Όμπι-Ουάν Κενόμπι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όμπι-Ουάν Κενόμπι
Ενσαρκώθηκε απόΓιούαν ΜακΓκρέγκορ (Επεισόδια 1-3, 7, 9, Obi-Wan Kenobi)
Σερ Άλεκ Γκίνες (Επεισόδια 4-7, 9)
Πληροφορίες χαρακτήρα
ΙδιότηταΤζεντάι
Μέλος του Συμβουλίου των Τζεντάι
Στρατηγός της Γαλαξιακής Δημοκρατίας
Τόπος καταγωγήςΣτέγουον

O Όμπι-Ουάν Κενόμπι (Obi-Wan Kenobi) είναι πλασματικός χαρακτήρας του franchise πολθμέσων Star Wars. Ήταν ένας Δάσκαλος Τζεντάι, ο οποίος διαδραμάτισε έναν πολύ μεγάλο ρόλο στη μοίρα του γαλαξία.

Γεννημένος το 57 ΠΜΓ, ο Κενόμπι έγινε μαθητής του Κουάι-Γκον Τζιν στην ηλικία των δεκατριών. Αρχικά επαναστατικός και πεισματάρης, εξελίχθηκε σε έναν ισχυρό, σοφό Δάσκαλο Τζεντάι, ο οποίος οδήγησε τους Άνακιν και Λουκ Σκαϊγουώκερ στο δρόμο της Δύναμης.

Ο Κενόμπι είναι ένας από τους προεξέχοντες χαρακτήρες του Star Wars, μαζί με τους Άνακιν, R2-D2 και τον C-3PO. Στα επεισόδια 1 έως 3 και στην τηλεοπτική σειρά Obi-Wan Kenobi,[1][2] τον Όμπι-Ουάν Κενόμπι υποδύθηκε ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και στα επεισόδια 4 έως 6, ο Άλεκ Γκίνες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη νεότητά του (κατά την περίοδο της ταινίας Η Αόρατη Απειλή), ο πιστός και αφοσιωμένος Όμπι-Ουάν Κενόμπι κατείχε μια οξεία αίσθηση του χιούμορ και ένα σαρκαστικό πνεύμα. Ο Γιόντα είπε ότι αισθάνθηκε την απείθεια του Κουάι-Γκον Τζιν και στον Κενόμπι, εν τούτοις, μιλούσε πολύ κολακευτικά γι’ αυτόν. Ο ίδιος ο Τζιν εγκωμίαζε τη γνώση και τις δυνατότητες του Κενόμπι. Ως Ιππότης Τζεντάι, ήταν κυνικός, αλλά σοφότερος από την ηλικία του. Η ταπεινή και γλυκομίλητη συμπεριφορά του ερχόταν σε αντίθεση με την πολεμική του ανδρεία.

Στην αρχική τριλογία, εμφανίστηκε ως ευγενικός και εκκεντρικός γέρος ερημίτης στον Πλανήτη Τατουίν, και σαν μάγος στους μη εξοικειωμένους με τις μεθόδους των Τζεντάι. Ο Κενόμπι έχασε λίγο από το νεανικό του θράσος που βλέπαμε στο πρώτο επεισόδιο και υιοθέτησε το ρόλο ενός αυστηρότερου και πιο προσεκτικού μέντορα στην ταινία Η Επίθεση των Κλώνων.

Δυνάμεις και ικανότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά την προτίμησή του για διπλωματία, ο Δάσκαλος Κενόμπι ήταν γνωστός ως ένας από τους μέγιστους Τζεντάι και χρήστες της δύναμης που είχε δει ποτέ το τάγμα, και ο απόλυτος κύριος της Μορφής ΙΙΙ (Σορέσου) μάχης με φωτόσπαθο. Στα πρώτα έτη του, ο Κενόμπι είχε γίνει πολύ ικανός με τη Μορφή ΙV (Ατάρου), την οποία διδάχτηκε από τον Κουάι-Γκον Τζιν.

Αλλά η αδυναμία αυτής της μορφής βρίσκεται στην ανάγκη, αυτού που την εφαρμόζει, για χώρο. Η Ατάρου είναι μια μορφή που χρησιμοποιεί ευρεία χτυπήματα και αχαλίνωτα ακροβατικά, ως άμυνα, για την αποφυγή τραυματισμού. Στην ταινία Η Αόρατη Απειλή, ο Κενόμπι είδε τη μέγιστη αδυναμία της Ατάρου όταν σκοτώθηκε ο Τζιν από τον Νταρθ Μολ. Σε περιορισμένο χώρο, η ικανότητα στην Ατάρου του δασκάλου του δεν ήταν αρκετή για να νικήσει το Σκοτεινό πολεμιστή. Με αφορμή το θάνατο του Τζιν, ο Όμπι-Ουάν πήρε άλλο δρόμο και άρχισε να μαθαίνει τη Σορέσου. Αυτό ήταν μια αντίδραση στην αδυναμία της Ατάρου, καθώς τοποθετεί το χρήστη στο μάτι του τυφώνα στη μάχη.

Ο Όμπι-Ουάν δοκίμασε να ενσταλάξει στο μαθητευόμενό του Άνακιν με τη φιλοσοφία του της μορφής Σορέσου, την οποία ο Άνακιν έμαθε υπάκουα. Εντούτοις, οι επιθετικές τάσεις του Άνακιν τον οδήγησαν προς τη Μορφή ΙΙ (Μακάσι) χωρίς να κατέχει απολύτως τη πρώτη μορφή ΙΙΙ.

Μέχρι τα γεγονότα της ταινίας Η Επίθεση των Κλώνων, ο Κενόμπι γνώριζε τέλεια τη Σορέσου, αλλά αυτό τον εξυπηρέτησε ελάχιστα στη μονομαχία του με τον Κόμη Ντούκου. Η Σορέσου προορίζεται παραδοσιακά να εκτρέψει τα πυρά όπλων λέιζερ, όχι τις ακριβείς επιθέσεις με φωτόσπαθο με τη μορφή ΙΙ που ασκούσε ο Ντούκου. Στην τέλεια πρακτική της, όμως, η μορφή Σορέσου μπορεί να εκτρέψει οποιαδήποτε επίθεση, συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων με φωτόσπαθο. Μέχρι τα γεγονότα της ταινίας Η Εκδίκηση των Σιθ, ο Κενόμπι ήταν ξεκάθαρα απόλυτος κύριος της Σορέσου και επέδειξε την αποδοτικότητά της στις νίκες του στις μάχες με τον Στρατηγό Γκρίβους και τον Νταρθ Βέιντερ, επίσης κατά τη διάρκεια της δεύτερης φοράς που αντιμετώπισε τον Ντούκου, όπου ο Κόμης αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την υπερέχουσα ικανότητά του στη Δύναμη για να τον νικήσει.

Κατά τη διάρκεια της εξορίας του, η δεξιότητα του Κενόμπι με το φωτόσπαθο μειώθηκε προφανώς. Εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα η χορογραφία της ξιφασκίας στα επεισόδια 1 έως 3 ήταν πολύ ανώτερη σε σχέση με τις παλαιότερες ταινίες, το κοινό έδωσε την εξήγηση ότι ο Κενόμπι έπρεπε να τηρήσει τη σύνδεσή του τη Δύναμη στο ελάχιστο φυλώντας τον Λουκ ως παιδί, για να μην προσελκύει την προσοχή του Αυτοκράτορα.

Κατά συνέπεια, η δυνατότητά του να συγκεντρώσει τη Δύναμη για να επιτύχει σωματική δύναμη και ταχύτητα ήταν "σκουριασμένη" όταν μονομάχησε με τον Βέιντερ στην ταινία Ο Πόλεμος των Άστρων. Επίσης, o σκληρός, ασκητικός τρόπος ζωής για 20 έτη οδήγησε σε μια σωματική πτώση. Επικέντρωσε, φαινομενικά, εκ νέου την ενέργειά του για να καταλάβει καλύτερα το τυπολατρικό ύφος της μορφής ΙΙ που χρησιμοποιούσε ο Ντούκου.

Εκτός από τη δεξιοτεχνία του με το φωτόσπαθο, ο Κενόμπι ήταν πολύ ικανός στα τεχνάσματα του μυαλού και στην πειθώ με τη χρήση Δύναμης. Έμαθε επίσης από το φάντασμα του Κουάι-Γκον Τζιν τη δυνατότητα να γίνει ένα φάντασμα Δύναμης, ουσιαστικά λαμβάνοντας μια μορφή αθανασίας που επιτυγχάνεται μόνο από τους μέγιστους ή ισχυρότερους των Δασκάλων Τζεντάι (όπως υπαινίσσεται από την τελική πρόταση του κώδικα των Τζεντάι), κάτι που χρησιμοποίησε αργότερα στην καθοδήγηση του Λουκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το τρέιλερ του «Ομπι-Ουάν Κενόμπι»: Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ παρακολουθεί τον νεαρό Λουκ Σκαϊγουόκερ». HuffPost Greece. 10 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2023. 
  2. Newsroom (27 Μαΐου 2022). ««Obi-Wan Kenobi»: Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα μίνι σειρά της Disney+». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (στα greek). Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2023. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]