που είναι ασυνήθιστα ισχυρός στη Δύναμη, και πρέπει να αντιμετωπίσει μαζί τους τη μυστηριώδη επιστροφή των Σιθ.

Ο Λούκας άρχισε την παραγωγή της ταινίας αφού σιγουρεύτηκε πως η τεχνολογία των ειδικών εφέ είχε εξελιχθεί στο επίπεδο που ήθελε. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 26 Ιουνίου 1997 σε διάφορες τοποθεσίες, όπως στα κινηματογραφικά στούντιο Leavesden Film και στην έρημο της Τυνησίας. Τα ειδικά εφέ περιλάμβαναν εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών (CGI), με κάποιους από τους χαρακτήρες και τα σκηνικά να έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η Αόρατη Απειλή κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 19 Μαΐου 1999, ακριβώς 16 χρόνια μετά την πρεμιέρα της προηγούμενης ταινίας, Η Επιστροφή των Τζεντάι. Η ταινία συνοδεύτηκε από εκτεταμένη διαφημιστική προβολή και κάλυψη από τα ΜΜΕ, όπως και από μεγάλη προσμονή από τους οπαδούς της σειράς. Παρά τις ανάμεικτες κριτικές, που εξυμνούσαν τα ειδικά εφέ και τις σκηνές δράσης, αλλά επέκριναν το σενάριο και τις ερμηνείες, η ταινία είχε κέρδη $924.3 εκατομμύρια παγκόσμια και έγινε η πιο επικερδής της σειράς (χωρίς να υπολογίζεται ο πληθωρισμός). Μια τρισδιάστατη έκδοση κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2012, η οποία πρόσθεσε ακόμα $102.7 εκατομμύρια στα box office, με συνολικό κέρδος παγκοσμίως πάνω από $1 δις.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε απάντηση μιας φορολόγησης της Γαλαξιακής Δημοκρατίας για τις εμπορικές οδούς, η Εμπορική Ομοσπονδία οργανώνει αποκλεισμό με πολεμικά σκάφη γύρω από τον πλανήτη Ναμπού. Ο Ανώτατος Καγκελάριος Φίνις Βαλόρουμ στέλνει δύο Ιππότες Τζεντάι, τον Κουάι-Γκον Τζιν και τον μαθητή του Όμπι-Ουάν Κενόμπι, για να διαπραγματευθούν με τον Αντιβασιλέα της Εμπορικής Ομοσπονδίας Νιούτ Γκάνρεϊ, ελπίζοντας να λύσουν το θέμα. Όμως, ο Σκοτεινός Άρχοντας των Σιθ Νταρθ Σίντιους, ο μυστικός αρχηγός της Ομοσπονδίας, διατάζει τον Αντιβασιλέα να σκοτώσει τους Τζεντάι και να εισβάλει στον Ναμπού με ένα στρατό πολεμικών ρομπότ. Οι δύο Τζεντάι ξεφεύγουν από την απόπειρα εναντίον τους και βρίσκουν ένα σκάφος για να προσγειωθούν στον Ναμπού. Εκεί, ο Κουάι-Γκον σώζει τον απόβλητο Γκάνγκαν Τζαρ-Τζαρ Μπινκς από ένα τεθωρακισμένο της Ομοσπονδίας. Υποχρεωμένος στον Τζεντάι, ο Τζαρ-Τζαρ τους οδηγεί στην υποθαλάσσια πόλη των Γκάνγκαν, όπου οι Τζεντάι προσπαθούν χωρίς επιτυχία να πείσουν τους Γκάνγκαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους του Ναμπού και το μόνο που καταφέρνουν είναι να πάρουν ένα μεταφορικό μέσο για να φτάσουν στην πρωτεύουσα του πλανήτη, στην επιφάνεια.

Η ηγέτης του Ναμπού, η Βασίλισσα Αμιντάλα, αιχμαλωτίζεται από τον στρατό της Ομοσπονδίας, αλλά την σώζουν οι Τζεντάι. Η Βασίλισσα ξεφεύγει από τον Ναμπού με τους Τζεντάι στο προσωπικό της αεροσκάφος, το οποίο υφίσταται ζημιές στην προσπάθεια να ξεφύγουν από τον αποκλεισμό. Έτσι, αναγκάζονται να προσγειωθούν στον Τατουίν, έναν κοντινό πλανήτη γεμάτο ερήμους, για επισκευές. Ο Κουάι-Γκον φτάνει στον οικισμό του Μος Έσπα με τον Τζαρ-Τζαρ και το αστρομηχανικό ρομπότ R2-D2 σ' ένα μαγαζί με παλιοσίδερα για ν' αγοράσουν νέα γεννήτρια για τον υπερκινητήρα του σκάφους. Η Βασίλισσα στέλνει την Πάντμε, μια υπηρέτρια, να ταξιδέψει μαζί τους. Εκεί συναντούν έναν εννιάχρονο σκλάβο με τ' όνομα Άνακιν Σκαϊγουώκερ, που είναι πιλότος και μηχανικός, που έχει φτιάξει το δικό του ρομπότ πρωτοκόλλου, τον C-3PO. Αφότου έχουν περάσει χρόνο με τον Άνακιν, ο Κουάι-Γκον νιώθει ισχυρή την παρουσία της Δύναμης μέσα στο αγόρι και υποπτεύεται μήπως είναι ο Εκλεκτός μιας προφητείας των Τζεντάι, ο οποίος θα φέρει ισορροπία στην Δύναμη. Ο Κουάι-Γκον βάζει στοίχημα με τον αφέντη του Άνακιν, τον Γουάτο, να τον βάλει σε ένα τουρνουά ταχύτητας· αν νικήσει ο Άνακιν, θα τον ελευθερώσει. Ο Άνακιν καταφέρνει να νικήσει και ακολουθεί τους υπόλοιπους για να εκπαιδευτεί ως Τζεντάι, αλλά αναγκάζεται ν' αφήσει πίσω τη μητέρα του Σμι, επειδή ο Κουάι-Γκον δεν μπόρεσε να εξαγοράσει και τη δική της ελευθερία. Ενώ ετοιμάζονται ν' αναχωρήσουν, ο μαθητής του Νταρθ Σίντιους, ο Νταρθ Μολ, τους επιτίθεται με στόχο να πιάσει την Βασίλισσα, αλλά τον αποκρούουν και φεύγουν.

Οι Τζεντάι συνοδεύουν τη Βασίλισσα στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας, τον πλανήτη Κόρασαντ ώστε να κάνει έκκληση για τον λαό της στη Γαλαξιακή Γερουσία. Ο Κουάι-Γκον πληροφορεί το Συμβούλιο των Τζεντάι για την επίθεση που δέχτηκαν στον Τατουίν και ότι υποπτεύεται πως ο επιτιθέμενος ήταν Σιθ, αλλά το Συμβούλιο του απαντά πως οι Σιθ εξαφανίστηκαν εδώ και μια χιλιετία. Ο Κουάι-Γκον επίσης ζητά να εκπαιδευτεί ο Άνακιν ως Τζεντάι, αλλά το Συμβούλιο αρνείται. Την ίδια ώρα, ο Γερουσιαστής Πάλπατιν του Ναμπού πείθει τη Βασίλισσα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Βαλόρουμ, σε μια προσπάθεια να ψηφιστεί ένας ισχυρότερος Καγκελάριος, ο οποίος θα τους βοηθήσει να τερματίσουν την σύγκρουση. Η Βασίλισσα το πραγματοποιεί, αλλά απογοητευμένη με την έλλειψη δράσης από την Γαλαξιακή Γερουσία, αποφασίζει να επιστρέψει στον Ναμπού με τους Τζεντάι.

Πίσω στον Ναμπού, η Πάντμε αποκαλύπτει στους Γκάνγκαν πως είναι η πραγματική Βασίλισσα Αμιντάλα, και πως η άλλη "Βασίλισσα" ήταν σωσίας που την προστατεύει. Η Πάντμε πείθει τους Γκάνγκαν να συμμαχήσουν εναντίον της Εμπορικής Ομοσπονδίας. Ενώ ο Τζαρ-Τζαρ οδηγεί την φυλή του σε μάχη εναντίον του στρατού των ρομπότ, η Βασίλισσα προσπαθεί να αιχμαλωτίσει τον Γκάνρεϊ στην πρωτεύουσα, ο Άνακιν πιλοτάρει ένα άδειο αστρομαχητικό και μπαίνει στην μάχη ενάντια στο πλοίο της Ομοσπονδίας που ελέγχει τα ρομπότ από το διάστημα και το καταστρέφει, απενεργοποιώντας τα ρομπότ στον Ναμπού. Εν τω μεταξύ, ο Όμπι-Ουάν και ο Κουάι-Γκον βρίσκουν για μια ακόμα φορά τον Νταρθ Μολ και αρχίζουν να μονομαχούν με τα φωτόσπαθά τους. Ο Νταρθ Μολ τραυματίζει θανάσιμα τον Κουάι-Γκον, αλλά σκοτώνεται από τον Όμπι-Ουάν. Η επιθανάτια ευχή του Κουάι-Γκον είναι να εκπαιδεύσει ο Όμπι-Ουάν τον Άνακιν. Ο Πάλπατιν εκλέγεται ως ο νέος Ανώτατος Καγκελάριος της Δημοκρατίας και ο αντιβασιλέας της Ομοσπονδίας παραπέμπεται σε δίκη για τα εγκλήματα του. Ο Όμπι-Ουάν χρίζεται Ιππότης Τζεντάι και το Συμβούλιο των Τζεντάι αποδέχεται τον Άνακιν ως μαθητή του Όμπι-Ουάν. Όμως, οι Τζεντάι βρίσκονται σε αμηχανία από την πρόσφατη επανεμφάνιση των Σιθ, και ακόμα και στην κηδεία του Κουάι-Γκον αναρωτιούνται αν ο Νταρθ Μολ ήταν ο δάσκαλος Σιθ, ή απλά ο μαθητής, επειδή πάντα οι Σιθ υπάρχουν σε ζεύγη. Στους εορτασμούς που ακολουθούν, η Πάντμε δίνει δώρο εκτίμησης και φιλίας στους Γκάνγκαν.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία και Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Καλύτερος Ήχος Γκάρι Ρίντστρομ, Τομ Τζόνσον, Σόουν Μάρφι και Τζον Μίντγκλεϊ Υποψηφιότητα
Καλύτερος Μοντάζ Ηχητικών Εφέ Μπεν Μπαρτ και Τομ Μπέλφορτ Υποψηφιότητα
Καλύτερα Οπτικά Εφέ Τζον Κνολ, Ντένις Μούρεν, Σκοττ Σκουαΐρς και Ρομπ Κόλεμαν Υποψηφιότητα
Βραβεία BAFTA Καλύτερος Ήχος Μπεν Μπαρτ, Τομ Μπέλφορτ, Τζον Μίντγκλεϊ, Γκάρι Ρίσντστρομ, Τομ Τζόνσον & Σόουν Μάρφι Υποψηφιότητα
Καλύτερων Οπτικών εφέ Τζον Κνολ, Ντένις Μούρεν, Σκοττ Σκουαΐρς και Ρομπ Κόλεμαν Υποψηφιότητα
Χρυσά Βατόμουρα Χειρότερη Ταινία Υποψηφιότητα
Χειρότερος Σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας Υποψηφιότητα
Χειρότερο Σενάριο Τζορτζ Λούκας Υποψηφιότητα
Χειρότερος Ηθοποιός Υποστηρικτικού Ρόλου Αχμέντ Μπεστ (ως η φωνή του Τζαρ-Τζαρ Μπίνκς) Νίκη
Χειρότερος Ηθοποιός Υποστηρικτικού Ρόλου Τζέικ Λόιντ Υποψηφιότητα
Χειρότερη Ηθοποιός Υποστηρικτικού Ρόλου Σοφία Κόπολα Υποψηφιότητα
Χειρότερο συνολικό καστ ή ζευγάρι Τζέικ Λόιντ & Νάταλι Πόρτμαν Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.siamzone.com/movie/m/2005. Ανακτήθηκε στις 29  Δεκεμβρίου 2015.
  2. www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=20754.html. Ανακτήθηκε στις 29  Δεκεμβρίου 2015.
  3. www.filmaffinity.com/en/film267008.html. Ανακτήθηκε στις 29  Δεκεμβρίου 2015.
  4. 4,0 4,1 4,2 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  5. 5,0 5,1 5,2 www.imdb.com/title/tt0120915/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 29  Δεκεμβρίου 2015.
  6. bbfc.co.uk/releases/star-wars-episode-i-phantom-menace-film. Ανακτήθηκε στις 29  Δεκεμβρίου 2015.
  7. www.moviemistakes.com/film976. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  8. www.metacritic.com/movie/star-wars-episode-i---the-phantom-menace. Ανακτήθηκε στις 29  Δεκεμβρίου 2015.
  9. www.imdb.com/title/tt0120915/. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  10. (Αγγλικά) Box Office Mojo. starwars.
  11. www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=40759&type=MOVIE&iv=Basic.
  12. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0120915/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  13. pl.wikipedia.org/wiki/Gwiezdne_wojny:_cz%C4%99%C5%9B%C4%87_I_%E2%80%93_Mroczne_widmo.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]