Σάντσο Α΄ της Γασκώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάντσο Α΄ της Γασκώνης
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 770
Παμπλόνα
Θάνατος816
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςAilona Aznárez of Aragón
ΤέκναΑθνάρ Σάντσεθ της Γασκώνης
Σάντσο Β΄ Σάντσεθ της Γασκώνης
Dhuoda
Sancha of Gascony
ΓονείςΛούπος Β΄ της Γασκώνης και Numabela of Cantabria
ΑδέλφιαGarcia Loup
Σεγκυέν Α΄ της Γασκώνης
Αντάλρικ της Γασκώνης
Centulle Loup
Μουνία της Άλαβα
Οννέκα της Παμπλόνα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαDuke of Gascony (800–812)

Ο Σάντσο Α΄, αγγλ.: Sancho I López ή Lupus Sancho, επίσης Lupo, βασκικά: Antso Otsoa [1] Γαλλικά: Sanche Loup, γασκωνικά: Sans Lop) ήταν δούκας της Γασκώνης μεταξύ των ετών 801 και 812.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του είναι άγνωστη, αλλά η ονοματολογία και η χρονολογία δείχνουν ότι μπορεί να ήταν γιος του Λούπου Β'. [2] Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό, εάν οι πρώτοι δούκες της Γασκώνης πρέπει να θεωρηθούν συγγενείς.

Ο Σάντσο Α΄ εμφανίζεται για πρώτη φορά (ως Lupus Sancho) στο ιστορικό αρχείο με τον τίτλο dux "των Βασκόνων". [3] Αυτό σημαίνει ότι ήταν σχεδόν σίγουρα Βάσκος. Ήταν αρχηγός του στρατού του Λουδοβίκου Α΄ του Ευσεβούς, που πολιόρκησε και κατέλαβε τη Βαρκελώνη το 801. Πιθανότατα ήταν ο αρχηγός του αποσπάσματος της Γασκώνης. Ο Ερμόλδος Νίγκερ τον επαινεί σε ένα ποίημα ως τροφή του Καρλομάγνου, υποδεικνύοντας ίσως ότι μεγάλωσε στην Αυλή του Φράγκου βασιλιά. [4] Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι αρχικά στάλθηκε από τον Καρλομάγνο για να ειρηνεύσει τους Γασκώνoυς, και να είναι ο δούκας τους: ένας διορισμένος από τον Φράγκο βασιλιά. [5]

Ήταν ο πιθανός μεγαλύτερος αδελφός του Λούπους Σεντούλε, του Σεγκουέν Α΄, και του Γκαρσάντ (Γκαρθία) και πατέρας του Aθνάρ και του Σάντσο Β΄. Είναι πιθανό ότι η Σάντσα, η σύζυγος του Eμενόν, ήταν κόρη ή εγγονή του. Ο Σάντσο Α΄ απεβίωσε σε άγνωστη ημερομηνία πριν από το 812, και πιθανότατα τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Σεγκουέν. Είναι ο περίφημος πατέρας της Ντουόντα.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. There are many variants of his Basque name, see nomenclature.
  2. Collins, p 130.
  3. Einhard.
  4. Collins, p 129.
  5. Sedycias.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]