Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βιβλιοπωλείο της Εστίας)
Βιβλιοπωλείο της Εστίας
Ίδρυση18 Μαρτίου 1885
ΈδραΔιδότου 19, Κολωνάκι, Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Σημαντικά πρόσωπαΓεώργιος Κασδόνης, Ιωάννης Δ. Κολλάρος
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube

Το Βιβλιοπωλείο της Εστίας (ή κοινώς Εστία) είναι ελληνικός εκδοτικός οίκος και βιβλιοπωλείο στην Αθήνα.

Ιδρύθηκε το 1885 από τον Γεώργιο Κασδόνη, ο οποίος καταγόταν από την Τήνο. Εργαζόμενος ως δάσκαλος και δημοσιογράφος στο Βουκουρέστι, οραματιζόταν τη δημιουργία ενός μεγάλου βιβλιοπωλείου που θα εξέδιδε "αξιόλογα, καλαίσθητα και σε προσιτές τιμές" βιβλία, τα οποία θα διαμόρφωναν και θα καλλιεργούσαν τις νεότερες γενιές του νεαρού ακόμη τότε ελληνικού κράτους. Εξέδωσε έργα σημαντικότατων προσωπικοτήτων της ελληνικής διανόησης, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Δημήτριος Βικέλας, ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας και πολλοί άλλοι. Το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε ήταν η "Παιδική Ανθολογία" υπό Αριστοτέλους Κουρτίδου, ενώ μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πάνω από 11.000 τίτλους.

Τον Κασδόνη διαδέχθηκε το 1890 ο ανιψιός του Ιωάννης Δημητρίου Κολλάρος. Ιδιαίτερα οργανωτικός, ικανότατος και με μεγάλη αγάπη για τα γράμματα, εξύψωσε την Εστία στο βάθρο των ελληνικών γραμμάτων. Υπό τη διεύθυνσή του κυκλοφορεί το "Πανελλήνιον Βιβλιογραφικόν Δελτίον", γεγονός μεγάλης σημασίας για την ουσιαστικά ανύπαρκτη ελληνική βιβλιογραφία. Επίσης, εκδόθηκε πολύ μεγάλος αριθμός μεταφράσεων αρχαίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και μελετητών, καθώς και ποιοτικών εκπαιδευτικών βιβλίων, όπως "Τα Ψηλά Βουνά" του Ζαχαρία Παπαντωνίου, συνδέοντας το βιβλιοπωλείο με τις μεγάλες γλωσσικές διαμάχες της εποχής. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Νίκος Καζαντζάκης είχε αποκαλέσει τον Κολλάρο "ευεργέτη των ελληνικών γραμμάτων", ενώ ο Ηλίας Βενέζης είχε γράψει γι' αυτόν πως "ο Γιάννης Κολλάρος έδεσε το όνομά του με την ιστορία και την προκοπή της ελληνικής λογοτεχνίας".

Το 1956 ο Κολλάρος πέθανε, αφήνοντας τη διεύθυνση της εταιρίας στο γαμπρό και εταίρο του από το 1925 Κωνσταντίνο Σαραντόπουλο. Τη δεκαετία του 1950 θα δημιουργήσει τη "Σειρά Νεοελληνικής Λογοτεχνίας" με τους μικρούς σκληρόδετους τόμους. Αποτελούμενη από περισσότερους από 320 τίτλους, η σειρά αυτή περιλαμβάνει τους σημαντικότερους πεζογράφους της "δεκαετίας του '30" (Βενέζης, Θεοτόκης, Μ. Καραγάτσης, Στρατής Μυριβήλης, Άγγελος Τερζάκης κ.ά.) Για αυτήν, η Εστία τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Εξίσου σημαντική πρωτοβουλία ήταν και η δημιουργία της "Νέας Εστίας", του πρώτου λογοτεχνικού περιοδικού της χώρας. Ο Σαραντόπουλος πέθανε το 1972.

Αυτόν θα διαδεχθεί η κόρη του, Μαρίνα Καραϊτίδη, η οποία θα ανανεώσει το Βιβλιογραφικό Δελτίο. Με τον τίτλο "Νέα Βιβλία" κυκλοφορεί τέσσερις φορές το χρόνο και περιέχει το σύνολο των εκδόσεων που εισέρχονται προς πώληση στο βιβλιοπωλείο της Εστίας, με πλήρη βιβλιογραφικά στοιχεία (αρχικά, υπεύθυνος ήταν ο Κυριάκος Ντελόπουλος). Δημιούργησε νέες σειρές ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας και τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του Τάγματος της Αξίας στη γαλλική πρεσβεία στις 4/4/2000.

Υπεύθυνος για το γενικό βιβλιοπωλείο σήμερα είναι ο Γιάννης Καραϊτίδης. Την 1 Δεκεμβρίου του 1998 ο εκδοτικός οίκος και το περιοδικό μεταφέρθηκαν σε ανακαινισμένα γραφεία, σε ιδιόκτητο χώρο στην οδό Ευριπίδου 84 στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Υπεύθυνη είναι η Εύα Καραϊτίδη. Την 1 Σεπτεμβρίου του 2012, οι περισσότεροι υπάλληλοι του Βιβλιοπωλείου, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, καθώς η Διοίκηση της επιχείρησης είχε να τους πληρώσει για πάνω από ένα χρόνο. Μόνο έξι βρίσκονταν στα πόστα τους. Στις 30 Μαρτίου του 2013, η Διοίκηση αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του βιβλιοπωλείου μετά από 128 χρόνια λειτουργίας. Τον Δεκέμβριο του 2013, το βιβλιοπωλείο ξανάνοιξε στην οδό Διδότου, όχι ως γενικό βιβλιοπωλείο, αλλά ως σημείο πώλησης που θα διακινεί αποκλειστικά τις εκδόσεις της Εστίας.[1]

Περιοδικό Νέα Εστία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 1876 ξεκίνησε να εκδίδεται ένα καλλιτεχνικό περιοδικό με τον τίτλο Εστία. Η έκδοση του περιοδικού αυτού σταμάτησε το 1909. Στις 4 Ιανουαρίου του 1927 το περιοδικό αυτό αναβίωσε εκδιδόμενο από μηδενική βάση και για να μη γίνεται μπέρδεμα με την ομώνυμη εφημερίδα, η διοίκηση του εκδοτικού οίκου αποφάσισε να ονομάζεται Νέα Εστία. Από τότε εκδίδεται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.

  1. «Μια «Εστία» για το βιβλίο». Το Βήμα. 25 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2014. 
  • Άννα Καρακατσούλη, «Στη χώρα των βιβλίων - Η εκδοτική ιστορία του Βιβλιοπωλείου της Εστίας 1885-2010», εκδ. Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, Αθήνα, 2011

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]