Φρεδεγόνδη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φρεδεγόνδη
CHILPERIC 1er ET FREDEGONDE.jpg
Ο Χιλπέριχος Α΄και η Φρεδεγόνδη
Βασιλική σύζυγος
ΔιάδοχοςΡιγούνδη</ > Χλωτάριος Β΄
Γέννηση545
Μοντιντιέ
Θάνατος597
Παρίσι
ΣύζυγοςΧιλπέριχος Α΄
ΟίκοςΜεροβίγγειοι
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Φρεδεγόνδη (Fredegund ή η Fredegunda), γεννήθηκε γύρω στο 545 και πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου 597), ήταν βασίλισσα της Νευστρίας μετά το γάμο της με τον Μεροβιγγειανό βασιλιά Χιλπέριχο Α'.

Αμείλικτη αντίπαλος της βασίλισσας Βρουνχίλδης, είναι μία από τις γυναίκες που έπαιξαν ηγετικό ρόλο στη μακρά περίοδο των πολέμων μεταξύ των Φράγκων βασιλέων, που ξεκίνησε το 570 και ολοκληρώθηκε το 613 με τη νίκη του γιου της Χλωτάριου Β΄.

Η Φρεδεγόνδη έχει παραδοσιακά πολύ κακή φήμη, κυρίως από τις αναφορές του Γρηγορίου της Τουρ, που την απεικονίζει ως αδίστακτα δολοφονική και σαδιστικά σκληρή, και είναι γνωστή για τις πολλές ωμότητες που διέπραξε.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φρεδεγόνδη γεννήθηκε σε οικογένεια ταπεινή και άσημη αλλά απέκτησε δύναμη μέσω του γάμου της με τον βασιλιά Χιλπέριχο Α'.[1] Αρχικά ήταν υπηρέτρια της πρώτης συζύγου του Χιλπέριχου, της Αουντοβέρα. Καθώς την περιγράφουν ως όμορφη και έξυπνη, η Φρεδεγόνδη κυριάρχησε στις αισθήσεις του Χιλπέριχου και τον έπεισε να βάλει την Αουντοβέρα σε μοναστήρι και να την χωρίσει, γεγονός που συνέβη.

Ο Χιλπέριχος όμως απομακρύνθηκε προσωρινά από την Φρεδεγόνδη και παντρεύτηκε την πριγκίπισσα των Βησιγότθων Γκαλσβίνθα, η οποία δολοφονήθηκε τον ίδιο χρόνο 568, πιθανόν να στραγγαλίστηκε από άνθρωπο του Χιλπέριχου ή από την Φρεδεγόνδη,[2] η οποία διαδέχθηκε τη Γκαλσβίνθα ως βασίλισσα λίγες μέρες αργότερα.

Η Φρεδεγόνδη με το γιο της Χλωτάριο Β' επικεφαλής του στρατού εναντίον του Χιλδεβέρτου Β'.

Αυτή η δολοφονία έφερε τον πόλεμο που κράτησε περισσότερο από 40 χρόνια ανάμεσα στον Χιλπέριχο και τον αδελφό του Σιγιβέρτο Α', βασιλιά της Αυστρασίας και μια πικρή αντιπαλότητα μεταξύ της Φρεδεγόνδης και της Βρουνχίλδης, που ήταν αδελφή της δολοφονημένης βασίλισσας και σύζυγος του Σιγιβέρτου.

Ο Σιγιβέρτος σύντομα δολοφονήθηκε από ανθρώπους της Φρεδεγόνδης στο Βιτρί (575). Οι γιοι του Χιλπέριχου από την Αουντοβέρα πέθαναν επίσης ξαφνικά και το 584, ο Χιλπέριχος δολοφονήθηκε και από τους σύγχρονους ιστορικούς η βασίλισσα κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε και τις τρεις δολοφονίες. Τώρα, με τον γιο της Χλωτάριο Β' πάνω στο θρόνο, μέχρι την ενηλικίωσή του κυβέρνησε η ίδια το φραγκικό βασίλειο, έβαλε όλες τις προσπάθειές της, χωρίς επιτυχία, για να σκοτώσει την Βρουνχίλδη και τον γιο της Χιλδεβέρτο Β΄ και έκανε πόλεμο στην Αυστρασία κατακτώντας το Παρίσι και άλλες πόλεις. Πέθανε από φυσικό θάνατο το 597.

Η Βρουνχίλδη έζησε 16 χρόνια μετά το θάνατο της Φρεδεγόνδης, αυτή όμως κέρδισε μια μεταθανάτια νίκη μέσω του γιου της Χλωτάριου Β'. Η Βρουνχίλδη προδόθηκε από τους εμπίστους της που την παρέδωσαν στον Χλωτάριο κι αυτός, αφού τη βασάνισε την έδεσε στην ουρά ενός αλόγου που με έναν άγριο καλπασμό την έκανε κομμάτια.[3]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Denton, C.S. (2011). Absolute Power: The Real Lives of Europe’s Most Infamous Rulers. London: Arcturus Publishing
  2. . «The New International Encyclopædia/Fredegunda». 
  3. Αντρέ Μωρουά,Η ιστορία της Γαλλίας, Απαρχές και Μεσαίωνας, τομ 1 σελ 27.