Εθνόσημο του Κοσσυφοπεδίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το (ανεπίσημο) εθνόσημο του Κοσσυφοπεδίου, που δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Το εθνόσημο του Κοσσυφοπεδίου εισήχθη στις 17 Φεβρουαρίου 2008, όμως δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο.[1] Παραπέμπει ευθέως στη σημαία της σερβικής επαρχίας, η οποία κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Ο θυρεός, που έχει τριγωνική άκρη με χρυσό περίγραμμα, δείχνει το χρυσό χάρτη του Κοσσυφοπεδίου και πάνω από αυτόν έξι αστέρια, που συμβολίζουν τις ισάριθμες εθνοτικές ομάδες του Κοσόβου.

Λογότυπο των προσωρινών θεσμών αυτοκυβέρνησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εγκεκριμένο λογότυπο των Προσωρινών Θεσμών της Αυτοκυβέρνησης.

Η προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο ενέκρινε το λογότυπο των προσωρινών θεσμών της αυτοκυβέρνησης στο Κόσοβο. Είναι ένα «εγκεκριμένο λογότυπο» για το Κόσοβο και όχι κάποιο επίσημο εθνόσημο για το Κόσοβο.

Η UNMIK εξέδωσε δύο κανονισμούς που αφορούν τη χρήση λογότυπων σε επίσημες σφραγίδες και γραμματόσημα και για τη χρήση των λογότυπων από τους Προσωρινούς Θεσμούς της Αυτοκυβέρνησης. Ο κανονισμός της UNMIK είναι ο UNMIK/REG/2000/30[2]. Αυτός ορίζει ότι οι σφραγίδες και τα γράμματα θα πρέπει να περιέχει το έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών με το «UNMIK» να προστίθεται στην κορυφή του εμβλήματος και τη λέξη «Kosovo» στα αλβανικά, σερβικά και αγγλικά.

Με τη διοικητική οδηγία του 2003 (ADMINISTRATIVE DIRECTION NO. 2003/15)[3][4] θεσμοθετεί το «εγκεκριμένο λογότυπο» για τους Προσωρινούς Θεσμούς της Αυτοκυβέρνησης.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kosovo's emblem which is expected to be adopted today in the parliament, Kosovapress, Priština, 17 Φεβρουαρίου 2008.
  2. Κανονισμός ("ON STAMPS AND HEADINGS OF OFFICIAL DOCUMENTS OF COURTS, PROSECUTORS’ OFFICES AND PENAL ESTABLISHMENTS")
  3. Διοικητική οδηγία 15, 2003
  4. Διοικητική οδηγία 15, 2003, "IMPLEMENTING UNMIK REGULATION NO. 2001/9 ON A CONSTITUTIONAL FRAMEWORK FOR PROVISIONAL SELF-GOVERNMENT IN KOSOVO"
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Approved Logo for the Provisional Institutions Of Self Government in Kosovo της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).