Ταυλάντιοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Ταυλάντιοι ήταν ένα σύνολο[1] φυλών των Ιλλυριών. Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ο Ταύλας, ένας από τους έξι υιούς του Ιλλυριού, ήταν ο επώνυμος πρόγονος των Ταυλαντίων.[2] Κατοικούσαν στις αδριατικές ακτές της Ιλλυρίας (σημερινή Αλβανία), γειτονεύοντας[3] με την πόλη της Επιδάμνου (σημερινό Δυρράχιο). Η συγκεκριμένη φυλή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιλλυρική ιστορία του 4ου-3ου αιώνα π.Χ., κατά την περίοδο εξουσίας του Βασιλέα Γλαυκία (335 π.Χ.- 302 π.Χ.).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Cambridge ancient history,Tome 6 by John Boardman, ISBN 0-521-85073-8, 1994, page 423
  2. Appian, The Foreign Wars, III, 1.2
  3. Θουκυδίδης, Πελοποννησιακά, 1.24.1, "Η πόλη της Επιδάμνου ευρίσκεται στα δεξιά της εισόδου του Ιονικού Κόλπου. Γείτονές της είναι οι Ταυλάντιοι, μία ιλλυρική φυλή. Η πόλη είναι αποικία της Κόρκυρας, ιδρυθείσας από τον Φάλιο, υιό του Ερατοκλειδέα, γόνου της οικογένειας των Ηρακλειδών, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, είχε σταλεί γι'αυτό τον σκοπό από την Κόρινθο, την μητέρα πατρίδα..."
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Taulantii της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).