Συζήτηση:Corpus Christi (θεατρικό έργο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Θα ήταν πιο συνετό να γίνει λήμμα για την παράσταση γενικώς και το έργο και σε ξεχωριστή παράγραφο να γραφτεί το θέμα της διαμαρτυρίας. Αυτή την στιγμή θεωρώ το λήμμα μη εγκυκλοπαιδικό. Πρώτα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο για το έργο ώστε ο αναγνώστης να έχει πλήρη εικόνα για αυτό και μετά να αναφερθούν τυχόν διαμαρτυρίες. Όπως επίσης και για το τίτλο. Legion / O έξυπνος από τα extension πιάνεται (συζήτηση) 13:11, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Στοχεύεις με λίγα λόγια στις ταραχές και όχι στο έργο κάθε αυτού.Legion / O έξυπνος από τα extension πιάνεται (συζήτηση) 13:13, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Ναι, Χρήστης:Legion, το είχα παρατηρήσει και εγώ εδώ... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 13:17, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)


Ακριβώς Legion και Montjoie-Saint-Denis !!!! Το έργο μου είναι προσωπικά αδιάφορο (δεν το εχω δει, δεν ενδιαφέρομαι, δεν μπορώ να το κρίνω). Ομως οι ταραχες που γίνανε, νομίζω ειναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και έχουν κερδίσει το notability που απαιτείται για να σταθούν μόνες τους ως λήμμα. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 13:20, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Για την (απαραίτητη) σφαιρική παρουσίαση του ζητήματος χρειάζονται κάπως περισσότερα πράγματα για το έργο, αλλά και αναφορά στις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί τις ΗΠΑ, που φυσικά είχαν προηγηθεί του "Χυτηρίου". Ίσως καλύτερο θα ήταν το λήμμα να είναι για το έργο, όπου θα υπάρχουν και αναφορές σε αντιδράσεις, σε διάφορα μέρη του κόσμου, στη βάση+διεύρυνση του en:Corpus Christi (play). ——Nur noch ein Gott kann uns retten! aka Chalk19 (συζήτηση) 14:05, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Θα είναι πολύ θετικο αν κάποιος γράψει λήμμα για το έργο, και να υπάρχει ενας εσωτερικός συνδεσμος προς αυτό το λήμμα, και ενας συνδεσμος απο αυτο το λήμμα προς το άλλο. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 14:31, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Πρωτεύον είναι το έργο και μετά οι διαμαρτυρίες. Κρίνεις τις ταραχές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ενώ δεν ήταν κάτι σε πανελλήνια εμβέλεια όπως στην Κατηγορία:Ταραχές στην Ελλάδα. Προτείνω το λήμμα να μετονομαστεί σε Corpus Cristi (Παράσταση)Ο τίτλος θα ήταν πιο εγκυκλοπαιδικός και θα είχε να κάνει περισσότερο με το θέμα του έργου και μετά με τις διαμαρτυρίες. Μια απλή διαμαρτυρία ήταν την οποία την αναγάγεις σε κοσμο-ιστορικό γεγονός. Νομίζω και ο Glorious93 θα συμφωνήσει μαζί μου. Legion / O έξυπνος από τα extension πιάνεται (συζήτηση) 14:18, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Δεν νομίζω να υπάρχει πολιτική που να διαχωρίζει τα θέματα σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα. Πάντως, δεν ηταν απλή διαμαρτυρία, αφού κατάφερε να σταματήσει την προβολή του έργου, ενω στα επεισοδια συμμετείχαν βουλευτες. Το ερώτημα είναι αν πληρεί τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας από μονο του. Νομίζω τα πληροί. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 14:31, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Αν σκεφτείς πόσες τέτοιες διαμαρτυρίες γίνονται καθημερινά θα έπρεπε να δημιουργούμε ένα λήμμα για κάθε χαζοδιαμαρτυρία, θα είχαμε πήξει στις ταραχές και στα λήμματα. Σκέψου σε πόσες διαμαρτυρίες πήγαν βουλευτές των κομμάτων. Μην είσαι απόλυτος. Ένα εγκυκλοπαιδικό λήμμα αναφέρεται πρωτίστως σε ένα έργο, κινηματογράφο, τραγούδι, εκδηλώσεις γενικά και μετά τα τεκταινόμενα γύρω από αυτό. Αν είναι σύμφωνοι και υπόλοιποι χρήστες θα μπορούσαμε να το μετονομάσουμε όπως είπα παραπάνω για να βρίσκεται και στα πλαίσια μιας σοβαρής εγκυκλοπαιδικότητας. Legion / O έξυπνος από τα extension πιάνεται (συζήτηση) 14:54, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Ναι, Χρήστης:Legion, σε αυτό όντως συμφωνούμε... Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία δεν έχει κάτι το τόσο διαφορετικό από άλλες... πχ. μπορούμε να φτιάξουμε ένα ωραιότατο λήμμα για τα επεισόδια με τα δακρυγόνα εντός κλειστού χώρου κατά την διάρκεια των πλειστηριασμών ακινήτων, για τις πορείες διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας στις οποίες συμμετέχει αριθμός πολιτικών και βουλευτών κτλ. Δεν θα τελειώσουμε ποτέ έτσι... Α, και ξέχασα να αναφέρω και τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τις μαζικές ή πολιτικά/συνδικαλιστικά στοχευμένες απολύσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις... Μύλος... ΥΓ. Αυτό, πάντως, που με τρομάζει περισσότερο στην όλη διαδικασία και που κανείς από τους συμμετέχοντες στην παρούσα συζήτηση δεν ανέδειξε είναι η φράση «Το έργο μου είναι προσωπικά αδιάφορο (δεν το εχω δει, δεν ενδιαφέρομαι, δεν μπορώ να το κρίνω).», η οποία και γράφτηκε από τον Τζερόνυμο παραπάνω... Δηλαδή, πως το ενδιαφέρον του δεν ήταν η παράσταση αυτή καθεαυτή, αλλά οι αντιδράσεις... Μα για να υπάρχουν αντιδράσεις, αυτές, κάτι τις προκαλεί και αυτό το "κάτι" είναι που είναι εγκυκλοπαιδικό και όχι οι διαμαρτυρίες που... χωρίς το "κάτι" απλά δεν θα υπήρχαν... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 15:02, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Υπέρ του Corpus Christi (θεατρικό έργο), κατά το αγγλικό λήμμα. ——Chalk19 (συζήτηση) 15:07, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)
ΥΓ. Glorious 93, δεν ανέφερα αυτό που λες διότι θεώρησα ότι μάλλον θα πυροδοτούσε ένταση, επειδή ο Τζερόνυμο θα το λάμβανε προσωπικά -αφού η δήλωσή του έχει έντονο προσωπικό στοιχείο. ——
Δεν νομίζω να πυροδοτώ κάτι και ούτε κάνω δίκη προθέσεων, διαφορετικά, άνετα θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το αντίστοιχο λεξιλόγιο που θα καταδείκνυε πολύ μεγάλη κακή πίστη εκ μέρους μου (πχ. "ατζέντες", "κομματική σκοπιμότητα", κτλ.) και εμφανή διάθεση να εκθέσω ή επιτεθώ προσωπικά εναντίον του αρχικού συντάκτη του λήμματος... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 15:10, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)
ΥΓ. Κατά τ'άλλα, ναι, συμφωνούμε για την μετακίνηση υπό τον νέο τίτλο που προτείνεις... Όμως, θα πρέπει να γραφτεί και ένα ικανό κομμάτι κειμένου για το ίδιο το έργο, διαφορετικά θα έχουμε το ίδιο περιεχόμενο υπό την ομπρέλα ενός εγκυκλοπαιδικού τίτλου... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 15:12, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Συνβικιπαιδιστές, αν για τις διαμαρτυριες για τα ακινητα υπάρχουν αξιοπιστες δευτερογενεις πηγές, γιατι να μην φτιάξουμε λήμματα; Αγαπητέ Γλόριους, διαφωνώ με την θεωρία σου για το τι ειναι εγκυκλοπαιδικό. Κανεις ένα λάθος, η λογική σου οδηγεί στο ...πρώτο κινουν. Αριστοτέλεια λογική, δεν λέω, αλλά ακατάλληλη για την ΒΠ. Προσωπικά θεωρω πως το εργο ηταν απλά η αφορμή και όχι η αιτία. Αιτία είναι η άνοδος της μη ανεκτικότητας στον δυτικο κόσμο. Τελωσπάντων, κάθε λήμμα κρίνεται απο τα σαφή κριτηρια της εγκυκλοπαιδικότητας. Απο κει και πέρα, αν νομίζετε οτι πρέπει να αλλάξει κάτι στο λήμμα, να διαγραφει κτλ, καντε την πρόταση σας στα ..."θεσμικά οργανα" και κακία εγώ δεν κρατώ! Ουτε διέκρινα οποιοδήποτε ιχνος προσωπικης επιθεσης και σας ευχαριστώ. Φιλικά και προς τους όλους σας,Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 15:18, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Γλοριους, για να το θεσω αλλιώς, υποτιμάς το φαινόμενο προς ανάδειξη αυτού που αντιλαμβανόμαστε ως αιτία. :) Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 15:27, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)


Το θέμα καλύπτεται επαρκέστατα στο λήμμα της Χρυσής Αυγής και δεν υπάρχει λόγος για χωριστό λήμμα. Αν πρέπει να γίνει λήμμα για το θεατρικό, τα επεισόδια στην Ελλάδα δεν χρειάζονται πάνω από 2-3 γραμμές (αλλιώς ελληνοκεντρισμός) και πάλι γιατί υπάρχει το λήμμα της ΧΑ. --cubic[*]star 16:35, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Το αν καλύπτεται στο λήμμα της ΧΑ, δεν αποτελεί λόγο για να διαγραφεί ή αλλάξει. Γράφει η ΒΠ:Ε: Στη Βικιπαίδεια, η εγκυκλοπαιδικότητα είναι ένα κριτήριο ένταξης βασισμένο στην εγκυκλοπαιδική καταλληλότητα ενός θέματος για ένα λήμμα από μόνο του. Το θέμα ενός λήμματος πρέπει να είναι αξιοσημείωτο ή «άξιο αναφοράς». Αρα το ερώτημα, είναι: είναι αξιο αναφοράς; Σημειωτέον οτι τα επεισόδια δεν προκλήθηκαν απο ΧΑγιτες αποκλειστικά, αλλά και μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 16:47, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)
Όχι, δεν είναι από μόνο του άξιο αναφοράς γιατί δεν είναι εγκυκλοπαιδικό. (ας πούμε) Επεισόδια πολύ περιορισμένης έκτασης στον χρόνο (ούτε μια βδομάδα) και τον χώρο (ένα θέατρο). Στο τέλος τη φασαρία την έκαναν οι χρυσαυγίτες (Παναγιώταρος) οι οποίοι και «χρεώνονται» την αναφορά. Αλήθεια δεν γράφει τίποτα περισσότερο από όσα λέει το λήμμα της ΧΑ μείον το παραγέμισμα για την υπόθεση της παράστασης. --cubic[*]star 17:17, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)
Τα επεισόδια κρατησαν ενα μηνα, αναγκασαν το έργο να σταματήσει και κυριώτερο, αναφέρονται αξιοπιστες δευτερογενεις πηγές σε αυτό εκτεταμένα. Το αν περιγράφεται εντός κάποιου άλλου λήμματος, ή ποια αίτια/αφορμές είχε, δεν εχουν σχέση συμφωνα με ΒΠ:Ε. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 18:04, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Συμφωνείτε cubic[*]star, Glorious 93, και Τζερόνυμο στο να αλλάξει το όνομα του λήμματος και να παραπέμπει μόνο στη θεατρική παράσταση και τις διαμαρτυρίες σε ξεχωριστή παράγραφο. Εφόσον το ίδιο θέμα καλύπτεται και στο λήμμα της Χρυσής Αυγής μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερα στοιχεία για το έργο συγκεκριμένα. Legion / O έξυπνος από τα extension πιάνεται (συζήτηση) 18:16, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Δεν συμφωνώ, όμως κατανοώ πως ειστε hoi polloi[1], οπόταν νομίζω προχωρείστε στις αλλαγές που προτείνετε. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 18:53, 8 Ιανουαρίου 2018 (UTC)


Νέα συζήτηση[επεξεργασία κώδικα]

(Μεταφορά από Αγορά--Diu (συζήτηση) 04:45, 17 Ιανουαρίου 2018 (UTC))

Τελικά τι προτίθετο να κάνει η κοινότητα για το εν λόγω λήμμα; Είχα προτείνει την μετονομασία τουλάχιστον του λήμματος στην σελίδα συζήτησής εδώ σε Corpus Christi (θεατρική παράσταση). Στην συζήτηση φάνηκε επίσης από συγκεκριμένους χρήστες ότι συμφωνούν αλλά χωρίς να τεκμηριώσουν στο τέλος κάποια απάντηση. Για να δικαιολογήσω και την άποψη μου για να μην προτρέχουμε σε ολόκληρες συζητήσεις.

  • Είχα προτείνει την μετονομασία, διότι ένα λήμμα δεν θα έπρεπε να συνταχθεί για τις ταραχές που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του έργου, εφόσον δεν υπάρχει λήμμα καν για το εν λόγω έργο.
  • Επίσης οι ταραχές που δημιουργήθηκαν δεν ήταν τόσο τρομερές ώστε να στοχεύσουμε σε αυτές μόνο, (βέβαια, τεκμηριώνονται και πρέπει να παραμείνουν). Legion / O έξυπνος από τα extension πιάνεται (συζήτηση) 09:20, 16 Ιανουαρίου 2018 (UTC)
Αν θες να φτιάξεις λήμμα για το θεατρικό έργο, φτιάξε φίλε Legion. Το λήμμα όμως που παραπέμπεις είναι διαφορετικό. Οι ταραχές που δημιουργήθηκαν ήταν πολύ τρομερες και ανάγκασαν την διακοπή του έργου. Αγγίζουν τον πυρήνα των φιλελεύθερων αξιών που είναι χτισμένος ο πολιτισμός μας. Ωστόσο επειδή δεν θα συμφωνήσουμε σίγουρα, καθώς οι υποκειμενικές μας κρίσεις θα είναι διαφορετικές, ας δούμε τι προτείνει η πολιτική της ΒΠ για τέτοιες καταστάσεις. Θεωρώ πως πήρε σημαντική κάλυψη σε αξιόπιστες πηγές που είναι ανεξάρτητες από αυτό, τότε θεωρείται ότι είναι εγκυκλοπαιδικό. Αλλά κατανοώ και την θέση σου και θα πρότεινα την δημιουργεία ενός υπερλήμματος, με το οποίο να καλύπτονται οι αντιδράσεις στο Χυτήριο, στο Phylax, στο Ωρα του διαβόλου, στο Cock (Σωτηρα-Κύρπος) και αλλού. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 09:34, 16 Ιανουαρίου 2018 (UTC)
Φυσικά και η εναλλακτική που έδωσα, δεν νομίζω να μην είναι χωρίς προβλήματα, πχ θα είναι εύκολο να γίνει Σύνθεση. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 09:39, 16 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Μα εγώ, συμφωνώ στο να είναι γραμμένα τα στοιχεία. Δεν συμφωνώ, στο ότι αναφέρονται διαμαρτυρίες χωρίς να υπάρχει καν λήμμα για την παράσταση. Επίσης ταραχές θεωρούνται μεγάλης βεληνεκούς (μολότοφ, ξυλοδαρμοί, πυρκαγιές κλπ. δεν έγινε δα και της αργεντινής), ενώ ήταν μια απλή διαμαρτυρία όπου μετά από μυνήσεις σταμάτησε να παίζει η παράσταση. Είναι πιο χρηστικό να μετονομαστεί, μιας και τα στοιχεία και οι πηγές είναι λίγες και το λήμμα μικρό. Τον αναγνώστη ενδιαφέρει ποιο είναι το έργο πρωτίστως και μετά οι οποιοσδήποτε διαμαρτυρίες. Επίσης η δημιουργία υπερ-λημμάτων καταστρέφουν την ΒΠ για λόγους σύνταξης, επιμέλειας, και ανακριβειών. Legion / O έξυπνος από τα extension πιάνεται (συζήτηση) 09:58, 16 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Αν το επιχείρημα εγκυκλοπαιδικότητας είναι "Αγγίζουν τον πυρήνα των φιλελεύθερων αξιών", έχουμε και ένα χοντρό πακέτο πηγές για λήμμα Επιθέσεις κουκουλοφόρων σε πανεπιστήμια και ξυλοδαρμοί πανεπιστημιακών.--Skylax30 (συζήτηση) 13:24, 16 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Όχι, δεν είναι αυτό το επιχείρημα, αλλά η ενασχόληση δευτερογενών αξιόπιστη ανεξάρτητων πηγών. Ότι λέει η πολιτική της ΒΠ. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 14:48, 16 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Αφαίρεση σήμανσης ενσωμάτωσης + κειμένου (μιρκό)[επεξεργασία κώδικα]

SucreRouge, θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατι αφαίρεσες την σήμανση ενσωμάτωσης. Νομίζω είναι θέμα ευγένειας να αναγράφεται οτι υπάρχουν κομμάτια που αποτελούν μετάφραση. Τέλος, αφαίρεσες και ενα κομματάκι με τον ΧΑιτη Παπά, γιατί το έκανες; δεν κατάλαβα το νόημα. Ευχαριστώ! Τζσυντυχάννουμε 07:46, 9 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Καλημέρα Τζερόνυμο. Αρχικά αφαίρεσα το πρότυπο ενσωμάτωσης για να το βάλω στην σελίδα Συζήτηση:Corpus Christi (θεατρικό έργο)/Ιστορικό. Έτσι αν τώρα κάποιος πατήσει στο ιστορικό του λήμματος, πάνω πάνω θα δει το κουτί της ενσωμάτωσης. Το σωστό είναι όλες οι συνεισφορές να βρίσκονται στο ιστορικό εξάλλου. Απλά είχα ξεχάσει να το τοποθετήσω μέσα στην βιασύνη μου και απλά το έσβησα. Τώρα όσον αφορά κάποιους ισχυρισμούς συγκεκριμένα για τους βουλευτές της ΧΑ, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν άμεση σχέση με την παράσταση. Το αν η αστυνομία έκανε ή δεν έκανε κάτι δεν πρέπει να υπάρχει στο παρόν λήμμα. Εδώ πρέπει να υπάρχει απλά μια αναφορά ότι υπήρξαν αντιδράσεις και ότι η παράσταση ακυρώθηκε. Πιο αναλυτικά πρέπει να γραφούν στο λήμμα της ΧΑ, που όμως υπάρχουν ήδη εκεί, άρα και εκεί είμαστε καλυμμένοι. Άποψή μου βέβαια και για το λήμμα της ΧΑ, είναι πως έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστό λήμμα με π.χ. τίτλο «Εγκληματική δράση της ΧΑ». Εκεί θα έπρεπε να αναφέρονται όλα αυτά. Πάντα φιλικά! ~~ uℂρЭ 0υĜe 09:23, 10 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Διαγραφή[επεξεργασία κώδικα]

Το λήμμα δεν έχει κανένα θέμα παρά μόνο μια πρόταση, η οποία είναι προσβλητική και αστήρικτη εις βάρος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.Προτείνω την άμεση διαγραφή του.--Μαυρο Μαργαριταρι (συζήτηση) 06:30, 15 Μαρτίου 2018 (UTC)