Στράτης Μυριβήλης (εργογραφία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Χρονολογικός κατάλογος των έργων του Στράτη Μυριβήλη[1]

Η περίοδος της Μυτιλήνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1909 Πρώτη εμφάνιση στα Γράμματα. Δημοσιεύει στο περιοδικό «Νεότης» της Σμύρνης, τα μικρά πεζά του κείμενα:
«Ο ποιητής», με υπογραφή «Φοίβος».
«Δάκρυα αργοστάλαχτα»,
«Ενας τρελλός νέος», με υπογραφή «Ε. Σταματόπουλος/ Φοίβος»
«Ευίν...Ευάν»
 • 1910 Τον Φεβρουάριο δημοσιεύεται στο ίδιο περιοδικό το βραβευμένο με το β' βραβείο στο διαγωνισμό καλύτερης περιγραφής που οργάνωσε το περιοδικό, πεζό κείμενό του με τίτλο «Βόλτες»
«Carmina tristicia/ Μαύρες στιγμές», λυρικό πεζό με υπογραφή «Σ. Μυριβήλης» (η πρώτη εμφάνιση του λογοτεχνικού ψευδωνύμου του)
 • 1911 Ιανουάριος: Δημοσιεύεται στο περιοδικό «Νέότης», το βραβευμένο με το α' βραβείο στο διαγωνισμό διηγήματος του περιοδικού, «Άσπρο στεφάνι».
Φεβρουάριος: Αρχίζει τη συνεργασία του με το περιοδικό «Χαραυγή» της Μυτιλήνης, στο οποίο δημοσιεύει διάφορα ποιήματά του.
Αυγουστος: Συνεκδίδει την εβδομαδιαία σατυρική εφημερίδα «Σκρίπ» της Μυτιλήνης
Νοέμβριος: Δημοσιεύεται στο περιοδικό «Περίδρομος» της Κωνσταντινούπολης το ευθυμογραφικό διήγημά του «Ο Κατσικογιάννης».
 • 1912 Φοιτητής στην Αθήνα, δουλεύει σαν συντάκτης στην εφημερίδα «Πατρίς».
Ιούνιος: δημοσιεύεται το λυρικό πεζό του κείμενο «Ο βραχνάς» στο περιοδικό «Χαραυγή».
Ιούλιος: «Το στοιχειωμένο βιολί», λυρικό πεζό, στο περιοδικό «Κόσμος» της Σμύρνης
Δεκέμβριος: Δημοσιεύεται στο περιοδικό-αλμανάκ, «Ανατολικόν Ημερολόγιον για το 1913», το διήγημά του «Η πρώτη κατάκτηση»
 • 1913 Τον Ιούλιο δημοσιεύεται στο περιοδικό «Χαραυγή» το διήγημά του «Προφήτης», το πρώτο του με θέμα τον πόλεμο.
Δεκέμβριος: «Το Μίζερο», διήγημα στο περιοδικό «Χαραυγή»
 • 1914 Τον Μάη του 1914 αρχίζει να δουλεύει στην εφημερίδα «Σάλπιγξ» της Μυτιλήνης ως αρχισυντάκτης ενώ ταυτόγχρονα κρατάει και τη στήλη χρονογραφήματος , όπου δημοσιεύει χρονογραφήματά του σχεδόν καθημερινά, καθώς και τη στήλη επικαιρότητας με τίτλο «Στα πεταχτά».
Τον ίδιο μήνα δημοσιεύει στο περιοδικό «Χαραυγή» το διήγημα «Κιλκίς» ενώ μέσα στο ίδιο έτος δημοσιεύονται αρκετά μικρά λυρικά πεζά του όπως «Το τραγούδι της ζέστης», «Ελληνική νύχτα», «Χαίρε Λέσβος», κ. α, στην «Χαραυγή» κα την «Σάλπιγγα».
 • 1915 Τον Ιανουάριο δημοσιεύεται στην εφ. «Σάλπιγγα» το διήγημα «Το παραμύθι της γιαγιάς – Μάρως» σε συνεργασία με την Ευαγγελία Ραφτοπούλου.
Φεβρουάριος: Εκδίδεται το πρώτο βιβλίο του, η συλλογή διηγημάτων «Κόκκινες ιστορίες», από τις εκδόσεις της εφ. «Σάλπιγξ». Το βιβλίο περιλαμβάνει τα παρακάτω διηγήματα:
«Το εθελοντικό»
«Το μίζερο», αφιερωμένο στον Παντελή Χορν
«Η χτικιάρα»
«Κιλκίς», αφιερωμένο στον Αργύρη Εφταλιώτη
«Μια παλιά ιστορία»
«Δύο μύθοι». Ι. »Μέσα στη μεσημεριάτικη ηλιοκαταιγίδα», ΙΙ. «Ακούστε πως πέθανε ένα τριαντάφυλλο»
Τον Οκτώβριο του 1915 φεύγει φαντάρος για το Μακεδονικό μέτωπο και στέλνει ανταποκρίσεις στην εφημ «Σάλπιγγα», που δημοσιεύονται σε συνέχειες κάτω από τον τίτλο «Η Σάλπιγξ στην κατασκήνωση των παιδιών μας / Σκηνές απ' τα αντίσκηνα». Οι ανταποκρίσεις του αρχίζουν από τις 27 Οκτωβρίου 1915 και τελειώνουν στις 14 Απριλίου του 1916.
 • 1916 Τον Σεπτέμβριο του 1916 αρχίζει τη συνεργασία με την φιλοβενιζελική εφημερίδα «Ελεύθερος Λόγος» της Μυτιλήνης, - τελειώνοντας τη συνεργασία του με την «Σάλπιγγα»-, δουλεύοντας ως αρχισυντάκτης και ως χρονογράφος. Στην στήλη «Τρίπτυχα», δημοσιεύει συχνά λυρικά πεζά κείμενα του που τα υπογράφει «ΞΑΝΘΟΣ ΜΗΘΥΜΝΑΙΟΣ», όπως τα «Ψυχοράισμα», «Μακρυά μου», «Η ώρα της προσευχής», «Η αρετή μου», κ. α.
 • 1917 Τον Μάιο δημοσιεύονται στον «Ελεύθερο Λόγο», κείμενα με τις εντυπώσεις του απο τον πόλεμο, με τίτλο «Το στρατιωτικό μου ημερολόγιο». Η συνεργασία του με την εφημερίδα θα διακοπεί λόγω της Μικραστιατικής Εκστρατείας.
 • 1919 θα συνεργαστεί σποραδικά με το περιοδικό «Τα Νιάτα» της Μυτιλήνης.
 • 1920 Τον Ιανουάριο δημοσιεύει στο περιοδικό «Τα Νιάτα», το διήγημα «Οχτρός της γης»
 • 1922 Από τον Ιούνιο του 1922 αρχίζει και πάλι τη τακτική συνεργασία του με τον «Ελεύθερο Λόγο», κρατά την καθημερινή στήλη του χρονογραφήματος, με τίτλο «Χρονογράφημα». Η συνεργασία θα κρατήσει μέχρι το 1924.
 • 1923 Τον Μάρτιο αρχίζει την έκδοση της δικής τους εβδομαδιαίας εφημερίδας «Καμπάνα» όργανο των εφέδρων και των ντόπιων συμφερόντων, όπως γράφει ο υπότιτλος, ενώ συνεχίζει να κρατά και το χρονογράφημα στον «Ελεύθερο λόγο».
Απρίλης: Αρχίζει στην εφημερίδα του τη δημοσίευση της «Ζωής εν τάφω» σε 42 συνέχειες.
 • 1924 Τον Απρίλιο εκδίδει στη σειρά «Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη» της «Καμπάνας» την πρώτη μορφή του μυθιστορήματος «Η ζωή εν τάφω/ χερόγραφα που βρεθήκανε μεσ' το γυλιό του λοχία Αντώνη Κωστούλα»

Τον ίδιο μήνα δημοσιεύεται στην «Καμπάνα» και το λυρικό πεζό «Νιλουφέρ», με την υπογραφή Σ. Σ. (Στρατής Σταματόπουλος)

 • 1925 Σταμάτα την έκδοση της «Καμπάνας» και τον Μάιο εκδίδει μαζί με τον Θειέλπι Λευκία τον «Ταχυδρόμο» της Μυτιλήνης. Κρατάει τη στήλη του χρονογραφήματος με τίτλο «Λεσβιακή χρονογραφία».
Οκτώβρης: Δημοσιεύει στο περιοδικό «Η Εικονογραφημένη της Ελλάδος», το διήγημα «Κατάματα στο Θεό» ανέκδοτο κείμενο από το «Η ζωή εν Τάφω», που δεν εντάχτηκε τελικά στο μυθιστόρημα.
 • 1926 Τον Ιανούαριο βραβεύεται το διήγημά του «Θυσία στον ήλιο» (Απ΄τα χερόγραφα που βρέθηκαν μεσ΄το γυλιό του λοχία Αντώνη Κωστούλα). Το διήγημα δημοσιεύεται τον Μάρτιο στον τόμο «Διαγωνισμός διηγημάτων/ 8 διηγήματα βραβευμένα στο διαγωνισμό του 1925» που οργάνωσε ο εκδοτικός οίκος Ζηκάκη.
Απρίλιος: Δημοσιεύονται στον «Ταχυδρόμο» οι εντυπώσεις του από το ταξίδι του στην Αθήνα με τίτλο «Ένα ταξίδι στην Αθήνα»
Οκτώβριος: Δημοσιεύονται στη στήλη του «Λεσβιακή χρονογραφία» σειρά άρθρων με τίτλο «Ο Δον Κιχώτης εν Λέσβω», με τα οποία επικρίνει την πολιτική του Γ. Παπανδρέου.
 • 1928 Τον Φεβρουάριο δημοσιεύεται η συλλογή διηγημάτων «Διηγήματα» σε έκδοση της εφημερίδας «Ταχυδρόμος».[2] Η συλλογή περιλαμβάνει τα διηγήματα:
«Πόλεμος»
«Οι χωρατατζήδες»
«Θυσία στον ήλιο»
«Το Βγενάκι»
«Οι δυό κάλπηδες»
 • 1930 Τον Ιανουάριο δημοσιεύεται στο περιοδικό «Ιόνιος Ανθολογία» το λυρικό πεζογράφημά του «Το τραγούδι της Γης»
Απρίλιος : Η πρώτη αθηναϊκή εκδοση «Η Ζωή εν τάφω/ ιστορίες του πολέμου», από τις εκδόσεις «Θεοφανίδη – Λαμπαδαρίδη»
 • 1931 Τον Δεκέμβριο δημοσιεύεται σε συνέχειες στην εφημερίδα «Καθημερινή», «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» σε 108 συνέχειες
Ιούνης: Δημοσιεύει στο περιοδικό «Νέα Εστία», το διήγημά του «Ηλιογέννητη»

Η περίοδος της Αθήνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1932 Τον Μάρτιο δημοσιεύεται στο λογοτεχνικό περιοδικό «Κύκλος, το ανέκδοτο διήγημά του «Οι λιποτάχτες», το οποίο θα ενταχθεί τελικά στην τρίτη έκδοση της «Ζωής εν Τάφω».
Ιούνης : Στις 12 Ιούνη δημοσιεύει το πρώτο χρονογράφημα στην εφημερίδα «Δημοκρατία» της Αθήνας πλέον. Στην εφημερίδα εκτός από συντάκτης είναι και διευθυντής.
Δεκέμβρης: Εκδίδεται σε διαφορετική μορφή «Η ζωή εν τάφω»(το βιβλίο του πολέμου)/ τρίτη έκδοση τελειωτική από τις «Εκδόσεις Πυρσός».
 • 1933 Τον Αύγουστο,- έχοντας αφήσει την «Δημοκρατίας» - αρχίζει τη συνεργασία του με την εφημερίδα «Πρωία», κρατώντας τη στήλη του χρονογραφήματος με τίτλο «Πτερόεντα» αλλά και την επιφυλλίδα «Το διήγημα της Κυριακής», στην οποία πρωτοδημοσιεύονται όλα τα διήγηματα που θα αποτελέσουν αργότερα το «Το Πράσινο βιβλίο» και «Το γαλάζιο βιβλίο».
Οκτώβρης: Εκδίδεται σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Πυρσός», «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια»
 • 1934 Τον Ιούνιο δημοσιεύεται στη στήλη «Το διήγημα της Κυριακής», το διήγημα «Κει Κάτου στην Παναγιά τη Ψαραδούλα», που θα αποτελέσει τη βάση για το μυθιστόρημα «Η Παναγιά η Γοργόνα»
Πρωτο δημοσιεύεται το διήγημα «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης», σε τρεις συνέχειες
Καλοκαίρι: Δημοσιεύονται σε συνέχειες στην εφημερίδα «Εβδομαδιαίος Τύπος», οι «Πολεμικές ιστορίες», μικρά πεζά με αναμνήσεις από τους πολέμους στους οποίους πήρε μέρος.
Φθινόπωρο: Κυκλοφορεί το αναγνωστικό της Δ' Δημοτικού «Στάθης Σταθάς» που έγραψε σε συνεργασία με τον Δημοσθένη Ανδρεάδη, από τις εκδόσεις «Δημητράκου»
Δεκέμβρης: Δημοσιεύεται στην «Πρωία» η νεκρολογία του για τον Φώτο Πολίτη
 • 1935 Τον Σεπτέμβριο κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων «Το πράσινο βιβλίο» από τις εκδόσεις «Κασταλία». Η συλλογή σε αυτή την πρώτη μορφή της περιλαμβάνει 15 διηγήματα.
«Ο κατακλυσμός»
«Το Βγενάκι»
«Όταν σπάει ο ρυθμός»
«Στη λιακάδα»
«Το μάτι της γάτας»
«Οι Γοργόνες» – αφιέρωση στον Οκτάβιο Μερλιέ
«Ο Δευκαλίων»
«Μια μαχαιριά»
«Η παρακόρη» [3]
«Η Πρωτοτάξιδη»
«Με την απεργία»
«Ο Θοδωρής της Αρετής – ένας τρελός που πέθανε γιατί γνώστεψε»
«Ο άσωτος υιός»
«Το σακκί»
«Ο τύμβος»
 • 1936 Τον Φεβρουάριο αυτού του χρόνου αρχίζει τη συνεργασία του με την εφημερίδα «Εθνική», έχοντας αφήσει την «Πρωία». Και σε αυτή την εφημερίδα κρατά το χρονογράφημα με τον τίτλο «Πτερόεντα». Τον ίδιο μήνα δημοσιεύει στην «Εθνική» το μονόπρακτο θεατρικό έργο «Ανοιξιάτικο»
Ιούλιος: Δημοσιεύει στην «Εθνική», το δοκίμιο «Ο καλλιτέχνης και ο κομμουνισμός»
Δεκέμβριος: Εκδίδεται από τις εκδόσεις «Κασταλία», το παιδικό του μυθιστόρημα «Ο Αργοναύτης»
 • 1937 Τον Μάιο εκδίδεται το βιβλίο «Το τραγούδι της Γης (Ελληνική συμφωνία)» λυρικό πεζογράφημα, από τις εκδόσεις Ευθ. Παπαδημητρίου.
 • 1939: Μάρτιος: «Προσευχή προς τον Κύριο του ύπνου» ποίημα αφιερωμένο στον ποιητή Ιωάννη Γρυπάρη, δημοσιευμένο στην «Νέα Εστία».
Ιούνης: Αρχίζει στην εφημερίδα «Ασύρματος», η δημοσίευση σε συνέχειες του μυθιστορήματος «Παναγιά η Ψαροπούλα». [4]
Αύγουστος : Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα» το ποίημά του «Ο ύμνος της εργασίας»
Φθινόπωρο : Εκδίδεται η συλλογή διηγημάτων «Το γαλάζιο βιβλίο» από τις εκδόσεις «Πυρσός». Η συλλογή περιλαμβάνει:
«Οι νεκροί που θυμούνται»
«Αστρούλα»
«Κεροδοσιά»
«Καπιτάνιος»
«Ιστορία της Γιουγιούσας»
«Ροδιά»
«Ο νικημένος ήρωας»
«Μεγάλο σαλπάρισμα»
«Βασίλης ο Αρβανίτης»
«Το πρωτότοκο της Γης»
«Ο Άγγελος που ταράζει τα νερά»
«Οι δυο κάλπηδες»
«Η ηλιογέννητη»
«Τοπίο»
 • 1940 Τον Αύγουστο δημοσιεύει στο «Ελεύθερο Βήμα» με αφορμή τον εορτασμό της 4ης Αυγούστου τα ποιήματά του «Το χορικό των εργατών», «Η πομπή προς το βωμό της Ελλάδας», «Ύμνος στην Αθηνά». Τα ποιήματα αυτά θα απαγγελθούν και στην τελετή εορτασμού της 4ης Αυγούστου, ενώ δημοσιεύονται και στο βιβλιαράκι «Πρόγραμμα πανηγυρικού εορτασμού της 4ης Αυγούστου εις το Παναθηναϊκόν Στάδιον, 1936-1940»
 • 1941 Από την 1η Ιανουαρίου 1941 εως και τις 19 Απριλίου δημοσιεύονται σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ακρόπολις» οι ανταποκρίσεις του από το αλβανικό μέτωπο. Ο τίτλος της πρώτης ανταπόκρισης «Ξεκινώντας να βρω τους στρατιώτες που γράφουν με κόκκινα γράμματα πάνω στα χιονισμένα βουνά της Αρβανιτιάς τη νέα Ελληνική ιστορία». Ο φιλόλογος Γ. Βαλέτας θα γράψει ότι είναι τα πιο εμπνευσμένα κείμενα της μεγάλης εκείνης εξόρμησης του λαού μας για την λευτεριά και την ανεξαρτησία του.
 • 1942 Το Καλοκαίρι εκδίδεται η ποιητική συλλογή του «Μικρές Φωτιές» απο τον εκδοτικό οίκο «Ι.Π. Ζαχαρόπουλου».
Σεπτέμβριος: Συνεκδίδει μαζί με τον Αχιλλέα Κύρου και τον Π. Σιφναίο την παράνομη (σύμφωνα με τους νόμους των Γερμανών) εφημερίδα «Μάχη». Η εφημερίδα θα διακόψει την έκδοσή της με την απελευθέρωση.
 • 1943 Τον Μάρτιο αρχίζει τη συνεργασία του με το περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα», πρώτη δημοσίευση «Η λάμπα του Παλαμά», επιμνημόσυνο κείμενο για τον ποιητή, και αφήγηση από την συλληπητήριο επίσκεψη του Μυριβήλη στο σπίτι του.
Απρίλης: Εκδίδεται σε βιβλιαράκι η διάλεξη που έδωσε στο θέατρο Κυβέλης «Ιωάννης Γρυπάρης, σκαραβαίοι και τερακότες και ένα ανέκδοτό του ποίημα» από τις εκδόσεις «Παρθενών»
Ιούνης: Αρχίζει τη συνεργασία του με το περιοδικό «Καλλιτεχνικά Νέα», πρώτη δημοσίευση «Ο βόθρακας», σατυρικό κείμενο για την κριτική και τους κριτικούς. Στο περιοδικό κρατά επίσης τη στήλη «Από το βιβλίο με τα κεντήματα»στην οποία δημοσιεύει μικρά κείμενα, γνώμες, αφορισμούς, σκέψεις και στοχασμούς.
Αύγουστος: Αρχίζει τη συνεργασία του και με το περιοδικό «Θεατής» στο οποίο κρατά τη στήλη «Απο εβδομάδος εις εβδομάδα».
Δεκέμβρης: Εκδίδεται η νουβέλα του«Βασίλης Αρβανίτης», στα τυπογραφεία της «Πήγασος Α.Ε.» για λογαριασμό του ίδιου του συγγραφέα.
 • 1944 Τον Ιανουάριο εκδίδει το περιοδικό «Καλλιτεχνική Ελλάδα», η ζωή του οποίου θα διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι του 1945.
Ιούνιος: Εκδίδεται η νουβέλα του «Τα Παγανά», από τις εκδόσεις «Οι Φίλοι του βιβλίου». Το βιβλίο διακοσμείται με ξυλογραφίες του Γιάννη Μόραλη.
 • 1946 Τον Απρίλιο αρχίζει τη συνεργασία του με την εφημερίδα «Ελληνικό Αίμα» κρατώντας τη στήλη «Η Κυριακή μου», στην οποία δημοσιεύει κυρίως χρονογραφήματα ενίοτε δε και μικρά πεζά κείμενα. Από τον Αύγουστο κρατάει ακόμα μια στήλη ίδιου περιεχομένου με τίτλο «Η Πέμπτη μου»
Φθινόπωρο: Εκδίδεται η νουβέλα του «Ο Παν», από τις εκδόσεις «Οι φίλοι του βιβλίου»
 • 1947 Τον Ιανουάριο δημοσιεύεται στην εφ. «Ελληνικόν Αίμα» το πολιτικό άρθρο του με θέμα τον εμφύλιο, «Άνθρωποι απο τη Λαοδικεία», το οποίο ταυτόχρονα θα κυκλοφορήσει και αυτόνομο σε 7σελιδο φυλλάδιο.
Ιούλιος: Ο Μυριβήλης θα συνοδεύσει κλιμάκιο του Εθνικού θεάτρου (από τη θέση του αντιπροέδρου του Διοικητικού συμβουλίου) στην Κύπρο. Η διάλεξη που θα δώσει, - στην εναρκτήρια παράσταση των «Περσών» του Αισχύλου θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Αγωνιστής» της Λευκωσίας.
 • 1948 Δημοσιεύει κείμενά του στην εφημερίδα «Ημέρα της Ρόδου», στο περιοδικό «Σκαπανεύς», στο περιοδικό «Εργατική Εστία», στο περιοδικό «Το Ναυτικό μας», στην εφημερίδα «Ελληνική Πνοή».
Αύγουστος : Δημοσιεύονται σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ακρόπολις» οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις του από την Πελοπόννησο, με γενικό τίτλο «Πελοπόννησος 1948»
Νοέμβρης : Εκδίδεται σε βιβλιαράκι 20 σελ. το δοκίμιο «Ο Κομμουνισμός και το Παιδομάζωμα» από το τυπογραφείο της εφημερίδας «Σημαία» της Καλαμάτας
Δεκέμβρης: Εκδίδεται σε βιβλιαράκι 16 σελ. η ομιλία που έκανε στην Τρίπολη με τίτλο «Νους και καρδιά», από τις εκδόσεις «Φίλων Στρατού Τριπόλεως».
 • 1949 Τον Μάρτιο δημοσιεύεται στην «Εφημερίς των Λ.Ο.Κ», το διήγημά του «Η προσφορά του γέρου».
Δεκέμβρης: Δημοσιεύει στο περιοδικό «Κρητική Εστία», των Χανίων, τις εντυπώσεις του από το καλοκαιρινό ταξίδι του στη Κρήτη. Τον ίδιο μήνα θα εκδοθεί σε βιβλίο το τρίτο μυθιστόρημά του «Η Παναγιά η Γοργόνα» από τις εκδόσεις «Οι φίλοι του βιβλίου».
Λιθογραφία του 1897, που απεικονίζει τη Σκάλα Συκαμιάς, το μέρος της «Παναγιάς της Γοργόνας»
 • 1951 : Απο τον Ιανουάριο κρατά στο περιοδικό «Στρατιωτικά Νέα» τη στήλη «Ένας συγγραφέας ανάμεσα στους φαντάρους μας» όπου δημοσιεύει τις αναμνήσεις του απο το στρατό και τους πολέμους.
Απρίλης: Δημοσιεύει στην εφημερίδα «Έθνος» το διήγημά του «Τριανταφυλλίτσα»
Δεκέμβριος: Αρχίζει τη συνεργασία του με την εφημερίδα «Ελληνική Ημέρα» , όπου κρατά τη στήλη του χρονογραφήματος με τον γνωστό τίτλο «Πτερόεντα». Στην εφημερίδα θα δημοσιευτεί επίσης και η συνέντευξη του Μυριβήλη από τη βασίλισσα Φρειδερίκη.

Η συλλογή περιλαμβάνει:

«Το λουλούδι της φωτιάς»
«Πως ο Παγκράτης δεν έγινε ήρωας»
«Αποκρηάτικη ιστορία»
«Η φωνή της Ραχήλ»
«Η χώρα των αγαλμάτων»
«Μια νύχτα στο τζάκι»
«Η καμπουρίτσα»
«Η νύχτα του Σαρωνικού»
«Η γιαγιά η Λυγερή»
«Κάτω από τον άδειο ουρανό»
«Ένα αγόρι της Αθήνας»
«Η νύχτα της Εκάβης»
«Οι κάλπηδες»
 • 1954 Τον Δεκέμβριο εκδίδονται οι ταξιδιωτικές του εντυπώσεις με τίτλο «Απ' την Ελλάδα», από τις εκδόσεις «Βιβλιοπωλείο της Εστίας».
 • 1957 Τον Ιανουάριο δημοσιεύει στην εφημερίδα «Ελευθερία» τις εντυπώσεις του από το πρόσφατο ταξίδι του στη Σοβιετική Ένωση ενώ από τον Απρίλιο και για λίγους μήνες κρατά την στήλη χρονογραφήματος «Κυριακάτικες σελίδες»
 • 1958 Τον Χειμώνα κυκλοφορεί απο τις «Εκδόσεις Μ. Πεχλιβανίδη», βιβλίο του «Ολυμπία (ταξιδιωτική εντύπωση)»
Μάρτης: Αρχίζει στην εφημερίδα «Ακρόπολις» η δημοσίευση του «Μυθιστορήματος των Τεσσάρων». Μυθιστόρημα το οποίο συνέγραψε ο Μυριβήλης μαζί με τους Καραγάτση, Βενέζη και Τερζάκη.
Φθινόπωρο: Εκδίδεται απο τις εκδόσεις «Βιβλιοπωλείο της Εστίας», το δοκίμιό του «Μιλάμε για την Τέχνη»
 • 1959 Τον Δεκέμβριο κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων, «Το βυσσινί βιβλίο» από τις «Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας». Η συλλογή περιλαμβάνει τα:
«Φυλάκιο Βήτα δύο»
«Η Νενέλα που τη θάψανε ζωντανή»
«Το πρώτο αμάρτημα»
«Τρίπτυχο: - Ι. Αμμία, ΙΙ.Νιλουφέρ, ΙΙΙ. Η Πριγκιπέσσα»
««Ο «Παπανικολής»»
«Ο Μανωλάκης γυρεύει το Θεό»
«Η καρδιά του Πέφκου»
«Ο Μελέτης»
«Στον Ανεμόμυλο της Περιβόλας»
«Τα Παιδιά»
«Λούλης ο Γόης»
 • 1960 Τον Φεβρουάριο δημοσιεύει στο περιοδικό «Εκλογή» το «Εντυπώσεις απο ένα ταξίδι. Το πνεύμα του Grand Canyon.», με τις εντυπώσεις απο το πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική
 • 1962 Εκδίδεται το βιβλίο «Το λογοτεχνικό τέταρτο του Μυριβήλη», με τα κείμενα των ραδιοφωνικών του εκπομπών, από τις «Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας».
 • 1963 Τον Δεκέμβριο εκδίδεται το βιβλίο του «Αγνάντεμα Α',ο Παλαμάς στη ζωή μου», από τον εκδοτικό οίκο «Γ. Φέξη»
 • 1964 Τον Δεκέμβριο εκδίδονται σε βιβλίο μια επιλογή απο τα χρονογραφήματά του με τίτλο «Πτερόεντα»

Μετά θάνατον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1970 Τον Ιούλιο στο αφιέρωμα που κάνει το περιοδικό «Νέα Εστία» για τον ένα χρόνο από το θάνατό του, δημοσιεύεται ένα ανέκδοτο κείμενο «Απ' τον Μαέστρο», και το κείμενο της διάλεξης που έδωσε στην Αμερική, με τίτλο «Η μοναξιά και η τέχνη». [5]
 • 1979 Εκδίδεται σε βιβλίο το «Μυθιστόρημα των Τεσσάρων» από τις εκδόσεις «Βιβλιοπωλείο της Εστίας».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει όλα τα δημοσιευμένα κείμενα, καθώς είναι εκατοντάδες. Η πλήρη καταγραφή αποτελεί βιβλίο με περιεχόμενο 400 σελίδων, γραμμένο από τη Νίκη Λυκούργου (2003, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)), Στρατής Μυριβήλης: η εξέλιξή του μέσω της αναλυτικής βιβλιογράφησης των έργων του (1909-1969)
 2. Τεύχη της εφημερίδας μπορεί κανείς να διαβάσει εδώ http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=38994&seg=
 3. Το διήγημα αυτό έγινε πολύ αργότερα και τηλεοπτική σειρά https://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B4%CE%B9%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CE%BC%CE%B1:_%CE%97_%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%81%CE%B7
 4. Την πρώτη αυτή μορφή μπορεί κανείς να την διαβάσειστο http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=32767&seg=
 5. Τα δυο κείμενα υπάρχουν στο http://www.ekebi.gr/magazines/flipbook/showissue.asp?file=115304&code=5548

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Λυκούργου Νίκη «Σχεδίασμα χρονογραφίας Στρ. Μυριβήλη (1890-1969)», δημοσιευμένο στο περιοδικό Νέα Εστία, τχ. 1523, Χριστούγεννα του 1990

http://www.ekebi.gr/magazines/flipbook/showissue.asp?file=157757&code=4384

 • Λυκούργου Νίκη, «Στρατής Μυριβήλης: η εξέλιξή του μέσω της αναλυτικής βιβλιογράφησης των έργων του (1909-1969)»

http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/15086#page/406/mode/2up