Βασιλικό Κοιμητήριο Τατοΐου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασιλικό Κοιμητήριο Τατοΐου
Χάρτης
Είδοςκοιμητήριο
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°9′17″N 23°47′41″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αχαρνών
ΤοποθεσίαΤατόι
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα

Το Βασιλικό Κοιμητήριο Τατοΐου είναι νεκροταφείο όπου έχουν ταφεί μέλη της πρώην ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Βρίσκεται στον λόφο Παλαιοκάστρου, πλησίον των Βασιλικών Ανακτόρων στο Τατοΐ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 21 ενταφιασμένοι στο νεκροταφείο, συμπεριλαμβανομένων πέντε βασιλιάδων. Το κοιμητήριο αλλά και η ευρύτερη περιοχή ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, συγκεκριμένα στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1891, η σύζυγος του Γεωργίου Α', η Όλγα συνέλαβε πρώτη την ιδέα για την κατασκευή ενός βασιλικού κοιμητηρίου, μετά τον θάνατο της κόρης τους, της Αλεξάνδρας. Έτσι, στις 6 Αυγούστου 1899, με πρωτοβουλία της Βασίλισσας Όλγας, θεμελιώθηκε, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά, ο ναός της Αναστάσεως του Κυρίου στον λόφο που φέρει την ονομασία "Παληόκαστρο" και που είχε ενταφιαστεί η πριγκίπισσα Όλγα.[1] Από τότε, όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ενταφιάζονται σε εκείνο τον χώρο σε λιτούς μαρμάρινους τάφος. Εξαίρεση αποτελεί το νεκρικό παρεκκλήσι του Κωνσταντίνου και της Σοφίας, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Εμμανουήλ Λαζαρίδη.[1] Στις 1 Σεπτεμβρίου 2020, διαπιστώθηκε βανδαλισμός του ταφικού μνημείου του Παύλου και της Φρειδερίκης.[2]

Αργότερα, και άλλα παιδιά του Γεωργίου Α' ετάφησαν εκεί: ο Νικόλαος,ο πρίγκιπας Ανδρέας, ο πρίγκιπας Χριστόφορος και η Μαρία Γεωργίεβνα .

Όλοι οι Έλληνες μονάρχες, μετά τον Όθωνα, έχουν ταφεί εκεί: ο Γεώργιος Α΄, ο Κωνσταντίνος Α΄ (και η σύζυγός του Σοφία ), ο Αλέξανδρος Α΄, ο Γεώργιος Β΄ και ο Παύλος Α΄.

Στο νεκροταφείο έχουν ταφεί και εκπρόσωποι της ρωσικής αυτοκρατορικής δυναστείας: η βασίλισσα Όλγα, η Μεγάλη Δούκισσα Έλενα Βλαδιμήροβνα και η Μεγάλη Δούκισσα Αλεξάνδρα Γεωργίεβνα (το 1939 οι στάχτες της μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από την ΕΣΣΔ).

Ταφές στο νεκροταφείο λαμβάνουν χώρα και μετά την κατάργηση της μοναρχίας στην ελληνική επικράτεια. Το 1981, η βασίλισσα Φρειδερίκη της Ελλάδος, η χήρα του Παύλου Α', ετάφη εκεί, ενώ τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 - δύο Ελληνίδες πριγκίπισσες - η Αικατερίνη, κόρη του Κωνσταντίνου Α', καθώς και η κόρη του Αλέξανδρου Α', η Αλέξανδρα της Ελλάδας και η γυναίκα του, η Ασπασία Μάνου .

Να ταφεί δίπλα στον τάφο του πατέρα του είχε εκφράσει με επιθυμία του ο Κωνσταντίνος Β' της Ελλάδας [3], η κηδεία του οποίου πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 2023.

Ακολουθεί αναλυτικός κατάλογος με όλα τα πρόσωπα που έχουν ενταφιαστεί στο μαυσωλείο:

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Καρδαμίτση-Αδάμη 2009, σελ. 162
  2. «Τατόι: Βανδαλισμός στο ταφικό μνημείο Παύλου και Φρειδερίκης». Kathimerini.gr. 1 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2020. 
  3. Nicholas Gage and Joan Paulson Gage (21 Αυγούστου 2015). «Why Is the King of Greece Living as a Commoner?». townandcountrymag.com (στα Αγγλικά). Town and Country. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]