Συζήτηση:Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτή είναι η σελίδα συζήτησης για τη βελτίωση του λήμματος « Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο ».

Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητοί φίλοι,

Προσπάθησα πολλές φορές να συμπληρώσω ή να διορθώσω επί το αντικειμενικότερο το άρθρο για το ΕΑΜ αλλά στάθηκε αδύνατο. Σχεδόν όλες οι αλλαγές μου απορρίφθηκαν από τον/τους «υπευθύνους». Αντιλαμβάνομαι όμως το γιατί αφού είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει κανείς κατεστημένες απόψεις και μάλιστα φορτισμένες πολιτικά. Για το ΕΑΜ υπάρχουν πολλοί μύθοι που έχουν χιλιοειπωθεί και πολλές πικρές αλήθειες που έχουν αποσιωπηθεί.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Κατεστημένες απόψεις που δεν επιδέχονται ...αμφισβήτηση:

 1. Το ΕΑΜ ήταν ανεξάρτητο παλλαϊκό κίνημα χωρίς δεσμεύσεις σε αντίθεση με τους αγγλόδουλους κεντρώους και δεξιούς.. Η ίδρυσή του έγινε από αγνούς, φλογερούς πατριώτες χωρίς σκοπιμότητες αλλά με μόνο στόχο την απελευθέρωση της χώρας από τους Ναζί.
 2. Απελευθέρωσε μεγάλο μέρος της Ελλάδας όπου δημιούργησε υπόδειγμα δημοκρατικού κράτους
 3. Απελευθέρωσε τις γυναίκες
 4. Διενήργησε άψογες εκλογές στην «Ελεύθερη Ελλάδα».
 5. Έβλαψε μόνο ζωοκλέφτες και συνεργάτες του κατακτητή.
 6. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων το υποστήριζε με πολύ αγάπη.
 7. Δημιούργησε έναν καταπληκτικό και επίσης ανεξάρτητο από δεσμεύσεις στρατό. Τον ΕΛΑΣ που πολέμησε άγρια και με σθένος τους Γερμανούς. προξενώντας τους μεγάλες απώλειες.
 8. Σύρθηκε στα Δεκεμβριανά ενώ δεν το ήθελε.

Για να τα πάρουμε με την σειρά τώρα και να δούμε τις πικρές αλήθειες:

 1. Το ΕΑΜ ιδρύθηκε με πρωτοβουλίες των μεγαλοστελεχών του ΚΚΕ Λευτέρη Αποστόλου και Θανάση Χατζή και με τις υπογραφές των ηγετών πολύ μικρών κομμάτων με ελάχιστη επιρροή στην Ελληνική κοινωνία, της Ελληνικής Λαϊκής Δημοκρατίας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος και του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδος. Εκ των πραγμάτων και εξ αρχής το ΕΑΜ είχε άμεση εξάρτηση από το ΚΚΕ το οποίο είχε άμεση εξάρτηση από την Σοβιετική Ένωση και την Τρίτη Διεθνή πράγμα που το ΚΚΕ άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε. Όποιος θέλει να μάθει για την ασφυκτική εξάρτηση του ΚΚΕ από την Σοβιετική Ένωση ας διαβάσει το βιβλίο του Κούλογλου «Μαρτυρίες για τον εμφύλιο και την ελληνική αριστερά» γραμμένο αποκλειστικά από ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ. Και όμως αυτοί οι τόσο πολύ εξαρτημένοι από την Σοβιετική Ένωση άνθρωποι κατακεραύνωναν τους Αγγλόδουλους και Αμερικανόδουλους Δεξιούς και Κεντρώους. Η ίδρυσή του ΕΑΜ έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 1941. Γιατί δεν ιδρύθηκε νωρίτερα; Γιατί απλούστατα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού η ναζιστική Γερμανία και η κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση ήταν σύμμαχοι με το σύμφωνο των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών Ριμπεντροπ-Μολότωφ. Φυσικά το ΚΚΕ δεν θα πήγαινε κόντρα σε μια τέτοια συμμαχία....
 2. Το τμήμα της Ελληνικής υπαίθρου που αναπτύχθηκε το ΕΑΜ δεν απελευθερώθηκε από κανένα. Απλά οι Ιταλοί και οι Γερμανοί με ανοιχτά μέτωπα σε Ευρώπη και Β. Αφρική δεν είχαν τις απαραίτητες μονάδες για να επιβληθούν σε όλη την επικράτεια. Κατείχαν τις πόλεις και τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν πρακτικά χωρίς κατοχή. Το κράτος του ΕΑΜ όπως κάθε κράτος μαζί με τα θετικά του όπως σχολεία, υπηρεσίες, αυτοδιοίκηση, πολιτισμός κλπ συνεπάγεται και την αντίστοιχη κρατική καταστολή και εδώ ήταν το πρόβλημα όπως θα δούμε παρακάτω..
 3. Γεγονός. Όμως οι τοπικές κλειστές, αγροτικές και ορεινές κοινωνίες δεν ήταν έτοιμες για κάτι τέτοιο και αυτό δημιούργησε αντιδράσεις που και αυτές έπρεπε να κατασταλούν.
 4. Αυτό το επιχείρημα αυτό στερείται στοιχειώδους λογικής. Πως είναι δυνατόν να γίνουν ελεύθερες εκλογές στην κατάσταση που ήταν η Ελλάδα τον Απρίλιο του 1944; Για τις εκλογές αυτές γράφει ο ευνοϊκός προς την Αριστερά Μάρκ Μαζάουερ στο βιβλίο του «Στην Ελλάδα του Χίτλερ»: «Ομάδες του ΕΑΜ παρέδιδαν ψηφοδέλτια και οδηγίες στα σπίτια και επέστρεφαν αργότερα για να τα παραλάβουν συμπληρωμένα... Σε πολλές περιοχές οι ψηφίζοντες υπέγραφαν τα ψηφοδέλτια(!)...Φυσικά οι υποψήφιοι του ΕΑΜ σάρωσαν...»

Εσείς τι συμπεράσματα βγάζετε από όλα αυτά; Σας φαίνεται αυτό το πράμα ελεύθερη βούληση του λαού;

 1. Όχι μόνο αυτούς. Στο βιβλίο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ ο τροτσκιστής Στίνας περιγράφει με λεπτομέρειες πέραν κάθε αμφισβήτησης την εξολόθρευση των τροτσκιστων και αρχειομαρξιστών της Αθήνας από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών(ΟΠΛΑ) του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ. Όταν εκτελούσαν με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο τους ομοϊδεάτες τους καταλαβαίνει κανείς τι πάθαιναν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι! Στο βιβλίο του Μαρκ Μαζάουερ «Μετά τον Πόλεμο» ο μελετητής Σ. Καλύβας αναλύει την περίοδο της ονομαζόμενης Κόκκινης Τρομοκρατίας 1943-1944 βασιζόμενος σε πολλές πηγές κάθε προέλευσης. Αναφέρει ότι υπήρχαν λίστες προγραφών οι οποίες συντάσσονταν από την περιφερειακή ηγεσία του ΚΚΕ σε συνεργασία με τις τοπικές επιτροπές. Οι λίστες περιείχαν πολλές φορές και μέλη του ΕΑΜ! Ο Σ. Καλύβας αναφέρει π.χ. την περίπτωση-μαρτυρία του Εαμίτη Ηλία Γιαννάκου στην Ήπειρο που ήταν στην λίστα προγραφών επειδή άσκησε κριτική για Εαμικές ενέργειες...Ας αναφέρουμε επίσης επιλεκτικά τις εκτελέσεις δύο αντικειμενικά αγνών αντιστασιακών αγωνιστών του δημοκρατικού συν/ρχη Ψαρρού ηγέτη της ΕΚΚΑ και του Κίτσου Μαλτέζου ηγετικού στελέχους της κεντρώας ΠΕΑΝ.
 2. Σύμφωνα με τον σίγουρα όχι δεξιό εκλογολόγο Ηλία Νικολακόπουλο στο βιβλίο του φιλοαριστερού συγγραφέα Χάγκεν Φλάισερ για την περόδο 1936-1949 η εκλογική επιρροή της Αριστεράς «δεν υπερέβη το 30%». Ίδιο ποσοστό δίνει και ο επίσης φιλοαριστερός συγγραφέας Γ. Μαργαρίτης στο βιβλίο του για τον Ελληνικό Εμφύλιο. Άλλη απόδειξη της μειοψηφικής επιρροής του ΕΑΜ στην Ελληνική κοινωνία είναι η ραγδαία διάλυσή του μετά τα Δεκεμβριανά. Εάν όπως διατείνονται όλοι οι φιλοεαμικοί συγγραφείς και πολιτικοί υπήρχε τεράστιο παλλαϊκό ρεύμα που στήριζε το ΕΑΜ τίποτε δεν θα μπορούσε να σταματήσει το ρεύμα αυτό, ούτε η συμφωνία της Βάρκιζας, ούτε βέβαια το ανάπηρο κράτος που προσπαθούσαν να επιβάλλουν μεταδεκεμβριανά οι κυβερνήσεις Λαϊκών και Φιλελευθέρων.
 3. Κάθε μονάδα του ΕΛΑΣ είχε στρατιωτικό διοικητή αξιωματικό του Στρατού, Καπετάνιο με απροσδιόριστες αρμοδιότητες κατά κανόνα μέλος του ΚΚΕ και πολιτικό καθοδηγητή πάντα μέλος του ΚΚΕ. Από την σύνθεση της διοίκησης αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι τον ΕΛΑΣ ήλεγχε το ΚΚΕ. Στο βιβλίο της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 «Οι ναζί για την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα» που περιέχει τις απόρρητες εκθέσεις του Γερμανικού Γενικού Επιτελείου για την Ελλάδα στην σελίδα 38 η έκθεση της 1ης Μαίου 1944 αναφέρει επί λέξη «οι αντάρτες πολεμούν με πείσμα σχεδόν μόνο εναντίον των ταγμάτων ασφαλείας. Απέναντι στις γερμανικές δυνάμεις εξακολουθούν την τακτική της σύμπτυξης». Τα συμπεράσματα δικά σας! Κάπου διάβασα ότι οι απώλειες των Γερμανών από το Ελληνικό αντάρτικο ήταν όλοι κι όλοι 300-400 γερμανοί στρατιώτες. Δεν το επιβεβαιώνω αλλά αν κρίνω από τις εκθέσεις του Γερμανικού επιτελείου μάλλον ο αριθμός είναι σωστός...
 4. Τα Δεκεμβριανά ήταν η αφορμή που περίμενε το ΚΚΕ για να καταλάβει μέσω του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ την εξουσία. Και καλά έκανε. Όλοι τότε αυτό ήθελαν. Σύμφωνα με τις αναμνήσεις του Βασίλη Μπαρτζώτα το ΠΓ του ΚΚΕ είχε συγκαλέσει το καλοκαίρι του 1943 σύσκεψη στρατιωτικών του ΕΛΑΣ για να κάνουν σχέδιο κατάληψης της Αθήνας φυσικά μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Τα σχέδια λοιπόν υπήρχαν από το 1943... Τώρα βέβαια όσον αφορά το καθεστώς της Ελλάδας σε περίπτωση νίκης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στ’αλήθεια ποιος αμφιβάλλει ότι θα ήταν «Δικτατορία του Προλεταριάτου» τύπου Βουλγαρίας αλά Δημητρώφ ή στην καλύτερη περίπτωση τύπου Τίτο. Εκτός αν κανείς νομίζει ότι θα όρθωνε το ..ανάστημά του ο Χωμενίδης ή ο Τσιριμώκος ή ο Απόστολος Βογιατζής και απαιτούσαν ...δημοκρατικές διαδικασίες από την Σταλινική ηγεσία του ΚΚΕ.Τι είπατε; Ποιός ήταν ο Βογιατζής; Μα καλά δεν ξέρετε τον εκπρόσωπο του Αγροτικού Κόμματος που υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ; Αλλά που να τον ξέρετε. Αχυράνθρωπους σε αυτή τη χώρα έχουμε τόσο πολλούς....!

Αγαπητοί φίλοι , ειλικρινά δεν θέλω να αλλάξετε το άρθρο του ΕΑΜ για να συμφωνεί με όσα αναφέρω. Δεν έχει εξάλλου καμμία σημασία. Μελετήστε όμως τα γραφόμενά μου και αν θέλετε προβληματιστείτε. Μήπως κάποιοι δεν σας τα είπαν σωστά; Λέω μήπως... Α. — Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 87.202.17.226 (συζήτησησυνεισφορά) .


Για τον 87.202.17.226:

 • η φράση οι οποίες όμως με την εμφάνιση του ΕΑΜ ή ανέστειλαν τη δράση τους ή εντάχτηκαν σ' αυτό ή συνέχισαν μόνες δεν έχει πια νόημα (καλύπτει όλες τις περιπτώσεις) οπότε τη βγάζω.
 • Η λέξη "σύντροφος" έχει πια και το νόημα του συν-συμμετέχοντος σε κάποια οργάνωση και μπορεί να αναγνωριστεί σαν τέτοια, οπότε δεν χρειάζεται εισαγωγικά.
 • Τα εισαγωγικά τα βγάζω και από το "εκπολιτιστικό" μιας και όντως το ΕΑΜ έκανε εκπολιτιστικές κινήσεις στην ύπαιθρο (οργάνωση θεάτρων, σχολείων κλπ).
 • Όσο για τον όρο "ξενοκίνητος" (που φυσικά εμείς οι δυο τον εννοούμε με εντελώς διαφορετική σημασία) είναι μια συζήτηση το κατά πόσο ήταν. Έτσι όπως είναι τώρα καλύπτει μεν και τις δυο απόψεις αλλά θα προτιμούσα να φύγει και το πράγμα να αναλυθεί στο αντίσοιχο άρθρο.

Badseed 11:54, 12 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Το άρθρο είναι προπαγανδιστικό και καμμία σχέση δεν έχει με την αντικειμενικότητα[επεξεργασία κώδικα]

Δεν αναφέρεται πουθενά ότι κύριος στόχος του ΚΚΕ ήταν να χρησιμοποιήσει την κατοχή για να προωθήσει μία δικτατορία του προλεταριάτου (Dom.Eude "Οι Καπετάνιοι"). Δεν αναφέρεται η δια της βίας διάλυση των υπολοίπων αντιστασιακών οργανώσεων από τον ΕΛΑΣ. Δεν αναφέρεται η οργάνωση της ΟΠΛΑ η οποία κατά την διάρκεια της κατοχής εκτελούσε τους κομματικούς αντιπάλους του ΚΚΕ.

Τέλος δεν αναφέρεται η τρομοκρατία που υπήρχε στην ύπαιθρο εναντίον των μη κομμουνιστών κοκ.

Το ΕΑΜ δεν έλεγε για δικτατορία του προλετεριάτου (λάθος κατά την γνώμη μου) αλλά για παλαικό κράτος. Πια αντιστασιακή οργάνωση διέλυσε το ΕΔΕΣ που συνεργάστηκε ανοιχτά με τους Άγγλους πριν και κατά τον εμφύλιο και πως δικαιολογείς ότι η ΟΠΛΑ δεν σκότωσε το Φιλοβασιλικό τμήμα του ΕΛΑΣ που υπήρχε μήπως αυτοί οι κακόμοιροι που εκτέλεσε ήταν Χίτες Ταγματασφαλίτες ή δοσύλογοι?? --Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε 22:22, 4 Ιουλίου 2006 (UTC)

Τώρα αυτός ο Joseph τι λέει;

Κάτι για... φιλοβασιλικούς ΕΛΑΣίτες και άλλες ιστορίες για αγρίους. Μάλλον διατελεί υπό τρικυμία εν κρανίω. 89.210.84.31 16:20, 26 Ιουλίου 2006 (UTC)

α ρε ψευταρακο badseed, σου ευχομαι να ζησεις για να βρεις την αληθεια μονο για τους ναζι πολεμησαν ε badseed? παρε τον ορκο της ΠΕΕΑ και πες που αναφερει μονο ναζι 'Ορκίζομαι ότι θα εκτελέσω πιστά τα καθήκοντά μου σαν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, έχοντας σαν γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μου και του ελληνικού λαού, ότι θα αγωνιστώ με αυτοθυσία για την απελευθέρωση της χώρας μου από το ζυγό των κατακτητών, ότι θα υπερασπίζω παντού και πάντοτε τις λαϊκές ελευθερίες και θα είμαι παραστάτης και οδηγός του λαού στον αγώνα για τη λευτεριά του και τα κυριαρχικά του δικαιώματα'

Μπερδεύεις το δικό μου ποστ με του ανώνυμου 87.202.17.226 από πάνω - Badseed απάντηση 10:54, 26 Αυγούστου 2008 (UTC) OK, EIMAI NEOS

Η αναφορά στο Χρήστο Χωμενίδη, εκ των συνιδρυτών του ΕΑΜ, οδηγεί μέσω λινκ στη βιογραφία του εγγονού του, του ομώνυμου συγγραφέα[επεξεργασία κώδικα]

ΕΑΜ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ WIKIPEDIA ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ

Γενικότερα η όλη αντιμετώπιση από τους "υπεύθυνους" της σύγχρονης ιστορίας είναι αυτή να συμφωνεί με μία mainstream αντίληψη ασχέτως αν αυτή είναι σωστή ή όχι. Στα πλαίσια αυτά για παράδειγμα γίνεται έντεχνη αποσιώπηση των εγκλημάτων που έγιναν την περίοδο της κατοχής, αμέσως μετά και κατά τα Δεκεμβριανά. Η αριστερά με ένα αριστοτεχνικό τρόπο - μέσω εκατοντάδων βιβλίων και δημοσιευμάτων οπου κάθε πικραμένος ελασίτης λέει τον πόνο του - σφυρίζει αδιάφορα για την τεράστια ευθύνη της για τον ελληνικό εμφύλιο. Τα εγκλήματα που έγιναν από το σύμπλεγμα ΚΚΕ-ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ την περίοδο 1943-1944 κάνουν τα εγκλήματα των Γερμανών της ιδίας περιόδου να φαίνονται απλά ατοπήματα. Κανένας όμως δεν μλάει γιαυτά και αυτό γιατί αφενός ο κύριος αποδέκτης της βίας η Κεντροδεξιά έχει από καιρού σταματήσει να ασχολείται με τον εμφύλιο, αφετέρου ο θύτης Αριστερά δεν έχει κανένα λόγο να αναφέρεται σε εγκλήματα που ή ίδια διέπραξε. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την περίοδο 1945-1946 ήρθε η σειρά της ακροδεξιάς για δράση και να αποδειχθεί άξιος μιμητής των "ΟΠΛΑτζίδικων" μεθόδων. Μην περιμένετε λοιπόν Βικιπεδιστές και απλοί αναγνώστες αντικειμενικότητα αλλά κάποια στρογγυλέματα και φυσικά την γνωστή αναπαραγωγή του μύθου της "ένδοξης εθνικής αντίστασης". Οσο πιο πολύ ασχολείται κανείς με την περίοδο 1941-1944 με λύπη βλέπει ότι ή όλη ιστορία ούτε ένδοξη, ούτε εθνική, ούτε αντίσταση ήταν με την αφαίρεση για να είμαστε δίκαιοι μονάδων όπως π.χ. Λέλα Καραγιάννη και άλλων ολίγων φυσικά ανωνύμων.


Κι όμως, υπάρχουν πηγές για αυτά τα πράγματα και μαρτυρίες, τόσο για το ρόλο του ΕΑΜ όσο και για το ρόλο της Χ και των Ταγμάτων, ποτ τις χρησιμοποιούν τόσο η άκρα αριστερά όσο και η άκρα δεξιά. Υπάρχει η περίπτωση, ξέρετε, η πραγματικότητα να μην είναι μια ψευδαίσθηση που οφείλεται στη συγκάλυψη της πραγματικότητας από τους Αριστερούς (τους Εβραίους, τους Μασόνους κλπ) αλλά... να είναι απλά η πραγματικότητα. Αν εννοείτε αυτό που λέτε, ότι οι όποιες δολοφονίες καλώς ή κακώς έκανε ο ΕΛΑΣ, ή ο Μελιγαλάς, ας πούμε, συγκρίνονται με τους 300.000 θανάτους από πείνα στην Αθήνα, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο και άλλα,τότε νομίζω ότι μάλλον εσείς διαβάζετε την ιστορία όπως θέλετε. Τέλος, αν θεωρείτε τη Βικιπαίδεια "πράσινα άλογα" και μαγαζί του οποιουδήποτε κόμματος, μπορείτε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Καλό θα κάνετε και σε μας και σε σας - Badseed απάντηση 21:07, 11 Ιουλίου 2006 (UTC)


Η συγκάλυψη των γεγονότων που δεν συμφέρουν είναι δεδομένη και γίνεται πάντα από όσους έχουν τα μέσα να την κάνουν. Η ιστοριογραφία της "Εθνικής Αντίστασης" εχει περάσει από δύο περιόδους. Η πρώτη τελείωσε το 1974 με την κατάρρευση της ούτως ή άλλως χοντροκομμένης "Δεξιάς" προπαγάνδας και πέρασε αμέσως μετά στα χέρια μιας εκλεπτισμένης "Αριστερης" προπαγάνδας που διαρκεί μέχρι σήμερα. Δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει αντικειμενική μελέτη του ιστορικού αυτού φαινομένου γιαυτό και ο μελετητής χωρίς παροπίδες είναι αναγκασμένος να διαβάζει μέσα από τις γραμμές των συγγραφέων για να βρεί κάποια ψήγματα αλήθειας. Το βέβαιο είναι ότι η Ελληνική Βικιπέδια - που δεν είναι ιδιοκτησιά κανενός για να χρησιμοποιεί προσβλητικές εκφράσεις του τύπου "ασχολήσου με κάτι άλλο" - εντάσει την ιστοριογραφία της στον σημερινό καθωσπρεπισμό της αποσιώπησης δυσαρέστων ζητημάτων και έτσι μετατρέπεται σε ένα είδος εγκυλκοπαίδειας τύπου "Δομής". Τώρα όσον αφορά τους Γερμανούς στην κατοχή αυτοί ήταν καταχτητές, ναζί και δολοφόνοι και γιαυτό έκαναν ότι έκαναν και γιαυτό καταδικάστηκαν από όλο τον κόσμο ως το απόλυτο κακό. Εκείνο όμως που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι πως είναι δυνατόν Ελληνες να έχουν κάνει εναντίον Ελλήνων - όποιοι και αν είναι αυτοί - όσα έγιναν στην Ελλάδα την εποχή του εμφυλίου. Στο Μελιγαλά, στον Φενεό Κορινθίας, στο Κιλκίς συνέβησαν μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων αμάχων Ελλήνων κατοίκων από τον ΕΛΑΣ όπως ακριβώς και στα Καλάβρυτα. Στην ιστορία όμως έχουν μείνει μόνο τα Καλάβρυτα και οι κακοί Γερμανοί. Γιατί άραγε;

Το άρθρο έχει ήδη από ότι βλέπω σήμανση αμφισβήτησης της ουδετερότητάς του. Μπορείτε να συνεισφέρετε αν θέλετε στη βελτίωσή του. --Dada 12:01, 13 Ιουλίου 2006 (UTC)

Καταρχήν το "ασχοληθείτε με κάτι άλλο" ήταν απάντηση στο "πράσινα άλογα" και το "μην περιμένετε αντικειμενικότητα"-εγώ τουλάχιστον στη θέση σας αυτό θα έκανα, αν είχα αυτή την άποψη για τη Βικιπαίδεια. Οι Γερμανοί ίσως μείνανε στην ιστορία επειδή όντως ήταν κακοί. Παρόλα αυτά, νομιζω ότι ο Μελιγαλάς αποτελεί πασίγνωστο γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας και δεν έχει "θαφτεί". Όπως επίσης και οι εκτελέσεις που έκανε ο ΕΛΑΣ, ή οι συγκρούσεις μεταξύ ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ. Τώρα το τι ερμηνείες δίνει ο καθένας σε αυτά τα γεγονότα είναι δικό του θέμα, και όχι της Βικιπαίδειας. Στην εγκυκλοπαίδεια αυτή έχουν θέση τα τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα, όποια κι αν είναι αυτά. Αυτά για την ώρα - Badseed απάντηση 12:48, 13 Ιουλίου 2006 (UTC)

Παίζουμε στοίχημα;[επεξεργασία κώδικα]

Προσπαθώ να κάνω το άρθρο αντικειμενικό, αναφέροντας ιστορικές (τις πλέον κατάλληλες για το θέμα) πηγές. Την πρώτη την τοποθέτησα σήμερα. Γιατί πρέπει το κάθε μέλος του Κόμματος ή ο καθένας από τους εκατοντάδες που οι πρόγονοι τους δολοφονήθηκαν στον εμφύλιο να κάνει ότι του κατέβει; Αν δεν το έχετε καταλάβει κύριοι, εδώ είναι μια εγκυκλοπαίδεια. Προσπαθούμε να προσφέρουμε τεκμηριωμένη γνώση. Αν θέλατε να εκφράσετε τα συναισθήματα σας, υπάρχουν χιλιάδες φόρουμ, λίστες e-mail και τα συναφή σε τουλάχιστον 100 γλώσσες σε ολόκληρο το Διαδίκτυο. Το μόνο που καταφέρνετε εδώ είναι να σπάτε τα νεύρα των υπολοίπων που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν κάτι, και εν τέλει οι «συνεισφορές» σας εξαφανίζονται. Και για να δικαιολογήσω τον τίτλο, υπάρχει κάποιο στοίχημα Εθνικόφρονες vs Κομμούνια στο γήπεδο της Βικιπαίδειας και δεν το πήραμε είδηση;! Ένας τσαντισμένος χρήστης

Καλησπέρα σας. Δεν είμαι ειδήμων στα θέματα του εμφυλίου, κάθε άλλο. Ούτε προλαβαίνω να γίνω, εδώ με το κυπριακό έμπλεξα και ακόμα πέρα από κάποια στοιχειώδη δεν έχω προχωρήσει. Αν κάποιος ξέρει, ανάπτυξη κατά τη γνώμη μου χωράει μεταξύ άλλων στη διαφορά ΕΑΜ της Κατοχής και μετά. Αν γνωρίζω καλά, το ΕΑΜ ήταν επί Κατοχής αντιστασιακή δημοκρατική οργάνωση με σκοπούς πρώτα την αντίσταση στους Γερμανούς και μετά την κοινωνική δικαιοσύνη. Μετά την Κατοχή άλλαξε πλεύση και συνέχισε την αντίσταση, αυτή τη φορά κατά των Άγγλων και του κυβερνητικού στρατού με έμφαση στους κοινωνικούς στόχους. Οι υποστηρικτές της πρώτης φάσης δε συνέχισαν όλοι και στη δεύτερη φάση. Τα Δεκεμβριανά π.χ. όπως παρουσιάζονται στο (υπό ανάπτυξη ακόμα) άρθρο φαίνονται ότι ήταν πόλεμος δωσιλόγων και αντιστασιακών, κάτι που δε στέκει. Πολλοί συντάχθηκαν με το ΕΑΜ στους εθνικούς του στόχους, λιγότεροι στους κοινωνικούς. Μην ξεχνάμε ότι για κάποιους οι Άγγλοι δεν ήταν ιμπεριαλιστές αλλά ελευθερωτές και πολλοί είχαν συνεργαστεί μαζί τους είτε στην αντίσταση στην Ελλάδα είτε στην Αίγυπτο κλπ. Άρα ότι ξαφνικά σύμπασα η εν Ελλάδι αντίσταση βρέθηκε να πυροβολείται από τους Άγγλους δε βγάζει και πολύ νόημα. Πολλοί αποχώρησαν από το ΕΑΜ στη μετακατοχική φάση (των κοινωνικών επιδιώξεων) και κάποιοι παρέμειναν μη οικειοθελώς υπό κράτος βίας (εξίσου πολλοί φυσικά συνέχισαν και στους κοινωνικούς αγώνες). Μην ελπίζετε βέβαια σε πηγές, δίκην καφενείου τα λέω, μακάρι να είχα χρόνο να τα διαβάσω όλα. Απλά υπενθυμίζω ότι μετά την κατοχή δε συνέχισαν όλοι τον πόλεμο στα βουνά και ότι το ΕΑΜ στρατολογώντας επί κατοχής δεν ανέλυε ότι μετά την Κατοχή θα συνεχίσει μέχρι να επιτευχθεί ο σοσιαλισμός (όχι ότι ήταν προσχεδιασμένο, δε γνωρίζω κάτι τέτοιο).--Αρχίδαμος 23:36, 14 Ιουλίου 2006 (UTC)

Από την αρχή η θέση του ΕΑΜ ήταν να δημιουργηθεί Παλαϊκό κράτος και ήταν ξεκάθαρο στους αγωνιστές εφόσον το ΕΑΜ είχε και διαπαιδαγωγητικό χαρακτήρα. Αυτό που λες ότι έφυγαν από το ΕΑΜ δεν συνέχισαν έγινε μετά την Βάρκιζα στον ΔΣΕ --Αν δεν καώ εγώ αν δεν καείς εσύ πως θα γίνουν τα σκοτάδια φως. 23:42, 14 Ιουλίου 2006 (UTC)


Εδω φιλε μου κανεις λαθος ο παππους μου ηταν ομαδαρχης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στη Κρητη μετα απο την αποχωρησει των Γερμανοι κατεθεσε τα οπλα και πηγε σπιτι του οπως και πολλοι αλλοι.Επισης πολλοι που ηταν στον ΕΑΜ κατα την κατοχη δεν ηταν κομμουνιστες

Γιατί άραγε;[επεξεργασία κώδικα]

Η ιστοριογραφία της "Εθνικής Αντίστασης" εχει περάσει από δύο περιόδους. Η πρώτη τελείωσε το 1974 με την κατάρρευση της ούτως ή άλλως χοντροκομμένης "Δεξιάς" προπαγάνδας και πέρασε αμέσως μετά στα χέρια μιας εκλεπτισμένης "Αριστερης" προπαγάνδας που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Επισημαίνω ορισμένα αντιθετικά ζεύγη εννοιών περί ιστοριογραφίας. Στις παρενθέσεις δικές μου (αυτονόητες) συμπληρώσεις:

Δεξιά - Αριστερά

πρώτη περίοδος - (δεύτερη περίοδος)

προ του 1974 - μετά το 1974

κατάρρευση - διάρκεια μέχρι σήμερα (και στο μέλλον;)

ούτως ή άλλως - (κατ' επιλογήν;)

χοντροκομμένη - εκλεπτυσμένη

Αν συνεχίσουμε τα αντιθετικά ζεύγη στις στήλες περιλαμβάνοντας θέματα όπως η ελευθερία της γνώμης, η ελευθερία του τύπου, η απονομή δικαιοσύνης, η προσωπική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η έννοια της εθνικοφροσύνης, οι όροι του δημόσιου διαλόγου κ.λπ. κ.λπ. για την περίοδο προ και μετά το 1974 (να σου θυμίσω τι άλλαξε στην Ελλάδα το 1974; νομίζω δεν χρειάζεται), θα ανακαλύψεις αγαπητέ φίλε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά που σου φαίνονται περίεργα.

Στο Μελιγαλά, στον Φενεό Κορινθίας, στο Κιλκίς συνέβησαν μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων αμάχων Ελλήνων κατοίκων από τον ΕΛΑΣ όπως ακριβώς και στα Καλάβρυτα. Στην ιστορία όμως έχουν μείνει μόνο τα Καλάβρυτα και οι κακοί Γερμανοί. Γιατί άραγε;

Δεν έχουν μείνει μόνο αυτά στην ιστορία. Έχουν μείνει και οι εξορίες, οι "διοικητικές εκτοπίσεις", οι αυθαίρετες συλλήψεις, οι αυθαίρετες απολύσεις, οι χαφιέδες, οι φάκελλοι, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, τα βασανιστήρια στις φυλακές και πάρα πολλά άλλα. Σκέψου τα κι αυτά για να εξηγήσεις τον ακατανόητο κόσμο που σε περιβάλλει.--Philologus 01:19, 17 Ιουλίου 2006 (UTC) μπραβο συντροφε,γεια στο στομα σου--Ανδρεας 16:09, 17 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC) Σε ένα εμφύλιο τόσο σκληρό όσο ο Ελληνικός όλα αυτά προφανώς και συνέβησαν. Ομως είναι πολύ σημαντικό να ξέρει κανείς ποιός τα ξεκίνησε όλα αυτά σε μαζικό και απάνθρωπο επίπεδο και μιλάω για προγραφές, φακέλλους, πιστοποιητικά φρονημάτων, συλλήψεις, βασανισμούς και τελικά εκτελέσεις όπου κάποιος ήταν πολύ τυχερός εάν πήγαινε απο σφαίρα! Το κακό μάλιστα είναι ότι αυτός που τα ξεκίνησε είχε και το ιδεολογικό άλλοθι ότι η "μαζική βία" είναι νόμιμη. Την βία της 17Ν η "διαβασμένη" Αριστερά την καταδίκασε γιατί ήταν λέει ΑΤΟΜΙΚΗ !! Η μαζική βία προφανώς επιτρέπεται!!

Φαντάζομαι τι θα έλεγες αν δεν την καταδίκαζε.

Δεν πρόσεξες το υπερβολικά επιεικές qualifier του, "διαβασμένη". Εξάλλου και γι'αυτό νομίζω ότι πολλοί μπορεί να έχουμε τις αμφιβολίες μας. Όταν ο Ιός της Ελευθεροτυπίας διαρυγνύει τα ιμάτιά του για την "αντιστασιακή" δράση του Γιωτόπουλου (έσπασε μια τζαμαρία στην διάρκεια της χούντας), ή ο Αγγελόπουλος της ιδίας, (συνήθως πρώτης σε πωλήσεις αριστερής εφημερίδας, να μην ξεχνιόμαστε) αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Γιωτόπουλου "έναν άλλο εγώ".

Και μια ερώτηση: Η περίοδος μέχρι το 1974 ήτανε στον Εμφύλιο; --Philologus 22:39, 17 Ιουλίου 2006 (UTC)

Η περίοδος μέχρι το 1974 είχε κάποια χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου. Οταν για παράδειγμα Ελληνες την περίοδο της χούντας έβαζαν φυλακή ή βασάνιζαν μαζικά ή σκότωναν (ευτυχώς λίγους) Ελληνες για πολιτικούς λόγους. Το τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο το '73 Ελληνας το οδηγούσε. Στην Κύπρο επίσης με το πραξικόπημα το '74 έγινε ένας μίνι εμφύλιος με αρκετούς νεκρούς. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι η εμφύλιες διαμάχες δυστυχώς διήρκεσαν μέχρι το 1974.

Παιδιά, οι τελευταίου αντάρτες κατέβηκαν από τον Ψηλορίτη το 1979 :Ρ User:Project2501a

Είναι πραγματικά κρίμα που κάποιοι ΠΑΡΑΧΑΡΑΤΟΥΝ την ιστορία της χώρας και εμφανίζουν το ΕΑΜ και το ΕΛΑΣ ως τις οργανώσεις που "έσωσαν" την Ελλάδα από τον κατακτητή και δεν γράφουν τίποτα για τις μαζικές σφαγές και τους ΛΑΚΟΥΣ που πετάγανε μέσα ακόμα και τα γυναικόπαιδα της Ελλάδας. Να μην μιλήσω βέβαια για το πως παρουσιάζουν τα "Λαικά δικαστήρια" , δηλαδή σαν κάτι το αθώο και τι ωραία που περνούσαμε..

.

Όποιος δεν έχει δύναμη προσπαθεί απλά από την κακία του αλλά και επειδή είναι αμόρφωτος(ειπε ο γαιδαρος το πετεινο κεφαλα--δεν μπορω να κοψω το χουι μου να μπαινω στο κειμενο οταν αυτο ποναει,θα με αποπεμψουν το βλεπω--)--Ανδρεας 16:15, 17 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC) και ακούει τους μεγάλους(sic)(ειδατε ποσο μικρος νοιωθει σε σχεση με τους γιγαντες,αυτοαποκαλυπτεται)--Ανδρεας 16:15, 17 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC) με τα κόκκινα μόνο,να αλλάξει την ιστορία. Αλλά για κακή του τύχη δεν βρισκόμαστε πια στον 20ο αιώνα να πιστεύουμε ότι λέει ο κάθε ευαγγελιστής και τα μέσα πληροφόρισης είναι πολλά και ποικίλα.Αρκεί να διασταυρώσει κανείς τις πληροφορίες και θα δει την αλήθεια και το αιματοβαμένο ιστορικό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ.

Βέβαια θα αρχίσουν να λένε πως το ιντερνετ ειναι προπαγανδιστικό και άλλα τέτοια, αλλά τι να κάνουμε..

Ο κόσμος πια ξέρει την αλήθεια και την βλέπει κυρίως από τις φωτογραφίες και τα βίντεο (sic,δεν αντεχω να μη το γραψω, σορυ κκ ψαλιδοχερηδες του wiki)--Ανδρεας 13:15, 11 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC) της εποχής. (ΣΥΜΦΩΝΩ) Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ--Ανδρεας 13:15, 11 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC) γελαω μεχρι δακρυων με τις ασυναρτησιες των περισσοτερων απο τους παραπανω... και καλα οσοι ειναι του τυπου μου ειπαν,ακουσα,διαβασα καπου, η ημιμαθεια συγχωρειται αυτο που δεν συγχωρειται ειναι η συνειδητη προσπαθεια διαστρεβλωσης της αληθειας του τυπου κουμμουνισμος=φασισμος που μας πασσαρουν ανηλεως οι εξουσιαστες.σε ολους αυτους η τιμωρια ειναι γνωστη 'το αθωο αιμα να πεσει πανω σας και στους απογονους σας,μεχρι εφτα γενιες' πηγη εβαγγελιο --Ανδρεας 16:04, 17 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Ασάφεια[επεξεργασία κώδικα]

Μήπως αυτό να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένο και λιγότερο λογοτεχνικό:

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 σ' ένα μικρό σπιτάκι, στο βάθος μιας αυλής, λίγο πιο πάνω
από το τέρμα της οδού Ιπποκράτους, οι τέσσερις αντιπρόσωποι συναντήθηκαν μυστικά και
υπέγραψαν το Ιδρυτικό της οργάνωσης.

Όπως είναι τώρα μου θυμίζει κυνήγι χαμένου θησαυρού.

Υπάρχει πλέον αυτό το σπίτι και αν ναι πού; Σε ποια πόλη είναι αυτή η οδός Ιπποκράτους;--lady 11:53, 3 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC) του δειχναν το δασος και αυτος κοιταγε το δακτυλο--Ανδρεας 09:02, 11 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Ναι κοιτάμε και το δάχτυλο, γιατί ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα.--lady 12:43, 11 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC) συμφωνω, οι αγωνιστες πατριωτες (τοτε του ΕΑΜ) ξεχωριζαν και ξεχωριζουν σαν τη μύγα μες στο γάλα--Ανδρεας 13:09, 11 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)