Αλεξάνδρα Γεωργίεβνα (Αλεξάνδρα της Ελλάδας και της Δανίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για την Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, Βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας, δείτε: Αλεξάνδρα της Ελλάδας (Βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας).
Αλεξάνδρα
Πριγκίπισσα της Ελλάδας και της Δανίας
Μεγάλη Δούκισσα Αλεξάνδρα Γεώργιεβνα της Ρωσίας
Γέννηση30 Αυγούστου 1870
Μον Ρεπό, Κέρκυρα, Ελλάδα
Θάνατος24 Σεπτεμβρίου 1891 (21 ετών)
Ιλινσκόι, Μόσχα, Ρωσική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΒασιλικό Κοιμητήριο, Τατόι, Αθήνα, Ελλάδα
ΣύζυγοςΠαύλος Αλεξάνδροβιτς
ΕπίγονοιΜεγάλη Δούκισσα Μαρία Πάβλοβνα
Ντμίτρι Πάβλοβιτς
ΟίκοςΓκλύξμπουργκ
ΠατέραςΓεώργιος Α΄ της Ελλάδας
ΜητέραΌλγα της Ελλάδας
ΘρησκείαΧριστιανή Ορθόδοξη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Αλεξάνδρα της Ελλάδας και της Δανίας (Ρωσικά: Алекса́ндра Гео́ргиевна/Aleksandra Georgievna, 30 Αυγούστου 187024 Σεπτεμβρίου 1891) ήταν η μεγαλύτερη κόρη και τρίτο παιδί του Γεωργίου Α΄ της Ελλάδας και της Όλγας Κωνσταντίνοβνας της Ρωσίας και αδελφή του μετέπειτα Κωνσταντίνου Α΄.

Η Αλεξάνδρα με τον σύζυγό της, Μεγάλο Δούκα Παύλο Αλεξάνδροβιτς της Ρωσίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας στις 30 Αυγούστου 1870. Ονομάσθηκε Αλεξάνδρα προς τιμήν της θείας και αναδόχου της Αλεξάνδρας της Δανίας, συζύγου του Εδουάρδου Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παντρεύτηκε στις 5 Ιουνίου 1889 τον Παύλο Αλεξάνδροβιτς της Ρωσίας, γιο του Αλέξανδρου Β΄ της Ρωσίας και της Μαρίας της Έσσης (Μαρίας Αλεξάνδροβνας), στην Αγία Πετρούπολη, όπου και εγκαταστάθηκε μετά το γάμο της.

Ενώ βρισκόταν στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, έκανε μια βόλτα με τις φίλες της στην κοίτη του Μόσκοβα, όταν πήδηξε σε μια βάρκα που βρισκόταν δεμένη εκεί. Έπεσε μέσα στο νερό και την επόμενη μέρα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας χοροεσπερίδας από έντονους πόνους τοκετού. Γέννησε το γιο της και έπεσε σε κώμα. Απεβίωσε έξι ημέρες μετά (24 Σεπτεμβρίου 1891) στο κτήμα Ιλυίνσκογιε, σε ηλικία 21 ετών. Το μνήμα της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας βρίσκεται στο Βασιλικό Κοιμητήριο στο Τατόι.

Προς τιμήν της ο Δήμος Αθηναίων έδωσε το όνομά της σε κεντρικό δρόμο της πόλης, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ και ο Δήμος Πειραιώς ονόμασε την πλατεία στο άκρο του λιμένος Ζέας (Πασαλιμάνι) Πλατεία Βασιλόπαιδος Αλεξάνδρας (Πλατεία Αλεξάνδρας).[1]Το όνομά της φέρει και η Λεωφόρος Αλεξάνδρας στην πόλη της Κέρκυρας, το νησί όπου γεννήθηκε.

Στο Μαιευτήριο Αλεξάνδρα (πλέον Γενικό Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα") στην Αθήνα έδωσε το όνομά της, προς μνήμην της, ο ανιψιός της Παύλος της Ελλάδας. Το Μαιευτήριο συνδέθηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδική αρμοδιότητα στην έρευνα και την καταπολέμηση της μητρικής θνησιμότητας μετά τον τοκετό.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε στις 5 Ιουνίου 1889 τον εξάδελφο της μητέρας της, τον Παύλο Αλεξάνδροβιτς της Ρωσίας. Μαζί απέκτησαν μία κόρη και ένα γιο:

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 30 Αυγούστου 1870 – 17 Ιουνίου 1889: Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας και Δανίας
  • 17 Ιουνίου 1889 – 24 Σεπτεμβρίου 1891: Η Αυτοκρατορική Υψηλότητα Μεγάλη Δούκισσα Αλεξάνδρα Γεώργιεβνα της Ρωσίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πετρόπουλος, Ηλίας (1995). Η ονοματοθεσία οδών και πλατειών. Πατάκης. σελίδες 65–68. ISBN 960-360-483-6. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]