Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Star Wars: The Last Jedi
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΡάιαν Τζόνσον
ΠαραγωγήΚάθλιν Κένεντι
Ραμ Μπέργκμαν
ΣενάριοΡάιαν Τζόνσον
Βασισμένο σεΧαρακτήρες του Τζορτζ Λούκας
ΠρωταγωνιστέςΜαρκ Χάμιλ
Κάρι Φίσερ
Άνταμ Ντράιβερ
Ντέιζι Ρίντλεϊ
Τζον Μπογιέγκα
Όσκαρ Άιζακ
Άντι Σέρκις
Λουπίτα Νιόνγκο
Ντόμναλ Γκλίσον
Άντονι Ντάνιελς
Γκουέντολιν Κρίστι
Κέλι Μαρί Τραν
Λόρα Ντερν
Μπενίσιο ντελ Τόρο
ΜουσικήΤζον Γουίλιαμς
ΤραγούδιΤζον Γουίλιαμς
ΦωτογραφίαΣτιβ Γιέντλιν[1]
ΜοντάζΜπομπ Ντούκεϊ[1]
ΕνδυματολόγοςMichael Kaplan
Εταιρεία παραγωγήςLucasfilm Ltd.
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολή9 Δεκεμβρίου 2017 (Λος Άντζελες)
Κυκλοφορία15 Δεκεμβρίου 2017 (ΗΠΑ)
Διάρκεια152 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$200 εκατομμύρια[3]
Ακαθάριστα έσοδα$1.333 δισεκατομμύρια[4]
ΠροηγείταιRogue One: A Star Wars Story
ΈπεταιSolo: A Star Wars Story

To Star Wars: Οι Τελευταίoι Τζεντάι (πρωτότυπος τίτλος: Star Wars: The Last Jedi) (γνωστό και ως Star Wars: Επεισόδιο VIII – Οι Τελευταίοι Τζεντάι), είναι μία αμερικανική επική ταινία διαστημικής όπερας του 2017, σε σκηνοθεσία και σενάριο Ράιαν Τζόνσον. Η ταινία είναι το δεύτερος μέρος της sequel τριλογίας του Star Wars και έπεται του Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει (2015). Η παραγωγή έγινε από τη Lucasfilm, ενώ η διανομή από τη Walt Disney Studios Motion Pictures. Πρωταγωνιστούν οι Μαρκ Χάμιλ, Κάρι Φίσερ, Άνταμ Ντράιβερ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Τζον Μπογιέγκα, Όσκαρ Άιζακ, Άντι Σέρκις, Λουπίτα Νιόνγκο, Ντόμναλ Γκλίσον, Άντονι Ντάνιελς και Γκουέντολιν Κρίστι. Το καστ συμπληρώνουν σε βοηθητικούς ρόλους οι Κέλι Μαρί Τραν, Λόρα Ντερν και Μπενίσιο ντελ Τόρο.

Η συγκεκριμένη ταινία είναι η τελευταία που συμμετέχει η Κάρι Φίσερ, καθώς απεβίωσε, στα τέλη του 2016, και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της. Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται στην εκπαίδευση της Ρέι, από τον Λουκ Σκαϊγουώκερ, ώστε να αντιμετωπίσουν τον Kάιλο Ρεν και το Πρώτο Τάγμα. Η Disney είχε ανακοινώσει την ταινία μετά την απόκτηση της Lucasfilm το 2012, ως μέρος μιας νέας τριλογίας. Ο σκηνοθέτης της πρώτης ταινίας της τριλογίας Τζέι Τζέι Έιμπραμς, ήταν εκτελεστικός παραγωγός. Τη μουσική σύνθεση την ανέλαβε ξανά ο Τζον Γουίλιαμς.[5] Πέρα από κάποια γυρίσματα στην Ιρλανδία το 2015, τα κύρια γυρίσματα ξεκίνησαν αρχές του 2016 και ολοκληρώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι του ίδιου έτους. Η μετα-παραγωγή τελείωσε ολοκληρωτικά τον Σεπτέμβριο του 2017.[6]

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 9 Δεκεμβρίου 2017, στο Λος Άντζελες, ενώ στις 15 του ίδιου μήνα κυκλοφόρησε και σε όλες τις ΗΠΑ. Οι κριτικές επίσης που δέχτηκε ήταν ως επί το πλείστον πολύ θετικές, ενώ έχει εισπράξει μέσα σε 16 μέρες πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, κάνοντας την έτσι την πιο επιτυχημένη ταινία του 2017 και την ενδέκατη πιο επιτυχημένη ταινία όλων των εποχών. Στην Ελλάδα συγκέντρωσε 257.675 εισιτήρια τις πρώτες τρεις εβδομάδες προβολή της.[7] Οι κριτικοί επικεντρώθηκαν κυρίως στο καστ της ταινίας, στην πλοκή της, στα εφέ της και στη μουσική της, ενώ από πολλούς ονομάστηκε η καλύτερη ταινία Star Wars, από την εποχή της ταινίας Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται (1980).[8][9][10][11][12] Το τρίτο μέρος της τριλογίας, το Star Wars: Skywalker - Η Άνοδος, κυκλοφόρησε στις 20 Δεκεμβρίου του 2019.[13]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα Αντίστασης που οδηγεί η Λέια βρίσκεται σε διαδικασία εκκένωσης της βάσης, αφού το Πρώτο Τάγμα τους έχει εντοπίσει και στέλνει τις δυνάμεις του. Ο Πο Ντάμερον με τον ΒΒ-8 ηγείται μιας ομάδας μαχητικών σκαφών με διαταγές να επιτεθούν στα σκάφη του Τάγματος, ώστε να τα καθυστερήσουν και να προλάβει να γίνει εκκένωση. Η μάχη είναι άνιση, ωστόσο ο Πο είναι αποφασισμένος να κάνει μεγάλο πλήγμα. Αψηφά τις διαταγές της Λέια για υποχώρηση και στέλνει τα βομβαρδιστικά να ρίξουν το μεγαλύτερο εχθρικό σκάφος. Η αντεπίθεση έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφούν όλα τα βομβαρδιστικά και μόνο ένα να καταφέρει πριν πέσει να χτυπήσει το εχθρικό σκάφος. Με την εκκένωση να έχει πετύχει αλλά με μεγάλο κόστος σε ζωές, τα σκάφη της Αντίστασης ξεφεύγουν μπαίνοντας στο υπερδιάστημα.

Στο σκάφος του Πρώτου Τάγματος, ο Ανώτατος Ηγέτης Σνόουκ επιπλήττει τον Στρατηγό Χαξ για την αποτυχία να εμποδίσει την εκκένωση και τον καλεί στην αίθουσα του θρόνου του για αναφορά. Εκεί καλείται και ο Κάιλο Ρεν, και μαθαίνουμε ότι ο Χαξ έχει σχεδιάσει έναν τρόπο να εντοπίσει τα σκάφη της Αντίστασης. Αφού ο Χαξ αποχωρεί, ο Σνόουκ εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο Ρεν είναι τόσο διχασμένος μετά τον φόνο του πατέρα του, Χαν Σόλο, και το φως που παραμένει μέσα του ακόμα. Ο Ρεν αντιδρά και ο Σνόουκ τον κεραυνοβολεί και τον διώχνει. Κατεβαίνοντας με τον ανελκυστήρα ο Ρεν οργισμένος καταστρέφει τη μάσκα του.

Στο μεταξύ, ο Φιν ξυπνά από το κώμα στο οποίο είχε πέσει μετά την μάχη του με τον Κάιλο Ρεν και περιπλανιέται μπερδεμένος στο σκάφος. Συναντιέται τελικά με τον Πο και το πρώτο πράγμα που ζητά να μάθει είναι πού βρίσκεται η Ρέι.

Η Ρέι έχει πάει με το Μιλένιουμ Φάλκον στον πλανήτη Αχ-Το, μαζί με τον Τσουμπάκα και τον R2-D2. Μετά από μια περιπλάνηση σε ένα βραχώδες νησί, βρίσκει τον Λουκ Σκάιγουωκερ και του προσφέρει το φωτόσπαθο που έφερε, ωστόσο εκείνος απλά το πετά πίσω του και φεύγει ενοχλημένος. Η Ρέι τον ακολουθεί ζητώντας εξηγήσεις μα ο Λουκ την αποφεύγει χωρίς καν να την ακούσει, της ζητά να τον αφήσει ήσυχο και απομονώνεται στην καλύβα του. Η Ρέι μένει απ' έξω και προσπαθεί λέγοντάς του ότι την έστειλε η Λέια, μα δεν έχει αποτέλεσμα ώσπου έρχεται ο Τσουμπάκα και μπαίνει σπάζοντας την πόρτα. Βλέποντας τον Τσουμπάκα, ο Λουκ ρωτάει πού βρίσκεται ο Χαν.

Η Λέια συγκρούεται με τον Πο σχετικά με την ανυπακοή του και τις ζωές που χάθηκαν για να πέσει μόνο ένα εχθρικό σκάφος, και αποφασίζει να τον υποβιβάσει. Ξαφνικά εμφανίζονται σκάφη του Πρώτου Τάγματος, έχοντας βρει την τεχνολογία να τους εντοπίζουν ακόμα και στο υπερδιάστημα. Στέλνουν μαχητικά ΤΙΕ εναντίον τους, με τον Κάιλο Ρεν να ηγείται στο δικό του μαχητικό. Ο Ρεν ετοιμάζεται να καταστρέψει την γέφυρα του σκάφους όπου βρίσκονται οι υψηλόβαθμοι της Αντίστασης, αλλά διαισθάνεται την Λέια εκεί και διστάζει. Ωστόσο τα άλλα μαχητικά ΤΙΕ πυροβολούν, με αποτέλεσμα η γέφυρα να ανατιναχθεί και οι αρχηγοί της Αντίστασης να βρεθούν στο κενό του διαστήματος. Η Λέια χρησιμοποιεί την Δύναμη για να τραβηχτεί πίσω στο σκάφος πριν πεθάνει και το πλήρωμα τη μεταφέρει στο ιατρείο αναίσθητη σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Ρέι και ο Κάιλο Ρεν ανακαλύπτουν πως έχει δημιουργηθεί μια μυστηριώδης σύνδεση μεταξύ τους μέσω της Δύναμης, που τους επιτρέπει να επικοινωνούν για τυχαία χρονικά διαστήματα. Αν και φοβισμένη, η Ρέι δεν το αποκαλύπτει στον Λουκ. Δείχνοντας στον Λουκ το παλιό μήνυμα της Λέια που ζητά βοήθεια από τον Όμπι-Ουάν Κενόμπι, ο R2-D2 πείθει τον Λουκ να διδάξει την Ρέι για τους Τζεντάι και γιατί πιστεύει ότι πρέπει να τελειώσουν.

Στην Αντίσταση, αναλαμβάνει αρχηγία η Αντιναύαρχος Χόλντο. Ο Πο αντιδρά και η Χόλντο του υπενθυμίζει την θέση του και το γεγονός ότι μόλις έχει υποβαθμιστεί για ανυπακοή. Ο Φιν ανησυχώντας για την ασφάλεια της Ρέι αποφασίζει να το σκάσει για να την βρει. Προσπαθώντας να μπει σε ένα σκάφος διαφυγής, τον ανακαλύπτει η Ρόουζ, μια μηχανικός που πρόσφατα έχασε την αδελφή της σε ένα από τα βομβαρδιστικά. Η Ρόουζ θαυμάζει τον Φιν σαν ήρωα, μα μόλις συνειδητοποιεί ότι θέλει να το σκάσει απογοητεύεται και τον παραλύει για να τον παραδώσει ως λιποτάκτη. Ο Φιν της εξηγεί για την τεχνολογία εντοπισμού του Πρώτου Τάγματος και την πείθει να βοηθήσει πριν τελειώσουν τα καύσιμα του σκάφους τους. Ζητούν βοήθεια από τον Πο, και επικοινωνούν με την Μαζ Κανάτα, η οποία τους λέει πώς θα βρουν κάποιον γνωστό της, ειδικό στο να σπάει κωδικούς, στο Κάντο Μπάιτ. Ο Πο συμφωνεί να τους καλύψει αφού δεν εμπιστεύεται τα σχέδια της Χόλντο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «STAR WARS: EPISODE VIII NOW FILMING». StarWars.com. 15 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2016. 
  2. «Star Wars: The Last Jedi». British Board of Film Classification. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017. 
  3. «OK, We Need to Talk About This Controversy with Star Wars: The Last Jedi». Wired. 18 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017. 
  4. «Star Wars: The Last Jedi (2017)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2017. 
  5. Hewitt, Chris (27 Ιουλίου 2013). «John Williams To Score Star Wars Episodes VII-IX». Empire Online. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2016. 
  6. McMillan, Graeme (22 Σεπτεμβρίου 2017). «'Star Wars: The Last Jedi' Wraps Postproduction, Says Rian Johnson». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. 
  7. «Ξέρουμε τι είδατε την Πρωτοχρονιά: ελληνικό box office 28/12/17 - 01/01/18 | FLIX». flix.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2018. 
  8. «Star Wars: The Last Jedi Reviews: Critics Say Episode VIII Is Hugely Satisfying». https://editorial.rottentomatoes.com/article/star-wars-the-last-jedi-reviews-critics-say-episode-viii-is-hugely-satisfying/. Ανακτήθηκε στις December 13, 2017. 
  9. «Star Wars: The Last Jedi Review». Slashfilm. December 12, 2017. http://www.slashfilm.com/star-wars-the-last-jedi-review/. Ανακτήθηκε στις December 13, 2017. 
  10. Seitz, Matt Zoller. «Star Wars: The Last Jedi Movie Review (2017) | Roger Ebert». www.rogerebert.com. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2017. 
  11. «Star Wars: The Last Jedi, the best by a distance». Mail Online. http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-5172263/Star-Wars-Jedi-best-distance.html. Ανακτήθηκε στις December 13, 2017. 
  12. Adams, Sam. «The Last Jedi Brings Fresh Ideas Not Just to Star Wars but to the Whole Universe of Movies». Slate Magazine. https://slate.com/arts/2017/12/star-wars-the-last-jedi-reviewed.html. Ανακτήθηκε στις December 13, 2017. 
  13. Parker, Ryan (12 Σεπτεμβρίου 2017). «J.J. Abrams to Replace Colin Trevorrow as 'Star Wars: Episode IX' Writer and Director». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]