Σιρίλι Χανίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιρίλι
Σιρίλι is located in Greece
Σιρίλι
Σιρίλι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚρήτης
Περιφερειακή ΕνότηταΧανίων
ΔήμοςΠλατανιά
Δημοτική ΕνότηταΠλατανιά
Γεωγραφία
ΝομόςΧανίων
Πληθυσμός
Μόνιμος139
Έτος απογραφής2011

Το Σιρίλι (επίσημη ονομασία: Σιρίλιον)[1] είναι χωριό και έδρα της ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Πλατανιά.[2] Ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Χανίων της Κρήτης, στην πρώην Επαρχία Κυδωνίας.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 61 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 35,4944654784 και γεωγραφικό μήκος 23,818389868 και σε απόσταση μόλις 23,4 χιλιομέτρων από τα Χανιά.[3]

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εύφορο χωριό, το οποίο παράγει εσπεριδοειδή, διαθέτει τεράστιους αμπελώνες, εξαιρετικής ποικιλίας και παράγει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου.

Κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μετοχίου- Σιριλίου- Ελληνικού, ¨Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος¨, πραγματοποιεί τη γιορτή ξεροτήγανου, συνήθως τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, όπου οι γυναίκες του χωριού φτιάχνουν παραδοσιακά ξεροτήγανα, τα οποία διατίθενται στους επισκέπτες της γιορτής. Πρόκειται για μία γιορτή που έχει γίνει θεσμός πλέον για τους κατοίκους και έχει γίνει γνωστή τόσο στους Χανιώτες και τους κατοίκους των γύρω περιοχών, όσο και σε Αθηναίους, που επισκέπτονται την περιοχή, κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, για να παρευρεθούν στην γιορτή αυτή.

Δείτε: Κοινότητα Σιριλίου

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κατά την απογραφή του 1893, το Σιρίλι διαχωριζόταν σε «Άνω και Κάτω Σιρίλι» και το χωριό Μετόχι ονομαζόταν «Καλλιοντζή Μετόχι»
  2. Εκτός από το Σιρίλι, στο Δήμο Πλατανιά ανήκουν και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Γερανίου, Βλαχερωνίτισσας, Ζουνακίου, Βρυσών, Κοντομαρίου, Κυπάρισσου, Μάλεμε, Μοδίου, Ντερέ, Ξαμουδοχωρίου, Μανωλιόπουλου και Πλατανιά.
  3. «Σιρίλι ΧΑΝΙΩΝ, Δήμος ΠΛΑΤΑΝΙΑ | buk.gr». buk.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2023.