Aquaman (ταινία, 2018)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Aquaman
ΣκηνοθεσίαΤζείμς Γουαν
ΠαραγωγήWarner Bros. Pictures
ΣενάριοΝτέιβιντ Λέσλι Τζόνσον-Μακγκόλντρικ
Γουιλ Μπιλ
(σενάριο)
Τζέοφ Τζονς
Τζείμς Γουαν
Γουιλ Μπιλ
(στόρι)
Μορτ Γουαϊζινγκερ
Πολ Νώρις
(κόμικ)
Βασισμένο σεAquaman
ΠρωταγωνιστέςΤζέισον Μομόα
Άμπερ Χερντ
Γουίλεμ Νταφόε
Πάτρικ Γουίλσον
Ντολφ Λούντγκρεν
Γιαχία Αμπντούλ-Ματίν Β'
Νικόλ Κίντμαν
ΜουσικήΡούπερτ Γκρέσον-Γουίλιαμς
ΦωτογραφίαΝτον Μπέρτζες
ΜοντάζKirk M. Morri
ΕνδυματολόγοςKym Barrett
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros. και The Safran Company
ΔιανομήWarner Bros. Pictures, InterCom[1] και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 21 Δεκεμβρίου 2018
Country flag 13 Δεκεμβρίου 2018
Διάρκεια143 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[2]
Γλώσσααγγλικά

Aquaman είναι αμερικανική κινηματογραφική υπερηρωική ταινία περιπέτειας παραγωγής 2018. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Τζείμς Γουάν, ο οποίος συνέγραψε το στόρι μαζί με τους Τζέοφ Τζονς και Γουιλ Μπιλ, το σενάριο έγραψαν οι Ντέιβιντ Λέσλι Τζόνσον-Μακγκόλντρικ και Γουιλ Μπιλ, ενώ την παραγωγή ανέλαβαν οι Πίτερ Σάφραν και Ρομπ Κόουαν. Η ταινία είναι βασισμένη στον υπερήρωα Aquaman της DC Comics και είναι η έκτη ταινία του Εκτεταμένου Σύμπαντος της DC. Στην ταινία αυτή, ο Άρθουρ Κάρι είναι o γιος της βασίλισσας της Ατλαντίδας κι ενός κοινού θνητού και αποφασίζει να διεκδικήσει το θρόνο του μυθικού βασιλείου για να αποτρέψει τα καταστροφικά σχέδια του ετεροθαλούς αδερφού του. Πρωταγωνιστούν οι Τζέισον Μομόα στο ρόλο του Άκουαμαν, Άμπερ Χερντ στο ρόλο της Μέρα και Πάτρικ Γουίλσον στο ρόλο του Όρμ Μάριους. Συμμετέχουν επίσης οι Γουίλεμ Νταφόε, Ντολφ Λούντγκρεν, Τεμουέρα Μόρρισον και Νικόλ Κίντμαν.

Η ανάπτυξη της ταινίας ξεκίνησε το 2004, αλλά δεν τράβηξε την προσοχή της Warner Bros. πάρα μόνο μετά την κυκλοφορία της ταινίας Άνθρωπος από ατσάλι το 2013. Τον Αύγουστο του 2014, οι Γουιλ Μπιλ και Κερτ Τζονσταντ προσλήφθησαν για να γράψουν το σενάριο. Ο Tζειμς Γουαν υπέγραψε ως σκηνοθέτης τον Απρίλιο του 2015 και τον Ιούλιο του 2016, η ταινία προχώρησε με το σενάριο του Γουιλ Μπιλ. Το κύριο cast επιβεβαιώθηκε έως το 2016 και στις αρχές του 2017. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στην Αυστραλία τον Μάιο του 2017, που πραγματοποιήθηκαν στα Village Roadshow Studios στην Gold Coast, Queensland , με επιπλέον ομάδες παραγωγής στον Καναδά, την Ιταλία και το Μαρόκο. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν τον επόμενο Οκτώβριο. Αρκετές εταιρίες παρείχαν οπτικά εφέ, που κυμαίνονταν από τις προσομοιώσεις μαλλιών υψηλής λεπτομέρειας έως την δημιουργία CGI για ζώα και τοποθεσίες.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 26 Νοεμβρίου 2018 και σε μορφή 3D. Απέσπασε μικτά προς θετικά σχόλια από τους κριτικούς[3] και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, με τις συνολικές εισπράξεις να αγγίζουν το 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]