Σάντσο Β΄ Σάντσεθ της Γασκώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάντσο Β΄ Σάντσεθ της Γασκώνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος864 (περίπου)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΣάντσο Γ΄ Μιτάρα της Γασκώνης
ΓονείςΣάντσο Α΄ της Γασκώνης και Ailona Aznárez of Aragón
ΑδέλφιαΑθνάρ Σάντσεθ της Γασκώνης
Dhuoda
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαDuke of Gascony (848–855)

Ο Σάντσο Β΄ Σάντσεθ, γαλλ.: Sancho II Sánchez ή Sans II Sancion, [1] (απεβ. κάπου μεταξύ 854 και 864) διαδέχθηκε τον αδελφό του Aθνάρ Σάντσεθ ως κόμης της Vasconia Citerior (Γασκώνης) το 836, παρά τις αντιρρήσεις του βασιλιά Πεπίνου Α΄ της Ακουιτανίας .

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το τέλος του Πεπίνου Α΄ το 838, η σύγχυση τύλιξε τη νότια Γαλατία. Οι περισσότεροι κόμητες της Ακουιτανίας εξέλεξαν τον Πεπίνο Β' ως βασιλιά τους, αλλά ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ ο Ευσεβής, παρακινούμενος από τη σύζυγό του Ιουδήθ, διένειμε το τεράστιο βασίλειό του στο Βορμς τον Μάιο του 839, παραχωρώντας όλη την Ακουιτανία, τη Γασκώνη, τη Σεπτιμανία και την Ισπανική Μαρκιωνία στον μικρότερο γιο του Κάρολο Β΄ τον Φαλακρό. Ο Λουδοβίκος Α΄ έστειλε έναν βασιλικικό στρατό στο Λιμουζέν και στη συνέχεια εγκατέστησε τον γιο του στο Πουατιέ. Οι οπαδοί του Πεπίνου ηττήθηκαν και ο Λουδοβίκος Α΄ προχώρησε στον διορισμό νέων κομητών σε νέες περιοχές. Ένας Σεγκουέν διορίστηκε στο Μπορντώ για να αντιμετωπίσει τον Σάντσo Β΄, ενεργώντας τώρα ουσιαστικά μόνος.

Ο Σεγκουέν διορίστηκε dux Wasconum από τον Λουδοβίκο Α΄ τον Ευσεβή: δηλαδή, δούκας της μαρκιωνίας που φρουρούσε τα σύνορα με τους Γασκώνους, με επικεφαλής τον Σάντσo Β΄, πιθανότατα Βάσκος ο ίδιος. Ο Σεγκουέν σκοτώθηκε αργότερα το ίδιο έτος σε μία μάχη ενάντια στους Βίκινγκς . Το 848 το Μπορντώ έμεινε χωρίς αρχηγό, μετά την αποχώρηση των Βίκινγκς. Δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα αν ο Σάντσο Β΄ κατέλαβε την πόλη, αλλά σίγουρα είναι πιθανό. Ο ιστορικός Φέρντιναντ Λοτ υποθέτει ότι ο Σάντσο Β΄ προτάθηκε ακόμη και ως δούκας στη Λιμόζ ή στην Ορλεάνη από τον Κάρολο Β΄ τον Φαλακρό εκείνη τη χρονιά. [2] Σίγουρα υπέβαλε μέχρι το 850. [3] Με τον κουνιάδο του Εμενόν, κόμη του Περιγκόρ, σύζυγο της αδερφής του Σάντσας, ο Σάντσο Β΄ συνελήφθη από τον αντιφρονούντα Μαυριτανό αρχηγό Μουσά. Ο Κάρολος Β΄ διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωσή τους και με τη σειρά του ο Σάντσο Β΄ παραδόθηκε τον Πεπίνο Β', όταν ο τελευταίος κατέφυγε στη Γασκώνη τον Σεπτέμβριο του 852 [4]

Το 864 ή πριν, ο Σάντσο Β΄ απεβίωσε, και το δουκάτο της Γασκώνης πέρασε στον ανιψιό του Άρνολντ, γιο του Εμενόν. Ο μετέπειτα δούκας Γκαρθία Β΄ Σάντσεθ μπορεί να ήταν γιος του.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. His name appears in many forms: French Sanche-Sanchez, Gascon Sans Sancion, and Castilian as Sancho Sanción or Sánchez.
  2. Higounet, 39 n57.
  3. Lewis, 98.
  4. Higounet, 39. The chronology here is confused and the chief Moorish offensive should probably be dated to 856, leaving open the sequence and veracity of the related event.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πρωταρχικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pertz, G, επιμ. Chronici Fontanellensis fragmentum στη Μον. Γερ. Ιστορ. Scriptores, Vol. II.
  • Pertz, G, επιμ. Chronicum Aquitanicum στη Δευτ. Γερ. Ιστορ. Scriptores, Vol. II.
  • Waitz, E, εκδ. Annales Bertiniani . Ανόβερο: 1883.

Δευτερεύουσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Higounet, Charles. Μπορντό μενταγιόν le haut moyen ηλικίας . Μπορντό, 1963.
  • Lewis, Archibald R. The Development of Southern French and Catalan Society, 718 – 1050 . University of Texas Press: Austin, 1965.