Τούρτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τούρτα βανίλιας

Η τούρτα είναι γλυκό που έχει ως βασικά συστατικά αλεύρι, ζάχαρη, αβγά και λάδι ή βούτυρο, συχνά με άλλα πρόσθετα όπως φρούτα, μπισκότα, σοκολάτα, χρώματα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί και άλλα. Ψήνεται στο φούρνο για συγκεκριμένη ώρα (αναλόγως την συνταγή) και σερβίρεται ειδικά σε γενέθλια, ονομαστικές γιορτές, γάμους και σε άλλες εκδηλώσεις.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τούρτα σοκολάτας

Μια τούρτα μπορεί να έχει διάφορα σχήματα και μεγέθη[1], ανάλογα με τη φόρμα στην οποία έχει ψηθεί (στρογγυλή, τετράγωνη κ.α.). Έχει επίσης και πολλά διαφορετικά χρώματα και σχέδια, αφού ο κάθε άνθρωπος που παρασκευάζει αυτό το γλυκό, μπορεί να έχει διάφορα υλικά και ιδέες για την διακόσμησή του.

Βασικά συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προετοιμασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, ρίχνονται τα υλικά για την τούρτα μέσα σε ένα μπολ (οτιδήποτε μέγεθος) και ανακατεύονται ώστε να αφρατέψουν και να δημιουργηθεί μια ζύμη. Έπειτα, τοποθετείται μέσα σε ένα ταψί και μπαίνει στο φούρνο για ψηθεί και για να σχηματιστεί ένα κέικ. Αφού ψηθεί και έχει φουσκώσει βγαίνει από τον φούρνο και αφού έχει περάσει κάποια συγκεκριμένη ώρα και έχει κρυώσει μπορεί να διακοσμηθεί.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τούρτα είναι ένας όρος με μακρά ιστορία και υποδηλώνει ένα γλυκό με ζάχαρη ή μέλι. Αναμιγνύεται με αυγά και συχνά, αλλά όχι πάντα, με γάλα και λίπος και έχει μια πορώδη υφή από το μείγμα που αυξάνεται κατά το μαγείρεμα. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα σύνορα μεταξύ του κέικ και του ψωμιού, του μπισκότου και του κουλουριού είναι ασαφή. Ο πρόγονος όλων είναι το ψωμί στην απλούστερη μορφή του. Καθώς οι τεχνικές για το ψήσιμο και το φασκόμηλο αναπτύχθηκαν και τα τρόφιμα άλλαξαν, τα αρχικά θεωρούμενα ως ψωμάκια ήρθε να θεωρηθούν ως δικές τους κατηγορίες και ονομάστηκαν αναλόγως. Ορισμένα ρωμαϊκά ψωμιά, εμπλουτισμένα με αυγά και βούτυρο, πρέπει να έχουν επιτύχει μια κέικ σαν συνέπεια και έτσι να προσεγγίσουν ένα από αυτά τα αδιόρατα σύνορα.

Η Ευρώπη και μέρη όπως η Βόρεια Αμερική όπου η ευρωπαϊκή επιρροή είναι ισχυρή ήταν πάντα το κέντρο των κέικ και των τουρτών. Κάποιος μπορεί να τραβήξει ακόμη πιο κοντά μια γραμμή από τις αγγλόφωνες περιοχές. Καμία άλλη γλώσσα δεν έχει μια λέξη που να σημαίνει ακριβώς το ίδιο με την αγγλική «τούρτα». Η ηπειρωτική ευρωπαϊκή πύλη και το τόρτε συχνά περιέχουν υψηλότερες αναλογίες βούτυρο, αυγά και εμπλουτισμένα συστατικά όπως η σοκολάτα, και συχνά άπαχο το τόβααρς ζαχαροπλαστικής μάλλον παρά κέικ. Τα στοιχεία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως το μπαμπά και το Πάσχα, είναι διαφορετικά.[2]

Διάφορες Συνταγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια τούρτα "Ουράνιο Τόξο"

Υπάρχουν πολλά είδη τούρτας με διαφορετικές γεύσεις, διαφορετικές διακοσμήσεις και πολλές ποικιλίες. Σε κάποια άλλα κυριαρχεί η γλυκιά γεύση όπως είναι μια σοκολατένια τούρτα με μπισκότο[3], με μπράουνις[4], με λευκή σοκολάτα[5] ή και με μπουένο[6], τούρτα μπλακ φόρεστ[7] και τούρτα τσίζκεϊκ[8]. Σε άλλα πάλι η γεύση ενός φρούτου όπως με φράουλα[9], με λεμόνι[10] ή και με πορτοκάλι[11], με μπανάνα[12] . Σε άλλα τα χρώματα όπως η τούρτα "Ουράνιο Τόξο"[13] και η τούρτα "Μονόκερος"[14].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μέγεθος Τούρτας. Μια «πονεμένη» ιστορία. Επιλογή και Συσκευασία». The Cakery by Jeny. 16 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. 
  2. «The History of Cakes». www.devlaming.co.za. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2019. 
  3. #. «Σοκολατένια τούρτα γενεθλίων με μπισκότο | Συνταγή | Argiro.gr - Argiro Barbarigou». Argiro.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2019. 
  4. «Τούρτα brownies με frosting πραλίνα». Άκης Πετρετζίκης. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  5. «Τούρτα λευκής σοκολάτας». Άκης Πετρετζίκης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  6. «ΤΟΥΡΤΑ KINDER BUENO». "The Big Boss" (στα Αγγλικά). 4 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  7. «Τούρτα black forest». Άκης Πετρετζίκης. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2019. 
  8. «Γρήγορο Cheesecake». Άκης Πετρετζίκης. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2019. 
  9. «Τούρτα φράουλα | Συνταγή | Argiro.gr - Argiro Barbarigou». Argiro.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  10. #. «Τούρτα λεμόνι | Συνταγή | Argiro.gr - Argiro Barbarigou». Argiro.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  11. «Δροσερή τούρτα με κρέμα πορτοκάλι στο πί και φί». Άκης Πετρετζίκης. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  12. «Γέμιση για τούρτα με γεύση μπανάνα μόνο με πέντε υλικά!». Daddy-Cool.gr. 20 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2019. 
  13. «Τούρτα ουράνιο τόξο». Άκης Πετρετζίκης. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  14. «Τούρτα μονόκερος». Άκης Πετρετζίκης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019.