Λουτφί Πασάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νταμάτ Τσέλεμπι Λουτφί Πασά
Μεγάλος Βεζίρης
13 Ιουλίου 1539 - Απρίλιος 1541
ΠροκάτοχοςΑγιάς Μεχμέτ Πασά
ΔιάδοχοςΧαντίμ Σουλεϊμάν Πασάς
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1488, Αυλώνας
Θάνατος27 Μαρτίου 1564 (76 ετών)
Διδυμότειχο
ΥπηκοότηταΟθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΣαχ Σουλτάν (1523-1541)
ΠαιδιάΕσμαχάν Μπαχαρνάζ Σουλτάν
Νεσλιχάν Σουλτάν
Επάγγελμαπολιτικός
ΘρήσκευμαΙσλάμ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νταμάτ Λουτφί Πασάς (Damat Çelebi Lütfi Paşa, 1488 - 27 Μαρτίου 1564) ήταν Οθωμανός πολιτικός και Μεγάλος Βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπό τον Σουλεϊμάν Α' τον Μεγαλοπρεπή από το 1539 έως το 1541.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1488. Αν και δεν είναι γνωστό πού γεννήθηκε, η παράδοση λέει ότι ήταν Αλβανικής καταγωγής. Ο πρώτος του διορισμός ήταν ως Σαντζάκ μπέη και στη συνέχεια έγινε Μπεηλέρμπεης του Καραμάν. Ο ίδιος ο Λουτφί Πασά έδωσε αυτές τις λεπτομέρειες της ζωής του στην εισαγωγή του Asafname. Ωστόσο, ο ίδιος δεν δίνει τις ημερομηνίες των διορισμών του και παραλείπει όλες τις λεπτομέρειες της ζωής του πριν από την είσοδο το παλάτι. Μπορεί επίσης να υπηρέτησε ως Σαντζάκ Μπέη του Αϊδινίου και στη συνέχεια στα Ιωάννινα δεδομένου ότι ο Φεριντούν Μπέη αναφέρει κάποιον Λουτφί Μπέη, ο οποίος υπηρέτησε στην πολιορκία της Ρόδου το 1522 ως Σαντζάκ Μπέης του Αϊδινίου και έναν Λουτφί Μπέη ο οποίος υπηρέτησε στην πολιορκία της Βιέννης το 1529 ως Σαντζάκ Μπέης των Ιωαννίνων.

Το 1523 παντρεύτηκε την Σαχ Σουλτάν, κόρη του Σουλτάνου Σελίμ Α' και αδελφή του Σουλεϊμάν Α' αλλά χώρισαν το 1541 και ο Λουτφί καθαιρέθηκε από την θέση του Μεγάλου Βεζίρη και εξορίστηκε στο Διδυμότειχο όπου και πέθανε στις 27 Μαρτίου 1564 σε ηλικία 76 ετών.Το διαζύγιο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της,σύμφωνα με τους ισχυρισμούς λόγω τιμωρίας του συζύγου της για μοιχία.Ο Λουτφί Πασάς διέταξε την κοπή ενός άκρου μίας μοιχής και αυτό οδήγησε σε μια διαφωνία μεταξύ του Λουτφί Πασά και της Σαχ Σουλτάν και ο Λουτφί ξυλοκόπησε την Σαχ Σουλτάν.Μετά το περιστατικό η Σαχ Σουλτάν ​​παραπονέθηκε στον αδερφό της,Σουλτάνο Σουλεϊμάν Α' και ζήτησε διαζύγιο. Το ζευγάρι είχε δύο κόρες, την Εσμαχάν Μπαχαρνάζ Σουλτάν(σύζυγος του Ηγεμόνα Μεχμέτ και μητέρα της Χιουμασάχ Σουλτάν) και την Νεσλιχάν Σουλτάν.

Το 1534-5 έγινε Τρίτος Βεζύρης. Αυτή τη φορά, είχε, από το δικό του λογαριασμό,υπηρετήσει στους πολέμους του Σελίμ Α' έναντι των Σαφαβιδών στην Ανατολική Ανατολία και εναντίον των Μαμελούκων στη Συρία και την Αίγυπτο.Υπό τον Σουλεϊμάν Α', έλαβε μέρος στις εκστρατείες του Βελιγραδίου το 1521 και της Ρόδου το 1522.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγραψε 21 έργα, κυρίως με θρησκευτικά θέματα, αλλά και για την ιστορία, 13 εκ των οποίων είναι γραμμένα στα αραβικά και 8 στα Τουρκικά. Δύο από τα έργα του είναι το Asafname, ένα είδος καθρέφτη για τους υπουργούς και το Tevâriḫ-i Âl-i Os̱mân, που ασχολείται με την Οθωμανική ιστορία και συμπεριλαμβάνει δικές του εμπειρίες κατά τη βασιλεία των Σουλτάνων Βαγιαζίτ Β', Σελίμ Α' και Σουλεϊμάν Α'.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971 (Turkish)
  • E. J. Brill's First Encyclopaedia of Islam, 1913-1936, M. Th. Houtsma, page 55

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Lütfi Pasha στο Wikimedia Commons