Βούβες Χανίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βούβες Χανίων
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Βούβες Χανίων
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚρήτη
ΔήμοςΠλατανιά
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΧανίων
Πληθυσμός137
Ταχ. κωδ.73006

Οι Βούβες (επίσημο: αι Βούβαι) είναι χωριό και έδρα ομώνυμης κοινότητος του δήμου Πλατανιά στην περιφερειακή ενότητα Χανίων της Κρήτης. Ανήκε στην Επαρχία Κισσάμου. Βρίσκεται 26 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων. Το χωριό είναι γνωστό για το πολύ και καλό κρασί του καθώς πιο παλιά ήταν ένας απέραντος αμπελώνας. Τώρα την θέση του παίρνουν οι ελιές.

Κοινότητα Βουβών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από την έδρα της, η Κοινότητα Βουβών περιλαμβάνει και τους οικισμούς Άνω Βούβες, Λουκουμιχελιανά και Ποντικιανά. Η απογραφή του 2011 αναφέρει:

  • Άνω Βούβαι, αι (15)
  • Βούβαι, αι (137)
  • Λουκουμιχελιανά, τα (18)
  • Ποντικιανά, τα (95)

Συνολικά η κοινότητα έχει 265 κατοίκους.

Η Κοινότητα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Στυλιανουδάκη.

Κοινοτάρχες Βουβών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτωθι εκλέχθηκαν και υπηρέτησαν (ή υπηρετούν) ως Πρόεδροι της Κοινότητος Βουβών.

Πρόεδροι Κοινότητος Βουβών
περίοδος όνομα
1978–1982
1982–1990 Μαθιουδάκης Ελισσαίος
1990–1998 Καραπατάκης Παναγιώτης
2010–2019
2019– Στυλιανουδάκης Παναγιώτης

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από ευρήματα σε θαλαμωτούς τάφους στην περιοχή, που χρονολογούνται περί τον 8ο αιώνα π.Χ., βλέπουμε ότι στην γεωμετρική εποχή υπήρχε ζωή εδώ. Στις πάνω Βούβες υπάρχει η γνωστή ελιά, ένα μνημείο της φύσης, που για πάνω από 2.500 χρονιά υψώνει το ανάστημά της, και είναι η αρχαιότερη ελιά του πλανήτη. Την περίοδο της τουρκοκρατίας υπήρχε έντονη αντίσταση με πολλές και μεγάλες μάχες από τους κατοίκους του χωριού. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής οι Γερμανοί κατακτητές είχαν μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή των Βουβών σε στρατόπεδο (λόγω της γεωγραφικής της θέσης, επειδή βρισκόταν δίπλα στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και εξαιτίας του αμφιθεατρικού της περιοχής) και είχαν γεμίσει τον τόπο με αντιαεροπορικά άρματα ώστε να καταστείλουν τις αεροπορικές επιθέσεις των συμμάχων. Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες σε συνεργασία με την Ολυμπιακή επιτροπή της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Χανίων και του τότε Δήμου Κολυμβαρίου, και μετά από μια σειρά εκδηλώσεων, να κόβεται ένα κλαδί (κότινος) από την ελιά των Βουβών και να στέφεται με αυτό ο πρώτος Ολυμπιονίκης.

Ναοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό Βούβες δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου), ρυθμού βασιλικής. Ο Ναός κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με φροντίδα και προσωπική εργασία των χωριανών. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει το τέμπλο, του οποίου η ξυλογλυπτική τέχνη είναι λεπτομερής καλυπτόμενη με φύλλα χρυσού και είναι από τα λίγα που υπάρχουν. Μεγάλης σημασίας είναι και ο ανακαινισμένος από την αρχαιολογία Ι. Ναός του Αγίου Βασιλείου, (1η Ιανουαρίου), στις πάνω Βούβες, κτίσμα του 12ου αιώνα με πολλές αγιογραφίες. Ο Ναός είναι κτισμένος πάνω στα ερείπια παλαιού Ναού, του οποίου σώζεται ένα μικρό μέρος. Στα Ποντικιανά Βουβών υπάρχει δίκλιτος Ι. Ναός του Αγίου Αντωνίου, (17 Ιανουαρίου), και του αγίου Δημητρίου, (26 Οκτωβρίου). Μεταγενέστερα πανηγυρίζεται στον ίδιο ναό και ο Άγιος Μελχισεδέκ, (19 Μαΐου). Αρχικά ο Ναός ήταν σε άλλη τοποθεσία αλλά μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα κατέρρευσε και κατασκευάστηκε εκ νέου στην σημερινή του θέση.

Στις πάνω Βούβες και σε πανοραμική θέση από όπου μπορούμε να θαυμάσουμε την φύση και την θάλασσα ανεμπόδιστα, υπάρχει ο Ι. Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, (Παρασκευή της Διακαινησίμου).

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ενορία δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Νικόλαος», ο οποίος, σε συνεργασία με την ενορία, λειτουργεί δύο αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων, μία στην πλατεία Μητροπολίτου Ειρηναίου στις Βούβες και μία στα Ποντικιανά.

Από ιδιωτικές πρωτοβουλίες έχουν ανεγερθεί πολλά παρεκκλήσια στην ενορία:

  • Υπαπαντής του Κυρίου, (2 Φεβρουαρίου), στις Βούβες.
  • Αναλήψεως του Σωτήρος, (εορτάζει σαράντα μέρες μετά το Πάσχα), στις Πάνω Βούβες.
  • Αγίας Άννης, (25 Ιουλίου), στις Βούβες.
  • Αγίας Παρασκευής, (26 Ιουλίου), στις Βούβες.
  • Αγίου Ευτυχίου, (24 Αυγούστου), στις Πάνω Βούβες.
  • Μιχαήλ Αρχαγγέλου, (8 Νοεμβρίου), στα Ποντικιανά.