Χαν Σόλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαν Σόλο
Ιδιότητα Πιλότος, Λαθρέμπορος
Πλανήτης Καταγωγής Κορέλια
Είδος Άνθρωπος
Φύλο Αρσενικό
Ύψος 1,80 μ.
Συνάφεια Επαναστατική Συμμαχία, Αντίσταση
Ερμηνευτής Χάρισον Φορντ (Επεισόδια 4-7, 9)
Άλντεν Έρενραϊκ (Solo: A Star Wars Story)

Ο Χαν Σόλο είναι φανταστικός χαρακτήρας της κινηματογραφικής σειράς Ο Πόλεμος των Άστρων, τον οποίο υποδύεται ο Χάρισον Φορντ. Στην αρχική τριλογία, ο Χαν και ο συγκυβερνήτης του, ο Τσουμπάκα, συγχρωτίζονται με την Επαναστατική Συμμαχία η οποία αντιμαχόταν την Γαλαξιακή Αυτοκρατορία. Στην πορεία, ο Χαν γίνεται σπουδαία μορφή του αγώνα. Ο δημιουργός, Τζoρτζ Λούκας, περιέγραψε τον χαρακτήρα ως: "Έναν μοναχικό τύπο ο οποίος αντιλαμβάνεται την σημασία του ανήκειν σε μια ομάδα και του βοηθείν για το κοινό καλό"[1].

Εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχική τριλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χαν Σόλο εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ταινία Ο Πόλεμος των Άστρων (1977), όπου χρωστά στον Τζάμπα Χατ μετά την απώλεια ενός πολύτιμου φορτίου.

Στον πλανήτη Τατουίν, ο Σόλο δέχεται ένα ναύλο για να μεταφέρει τον Λουκ Σκάιγουωκερ, τον Μπεν Κενόμπι, τον C-3PO και τον R2-D2 στον πλανήτη Άλντερααν με το διαστημόπλοιό του, το Μιλένιουμ Φάλκον για ένα μεγάλο ποσό, που θα τον βοηθήσει να ξεχρεώσει. Αλλά όταν το πλήρωμα και οι επιβάτες φτάνουν στις συντεταγμένες του πλανήτη, διαπιστώνουν πως ο Άλντερααν έχει καταστραφεί από το Άστρο του Θανάτου. Το Φάλκoν αιχμαλωτίζεται και κρατείται μέσα στον σταθμό μάχης, αλλά ο Χαν, ο Τσουμπάκα και οι επιβάτες τους διαφεύγουν τη σύλληψη, κρυμμένοι μέσα στους θαλάμους του πλοίου που χρησιμοποιούνται για το λαθρεμπόριο. Ενώ προσπαθούν να βρουν τρόπο να ξεφύγουν, ανακαλύπτουν πως η Πριγκίπισσα Λέια Οργκάνα είναι φυλακισμένη μέσα στον σταθμό. Δελεασμένος από την προοπτική μιας μεγάλης αμοιβής, ο Σόλο και ο Τσουμπάκα βοηθούν τον Σκάιγουωκερ να σώσει την πριγκίπισσα και να ξεφύγουν από το Άστρο του Θανάτου.

Αφότου παραδίδει τον Λουκ, την Λέια και τα ανδροειδή στην Επαναστατική Συμμαχία, ο Σόλο και ο Γούκι συγκυβερνήτης του πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους. Όμως στο Μιλένιουμ Φάλκον έχει τοποθετηθεί πομπός, με αποτέλεσμα η Αυτοκρατορία ν' ανακαλύψει την βάση των Επαναστατών. Οι επαναστάτες σχεδιάζουν να επιτεθούν τον διαστημικό σταθμό και να εκμεταλλευτούν μια αδυναμία στις άμυνες του. Ο Σόλο αρχικά δεν θέλει να αναμειχθεί στην επίθεση επειδή την θεωρεί αυτοκτονική και θέλει να πληρώσει τα χρέη του. Φεύγει με την αμοιβή του την ώρα που οι επαναστάτες επιτίθενται στο Άστρο του Θανάτου. Όμως, ο Σόλο αλλάζει γνώμη και επιστρέφει για να σώσει την ζωή του Λουκ την κρισιμότερη στιγμή της μάχης, επιτρέποντας στον Σκάιγουωκερ να καταστρέψει το Άστρο του Θανάτου. Για τις ηρωικές του πράξεις, του απονέμεται το μετάλλιο της τιμής.

Στο Επεισόδιο V: Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται (1980), Ο Χαν Σόλο συνεχίζει να βοηθά τους επαναστάτες εναντίον της Αυτοκρατορίας.

Ο Χαν ξαναρισκάρει τον ζωή του για να σώσει τον τραυματισμένο Λουκ, μπαίνοντας σε μια χιονοθύελλα στον παγωμένο πλανήτη Χοθ. Όταν η Αυτοκρατορία επιτίθεται στην βάση των επαναστατών, ο Σόλο μεταφέρει τον Τσουμπάκα, την Λέια Οργκάνα και τον C-3PO στην Συννεφούπολη όπου ο παλιός του φίλος Λάντο Καλρίσιαν (ο διοικητής της Συννεφούπολης) εμπορεύεται λαθραία από την Αυτοκρατορία. Όταν ο κυνηγός επικηρυγμένων Μπόμπα Φεττ εντοπίζει το Φάλκον στην Συννεφούπολη, ο Νταρθ Βέιντερ αναγκάζει τον Καλρίσιαν να τον βοηθήσει να αιχμαλωτίσει τον Σόλο. Ο Χαν κλείνεται μέσα σε ανθρακίτη για να αποσταλεί στον Τζάμπα Χατ. Ο Λάντο κατορθώνει να απελευθερώσει τους υπόλοιπους αιχμάλωτους του Βέιντερ, αλλά οι προσπάθεια τους να σώσουν τον Χαν αποτυγχάνει και ο Φεττ ξεφεύγει με το παγωμένο σώμα του Σόλο.

Στην ταινία Η Επιστροφή των Τζεντάι (1983), ο Χαν Σόλο βρίσκεται ακόμα σε χειμερία νάρκη ώσπου η Λέια, ο Λουκ, ο Τσουμπάκα και ο Λάντο διεισδύουν στο παλάτι του Τζάμπα Χατ και τον απελευθερώνουν, αλλά αιχμαλωτίζονται από τον Τζάμπα πριν να προλάβουν να ξεφύγουν. Όταν ο Τζάμπα διατάζει να εκτελεστούν, ο Σόλο βοηθά τον Λουκ, την Λέια, τον Λάντο και τον Τσουμπάκα να σκοτώσουν τον Μπόμπα Φεττ, τον Τζάμπα και τους μπράβους του.

Ξαναβρίσκοντας τους επαναστάτες, ο Σόλο προάγεται σε στρατηγό. Μαζί με την Λέια και τον Τσουμπάκα πηγαίνει στο δασωμένο φεγγάρι του Έντορ και ηγείται μιας ομάδας που έχει αποστολή την απενεργοποίηση της ενεργειακής ασπίδας που προστατεύει το δεύτερο Άστρο του Θανάτου. Τους βοηθούν τα γηγενή πλάσματα του δορυφόρου, τα Ίγουοκς. Απενεργοποιούν την ασπίδα, με αποτέλεσμα οι Επαναστάτες να μπορέσουν ν' ανατινάξουν και το δεύτερο Άστρο του Θανάτου. Ο Σόλο, βλέποντας την έγνοια της Λέια για τον Λουκ προσφέρεται να παραμερίσει. Όμως, η Λέια αποκαλύπτει στον έκπληκτο Χαν πως ο Λουκ είναι ο αδελφός της.

Sequel τριλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει, ο Χαν Σόλο εμφανίζεται στο μέσο της ταινίας όταν, μαζί με τον Τσουμπάκα επανακτούν το Μιλένιουμ Φάλκον, το οποίο του είχε κλαπεί πριν από χρόνια, για να καταλήξει στα χέρια της Ρέι και του Φιν. Μαθαίνουμε πως ο Χαν και η Λέια έκαναν ένα γιο, τον Μπεν Σόλο, ο οποίος έγινε μαθητής του θείου του, Λουκ, αλλά στράφηκε στην σκοτεινή πλευρά και βοήθησε στη δημιουργία του Πρώτου Τάγματος, παίρνοντας το όνομα Κάιλο Ρεν. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Σόλο να εγκαταλείψει την Λέια και να γυρίσει πίσω στην παρανομία, "το μόνο πράγμα στο οποίο ήταν ποτέ καλός", για να ξεπεράσει την "απώλεια" του γιου του. Σ' εκείνη την εποχή, μάζεψε ένα μεγάλο χρέος από πολλούς δανειστές και του έκλεψαν το Μιλένιουμ Φάλκον. Τελικά ο Σόλο επέστρεψε στην Αντίσταση μαζί με τον Τσουμπάκα, την Ρέι και τον Φιν, και επανενώθηκε με την σύζυγο του, Λέια, η οποία είχε γίνει στρατηγός. Στην αποστολή τους στη βάση του Πρώτου Τάγματος, την Starkiller, ξαναβρίσκει τον γιο του και προσπαθεί να τον πείσει να γυρίσει πίσω στην φωτεινή πλευρά της Δύναμης. Ο Ρεν, όμως, τον μαχαιρώνει στην κοιλιά με το φωτόσπαθό του και ο Σόλο πέφτει νεκρός στο χάσμα που βρίσκεται από κάτω τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bouzereau, Laurent (1997). Star Wars: The Annotated Screenplays. σελ. 8. ISBN 0-345-40981-7. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]