Γάλαυρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γάλαυρος
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος640 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας

O Γάλαυρος (πριν το 678 π.Χ. - 640 π.Χ.) ήταν στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. βασιλιάς των Ταυλάντιων Ιλλυριών.[1][2][3] Στην εποχή του έγινε η πρώτη Ιλλυρική εισβολή στην Μακεδονία την εποχή που ήταν βασιλιάς ο Αργαίος Α΄ της Μακεδονίας, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Η επιχείρηση ωστόσο απέτυχε και ο Αργαίος Α΄ κατόρθωσε να θανατώσει με τέχνασμα τους περισσότερους εισβολείς, οι υπόλοιποι δραπέτευσαν αλλά οι επιδρομές συνεχίστηκαν μέχρι την εποχή του Φιλίππου Β΄.

Ο ιστορικός Πολύαινος ο ρήτορας περιγράφει την μάχη στο βιβλίο του "Στρατηγήματα":

"Την εποχή του βασιλέως Αργέως οι Ταυλάντιοι Ιλλυριοί υπό την ηγεσία του Γάλαυρου επιτέθηκαν στην Μακεδονία. Ο βασιλιάς Αργαίος που δεν είχε ικανό στρατό να τους αντιμετωπίσει διέταξε τις παρθένες να ντυθούν ως μαινάδες και να κατέβουν από το βουνό της Ερεβίας. Οι Ιλλυριοί είδαν τις Παρθένες να κραδαίνουν τους Θύρσους ως δόρατα, με τα στεφάνια του κισσού να σκιάζουν τα πρόσωπά τους, τις πέρασαν για άντρες και τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους όπλα και πολεμοφόδια. Ο Αργαίος ενθουσιασμένος που πέτυχε μια μεγάλη νίκη χωρίς να δώσει μάχη ανήγειρε ναό αφιερωμένο στον Διόνυσο Ψευδάνωρ και παρήγγειλε ιέρειες για τον ναό. Οι ιέρειες ονομάστηκαν από τους Μακεδόνες "Κλώδωνες", αργότερα έμειναν γνωστές με τον τίτλο "Μιμαλλόνες".[4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Encyclopaedia Londinensis: or, Universal dictionary of arts ..., Volume 14 By John Wilkes (of Milland House, Sussex.)
  2. Jaupaj 2019, σ. 81
  3. Cabanes 2002, σ. 163
  4. Hatzopoulos (1994), σ. 75-81
  5. http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3D%2367845&redirect=true

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cabanes, Perre (2002). "Taulantii". In Hubert, Cancik; Schneider, Helmuth; Salazar, Christine F.; Orton, David E. (eds.). Brill's New Pauly: Sym–Tub. Brill's New Pauly.
  • Jaupaj, Lavdosh (2019). Etudes des interactions culturelles en aire Illyro-épirote du VII au III siècle av. J.-C (Thesis). Université de Lyon; Instituti i Arkeologjisë (Albanie).*