Ζαχαροπλαστική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ζαχαροπλαστική είναι μία μορφή τέχνης και συγκεκριμένα η τέχνη των γλυκών. Συνδυάζει δεξιοτεχνία και ποιότητα, καθώς δεν είναι εύκολο από όλους να εξειδικευτούν στον τομέα της ζαχαροπλαστικής. Οι συγκεκριμένες δόσεις και συστατικά είναι αυτά που διαμορφώνουν την ιδιαιτερότητά της. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να εξελίξει το ταλέντο του στη ζαχαροπλαστική μέσω σπουδών σε διάφορες σχολές.

Σε γενικές γραμμές, η ζαχαροπλαστική χωρίζεται σε δύο ευρείες κατηγορίες, αρτοποιήματα και ζαχαρώδη.[1]

Τα αρτοποιήματα ονομάζονται έτσι επειδή παρασκευάζονται από αλεύρι. Πρόκειται για κέικ, κουλουράκια και τέτοιους είδους γλυκά. Στη Μέση Ανατολή και την Ασία,το αλεύρι είναι η βάση πολλών γλυκών.

Στα ζαχαρώδη περιλαμβάνονται γλυκά, καραμέλες, μαρμελάδες, σοκολάτες, τσίχλες και άλλα γλυκίσματα που αποτελούνται κυρίως από ζάχαρη. 

Γλυκαντικές ουσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γλυκίσματα ονομάζονται λόγω της παρουσίας των γλυκαντικών ουσιών. Αυτές συνήθως είναι τα σάκχαρα, αλλά μπορεί κανείς να αγοράσει γλυκά χωρίς ζάχαρη. Η πιο κοινή γλυκαντική ουσία για το σπίτι είναι η επιτραπέζια ζάχαρη, η οποία χημικώς είναι ένας δισακχαρίτης που περιέχει γλυκόζη και φρουκτόζη. Η υδρόλυση της σακχαρόζης δίνει ένα μείγμα που ονομάζεται ζάχαρη, η οποία είναι γλυκιά και κοινό εμπορικό συστατικό. [2]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. International Food Information Service, επιμ. (2009). Dictionary of Food Science and Technology (2nd έκδοση). Chichester, U.K.: Wiley–Blackwell. σελ. 106. ISBN 9781405187404. 
  2. Terry Richardson, Geert Andersen, "Confectionery" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry 2005 Wiley-VCH, Weinheim. doi:10.1002/14356007.a07 411

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]