Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το κάθαρμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Κάθαρμα
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΚώστας Ανδρίτσος
ΠαραγωγήΦοίνιξ Φιλμ
ΣενάριοΝίκος Φώσκολος
ΠρωταγωνιστέςΓιώργος Φούντας
Μάρω Κοντού
Στέφανος Στρατηγός
Νίκος Τσαχιρίδης
Παύλος Λιαρός
ΜουσικήΓιώργος Κατσαρός
ΤραγούδιΜάρω Κοντού
Πάνος Γαβαλάς
Ρία Κούρτη
ΦωτογραφίαΝίκος Μήλας
ΜοντάζΓιώργος Τσαούλης
ΣκηνογραφίαΤάσος Ζωγράφος
Πρώτη προβολή7 Οκτωβρίου 1963 (Ελλάδα)
Διάρκεια96΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

Το κάθαρμαΗ Μαρκησία του λιμανιού) είναι ελληνική ασπρόμαυρη ταινία παραγωγής 1963 σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου.

Στον σκληρό και ανελέητο κόσμο της Τρούμπας ξεχωρίζει η φανταχτερή παρουσία μιας τραγουδίστριας σε καμπαρέ, της Μάγδας (Μάρω Κοντού), γνωστής με το προσωνύμιο η Μαρκησία. Η Μάγδα βρίσκει τον ιδεώδη γι’ αυτήν άντρα στο πρόσωπο ενός ναυτικού, του Μάνου Αποστολίδη (Γιώργος Φούντας).

Μετά από κάποιους δισταγμούς, αποφασίζει να τον παντρευτεί και να αλλάξει τη ζωή της. Περιχαρής, εν όψει του γάμου, αποχαιρετά τις συναδέλφους της στο καμπαρέ όπου χόρευε και τραγουδούσε, καθώς και τη φτωχογειτονιά που έμενε. Όμως τα όνειρα για μια καινούργια ζωή συντρίβονται πριν από τον γάμο καθώς, σε έναν τυχαίο καβγά, ο Μάνος σκοτώνει τον Μιχάλη (Στέφανος Στρατηγός), έναν προαγωγό που επεδίωκε να γίνει προστάτης της Μάγδας κι εκείνη αναγκάζεται να δώσει όλες τις οικονομίες της στον Σάββα (Νίκος Τσαχιρίδης), ο οποίος είναι φίλος του νεκρού και τους εκβιάζει.

Στη συνέχεια, έρχεται η φοβερή αποκάλυψη. Ο αγαπημένος της δεν είναι παρά ένας αδίστακτος προαγωγός, ο οποίος έχει στήσει το κόλπο μαζί με τον Μιχάλη και τον Σάββα, για να της φάνε τα λεφτά. Όταν η αδίστακτη τριάδα επαναλαμβάνει το εγχείρημα με τη Σούλα (Ρένα Χρηστάκη), την καλύτερη φίλη της Μάγδας, η τελευταία σκοτώνει τον Μάνο χωρίς ίχνος δισταγμού.

Παραγωγή και παραλειπόμενα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάρω Κοντού τραγουδά στο καμπαρέ το τραγούδι "Σ' αυτό το δρόμο" σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και στίχους Πυθαγόρα. [1] Πολλά από τα γυρίσματα έγιναν πράγματι στην κακόφημη (τότε) περιοχή της Τρούμπας, ενώ οι σκηνές του καμπαρέ γυρίστηκαν σε κέντρο της περιοχής με την επωνυμία "45 Γιάννηδες", το οποίο δεν υπάρχει πια. [2]

Ο Μάνος ξεστομίζει στο τέλος της ταινίας μια πολύ χαρακτηριστική ατάκα: «Είσαι ένα κάθαρμα κι είμαι μια πόρνη. Είμαι αυτό που σου ταιριάζει και είσαι αυτό που μου αξίζει». [3]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου 1963 στις κινηματογραφικές αίθουσες Αλεξάνδρα, Άνεσις, Άντζελα, Γρανάδα, Embassy, Ρεξ, Σταρ και στην Αθήνα, ενώ συγχρόνως ξεκίνησε να προβάλλεται στους κινηματογράφους Αττικόν της Δράμας, Διονύσια της Θεσσαλονίκης, Αττικόν της Πάτρας, Απόλλων της Καβάλας, Αστέρια των Σερρών, Ορφεύς της Λάρισας και Τιτάνια της Ρόδου.[4] Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1963.

  1. Ευθυμίου, Αντώνιος (16 Ιουνίου 2020). «Η Μάρω Κοντού και το τραγούδι | Κινηματογράφος». MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2021. 
  2. «Γιώργος Κατσαρός: Το Κάθαρμα (1963)». Λες και ήταν χθες!!!. 7 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2021. 
  3. «Η «Στέλλα» δεν παίζει τη Μεγάλη Εβδομάδα!». ΤΑ ΝΕΑ. 12 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2021. 
  4. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 6 Οκτωβρίου 1963. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]