Συζήτηση χρήστη:Pelpyr
Γεια σου Pelpyr, καλώς ήρθες στη Βικιπαίδεια!
[επεξεργασία κώδικα]Τα Πέντε Θεμέλια |
Συχνές Ερωτήσεις |
Βοήθεια |
Εγκυκλοπαιδικότητα |
Πολιτική |
Αμμοδοχείο |
Εικόνες & Πολυμέσα |
Χαιρόμαστε να σε έχουμε στην παρέα μας και ελπίζουμε να βρεις ευχάριστο το χρόνο που περνάς εδώ. Η λειτουργία της Βικιπαίδειας είναι εξαιρετικά εύκολη και τα κύρια προσόντα που πρέπει να διαθέτει κανείς για να γράψει είναι η αγάπη για τη γνώση, το πνεύμα συνεργασίας και το μεράκι. Εξέφρασε τη διάθεσή σου για τη διάδοση της γνώσης με θάρρος και κέφι. Ακολουθούν λίγες χρήσιμες συμβουλές.
Ξεκινώντας τις συνεισφορές:
[επεξεργασία κώδικα]- Κάθε λήμμα περιλαμβάνει στην κορυφή το σύνδεσμο «Επεξεργασία». Προτού αρχίσεις να δημιουργείς και να επεξεργάζεσαι άρθρα, επισκέψου αρκετές σελίδες, κάνε κλικ στο «Επεξεργασία» και πάρε πολύτιμες ιδέες για το πώς γίνεται τι. Πολύ χρήσιμοι θα φανούν οι οδηγοί για Νέους Χρήστες και Επεξεργασίας Άρθρων.
- Μπορείς να πειραματιστείς άφοβα στο Αμμοδοχείο χωρίς καμία απολύτως επίπτωση. Ακόμη όμως κι αν κάνεις κάτι λανθασμένα στις «επίσημες σελίδες», υπάρχει πρόνοια για την αποθήκευση παλιών εκδόσεων που πολύ εύκολα μπορούν να επανέλθουν όταν χρειάζεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς ή να διστάζεις.
- Αναζήτησε στην Βοήθεια την απάντηση σε ό,τι απορία έχεις, καθώς και στην Κατηγορία:Βικιπαίδεια. Αν δεν σε καλύψει αυτό μην διστάσεις να απευθυνθείς στην Αγορά της κοινότητας, ή και σε κάποιον άλλον χρήστη προσωπικά, αφήνοντας μήνυμα στην προσωπική σελίδα συζήτησής του.
- Για ενστάσεις, απορίες και προτάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο κάποιας σελίδας μπορείς να αφήσεις μήνυμα στη «Συζήτησή» του, κάνοντας κλικ στο σχετικό σύνδεσμο ψηλά στη σελίδα. Μπορείς να υπογράφεις τις παρατηρήσεις σου χρησιμοποιώντας τρεις περισπωμένες, έτσι: ~~~. Αν βάλεις τέσσερις θα προστεθεί και η ημερομηνία και ώρα. Πάντα να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης, ποτέ μην υπογράφεις στα άρθρα, η συνεισφορά σου σε κάθε άρθρο θα φαίνεται στο ιστορικό του.
- Όταν νιώσεις ετοιμότητα για να δημιουργήσεις ένα λήμμα από το μηδέν, ακολούθησε τις οδηγίες του σχετικού οδηγού. Μπορείς να αντλήσεις έμπνευση από τα Προτεινόμενα Θέματα. Αν δεν σε ενδιαφέρει κάτι από εκεί, είσαι ελεύθερος να ασχοληθείς με το θέμα που επιθυμείς.
- Ρόλος των διαχειριστών της Βικιπαίδειας είναι η επόπτευση της εύρυθμης λειτουργίας του εγχειρήματος, η διαφύλαξη της πολιτικής και η προστασία από βανδαλισμούς. Η σελίδα τους θα είναι το μέρος που θα καταφεύγεις σε περιπτώσεις όπου η βοήθεια της Αγοράς υπήρξε ανεπαρκής, ή για πολύ τεχνικά ζητήματα. Οι διαχειριστές, βάσει των καθηκόντων τους καλούνται να λάβουν πολλές δύσκολες αποφάσεις τη μέρα, π.χ. φραγή βάνδαλων χρηστών, διαγραφή σελίδων που δεν καλύπτουν τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας σε συμφωνία με την Πολιτική του εγχειρήματος.
Τρεις σημαντικοί κανόνες:
[επεξεργασία κώδικα]
(en) Welcome (es) Bienvenido (fr) Bienvenue (ru) Добро пожаловать |
Ακολουθούν τρεις πολύ σημαντικοί κανόνες στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη προσοχή:
- Κάθε νέο λήμμα ή επεξεργασία πρέπει να τεκμηριώνεται αναφέροντας τις Πηγές των πληροφοριών που προστέθηκαν. Αυτό συμβάλλει στην αξιοπιστία του εγχειρήματος και διευκολύνει την περαιτέρω έρευνα των αναγνωστών.
- Διαγράφονται άμεσα λήμματα που αποτελούν πιστή αντιγραφή ή ελαφρά παράφραση περιεχομένου άλλων ιστοσελίδων, βιβλίων και άλλων εντύπων. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ο ίδιος ο κάτοχος της ιστοσελίδας-πηγής διαθέσει το περιεχόμενό της προς κοινή χρήση ή ενημερώσει τους διαχειριστές με e-mail. Ωστόσο επιτρέπεται ελεύθερα η μετάφραση κειμένων από ξενόγλωσσα άρθρα της Βικιπαίδειας (με σχετική αναφορά της πηγής στο τέλος).
- Τα καινούρια άρθρα πρέπει να καλύπτουν κάποια ελάχιστα κριτήρια Εγκυκλοπαιδικότητας. Αυτά είναι προϊόν συζήτησης της ελληνόφωνης Βικιπαίδειας, επιδέχονται αμφισβήτηση με ώριμη συζήτηση στη σελίδα τους ή στην Αγορά και δεν συνάδουν πάντα με εκείνα της αγγλόφωνης ή άλλης βικιπαίδειας. Την εγκυκλοπαιδικότητα των άρθρων ενισχύει η παράθεση έγκριτων πηγών. Άρθρα που κρίνονται μη-εγκυκλοπαιδικά τίθονται σε ψηφοφορία για Διαγραφή.
Μετά από αυτή την εισαγωγή σου εύχομαι καλές συνεισφορές! Φιλικά, Atlantia talk 07:27, 24 Ιανουαρίου 2012 (UTC)
Το Αρχείο:ΜΑΧΜΟΥΡΛΗΔΕΣ.JPG είναι υποψήφιο προς διαγραφή
[επεξεργασία κώδικα]Μια εικόνα ή αρχείο πολυμέσων το οποίο επιφόρτωσες ή τροποποίησες, το Αρχείο:ΜΑΧΜΟΥΡΛΗΔΕΣ.JPG, έχει σημανθεί ότι δεν περιλαμβάνει στοιχεία για τον δημιουργό ή την πηγή του. Είναι απαραίτητο να αναφέρεις τον δημιουργό και κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων του αρχείου ώστε να ώστε να επιβεβαιωθεί πως δεν παραβιάζονται πνευματικά δικαιώματα καθώς και για να αναγνωρίζεται η πατρότητα του έργου. Αν ενδιαφέρεσαι για την διατήρησή του συμπλήρωσε τα στοιχεία πριν διαγραφεί. Οδηγίες και παραδείγματα συμπλήρωσης υπάρχουν σε αυτή τη σελίδα. Ευχαριστώ.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 07:58, 22 Φεβρουαρίου 2012 (UTC) παρακαλώ να διαγραφεί--Pelpyr (talk) 22:23, 4 Απριλίου 2012 (UTC)
Εισαγωγή γεωγραφικών συντεταγμένων
[επεξεργασία κώδικα]Αγαπητέ Pelpyr, μπορείς να πας στην ιστοσελίδα itouchmap.com/latlong.html. Μετακινείς το κόκκινο μπαλόνι για παράδειγμα στην Κρήτη. Κάνεις ζουμ για να εντοπίσεις τον οικισμό που σε ενδιαφέρει. Όταν τον εντοπίσεις, θα παρατηρήσεις στο κάτω αριστερά μέρος της οθόνης κάποιες ενδείξεις (Degrees,Minutes,Seconds για κάθε latitude και longitude).
Στο πρότυπο {{coord|35|18|10|N|25|15|28|E|type:city_region:gr|display=title}} (Ανώπολη Ηρακλείου) βάζεις τις ενδείξεις στην αρχή του longitude έπειτα latitude, δηλ. {{coord|<Degrees Latitude>|<Minutes Latitude>|<Secondes Latitude:2 πρώτα>|N|<Degrees longitude>|<Minutes longitude>|<Secondes longitude:2 πρώτα>|E|type:city_region:gr|display=title}}. Ελπίζω να σε βοήθησα--Vagrand Η σελίδα συζήτησής μου 23:15, 19 Μαρτίου 2012 (UTC)
- Για όποια απορία μπορείς να απευθυνθείς στην Αγορά.--Vagrand Η σελίδα συζήτησής μου 23:18, 19 Μαρτίου 2012 (UTC)
ας συνεχίζω τις απορίες μου εδώ, ελπίζω να μην είναι παράτυπο το ό,τι δεν πάω στην Αγορά: ακολούθησα τα παραπάνω και έβαλα χάρτη σε αρκετές περιοχές, όμως τώρα σκέφτομαι ότι προτιμότερο θα ήταν να μπει χάρτης κρήτης ή χάρτης νομού ρεθύμνου καλύτερα και όχι χάρτης Ελλάδας, γιατί μάλλον η κουκίδα αυτή είναι αδιάφορη σε ένα τόσο μεγάλο χάρτη. πώς γίνεται να επιλέξω χάρτη κρήτης/ρεθύμνου; ευχαριστώ έψαξα στο [1] αλλά δεν υπάρχει τέτοιος χάρτης που ψάχνω, πώς δημιουργείται άραγε νέος χάρτης για το (Καλλικρατικό) δήμο ρεθύμνου; δηλαδή συνειδητοποιώ ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο, μπορείτε εσείς; ή πρέπει να απευθυνθώ στο χρήστη pitichinaccio που βλέπω ότι "ανέβασε" τους άλλους χάρτες/πρότυπα;;;;Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Pelpyr
Δεδομένου ότι αυτός ξέρει καλύτερα, δε βλέπω λόγο να μην απευθυνθείς σε αυτόν. --C Messier 20:03, 24 Μαρτίου 2012 (UTC)
σωστά, και πώς μιλάει κάποιος σε κάποιο χρήστη;;; θα πρέπει να το ψάξω μάλλον, ευχαριστώ.Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Pelpyr
Πας στη σελίδα χρήστη του κάθε χρήστη, πχ. Χρήστης:pitichinaccio και πας επάνω εκεί που λέει συζήτηση χρήστη και του γράφεις ότι έχεις να του πεις στο κάω μέρος της σελίδας (ή πατάς το σύνδεσμο Προσθήκη θέματος). --C Messier 00:56, 25 Μαρτίου 2012 (UTC)
ευχαριστώ πολύ, του έγραψα σχετικάΑνυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Pelpyr
Δεν ξέρω να φτιάχνω πολύπλοκα πρότυπα και δεν μπορώ να σου πω κάτι παραπάνω. Το Crete location map.svg δεν λειτουργεί με κανένα ελληνικό πρότυπο απ' ότι είδα που να δείχνει συντεταγμένες. Η Γαλλική βικιπαίδεια το έχει πιο ανεπτυγμένα αλλά είμαι πολύ αρχάριος στα πρότυπα. Π.χ. fr:Réthymnon και το πρότυπο: fr:Modèle:Infobox Ville de Grèce (Modifier) το οποίο παίρνει χάρτες από [2]. Πολύπλοκο. Ότι και αν κάνεις, καλή τύχη.--Vagrand (Συζήτηση) 06:56, 28 Μαρτίου 2012 (UTC)
- Αν μπορείς, υπέγραφε με το μολυβάκι κάθε φορά που μιλάς σε σελίδα συζήτησης.Ευχαριστώ.--Vagrand (Συζήτηση) 06:56, 28 Μαρτίου 2012 (UTC)
Location Map
[επεξεργασία κώδικα]Μια εφαρμογή σαν και αυτή Κόπα Αμέρικα 2011#Στάδια μπορεί να εφαρμοστεί. Θα δημιουργήσεις το Πρότυπο:Location map Κρήτη από το οποία θα αντιγράψεις τον κώδικα από το Πρότυπο:Location map, ενημερώνοντας ωστόσο την νέα εκδοχή. Τώρα στο πρότυπο σου, κάνεις επικόλληση τον κώδικα και αναφέρεις την εικόνα την οποία έχουμε βρει και τα γεωγραφικά όρια των "γωνιών" της εικόνας με τα μήκη και τα πλάτη της. Τα όρια μπορείς να τα αντιγράψεις από εδώ [3]. Μετά την δημιουργία, θα επικολλήσεις σε κάθε λήμμα:
- 1.{{Location map start |Κρήτη |width=250|float=right}}
- 2.{{Location map marker |Κρήτη|lat=35.3025 |long=25.2579|label=[[Ανώπολη Ηρακλείου|Ανώπολη]]}}
Καλή συνέχεια !Vagrand (Συζήτηση) 20:32, 28 Μαρτίου 2012 (UTC)
μοιάζει βουνό, θα δώ όμως αν μπορώ να το κάνω, ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση --Pelpyr (talk) 21:16, 29 Μαρτίου 2012 (UTC) θα ήταν ωραίο πχ. να αξιοποιηθεί αυτός ο χάρτης : http://en.wikipedia.org/wiki/Rethymno_Prefecture για εντοπισμό --Pelpyr (talk) 22:02, 2 Απριλίου 2012 (UTC)
δημιούργησα το Πρότυπο:Location map Κρήτη αλλά δεν μπόρεσα να το κάνει να δουλέψει με το marker, ίσως να δημιουργήσω και ένα Πρότυπο:Location Map Ρέθυμνο για ειδικότερη χρήση --Pelpyr (talk) 10:30, 31 Μαρτίου 2012 (UTC)
Εάν αντί του Κρήτη βάλεις παρακάτω Ελλάδα λειτουργεί. Το πρόβλημα εντοπίζεται ή στην κωδικοποίηση του προτύπου ή στον χάρτη. Θα το κοιτάξω λίγο ακόμα και θα σου πω.--Vagrand (Συζήτηση) 22:49, 31 Μαρτίου 2012 (UTC)
ναι, με το χάρτη της Ελλάδας δουλεύει, έχεις δίκιο, έχω βάλει τέτοιο χάρτη εντοπισμού σε πολλά λήμματα, αλλά προσπάθησα να κάνω το αντίστοιχο με το νομό Ρεθύμνου/Κρήτη και δεν τα κατάφερα ακόμα. ευχαριστώ για τη συνδρομή --Pelpyr (talk) 11:55, 2 Απριλίου 2012 (UTC)
ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙΡΟΥ
[επεξεργασία κώδικα]πέρα από την αναζήτηση σε λήμματα πόλεων της ελλάδας (πχ. βρήκα στη Λάρισα), υπάρχει κάποιο πρότυπο για τους πίνακες με τα στοιχεία καιρού; ή κάποιο βοηθητικό στοιχείο--Pelpyr (talk) 19:40, 4 Απριλίου 2012 (UTC) έβαλα στοιχεία στην Πόλη του Ρεθύμνου, με βοήθεια του πίνακα της Λάρισας, αλλά δεν υπάρχει ευκολότερος τρόπος άραγε; --Pelpyr (talk) 20:00, 4 Απριλίου 2012 (UTC) τώρα βέβαια που ξανακοιτάω τα στοιχεία, αποκλείεται να είναι σωστά τα δεδομένα της ιστοσελίδας, παρότι ΕΜΥ , ποιους θεωρεί η βικιπαίδεια αξιόπιστους για στοιχεία καιρού --Pelpyr (talk) 20:03, 4 Απριλίου 2012 (UTC)
- Σε αυτό το λινκ θα βρεις ότι ποιο επίσημο υπάρχει [4]. Επιλέγεις γεωγραφικό διαμέρισμα και σταθμό μέτρησης. Αλλά δείχνει ανά μήνα, δεν ξέρω πως θα βρεις τους σταθμικούς μέσους (μέσο όρο) σαν ιστορικό καταγραφών. Για κάποιο χωριό τα είχα υπολογίσει με κομπιουτεράκι.Ευχυχώς για μένα ο σταθμός εγκαταστάθηκε πριν τρια χρόνια και δεν χρειάστηκε να υπολογίσω καμιά δεκαετία.--Vagrand (Συζήτηση) 21:58, 7 Απριλίου 2012 (UTC)
ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ)
[επεξεργασία κώδικα]παρατηρώ ότι οι πίνακας {{Πόλη (Ελλάδα) δέχεται παραπάνω πληροφορίες από το {{Δήμος (Ελλάδα)
όμως καλό θα ήταν να μπορεί κανείς να βάζει και στους (καλλικρατικούς) δήμους πληροφορίες για ταχ. κώδικα και τηλέφωνα πχ.
πρέπει να γίνει κάποια επέκταση του προτύπου;;; ξέρει κάποιος; προσπαθώ στο δήμο ρεθύμνου (Δείτε επεξεργασία) να εντάξω τέτοια στοιχεία, αλλά με αγνοεί επιδεικτικά! --Pelpyr (talk) 20:55, 4 Απριλίου 2012 (UTC)
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟ "ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ" Ή ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΛΗΜΜΑΤΟΣ
[επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα Ρέθυμνο προσπάθησα να χρησιμοποιήσω ως παραπομπή, είτε στο "Δείτε επίσης" είτε μέσα στο κείμενο του λήμματος (βλ. ... ) την κατηγορία:Ρεθυμνιώτες, αλλά δεν τα καταφέρνω. υπάρχει κάποιος ειδικός τρόπος; --Pelpyr (talk) 21:45, 4 Απριλίου 2012 (UTC)
Καλησπέρα, για τα παραπάνω που ζητά ς βοήθεια προσπάθησες να τα αντιγράψεις από κάποιο άλλο άρθρο ? δοκιμασε! πειραματίσου λίγο, ότι ζητάς υπάρχει σε άλλα παρόμοια άρθρα, κάνε αντιγραφή τον κώδικα από την επεξεργασία του άρθρου κι άλλαξε αν χρειαστεί κάποιο όνομα, πειραματίσου και βλέπουμε, εξάλλου πως θα μάθεις ? --✻tony esopi λέγε 13:06, 7 Απριλίου 2012 (UTC)
έχω δοκιμάσει αρκετά πράγματα και έχω μάθει αρκετά πράγματα και συνεχίζω να μαθαίνω, τα παραπάνω δεν τα βρήκα πάντως. λίγη βοήθεια υπάρχει; --Pelpyr (talk) 13:53, 7 Απριλίου 2012 (UTC)
Γράφεις [[:Κατηγορία:Ρεθυμνιώτες|Ρεθυμνιώτες]] και το κείμενο που θα σου εμφανιστείς θα λέει: Ρεθυμνιώτες. --C Messier 21:00, 7 Απριλίου 2012 (UTC)
ευχαριστώ πόλυ --Pelpyr (talk) 21:06, 7 Απριλίου 2012 (UTC)
CITE WEB
[επεξεργασία κώδικα]προ πρότυπα τεκμηρίωσης/παραπομπών στη βοήθεια βρίσκω για την παράθεση ιστότοπου :http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF:Cite_web όπου συνιστάται η χρήση {{ }}, όμως βλέπω ότι χρησιμοποιείται και το [ ] , υπάρχει διαφορά; έχει αλλοιωθεί το πρότυπο; --Pelpyr (talk) 18:09, 7 Απριλίου 2012 (UTC)
Δεν υπάρχει διαφορά, απλά υποτίθεται ότι το πρότυπο εμφανίζει τη σωστή δομή της παραπομπής, κάτι που δε συμβαίνει με τις αγκύλες (εκτός και αν έχεις αρκετή εμπειρία και θυμάσαι τη διαμόρφωση απ' έξω). Δεν υπάρχει καμία αλλοίωση του προτύπου. --C Messier 21:05, 7 Απριλίου 2012 (UTC)
δούλεψα και με {{}} και με [] στα λήμματα με τα οποία ασχολούμαι, όλα οκ, όντως υπάρχουν μικροδιαφορές στις δυνατότητες/αποτέλεσμα, ευχαριστώ --Pelpyr (talk) 21:08, 7 Απριλίου 2012 (UTC)