Συζήτηση:Minoan Lines

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Νομίζω ότι το λήμμα πρέπει να μετακινηθεί σε "Μινωικές Γραμμές". Έτσι τις λέει σχεδόν όλος ο κόσμος (Από καραβολάτρες μέχρι απλούς επιβάτες.). Εδώ είναι η Ελληνόφωνη wiki. Άλλωστε, και οι Olympic Airlines λέγονται Ολυμπιακές Αερογραμμές, η Hellenic Broadcasting Corporation λέγεται Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και Hellenic Railways Organisation λέγεται "Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας"JTE Dimandix (συζήτηση) 13:22, 7 Ιουνίου 2021 (UTC)

Είναι εμπορικό σήμα και, με βάση την ΒΠ:Ονοματοδοσία σελίδων, πρέπει να διατηρηθεί όπως είναι. — Geraki (συζήτηση) 17:16, 7 Ιουνίου 2021 (UTC)
Μάλλον. "Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε." είναι η επίσημη ονομασία της και έτσι είναι καταχωρισμένη και στο Χρημ. Αθηνών. Βέβαια, αυτό είναι το τυπικό, για την εφορία κλπ, στα χαρτιά (ΑΦΜ κλπ). Ωστόσο, και η ίδια η εταιρεία την ελληνική επωνυμία χρησιμοποιεί στο ιστορικό που είναι αναρτημένο στη σελίδα της [1]. Άλλωστε, ιδρύθηκε ως ελληνική εταιρεία, με ακριβώς την ελληνική επωνυμία. ǁǁ ǁ Chalk19 (συζήτηση) 05:45, 8 Ιουνίου 2021 (UTC)
@Chalk19: Και η Aegean ως "Αεροπορία Αιγαίου" εμφανίζεται επισήμως (χρηματιστήρια κτλ.), ωστόσο το brandname το σημερινό που χρησιμοποιείται Aegean είναι. 😉 🇫🇷 Glorious 93 συζήτηση 08:26, 8 Ιουνίου 2021 (UTC)
(μεταφέρθηκε από την ΒΠ:Αγορά)
@Glorious 93: Το ουσιαστικότερο κομμάτι είναι το δεύτερο, οι αναφορές του ελληνικού ονόματος από την ίδια την εταιρία στο σάιτ της. Επίσης, το "Αεροπορία Αιγαίου" έχει μόνο τυπική χρήση, στα χαρτιά, ενώ το "Μινωικές γραμμές" ήταν και είναι εξαιρετικά διαδεδομένο: hania.news, ellinikiaktoploia, Δελτίο τύπου της ίδιας της εταιρίας, cretalive.gr, ανακοίνωση της ίδιας της εταιρίας στο Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο κλπ κλπ. ǁǁ ǁ Chalk19 (συζήτηση) 08:37, 8 Ιουνίου 2021 (UTC)
Η ίδια η εταιρία στο σάιτ της φιγουράρει το λογότυπο Minoan Lines και καλωσορίζει ως Minoan Lines, αλλά όντως υπάρχουν πολλά σημεία όπου αυτοαναφέρεται και ως Μινωϊκές Γραμμές. Μάλλον δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και διαφορετικά τμήματα κάνουν διαφορετικές αναφορές. Ίσως ένα χαρακτηριστικό που μπορούμε να λάβουμε υπόψη είναι ότι αυτοαναφέρεται ως Minoan Lines και στα γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, και όχι μεταφράζοντας το Μινωϊκές Γραμμές σε αυτές τις γλώσσες (ή έστω ως Minoikes Grammes). — Geraki (συζήτηση) 09:40, 8 Ιουνίου 2021 (UTC)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Η Αγγλόφωνη ΒΠ αναφέρει ότι δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί η επίσημη ονομασία, αλλά, εάν ένα θέμα έχει δύο ονομασίες, χρησιμοποιείται η πιο διαδεδομένη. Στην περίπτωση του δικού μας θέματος

Minoan Lines: περίπου 2.700.000 αποτελέσματα
Μινωικές Γραμμές: περίπου 233.000

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, μάλλον πρέπει να μείνουμε στο "Minoan Lines", το οποίο είναι μάλλον η πιο ευρέως διαδεδομένη ονομασία. JTE Dimandix (συζήτηση) 17:02, 9 Ιουνίου 2021 (UTC)

@JTE Dimandix: Η παραπάνω αριθμητική σύγκριση δεν αποδεικνύει κάτι πέρα από τα: 1) σε σελίδες που είναι στην αγγλική γλώσσα, υπάρχει η αγγλική-διεθνής ονομασία, 2) ως ναυτιλιακή εταιρία που απευθύνεται σε πλήθος τουριστών, χρησιμοποιεί αυτήν την ονομασία και για λόγους σκοπιμότητας, διεθνούς απήχησης. Αυτό όμως δεν είναι δεσμευτικό για τη ΒΠ -κάθε άλλο. ǁǁ ǁ Chalk19 (συζήτηση) 04:15, 22 Ιουνίου 2021 (UTC)