Ταυλάντιοι
Μετάβαση στην πλοήγηση
Πήδηση στην αναζήτηση
Οι Ταυλάντιοι ήταν ένα σύνολο[1] φυλών των Ιλλυριών. Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ο Ταύλας, ένας από τους έξι υιούς του Ιλλυριού, ήταν ο επώνυμος πρόγονος των Ταυλαντίων.[2] Κατοικούσαν στις αδριατικές ακτές της Ιλλυρίας (σημερινή Αλβανία), γειτονεύοντας[3] με την πόλη της Επιδάμνου (σημερινό Δυρράχιο). Η συγκεκριμένη φυλή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιλλυρική ιστορία του 4ου-3ου αιώνα π.Χ., κατά την περίοδο εξουσίας του Βασιλέα Γλαυκία (335 π.Χ.- 302 π.Χ.).
Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- ↑ The Cambridge ancient history,Tome 6 by John Boardman, ISBN 0-521-85073-8, 1994, page 423
- ↑ Appian, The Foreign Wars, III, 1.2
- ↑ Θουκυδίδης, Πελοποννησιακά, 1.24.1, "Η πόλη της Επιδάμνου ευρίσκεται στα δεξιά της εισόδου του Ιονικού Κόλπου. Γείτονές της είναι οι Ταυλάντιοι, μία ιλλυρική φυλή. Η πόλη είναι αποικία της Κόρκυρας, ιδρυθείσας από τον Φάλιο, υιό του Ερατοκλειδέα, γόνου της οικογένειας των Ηρακλειδών, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, είχε σταλεί γι'αυτό τον σκοπό από την Κόρινθο, την μητέρα πατρίδα..."
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Taulantii της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες). |