Ερρίκος της Αντιόχειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερρίκος της Αντιόχειας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1210
Θάνατος Ιουνίου 1276
Τύρος
Αιτία θανάτου πνιγμός
Οικογένεια
Σύζυγος Ιζαμπέλ ντε Λουζινιάν
Τέκνα Ούγος Γ΄ της Κύπρου
Μαργαρίτα της Αντιόχειας
Γονείς Βοημούνδος Δ΄ της Αντιόχειας και Πλαιζάνς ντυ Ζιμπελέ
Αδέλφια Βοημούνδος Ε΄ της Αντιόχειας
Φίλιππος της Αρμενίας
Μαρία της Αντιόχειας

Ο Ερρίκος της Αντιόχειας (γαλλικά : Henri, 1198 - 18 Ιουνίου 1276) μέλος του Οίκου του Πουατιέ ήταν τρίτος γιος του Βοημούνδου Δ΄ της Αντιόχειας και της Πλακεντίας του Ζιμπελέ.[1] Ο Ερρίκος της Αντιόχειας είναι ο γενάρχης του κλάδου των Πουατιέ-Λουζινιάν που βασίλευσαν στην Κύπρο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε την Ισαβέλλα της Κύπρου κόρη του Ούγου Α΄ της Κύπρου από τον Οίκο των Λουζινιάν και της Αλίκη της Καμπανίας από τον Οίκο του Μπλουά. Η Αλίκη παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο όταν απεβίωσε πρόωρα ο Όθων Α΄ τον αδελφό του Ερρίκου Βοημούνδο Ε΄ της Αντιόχειας, έγινε αντιβασίλισσα της Κύπρου και διόρισε τον κουνιάδο της Ερρίκο μπάιλλο του νησιού. Με την σύζυγο του Ισαβέλλα απέκτησε ː

  • Ούγος Γ΄ της Κύπρου
  • Μαργαρίτα της Αντιόχειας - Λουζινιάν (1244 - 1308), Λαίδη της Τύρου (1283 - 1291), πέθανε σαν μοναχή στην Δομηνικανή εκκλησία της Λευκωσίας. Παντρεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1268 τον Ιωάννη του Μονφόρ, λόρδο του Τορόν και της Τύρου (1240 - 1289) γιο του Φιλίπ του Μονφόρ λόρδου της Τύρου και της δεύτερης συζύγου του Μαρίας, πριγκίπισσας της Αντιόχειας χωρίς να αποκτήσουν παιδιά.

Ο Ερρίκος της Αντιόχειας πνίγηκε σε ηλικία 78 ετών έξω από την θάλασσα της Τύρου ενώ εξέπλεε για την Τρίπολη, το σώμα του βρέθηκε και όταν πέθανε ο γιος του οι δυο σωροί μεταφέρθηκαν στην Λευκωσία για ταφή (1284). Τα παιδιά του και οι απόγονοι του πήραν το επώνυμο της συζύγου του "Λουζινιάν".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

̈*Γενεαλογικά δέντρα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry of Antioch της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).