Συζήτηση:Αφγανιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.

Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση!

Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [1]. --Gerakibot 09:08, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)

Αντικαταστάθηκε με ενεργό σύνδεσμο.--hypnotist 07:35, 26 Αυγούστου 2009 (UTC)

Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να εξετάσετε τη σύνδεση με μια κατάλληλη αρχειοθετημένη έκδοση: [2] --Gerakibot (συζήτηση) 21:54, 23 Αυγούστου 2019 (UTC)

Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να εξετάσετε τη σύνδεση με μια κατάλληλη αρχειοθετημένη έκδοση: [3] --Gerakibot (συζήτηση) 21:54, 23 Αυγούστου 2019 (UTC)

Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να εξετάσετε τη σύνδεση με μια κατάλληλη αρχειοθετημένη έκδοση: [4] --Gerakibot (συζήτηση) 21:55, 23 Αυγούστου 2019 (UTC)

Πρόσθεση πολιτικών ηγετών[επεξεργασία κώδικα]

Θα ήθελα βοήθεια για να φτιάξω τα βιογραφικά των πολιτικών ηγετών .


Alex1991 (συζήτηση) 19:59, 2 Απριλίου 2014 (UTC)


Αλλαγή σημαίας;[επεξεργασία κώδικα]

Μετά την απ'ότι φαίνεται ολοκληρωτική επικράτηση των Ταλιμπάν στη χώρα, τι γίνεται με τη σημαία; Βλέπω γίνονται αλλαγές στην σημαία και τοποθετείται αυτή των Ταλιμπάν, όμως υπάρχουν πηγές που να τεκμηριώνουν την αλλαγή σημαίας; Επειδή το άλλαξε η βικιπαίδεια στα αγγλικά δεν σημαίνει ότι η αλλαγή είναι σωστή με βάση την πολιτική της βικιπαίδειας (επαληθευσιμότητα και πρωτότυπη έρευνα). --C Messier 17:32, 16 Αυγούστου 2021 (UTC)

Δεν νομίζω να χρειάζεται κάποια επαλήθευση, από τη στιγμή που de facto υφίσταται το Εμιράτο, αν και μη αναγνωρισμένο από καμμία χώρα ή οντότητα, σημαία αποτελεί αυτή του Εμιράτου 1996-2001.--GreatBernard (συζήτηση) 18:14, 16 Αυγούστου 2021 (UTC)
Αυτό δεν αναιρεί την απαίτηση για πηγές που να τεκμηριώνουν την αλλαγή σημαίας. Το να προχωράμε μόνοι μας σε αλλαγή σημαίας επειδή «de facto υφίσταται το Εμιράτο» αποτελεί ουσιαστικά πρωτότυπη έρευνα. --C Messier 18:25, 16 Αυγούστου 2021 (UTC)
Σωστό αυτό, αλλά το σωστότερο θεωρώ ότι είναι να μην υπάρχει καθόλου σημαία και εθνόσημο, μέχρι να βρούμε πηγές που να τεκμηριώνουν την χρήση της σημαίας των Ταλιμπάν. Greek Rebel (συζήτηση) 22:58, 16 Αυγούστου 2021 (UTC)
Θα προτιμούσα μια μέση λύση προς το παρόν. Το Αφγανιστάν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο με την εξόριστη ισλαμική δημοκρατία, η οποία κρατά την αναγνώριση, ενώ η διακυβέρνηση της χώρας ντε φάκτο ανήκει στο μη αναγνωρισμένο ισλαμικό εμιράτο (δεν υπάρχει πρόθεση αναγνώρισης πάντως, από ΕΕ, ΗΠΑ, λοιπό κόσμο). Προτείνω να βάλουμε τις δύο σημαίες των κυβερνήσεων που αξιώνουν την διακυβέρνηση του Αφγανιστάν, γράφοντας: Οι σημαίες της εξόριστης Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και του μη αναγνωρισμένου Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν ή κάτι τέτοιο από τα αγγλικά. NikosLikomitros (συζήτηση) 23:06, 16 Αυγούστου 2021 (UTC)
ΥΓ: Ουσιαστικά, το λέω ώστε να παρουσιάζονται και οι δύο πλευρές. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να σβήσουμε το επίσημο όνομα, μέχρι να γίνει κάποια επίσημη διακήρυξη. NikosLikomitros (συζήτηση) 23:09, 16 Αυγούστου 2021 (UTC)
Η επίσημη σημαία του Αφγανιστάν, προς το παρόν, βρίσκεται εδώ--Kalogeropoulos (συζήτηση) 07:06, 17 Αυγούστου 2021 (UTC)
Αυτή είναι η σημαία της κυβέρνησης της "Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν" ναι, όμως το θέμα είναι ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν ελέγχει το Αφγανιστάν. Ως εξόριστη κυβέρνηση πιθανόν δεν θα σταματήσει να υπάρχει, το θέμα είναι ότι την χώρα τώρα την ελέγχουν οι Ταλιμπάν, υπό την ονομασία "Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν" που όμως δεν αναγνωρίζεται. Οπότε καλύτερα θα ήταν να μην υπήρχε καθόλου η σημαία, μέχρι νεωτέρας και η ονομασία να είναι σκέτο "Αφγανιστάν" (δηλαδή να αναφερόμαστε απλά σε χώρα και όχι σε κάποιο κράτος). 2A01:CB10:32E:9000:19B7:8FBB:AE2C:44A2 07:31, 17 Αυγούστου 2021 (UTC)

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι Ταλιμπάν προ ολίγων ωρών, η σημαία που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυτή του Εμιράτου. Εφόσον αποτελεί την de facto κυβέρνηση επί των εδαφών του Αφγανιστάν, θαρρώ πως πρέπει στο λήμμα να χρησιμοποιηθεί αυτή.--GreatBernard (συζήτηση) 23:25, 17 Αυγούστου 2021 (UTC)

@GreatBernard: Ναι, αποτελεί τη ντε φάκτο κυβέρνηση, ωστόσο η διαδικασία της μετάβασης δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει κηρυχθεί εμιράτο. NikosLikomitros (συζήτηση) 08:54, 18 Αυγούστου 2021 (UTC)

Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να ακολουθηθεί μία κοινή γραμμή, να μην εμφανίζεται ως επίσημο όνομα το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν με το εθνόσημό του και από δίπλα η σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν, μπερδεύει και τον αναγνώστη αλλά δείχνει και ασυνέπεια. Το πιο φρόνιμο είναι να ακολουθήσουμε την αγγλική βικιπαίδεια.--GreatBernard (συζήτηση) 12:43, 18 Αυγούστου 2021 (UTC)
Προς Ταλιμπανολάγνους γενικώς--Kalogeropoulos (συζήτηση) 12:15, 18 Αυγούστου 2021 (UTC)
@Kalogeropoulos: Όταν λες "Ταλιμπανολόγους" τι εννοείς; Αν εννοείς ότι παρουσιάζεται κάποιου είδους υποστήριξη προς τους Ταλιμπάν (εφόσον η πηγή αναφέρεται σε μια τρομοκρατική ενέργεια αυτών) θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας εδώ μέσα που να τους υποστηρίζει (ανεξαρτήτου βέβαια του τι άποψη μπορεί να έχει ο καθένας για την στάση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και άλλων δυνάμεων αναφορικά με το θέμα). Αν αναφέρεσαι στο θέμα της σημαίας, η πηγή δείχνει ότι πολύ απλά δεν υπάρχει επίσημο κράτος στο Αφγανιστάν. Υπάρχουν οι Ταλιμπάν ή αλλιώς το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, με την ασπρόμαυρη σημαία, οι οποίοι ελέγχουν σχεδόν όλο το Αφγανιστάν και είναι οι "de facto κυβερνήτες" της χώρας, όμως δεν αναγνωρίζονται από κανέναν, είτε επειδή δεν έχει γίνει ακόμα ολοκληρωτική μετάβαση εξουσίας είτε επειδή γενικά δεν έχουν σκοπό να αναγνωρίσουν την νέα ισλαμοφασιστική και φανατικά συντηρητική κυβέρνηση. Επίσης υπάρχει η εξόριστη κυβέρνηση του Γκάνι που χρησιμοποιεί την μαύρη-κόκκινη-πράσινη τρικολόρ, αλλά και η αντίσταση του Πάντζιρ, με τον Αμρουλάχ Σαλέχ να αυτοανακυρρήσεται ως πρόεδρος του Αφγανιστάν και να χρησιμοποιεί (πέραν της τρικολόρ) και την πρώην σημαία των αντιστασιακών της βόρειας συμμαχίας. Με λίγα λόγια, άκρη δεν βγαίνει, και στα χαρτιά η χώρα δεν έχει κυβέρνηση. Άρα γιατί να μπει γενικά σημαία, ας αφαιρεθεί τελείως. Greek Rebel (συζήτηση) 23:26, 18 Αυγούστου 2021 (UTC)
Δεν νομίζω να υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να επικροτεί την καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το "ταλιμπανολάγνοι" θα το λάβω σαν ευφυολόγημα και θα το μεταφράσω ως τυπικότητα, εννοώ να είμαστε τυπικοί σαν Βικιπαίδεια. Ιστορικά ως"δημογέροντες" της Ελλάδος έμειναν οι Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλος και Ράλλης και όχι ο Παπανδρέου και η εξόριστη κυβέρνηση στο Κάιρο, παρ όλο που αυτοί αποτελούσαν την αναγνωρισμένη κυβέρνηση (κατοχική κυβέρνηση = Ταλιμπάν, Κυβέρνηση Καΐρου = government in exile του Γκάνι). Πιστεύω πως το infobox πρέπει να περιλαμβάνει τα βασικά και να υπάρχουν από πάνω επικεφαλίδες που να παραπέμπουν στα λήμματα τύπου
Αυτό το άρθρο αφορά το Αφγανιστάν. Για το καθεστώς των Ταλιμπάν την περίοδο 1996-2001, 2021 και εντεύθεν, δείτε Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, για την εξόριστη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν.
Συνεπάγεται προφανώς η ενημέρωση του λήμματος του Εμιράτου.--GreatBernard (συζήτηση) 00:07, 19 Αυγούστου 2021 (UTC)
@GreatBernard: Καλύτερα να δημιουργήσουμε ξεχωριστό λήμμα για το νέο Εμράτο και να μην το κολλήσουμε στο παλιό (1991-2001). Βασικά ας αφαιρέσουμε γενικώς τις σημαίες κατά την γνώμη μου και ας περιμένουμε. Ανεξαρτήτου αναγνώρισης, λογικά θα γίνει η μετάβαση της εξουσίας, οι Αμερικανοί θα έχουν αποχωρήσει έως τις 31 Αυγούστου σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, οπότε μάλλον κάπου εκεί θα γίνει και η επίσημη ανακήρυξη του "Εμιράτου". Τότε μετατρέπουμε το λήμμα σε "Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν" και εμπλουτίζουμαι το ήδη υπάρχων λήμμα της "Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν", ενώ αν χρειαστεί μπορούμε να δημιουργήσουμε και λήμμα για την εξόριστη κυβέρνηση. Επίσης καλό θα ήταν να υπάρξει και ένα λήμμα για την "Αντίσταση του Πάντζιρ". Greek Rebel (συζήτηση) 00:18, 19 Αυγούστου 2021 (UTC)
@Greek Rebel:Ναι, συμφωνώ να αφαιρεθούν οι σημαίες και και οι τίτλοι ηγετών επί της παρούσης και στο μέλλον, οψόμεθα. Αν θέλετε μπορούμε να συνεργαστούμε για τη δημιουργία του λήμματος για την Αντίσταση του Πάντζιρ όπως προ δύο μηνών για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.--GreatBernard (συζήτηση) 10:44, 19 Αυγούστου 2021 (UTC)
@GreatBernard: Ναι δεν έχω πρόβλημα, αν θέλετε μπορούμε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε το λήμμα της αντίστασης του Πάντζιρ. Greek Rebel (συζήτηση) 07:50, 21 Αυγούστου 2021 (UTC)

The Taliban have declared the 'Islamic Emirate of Afghanistan,' the same name it used when it brutally ruled the country in the 1990s--GreatBernard (συζήτηση) 12:56, 19 Αυγούστου 2021 (UTC)

Αυτό που φαίνεται στο tweet είναι η νέα σημαία; --C Messier 12:58, 19 Αυγούστου 2021 (UTC)
Δεν γνωρίζω, αν και θυμίζει το έμβλημα των ταλιμπάν. Η αυτόματη μετάφραση του tweet έβγαλε αυτό Διακήρυξη του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν με αφορμή την 102η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας από τη βρετανική κυριαρχία., δεν αναφέρει κάτι για σημαία ή έμβλημα.--GreatBernard (συζήτηση) 13:03, 19 Αυγούστου 2021 (UTC)
Παρεμπιπτόντως, στην αγγλική το χρησιμοποιούν σαν σημαία.--GreatBernard (συζήτηση) 13:05, 19 Αυγούστου 2021 (UTC)
Δεν βλέπω σημαία στο λήμμα της χώρας. --C Messier 13:07, 19 Αυγούστου 2021 (UTC)
Εννοώ εδώ.--GreatBernard (συζήτηση) 13:09, 19 Αυγούστου 2021 (UTC)

Εξόριστη κυβέρνηση[επεξεργασία κώδικα]

Πως προκύπτει ότι υπάρχει εξόριστη κυβέρνηση; αποφασίστηκε η δημιουργία τέτοιου σώματος; γιατί εγώ στα ελληνικά τουλάχιστον σάιτς δεν βλέπω ότι έγινε κάποια κίνηση να σχηματιστεί και να αποκτήσει νομιμότητα μια τέτοια κυβέρνηση. Η μεταβίβαση της εξουσίας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Γιατί προκαταλαμβάνεται τις εξελίξεις; και αφού δεν έχει γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας γιατί αλλάξατε το όνομα της χώρας; έγινε κάποια επίσημη ανακοίνωση; ανέφεραν οι Ταλιμπάν το όνομα της χώρας και τη νέα σημαία; αυτή εδώ είναι η ροή ειδήσεων σχετικά με το θέμα της Ναυτεμπορικής https://www.naftemporiki.gr/tag/109/afganistan και αυτή η ροή ειδήσεων του CNN https://www.cnn.gr/tag/afganistan δε λέει τίποτα για πράγματα που έχετε ήδη προεξοφλήσει εσείς.

Και σοβαρά τώρα; θα γράφουμε λήμματα εγκυκλοπαίδειας βασιζόμενοι στα tweets;;;;;

Εν τω μεταξύ, η αγγλική δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ανάλογο λήμμα, ούτε σημαία έχει, ούτε όνομα κυβέρνσης...και σεις τσακώνεστε για το ποια σημαία θα βάλετε;; "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 01:58, 21 Αυγούστου 2021 (UTC)

@ΔώραΣτρουμπούκη: Η αγγλική ΒΠ, έχει βάλει στο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν ότι εκτός από την χρονική περίοδο 1991-2001 υφίσταται ως κράτος (μη αναγνωρισμένο) και από το 2021. Στην ροή των ειδήσεων που έστειλες, γίνεται λόγος ακόμα και για κυβερνητικό πρόγραμμα Ταλιμπάν. Επίσης, εξόριστη κυβέρνηση υπάρχει, από την στιγμή που η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν έχει σχεδόν όλη αποχωρήσει από την χώρα - αυτό θα αλλάξει αν οι χώρες αναγνωρίσουν τον Σαλεχ ως πρόεδρο του Αφγανιστάν ο οποίος ηγείται της αντίστασης και αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος του Αφγανιστάν. Greek Rebel (συζήτηση) 07:48, 21 Αυγούστου 2021 (UTC)
η αγγλική έχει βάλει στο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν ότι εκτός από την χρονική περίοδο 1991-2001 υφίσταται ως κράτος (μη αναγνωρισμένο) και από το 2021. μόνος σου το είπες στη σελίδα του Ισλαμικού Εμιράτου όχι στη σελίδα του Αφγανιστάν. Επίσης εξόριστη κυβέρνηση δεν υπάρχει, γιατί οι πηγές δεν κάνουν λόγο για εξόριστη κυβέρνηση, προς το παρόν.
Ή εισαγωγή του λήμματος όπως την είχα ήταν πιο σωστά, συντακτικά και νοηματικά. Άσε την έτσι μερικές μέρες να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Γιατί βιάζεσαι; δεν είμαστε ειδησεογραφικό πρακτορείο. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 17:14, 21 Αυγούστου 2021 (UTC)
Όσον αφορά το Εμιράτο, δεν κάναμε το ίδιο με την αγγλική ΒΠ (ή κάτι ανάλογο) ακριβώς επειδή δεν βιαζόμαστε και είπαμε να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αυτό που λες με την εξόριστη κυβέρνηση έχεις ένα δίκιο, ίσως θα πρέπει ο διαχωρισμός να είναι του τύπου κυρίαρχη αλλά μη αναγνωρισμένη για το Εμιράτο και αναγνωρισμένη για την Δημοκρατία. Όσον αφορά την εισαγωγή φέρνεις ως παράδειγμα στην σύνοψη το Ιράκ ή την Συρία. Εγώ θα φέρω ως παράδειγμα την Υεμένη η οποία (αν και όχι τόσο γνωστή περίπτωση) βρίσκεται στην πιο περίεργη κατάσταση που υπάρχει (βλ. Υεμενικός εμφύλιος πόλεμος (2015)). Εκεί τα πράγματα έχουνως εξής: υπάρχει μια αναγνωρισμένη κυβέρνηση που κυβερνούν το ανατολικό τμήμα της χώρας σε συνεργασία με σοσιαλιστές αυτονομιστές του Νότου και οι Χούθι που κυβερνούν το δυτικό. Με την κατάσταση να έχει σχετικά ομαλή τροπή και παρουσιάζονται στην ΒΠ οι όποιες διαφορές (δύο κοινοβούλια, δύο πρωτεύουσες κτλ) και δεν παρουσιάζεται καν η πολιτική κατάσταση στην εισαγωγή (λάθος βέβαια για μένα να μην υπάρχει καθόλου). Στο Αφγανιστάν όμως υπάρχουν ορισμένες πρωτοφανείς καταστάσεις: δεν διαφοροποιούνται μόνο η πρωτεύουσα και το κοινοβούλιο, διαφοροποιείται ύμνος, σημαία, όνομα τα πάντα. Επίσης η αναγνωρισμένη κυβέρνηση δεν κατέχει απολύτως τίποτα και μία ομάδα ανταρτών που θεωρεί τον εαυτό της συνεχιστές της αναγνωρισμένης κυβέρνησης κατέχει μια επαρχία. Δηλαδή χάος, το οποίο προς το παρόν πρέπει να εξηγείται στην εισαγωγή. Βέβαια το αν θα μπει πάνω ή κάτω από την γεωγραφία δεν είναι και τόσο σημαντικό θέμα, ας τοποθετηθεί κάτω. Greek Rebel (συζήτηση) 18:37, 21 Αυγούστου 2021 (UTC)
Δεν υπάρχει Αφγανική εξόριστη κυβέρνηση και αυτό γιατί δεν το λένε οι πηγές. Αυτή η αναζήτηση στο γκουγκλ afghan government in exile δεν δίνει αποτελέσματα για αυτό που λες εσύ. Όπως γράφει και η αγγλική βπ The governance of Afghanistan is currently in a state flux following the effective collapse of the Islamic Republic of Afghanistan during the fall of Kabul to Taliban forces on 15 August 2021 and the subsequent re-establishment of the Islamic Emirate of Afghanistan which now exercises de facto control over most of the country. https://en.wikipedia.org/wiki/Politics_of_Afghanistan

"ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 19:45, 21 Αυγούστου 2021 (UTC)

Τέλος, μη βιάζεσαι. Άφησέ το μια δυο μέρες "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 19:47, 21 Αυγούστου 2021 (UTC)
Ούτε de facto ούτε de jure βλ τον επερχόμενο εμφύλιο--Kalogeropoulos (συζήτηση) 09:48, 22 Αυγούστου 2021 (UTC)
Μήπως ο Ασράφ Γανί λανθασμένα αναφέρεται πρόεδρος της ισλαμικής δημοκρατίας στην εξορία; Το λέω, γιατί ο Αμρουλάχ Σαλέχ ισχυρίζεται ότι επειδή, ο Γανί βρίσκεται αν δεν κάνω λάθος στο Ντουμπάι, είναι προσωρινός πρόεδρος. NikosLikomitros (συζήτηση) 22:33, 1 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@NikosLikomitros: Ο Άσραφ Γκανί είναι αυτοαποκαλείται πρόεδρος στην εξορία, αλλά δεν έχω ιδέα αν αναγνωρίζεται επίσημα κάποια εξόριστη κυβέρνηση ή αν αναγνωρίζεται απλά ως πολιτικός εξόριστος. Ο Αμρουλά Σαλέχ, είναι ημιαναγνωρισμένος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας (σίγουρα τον αναγνωρίζουν Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, το Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης που διεξάγει την Β' Αντίσταση και η μισή πρώην ηγεσία της χώρας) αλλά δεν είναι εξόριστος καθώς βρίσκεται στο Πάντζσιρ με τους αντιστασιακούς. Βέβαια ο de facto ηγέτης της χώρας (που όπως όλα δείχνουν αν αναγνωρίσει "και καλά" ορισμένα ανθρώπινα δικαιώματα θα λάβει και αναγνώριση κανονικά) είναι ο Χαϊμπατουλά Αχουντζάντα, ως Εμίρης. Greek Rebel (συζήτηση) 23:10, 1 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Ισλαμικό Εμιράτο[επεξεργασία κώδικα]

Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο λήμμα, που να είναι σύμφωνες με τις πρόσφατες δυστυχείς εξελίξεις στην χώρα. Πλέον η Αντίσταση του Πάντζσιρ έχει καμφθεί, όλες οι επαρχίες ελέγχονται από το Ισλαμικό Εμιράτο και ο Σαλέχ αυτοεξορίστηκε. Επίσης μπορεί η χώρα να μην αναγνωρίζεται με την ονομασία Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, όμως δεν υπάρχει και κάποια άλλη κυβέρνηση που να αναγνωρίζεται από το εξωτερικό. Οπότε θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε στις εξής αλλαγές: επίσημο όνομα, ύμνος, σύνθημα, σημαία-έμβλημα, κυβέρνηση και γενικά ό,τι αφορά την διακυβέρνηση των Ταλιμπάν. Σαφώς θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι το καθεστώς δεν έχει λάβει αναγνώριση. Greek Rebel (συζήτηση) 20:46, 7 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Συμφωνώ, εφόσον σχηματίστηκε κυβέρνηση και κάμφθηκε η αντίσταση, πρέπει να ενημερωθεί. Εισέτι δεν έχει λάβει αναγνώριση και, όπως είπες, πρέπει να αναφερθεί ότι είναι κράτος με περιορισμένη αναγνώριση.--GreatBernard (συζήτηση) 15:16, 8 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
δεν καταλαβαίνω τη βιασύνη...αφήστε μια βδομάδα ακόμα. Εγκυκλοπαίδεια είμαστε όχι πρακτορείο ειδήσεων "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 17:54, 8 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Οκ ας περιμένουμε καμία βδομάδα δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Greek Rebel (συζήτηση) 18:04, 8 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Ναι αλλά μάλλον καίγεστε να το αλλάξετε. Έτσι δείχνετε τουλάχιστον. Μπορείτε φυσικά να φτιάξετε λήμμα για το Ισλαμικό Εμιράτο και η περίληψή του να ενσωματωθεί στο παρόν λήμμα, καθώς τίποτα δεν είναι βέβαιο και οι ισχυρισμοί των Ταλιμπάν δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για την πλήρη μετατροπή του υπάρχοντος λήμματος. Είναι ισχυρισμοί όχι γεγονότα, τι δεν καταλαβαίνετε ακριβώς; Τα γεγονότα λένε ότι υπάρχει ευρύτερη εμπλοκή στην όλη περιοχή (Ιράν, Τατζικιστάν), ότι η αντίσταση συνεχίζεται κ.λπ. κ.λπ. Επίσης είναι εντελώς αδιάφορο το τι κάνει η Αγγλική ή η Γαλλική Βικιπαίδεια--Kalogeropoulos (συζήτηση) 21:50, 10 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Θα συμφωνήσω με την άποψη του Kalogeropoulos για δύο λόγους: πρώτον, υπάρχει ακόμα αντίσταση στο Παντζσίρ που ελέγχει κάποια εδάφη, δεύτερον αυτό το κρατικό μόρφωμα δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα. Οπότε ας κάνουμε μια ουδέτερη περίληψη προς το παρόν. NikosLikomitros (συζήτηση) 21:51, 10 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@Kalogeropoulos και NikosLikomitros: Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Δυστυχώς, οι πληροφορίες που έχουμε από ουδέτερους παρατηρητές δεν διαφέρουν και πολύ από τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν. Συνήθως απλά οι Ταλιμπάν απλά προτρέχουν στις δηλώσεις τους, αλλά μετά από λίγο επαληθεύονται, όσον αφορά την κυριαρχία στην χώρα (βλ. Πάντζσιρ). Η ευρύτερη εμπλοκή στην όλη περιοχή, δεν έχει κάποια σχέση με την de facto κυβέρνηση του Αφγανιστάν, σαφώς και υπάρχουν αναταραχές όμως που κολλάει στο θέμα μας; Επίσης η Αντίσταση του Πάντζσιρ έχει καμφθεί, η επαρχία είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, οι εναπομείναντες αντιστασιακοί έχουν καταφύγει στα βουνά. Το γεγονός ότι το καθεστώς δεν αναγνωρίζεται, επίσης δεν παίζει πλέον ρόλο, καθώς δεν υπάρχει κάποια αντιπρόταση. Αν εξαιρέσουμε το Τατζικιστάν που αναγνώριζε τον Σαλέχ (τώρα που έφυγε κι αυτός από την χώρα δεν ξέρω και με αυτόν τι γίνεται) οι άλλες χώρες απλά δεν αναγνώριζαν καμία κυβέρνηση. Πχ στην Βόρεια Κύπρο, μπορεί να έχουν τον έλεγχο οι Τούρκοι μέσω του ψευδοκράτους, όμως όλες οι χώρες αναγνωρίζουν την κανονική Κυπριακή κυβέρνηση ως νόμιμο καθεστώς της χώρας. Στην περίπτωση του Αφγανιστάν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, ίσα-ίσα, υπάρχει διάθεση διαλόγου(!) από πολλούς και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, λένε ότι αν σεβαστούν οι Ταλιμπάν κάποια ανθρώπινα δικαιώματα, θα τους αναγνωρίσουν κανονικά. Άρα αφού είναι οι de facto ηγέτες της χώρας και δεν υπάρχει κάποια άλλη αναγνωρισμένη κυβέρνηση, ποιος ο λόγος να μην γίνουν οι αλλαγές; Σαφώς και όλοι διαφωνούμε με το μόρφωμα των Ταλιμπάν και έχουμε σοκαριστεί με τις εξελίξεις, όμως δυστυχώς έτσι έχουν τα γεγονότα. Greek Rebel (συζήτηση) 22:23, 10 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Υ.Γ.: Συμφωνώ στο να περιμένουμε και την επίσημη (που λέει ο λόγος "επίσημη") ανακοίνωση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, όπου θα φανούν πολλά πράγματα. Αυτό που έκανα στο λήμμα με τις προσθήκες και την κατευθείαν αναίρεση των αλλαγών, ήταν απλά ένα προσχέδιο για το μελλοντικό λήμμα. Greek Rebel (συζήτηση) 22:26, 10 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Σχόλιο Ούτε η ΤΔΒΚ αναγνωρίζεται επισήμως από κάποια κρατική οντότητα, πλην της Τουρκίας, ούτε η Σομαλιλάνδη, υπάρχουν, όμως, λήμματα.--GreatBernard (συζήτηση) 14:30, 12 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Άσχετο αυτό, λήμμα έχουν φτιάξει και για το Εμιράτο. Αυτά τα λήμματα όμως αφορούν καθεστώτα, και καλά κάνουν και παραμένουν έτσι αφού για την Β.Κύπρο πχ υπάρχει επίσημη κυβέρνηση (Κυπριακή Δημοκρατία), το τμήμα αυτό απλά τελεί υπό κατοχή. Όμως στο Αφγανιστάν δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να διεκδικεί κάτι, που να έχει κάποια αναγνώριση ή που να κατέχει περιοχές εντός της χώρας. Υπάρχει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν που έχει τον απόλυτο έλεγχο και απλά δεν αναγνωρίζεται μέχρι στιγμής. Greek Rebel (συζήτηση) 14:49, 12 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Έχει περάσει περίπου μία βδομάδα από την προηγούμενη συζήτηση, περί της ανανέωσης του λήμματος σε Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν. Μήπως να προβούμε στην ανανέωση του λήμματος; Δεν βλέπω κάποια εξέλιξη που μπορεί να επιφέρει κάποια αλλαγή στην περιοχή, ούτε βλέπω να υπάρχει κάποια αναγνωρισμένη κυβέρνηση που να διεκδικεί την νόμιμη εξουσία από το Εμιράτο. Greek Rebel (συζήτηση) 15:30, 13 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

κάνε το λοιπόν... "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 18:52, 13 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
μόνο το πρότυπο θα αλλάξεις, έτσι; "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 18:53, 13 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Όχι, Καλύτερα να αναπτυχθεί το σχετικό λήμμα που φτιάχτηκε. Το συγκεκριμένο μπορεί να μείνει μόνο ως Αφγανιστάν, με ή χωρίς πολιτικές ηγεσίες κ.λπ. --Kalogeropoulos (συζήτηση) 18:56, 13 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
το λήμμα Ισλαμικό Εμιράτο το έχει αλλάξει ήδη...Εδώ θέλει να κάνει αλλαγές στο πρότυπο μόνο ελπίζω... "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 19:07, 13 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Μπα, ο στόχος του είναι να αλλάξει και τον τίτλο του λήμματος. --Kalogeropoulos (συζήτηση) 19:26, 13 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@Kalogeropoulos και ΔώραΣτρουμπούκη: Όχι γιατί να αλλάξω τον τίτλο; Αυτό που λέτε είναι σαν να αλλάζω τον τίτλο του λήμματος "Ελλάδα" σε "Ελληνική Δημοκρατία". Απλά θέλω ουσιαστικά να ενσωματώσω τις πληροφορίες του λήμματος "Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (2021)", στο λήμμα του Αφγανιστάν (έχω φτιάξει και πίνακα με την de facto κυβέρνηση). Το "Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (2021)", θα ανακατευθύνει στο "Αφγανιστάν". Greek Rebel (συζήτηση) 19:45, 13 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Σύμφωνοι τότε, αλλά μην το κάνεις στην εισαγωγή γιατί παρόλα όσα λες μόλις διάβαζα ότι το Πάντζιρ είναι ακόμη πραγματικότητα και ότι ο αρχηγός του είναι ακόμη στο Αφγανιστάν--Kalogeropoulos (συζήτηση) 19:49, 13 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
μα θέλει να διαγράψει το Ισλαμικό Εμιράτο 2021 "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 19:51, 13 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

του έχω εξηγήσει τόσες φορές γιατί διαφωνώ. Όπως υπάρχει λήμμα για την Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν ή για το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (1996–2001) έτσι πρέπει να υπάρχει και για αυτό το καθεστώς ξεχωριστό λήμμα, πολύ περισσότερο δε, που υπάρχει ήδη. Δεν λέει να το καταλάβει "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 19:55, 13 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Τότε μόνο περίληψη στην ιστορία του Αφγανιστάν μπορεί να ενσωματωθεί--Kalogeropoulos (συζήτηση) 19:57, 13 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
ναι, αυτό ναι "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 19:58, 13 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@Kalogeropoulos και ΔώραΣτρουμπούκη: Η διαφορά όσον αφορά την Αντίσταση του Πάντζσιρ, ανάμεσα στο τώρα και στο πριν δύο βδομάδες, είναι ότι πλέον η επαρχία είναι στα χέρια των Ταλιμπάν και οι αντάρτες έχουν φύγει στα βουνά, ενώ τότε είχαν τον έλεγχο. Όντως με ανακοινώσεις τους λένε ότι συνεχίζουν, αλλά πλέον δεν υπάρχει κάποια οργάνωση και ο πολιτικός τους ηγέτης που αναγνώριζαν ως πρόεδρο, αυτοεξορίστηκε. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να διευκρινιστεί εκεί στην εισαγωγή, ότι οι αντάρτες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να μάχονται. Για το θέμα του λήμματος με το Εμιράτο, δεν προτείνω να διαγραφεί, αλλά να ανακατευθύνει στο Αφγανιστάν. Το περιεχόμενό του θα διαγραφεί βέβαια, όμως οι πληροφορίες δεν χάνονται, θα βρίσκονται στο λήμμα του Αφγανιστάν. Δώρα κι εγώ σου έχω εξηγήσει πάνω σε αυτό το θέμα... Ανεξάρτητα με το αν αναγνωρίζεται ή όχι, το Εμιράτο είναι το de facto τρέχων καθεστώς της χώρας. Σαν να λέμε "Ελληνική Δημοκρατία". Λήμματα ξεχωριστά, έχουν τα παλιότερα καθεστώτα, τα τρέχοντα είναι ενσωματωμένα στα λήμματα των χωρών. Greek Rebel (συζήτηση) 20:02, 13 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Δημοσιεύω μια έκδοση του λήμματος, για να δείτε τι ακριβώς εννοώ... Greek Rebel (συζήτηση) 21:22, 13 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Τέλος πάντων, κάνε το, αλλά μην κάνεις ανακατεύθυνση γιατί το λήμμα υπάρχει ήδη θα το επεκτείνω "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 01:29, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@ΔώραΣτρουμπούκη: Τι αφορούν οι προσθήκες που θες να κάνεις στο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (2021)?. Greek Rebel (συζήτηση) 08:47, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Όνομα, Σημαία, Εθνόσημο[επεξεργασία κώδικα]

@Kalogeropoulos: Γιατί προχωράς στις αλλαγές αυτές; Greek Rebel (συζήτηση) 09:39, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Για τον απλούστατο λόγο ότι πλέον το λήμμα αφορά μόνον στη χώρα. Υπάρχουν σχετικά λήμματα όπου είναι εμφανή αυτά τα στοιχεία--Kalogeropoulos (συζήτηση) 10:22, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@Kalogeropoulos: Ναι αλλά τι νόημα έχει το λήμμα να αφορά μόνο την χώρα; Δηλαδή να φτιάξουμε και ένα λήμμα που να λέγεται "Ελληνική Δημοκρατία" και να έχουμε μέσα ένα infobox με τις πληροφορίες της χώρας, την σημαία, το έμβλημα, την κυβέρνηση κτλ, και στο λήμμα "Ελλάδα" να αφαιρέσουμε όλα αυτά; Αυτό με το Αφγανιστάν που αφαιρέθηκαν όλα τα του καθεστώτος, έγιναν γιατί η χώρα βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν ξέραμε τι γίνεται. Τώρα ξέρουμε τι γίνεται. Το λήμμα που λες (Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (2021)) ουσιαστικά ταυτίζεται με το Αφγανιστάν. Greek Rebel (συζήτηση) 10:26, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Πολύ σίγουρος είσαι ότι ξέρουμε τι γίνεται, από πού αντλείς τις πληροφορίες σου;--Kalogeropoulos (συζήτηση) 10:29, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@Kalogeropoulos: Από τις ειδήσεις και τα διάφορα άρθρα. Γίνεται πόλεμος (οργανωμένος εννοώ, όχι οι λιγοστοί αντάρτες στα βουνά του Πάντζσιρ); Όχι. Υπάρχει κάποια κυβέρνηση που να απειλεί την de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν; Όχι. Να φανταστείς ότι θα είχε πολύ περισσότερο νόημα να έχουμε τέτοιο λήμμα (χωρίς σημαία κτλ) πριν τα γεγονότα, όπου επικρατούσε 20ετής εμφύλιος και οι Ταλιμπάν διεκδικούσαν συνεχώς την εξουσία και κατείχαν περιοχές στα νότια, παρά τώρα που έχουν τον πλήρη έλεγχο. Το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται η κυβέρνηση, σαφώς και θα πρέπει να ειπωθεί. Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα πράγματα στο μυαλό μας: σαφώς και διαφωνούμε με την τρομοκρατική οργάνωση που κατέχει την εξουσία, όμως δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα. Greek Rebel (συζήτηση) 10:34, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Οι ειδήσεις έρχονται από ξενόγλωσσα ενγημερωτικά δίκτυα και δυστυχώς δε συμφωνούν με την άποψή σου. Και μη γελιέσαι είναι σαφώς διαχωρισμένα τα πράγματα στο μυαλό μου. Για το δικό σου αναρωτιέμαι μετά από τέτοια επιμονή--Kalogeropoulos (συζήτηση) 10:36, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Για παράδειγμα: International law establishes well recognised criteria for the recognition of a newly emerged State. The 1933 Montevideo Convention test is that a new State possess i) a permanent population; ii) defined territory; iii) a government; and iv) capacity to enter into relations with other States. Ούτε καν κοντά σε de jure αναγνώριση δεν είναι το Ισλαμικό εμιράτο--Kalogeropoulos (συζήτηση) 10:42, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@Kalogeropoulos: Τι λένε τα διάφορα δίκτυα, πέραν από το ότι δεν αναγνωρίζεται προς το παρόν η κυβέρνηση; Και επίσης, τι εννοείς ότι αναρωτιέσαι αν είναι διαχωρισμένα τα πράγματα στο μυαλό μου, θεωρείς ότι είμαι με τους Ταλιμπάν; Αν νομίζεις κάτι τέτοιο γελιέσαι, ο σκοταδισμός, ο φασισμός και ο μη σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εντελώς αντίθετα με την νοοτροπία μου. Τέλος πάντων, αν λένε κάτι διαφορετικό τα διάφορα ενημερωτικά δίκτυα πες τι εννοείς, πάντως αν αναφέρεσαι στην Αντίσταση του Πάντζσιρ, νομίζω ότι έχεις μείνει λίγο πίσω. Και εν πάση περιπτώσει, ακόμα και να γίνει κάποια ανατροπή του καθεστώτος στο μέλλον, δεν μας αποτρέπει τίποτα από το να το ξαναλλάξουμε. (μετά από σύγκρουση επεξεργασίας) Greek Rebel (συζήτηση) 10:46, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Στο παράδειγμα που έθεσες, τα τρία πρώτα τα διαθέτει, όσον αφορά τις σχέσεις με τα άλλα κράτη, έχει ήδη με το Πακιστάν και οι άλλες δυνάμεις λένε ότι "αν τηρήσουν κάποια ανθρώπινα δικαιώματα" (λέμε τώρα), θα τους αναγνωρίσουν. Greek Rebel (συζήτηση) 10:49, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Για αυτλ σου λέω ότι είναι μπερδεμένα στο μυαλό σου. Από πότε είναι permanent ο πληθυσμός, όταν καθημερινά αλλάζει από τους χιλιάδες διαφεύγοντες πρόσφυγες. Από πότε ισχύει το defined territory, όταν δεν ελέγχει το Πάντζιρ. Πανηγυρίζει, αλλά τα σοβαρά ειδησεογραφικά πρακτορεία άλλα γράφουν. Από πότε απέκτησε capacity to enter into relations with other States; Αυτά και πολλά άλλα--Kalogeropoulos (συζήτηση) 11:16, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@Kalogeropoulos: Αυτό με τους πρόσφυγες μπορεί να είναι ένα θέμα. Το Πάντζσιρ το ελέγχει, σε κάτι βουνά μόνο συνεχίζουν ουσιαστικά να κρύβονται οι αντάρτες και ίσως δίνουν και κάποιες μάχες. Αυτά που λες όμως, αναφέρονται γενικά στην ύπαρξη κράτους, ή στην de jure αναγνώριση; Γιατί γενικά δεν θυμάμαι να έχει γίνει ποτέ κάτι παρόμοιο στην ΒΠ, για παράδειγμα η Συρία συνέχιζε να έχει λήμμα κράτους-χώρας με σημαία, κυβερνήσεις κτλ, ενώ η κατάσταση στο εσωτερικό της ήταν πολύ χειρότερη από αυτή του Αφγανιστάν (δεν πχ εδώ, μια έκδοση της Συρίας το 2018, όταν γινόταν της κακομοίρας). Greek Rebel (συζήτηση) 11:21, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Η συγκεκριμένη έκδοσγη που με παραπέμπεις αναφέρει ρητά Αραβική Δημοκρατία της Συρίας. Τι ακριβώς θέλεις να πεις; Όσο για το Ισλαμικό Κράτος έγινε διαφορετικό λήμμα--Kalogeropoulos (συζήτηση) 11:36, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Αν θέλουμε ένα ξεχωριστό λήμμα για τη γεωγραφία και τις γενικές πληροφορίες του Αφγανιστάν, ας δημιουργηθεί το Γεωγραφία του Αφγανιστάν, προτείνω την ανακατεύθυνση του Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (2021) στην παρούσα σελίδα καθώς το επίσημο καθεστώς, ανεξαρτήτως αν στην πλειοψηφία των χρηστών και των αναγνωστών της βικιπαίδειας δεν αρέσει, είναι αυτό των Ταλιμπάν. Έστω ότι το ΚΚΕ βγει για δεύτερο αντάρτικο στα βουνά με το ΕΑΜ 2, προφανώς θα δημιουργηθεί σελίδα τύπου Δεύτερος Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος, βλέπε αντίστοιχο, εν προκειμένω Αντίσταση του Πάντζσιρ, και Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης του Αφγανιστάν, εισέρχονται στην Αθήνα και η επίσημη κυβέρνηση καταρρέει και ο πρωθυπουργός αυτοεξορίζεται, δεν είναι επόμενο να αλλάξει σημαία, εθνόσημο και επίσημη συνταγματική ονομασία, τύπου Λαϊκή Δημοκρατία της Ελλάδος, το λήμμα Ελλάδα, εφόσον έχει σχηματίσει το ΚΚΕ κυβέρνηση και δεν υπάρχει κάποιος που να αμφισβητεί την εξουσία; Προφανώς και θα υπάρχουν μικρές εστίες αντίστασης τον πρώτο καιρό, αλλά δεν θα αποτελούν την de facto κυβέρνηση.--GreatBernard (συζήτηση) 12:02, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Ειρωνικότατο σχόλιο με άλλα αντ΄ άλλων επιχειρήματα--Kalogeropoulos (συζήτηση) 12:22, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@Kalogeropoulos: Ναι αλλά το Ισλαμικό Κράτος έχασε τον πόλεμο. Δεν συγκρίνω το Ι.Κ. με το Ι.Ε. του Αφγανιστάν. Συγκρίνω την Αρ.Δ. της Συρίας με το Ι.Ε. του Αφγανιστάν. Διότι και τα δύο αποτελούν την de facto κυβέρνηση της χώρας. Ακόμα και σήμερα αν δεις, υπάρχουν οι φιλό-Τουρκοι αντάρτες στο Ιντλίμπ και οι Κούρδοι στα βορειοανατολικά. Άρα από τα στοιχεία που θέτεις παραπάνω πάει το ένα, η κυβέρνηση Άσαντ δεν κατέχει το βόρειο κομμάτι της χώρας. Επίσης οι προσφυγικές ροές δεν έχουν σταματήσει, απλά έχουν μειωθεί και φτάνουν μέχρι την Τουρκία. Άρα ούτε συγκεκριμένο πληθυσμό έχει. Με την ίδια λογική λοιπόν, σε κάθε χώρα ουσιαστικά που βρίσκεται σε πόλεμο, θα πρέπει να αφαιρούμε στοιχεία που αφορούν το καθεστώς. Καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν γίνεται. Αυτή την στιγμή πάει ένας μήνας, που έχουμε μια χώρα, χωρίς επίσημη ονομασία και χωρίς σημαία/εθνόσημο/ύμνο. Greek Rebel (συζήτηση) 12:09, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@GreatBernard: Ακριβώς αυτό που λες. (αν και αυτό με την γεωγραφία ήταν λίγο άκυρο, εννοώ ότι σαφώς μπορεί να δημιουργούνται λήμματα με την γεωγραφία των διάφορων χωρών, όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν μας αφορά).
Η επίσημη ονομασία της χώρας είναι Αφγανιστάν. Ο τίτλος του κράτους είναι Ισλαμικό Κράτος και για αυτό υπάρχει σχετικό λήμμα, τι δεν καταλαβαίνεις;--Kalogeropoulos (συζήτηση) 12:22, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@Kalogeropoulos: Την ονομασία την ορίζει η κυβέρνηση της κάθε χώρας. Στην προκειμένη περίπτωση η de facto κυβέρνηση είναι οι Ταλιμπάν. Σύμφωνα με αυτούς, το κράτος ονομάζεται Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, σημαία η λευκή με την μαύρη σαχαντά και ύμνος θεωρείται η οικία του γενναίου. Αυτό σου εξηγώ τόση ώρα, επίσημη ονομασία "Αφγανιστάν" δεν υπάρχει πουθενά. Greek Rebel (συζήτηση) 12:32, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Αντιλαμβάνομαι ότι με εμπαίζεις πλέον. Η επίσημη ονομασία του στα κράτη μέλη του ΟΗΕ είναι Αφγανιστάν και έτσι πρέπει να μείνει--Kalogeropoulos (συζήτηση) 12:46, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@Kalogeropoulos: Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν σε εμπαίζω, την άποψή μου λέω με βάση την δική μου λογική. Επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι τόση ώρα μιλάμε για την ονομασία στο infobox όπου παρουσιάζονται οι επίσημες ονομασίες των κρατών. Το όνομα του λήμματος σαφώς και παραμένει Αφγανιστάν, όπως και σε όλες τις χώρες (από ό,τι είδα ο Ο.Η.Ε. αναφέρει τις χώρες με τα "απλά" ονόματά τους, πχ "Ελλάδα"). Επίσης υπάρχει ένα θέμα με τον Ο.Η.Ε.. Βλέπω ότι στα κράτη-μέλη, έχει την σημαία της Ι.Δ. του Αφγανιστάν. Δηλαδή μιας χώρας-φάντασμα. Η πραγματικότητα είναι ότι το Αφγανιστάν, δεν είναι μέλος του Ο.Η.Ε. αυτή την στιγμή που μιλάμε, ασχέτως με το αν υπάρχουν ανθρωπιστικές αποστολές. Greek Rebel (συζήτηση) 13:00, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
όταν θέλει να γίνει το δικό του.... "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 17:18, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
το λήμμα για τη χώρα πρέπει να παραμείνει όπως είναι τώρα "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 17:21, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@ΔώραΣτρουμπούκη: "Όταν θέλει να γίνει το δικό του": εγώ δεν ειρωνεύτηκα κανέναν, διάλογο κάνω. Έπειτα λες ότι πρέπει να μείνει το λήμμα ως έχει. Ακόμα και να μείνει ως έχει, για πόσο καιρό θες να μείνει έτσι; Greek Rebel (συζήτηση) 18:32, 14 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Σημερινή είδηση: https://timesofindia.indiatimes.com/world/south-asia/panjshir-resistance-to-declare-parallel-govt-in-afghanistan/articleshow/86229122.cms "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 19:13, 15 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα "ΔώραΣ.''--Kalogeropoulos (συζήτηση) 06:22, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Ανακατεύθυνση[επεξεργασία κώδικα]

Βλέπω ότι έγινε ανακατεύθυνση από το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (2021) εδώ. Άρα νομίζω ότι περνάμε στην προσθήκη σημαίας και εμβλήματος έτσι; Greek Rebel (συζήτηση) 19:37, 15 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Επαναπροσθέτω και την κυβέρνηση δεν υπήρχε λόγος να αφαιρεθεί. Greek Rebel (συζήτηση) 19:37, 15 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

όχι! δεν αλλάζουμε το πρότυπο. Εκείνο το κόκκινο κατεβατό δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης γιατί δεν εξυπηρετεί καμμία ανάγκη του αναγνώστη. Όλα είναι κόκκινα - να πληροφορηθεί τι ; ο αναγνώστης από αυτά; Επίσης, είδες την είδηση που έβαλα παραπάνω;; "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 19:49, 15 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

@ΔώραΣτρουμπούκη: Έχω σκοπό να φτιάξω λήμμα για την κυβέρνηση, όταν γίνει θα τον μεταφέρω εκεί τον πίνακα και να μπουν τα βασικά, όπως σε όλες τις χώρες. Για την σημαία και το έμβλημα; Αφού πλέον γίνεται ανακατεύθυνση, μιλάμε για το Εμιράτο. Greek Rebel (συζήτηση) 20:31, 15 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Με δουλεύεις τώρα;; τόσες μέρες σου λέω να μην το ενσωματώσεις στο Αφγανιστάν, γιατί στέκει μόνο του, το λήμμα για το Ισλαμικό εμιράτο και μου έλεγες όχι, δε στέκει να μεταφερθεί εδώ. Και τώρα θα κάνεις λήμμα για την κυβέρνηση;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 01:46, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Ως ανακατεύθυνση ασκεί άμεση πίεση για να ενσωματωθούν όλα στο παρόν λήμμα. Κακώς διαγράφτηκε το λήμμα, το επανέφερα.--Kalogeropoulos (συζήτηση) 06:23, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

@Kalogeropoulos και ΔώραΣτρουμπούκη: Άλλο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (2021) και άλλο Κυβέρνηση του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν. Κακώς γίνεται επαναφορά του πρώτου, καθώς ταυτίζεται με το Αφγανιστάν. Greek Rebel (συζήτηση) 08:38, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Η κυβέρνηση του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, θα ενσωματωθεί στο λήμμα για το Ισλαμικό Εμιράτο. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 17:02, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Προς το παρόν θεωρώ ότι το σωστότερο είναι να διατηρήσουμε το λήμμα έτσι όπως είναι με ξεχωριστή σελίδα για το εμιράτο και τη γενική χώρα. Θα μπορούσε να γίνει μια ψηφοφορία και να αποφασίσουμε πως θα προβάλλεται η εισαγωγή του λήμματος. NikosLikomitros (συζήτηση) 16:10, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Πέραν από το ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν αναγνωρίζεται, τι διαφορά έχει από τις άλλες χώρες; Greek Rebel (συζήτηση) 16:14, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

αν δεν έχεις μπορέσει μέχρι τώρα και με 3 ανθρώπους να σου λένε το ίδιο πράγμα να το καταλάβεις...άστο, δεν θα το καταλάβεις ποτέ. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 16:58, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για εντάσεις, ειρήνη ημίν και υμίν, λογικό μέσα σε μία κοινότητα 900 διαφορετικών ανθρώπων με διαφορετικές πεποιθήσεις, είναι δύσκολο, το κατανοώ, να είμαστε αντικειμενικοί όταν γράφουμε για ένα θέμα, υπάρχει ο πειρασμός του POV, με διαφορετικές ηλικίες, καταβολές κλπ. Συμφωνώ με την πρόταση του NikosLikomitros. Να σημειωθεί δε πως όποιος έχει διαφορετική άποψη με τον δέκτη, δεν τον εμπαίζει, ούτε τον ειρωνεύεται. --GreatBernard (συζήτηση) 17:54, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Εγώ δεν έχω πρόβλημα με κανέναν, απλά εξέφρασα την άποψή μου. Θεωρώ ότι δεν λέω κάτι παράλογο, το Αφγανιστάν είναι το μόνο λήμμα που δεν παρουσιάζεται όπως των άλλων χωρών. Από κει και πέρα, αφού συμφωνείτε με την άποψη των δύο ξεχωριστών λημμάτων, τουλάχιστον ξεκαθαρίστε μου κάτι: εάν περάσει και άλλος καιρός και οι Ταλιμπάν συνεχίσουν να κυβερνούν και εδραιωθούν στην χώρα, τα δύο λήμματα θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν ή θα γίνει συγχώνευση; Greek Rebel (συζήτηση) 18:19, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Δεν αναφέρθηκα σε κανέναν συγκεκριμένα, απλώς προτείνω να κατευναστεί η τεταμένη ατμόσφαιρα. Έχω ταχθεί υπέρ της συγχώνευσης, προσωπικά.--GreatBernard (συζήτηση) 18:33, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
όχι δεν θα γίνει συγχώνευση. άλλο η χώρα Αφγανιστάν άλλο το καθεστώς - κυβέρνηση των Ταλιμπάν. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 19:05, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Σου εξηγώ για τελευταία φορά.
Δες την αγγλική βπ για το Ιράκ. Η σελίδα για την χώρα Ιράκ, https://en.wikipedia.org/wiki/Iraqη ,
η σελίδα για το τωρινό κυβερνητικό καθεστώς https://en.wikipedia.org/wiki/Federal_government_of_Iraq ,
η σελίδα για το προηγούμενο κυβερνητικό καθεστώς https://en.wikipedia.org/wiki/Iraqi_Interim_Government,
η σελίδα για το προ-προηγούμενο κυβερνητικό καθεστώς https://en.wikipedia.org/wiki/Coalition_Provisional_Authority
Αυτό κάνουμε και εμείς, ακόμα και αν δεν έχουμε λήμματα για όλα τα κυβερνητικά καθεστώτα, αυτή είναι η λογική "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 19:21, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
δεν είναι διαφορά απόψεων, είναι αδυναμία να αντιληφθεί την κατηγοριοποίηση της βπ "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 19:06, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@ΔώραΣτρουμπούκη: Συγγνώμη, αλλά με όλο τον σεβασμό και δεδομένου των παραδειγμάτων που έθεσες, μάλλον εσύ δεν έχεις κατανοήσει καλά την κατηγοριοποίηση της ΒΠ. Στο Federal Government of Iraq παρουσιάζεται η κυβέρνηση-καθεστώς του Ιράκ από την πτώση του Σαντάμ και μετά. Χωρίς σημαίες, infobox κτλ. Αυτό είναι το αντίστοιχο του λήμματος που θέλω να φτιάξω για την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Από την άλλη, τα λήμματα κρατών έχουν: επίσημο όνομα, ύμνο, σημαία, έμβλημα κτλ, που τα ορίζει το κάθε καθεστώς που ελέγχει την χώρα. Τα λήμματα που αναφέρονται σε καθεστώτα-κυβερνήσεις δεν έχουν infobox. Greek Rebel (συζήτηση) 19:40, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Για να είμαι ακριβής, τα τρέχοντα καθεστώτα-κυβερνήσεις δεν έχουν infobox, αυτά που περνούν στην ιστορία έχουν infobox καθώς πλέον ουσιαστικά αναφέρονται σε παρελθοντικά κράτη, κάτι που συμβαίνει με την Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν, αλλά όχι με το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν. Greek Rebel (συζήτηση) 19:43, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
τώρα το κουτί πληροφοριών είναι το ζήτημα; για αυτό κάνουμε λόγο ή γιατί το ότι ήθελες να συγχωνεύσεις κυβέρνηση και χώρα σε ένα λήμμα; "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 19:45, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@ΔώραΣτρουμπούκη: Αυτό σου εξηγώ... Το λήμμα του Εμιράτου έτσι όπως είναι τώρα, είναι σαν λήμμα κράτους, όχι λήμμα κυβέρνησης. Λήμμα κυβέρνησης θέλω να φτιάξω κι εγώ. Τα λήμματα κυβέρνησης δεν έχουν infobox. Στα λήμματα κρατών, στα infobox που φυσικά υπάρχουν, παρατίθεται και τα διάφορα στοιχεία του κάθε καθεστώτος που κυβερνά (επίσημο όνομα, σημαία κτλ). Από κει και πέρα το αν δεν αναγνωρίζεται το τρέχων καθεστώς του Αφγανιστάν, είναι θέμα γεωπολιτικό, δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι οι de facto ηγέτες. Greek Rebel (συζήτηση) 19:51, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Για να καταλάβεις, το λήμμα Εμιράτου, είναι σαν να ονομάζεις το λήμμα "Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη" σε "Ελληνική Δημοκρατία (2019-)" και να βάζεις μέσα και το infobox της Ελλάδας. Greek Rebel (συζήτηση) 19:53, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
δεν είναι το ινφομποξ το σημαντικοτερο σε ένα λήμμα - ούτε καθορίζει τον τιτλο ή το περιεχόμενο του λήμματος. Την κυβέρνηση του Ισλαμικού εμιράτου του Αφγανιστάν θα τη βάλεις στο λήμμα του ισλαμικού εμιράτου, δεν με νοιάζει το ινφομποξ. Με νοιάζει να μπει σωστά το νέο καθεστώς - κυβέρνηση. Δεν θα φτιάξεις άλλο για την κυβέρνηση. Θα βάλεις τις πληροφορίες σου εδώ: Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (2021). Και ινφομπόξ -αν θέλεις να βάλεις - θα βάλεις αυτό Πρότυπο:Πληροφορίες υπουργικού συμβουλίου "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 20:07, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@ΔώραΣτρουμπούκη: Μα το "Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν" δεν είναι κάποια κυβέρνηση... Είναι επίσημο όνομα κράτους. Λήμμα για τρέχων και κυρίαρχο καθεστώς, σου εξηγώ ότι δεν προβλέπεται στην ΒΠ, είναι μέρος των λημμάτων που έχουν τα διάφορα κράτη. Greek Rebel (συζήτηση) 20:17, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Ασχέτως διεθνούς αναγνώρισης, τα περισσότερα micronations, έχουν λήμμα και στην ελληνική βικιπαίδεια. Δεν χρειάζεται να αναφέρω κάτι παραπάνω, αναλωνόμαστε με τα ίδια και τα ίδια.--GreatBernard (συζήτηση) 20:00, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Αυτό εξηγώ κι εγώ. Το Αφγανιστάν με το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (2021), δεν έχουν καμία διαφορά, η ΒΠ δεν προβλέπει οι χώρες να έχουν διαφορετικό λήμμα από τα τρέχοντα καθεστώτα τους (άλλο καθεστώς, άλλο κυβέρνηση). Τα καθεστώτα βέβαια που περνούν στην ιστορία, σαφώς και έχουν λήμμα (πχ Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν). Πρώτα από όλα, αν διαβάσει κανείς τα infobox των δύο λημμάτων που προτείνεται να συγχωνευθούν θα πάθει σύγχυση, αφού τα περισσότερα στοιχεία ταυτίζονται. Όσον αφορά το θέμα κυβέρνησης, το αναλύω και παραπάνω. Greek Rebel (συζήτηση) 20:05, 16 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Κυβέρνηση του Αφγανιστάν[επεξεργασία κώδικα]

Έχω δημιουργήσει στο πρόχειρό μου ένα λήμμα για την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν (δείτε εδώ). Θα το ανέβαζα κατευθείαν, όμως παραπάνω είχαν εκφραστεί κάποιες διαφωνίες με την δημιουργία του ως ξεχωριστό λήμμα, που εγώ δεν μπορώ να καταλάβω. Κάνω ping όσους συμμετείχαν στην παραπάνω συζήτηση, αλλά και στην αντίστοιχη συζήτηση στην Αγορά: @ΔώραΣτρουμπούκη, Kalogeropoulos, NikosLikomitros, GreatBernard, P.a.a, και Cinadon36:. Greek Rebel (συζήτηση) 12:09, 17 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Η σελίδα που δημιούργησες θα συγχωνευτεί στη σελίδα Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (2021) "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 16:54, 17 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
γιατί δεν περίμενες να απαντήσουν και οι άλλο χρήστες; "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 17:04, 18 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@ΔώραΣτρουμπούκη: Λες ότι η κυβέρνηση "θα συγχωνευθεί" στο Εμιράτο. Πρώτον, το να λες "θα" και όχι ότι κάτι όπως "άποψή μου" είναι σαν να το φέρνεις de facto, δεν είναι σωστό. Δεύτερον, έφτιαξα το λήμμα γιατί σας είχα κάνει ping εδώ και μια μέρα, και όσοι συμμετείχαν συμφώνησαν. Επίσης δεν έχει λόγο να συγχωνευθεί το λήμμα αυτό με το Εμιράτο. Ασχέτως αν εγώ συμφωνώ ή διαφωνώ με την ύπαρξη του λήμματος του Εμιράτου, το λήμμα του Εμιράτου αναφέρεται σε κράτος ή καθεστώς πες το όπως θες, όχι σε κυβέρνηση. Η ΒΠ προβλέπει λήμματα για κυβερνήσεις. Greek Rebel (συζήτηση) 17:58, 18 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
δεν συμφώνησαν όλοι όσοι συμμετείχαν. υπάρχουν χρήστες που δεν είπαν την άποψή τους ακόμα, και ο P.a.a από ότι καταλαβαίνω δεν συμφωνεί. Μόνο ο Λυκομήτρος συμφώνησε."ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 18:04, 18 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@ΔώραΣτρουμπούκη: Ναι από την στιγμή που έκανα ping εδώ και μια μέρα θεώρησα ότι δεν έχουν πρόβλημα οι άλλοι. Και στο κάτω-κάτω από ευγένεια ρώτησα, ούτως ή άλλως επαναλαμβάνω ότι η ΒΠ προβλέπει λήμματα για κυβερνήσεις ξεχωριστά. Υπάρχει εγκυκλοπαιδικότητα. Greek Rebel (συζήτηση) 18:12, 18 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

Αυτό που βλέπω είναι ένας κατάλογος με τα μέλη της κυβέρνησης. Δεν νομίζω πως δικαιολογείται χωριστό λήμμα. Στην ενότητα της σύγχρονης ιστορίας του Αφγανιστάν είναι η θέση του. Ακόμα κι εκεί δεν ξέρω πόσο πιθανό είναι να ενημερώνεται, αν άλλαξε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός ή ο υπουργός οικονομικών P.a.a (συζήτηση) 14:36, 17 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)

@P.a.a: Έχω και εισαγωγή και ιστορικό και infobox, δεν είναι μόνο η λίστα. Δεν δικαιολογείται να έχουν λήμμα οι διάφορες κυβερνήσεις; Στην ιστορία του Αφγανιστάν μπορεί να μπουν μόνο κάποια κομμάτια από το ενότητα "Ιστορικό", αλλά δεν υπάρχει πουθενά οδηγία που να λέει ότι απαγορεύεται να υπάρχουν κοινά σημεία στα λήμματα. Greek Rebel (συζήτηση) 16:28, 17 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Όχι δεν είναι εκεί η θέση του. Τότε να βάλουμε στη σελίδα για τη χώρα και την προηγούμενη κυβέρνηση του Γκάνι, και την πιο προηγούμενη... "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 16:55, 17 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@ΔώραΣτρουμπούκη: Σε αυτό συμφωνώ, η κυβέρνηση δεν μπαίνει στην χώρα. Οι κυβερνήσεις έχουν ξεχωριστά λήμματα (πχ Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη). Greek Rebel (συζήτηση) 17:00, 17 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Μια άλλη χώρα που είναι στην επικαιρότητα είναι η Αυστραλία. Δεν έχουμε λήμμα για την τρέχουσα κυβέρνηση αλλά έχουμε για τον πρωθυπουργό. Επίσης υπάρχει λήμμα για την κυβέρνηση της Αυστραλίας σαν θεσμό, που χρειάζεται γιατί η χώρα έχει ένα ιδιαίτερο σύστημα, για το οποίο το πιο κολακευτικό που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι χρειάζεται γράψιμο από την αρχή.
Το θέμα δεν είναι τόσο εγκυκλοπαιδικότητας, υπάρχουν κατηγορίες (όχι με τη βικιπαιδική έννοια) που συμβατικά θεωρούμε ότι κάθε θέμα δικαιούται χωριστό λήμμα. Πιστεύει κανείς ότι η τρέχουσα κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν είναι εγκυκλοπαιδική; Όχι, αλλά κι ότι το λήμμα της δεν λείπει σε κανέναν, κάτι λέει νομίζω P.a.a (συζήτηση) 13:33, 18 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
Θεωρώ ότι το λήμμα μπορεί να παραμείνει ξεχωριστό, αλλά καλό θα είναι επίσης να προστεθεί και άλλο μη καταλογικό περιεχόμενο για να ευσταθήσει ακόμη περισσότερο ως ξεχωριστό λήμμα. Επειδή τα λήμματα για κυβερνήσεις μπαίνουν ξεχωριστά (έχουμε και αυτό για τη κυβέρνηση Μπάιντεν αν δεν κάνω λάθος), προφανώς και μπορεί να παραμείνει, λόγω κάλυψης και εγκυκλοπαιδικότητας των μελών της. NikosLikomitros (συζήτηση) 13:36, 18 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)
@NikosLikomitros: Σαφώς και θα πρέπει να προστεθεί και άλλο μη καταλογικό περιεχόμενο, αλλά φυσικά για να γίνει αυτό πρέπει να περιμένουμε τα γεγονότα (οι διάφορες "δράσεις" της κυβέρνησης ή η κριτική προς αυτήν έρχονται με τον χρόνο). Έβαλα και την κατάλληλη παραπομπή στο λήμμα του Εμιράτου, από όπου αφαίρεσα και τον κατάλογο που υπήρχε εκεί και πρόσθεσα ένα κειμενάκι αναφορικά με την νέα κυβέρνηση στην θέση του, καθώς οι κατάλογοι είναι στις κυβερνήσεις. Πέρα από τις αλλαγές που έκανα στο λήμμα του Εμιράτου βέβαια, εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα πρέπει να συγχωνευθεί με το Αφγανιστάν, καθώς πρόκειται για δύο λήμματα που ουσιαστικά αναφέρονται στο ίδιο πράγμα. Greek Rebel (συζήτηση) 13:49, 18 Σεπτεμβρίου 2021 (UTC)