Σίβυλλα του Κονβερσάνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σίβυλλα του Κονβερσάνο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1085
Θάνατος1103
Ρουέν
Τόπος ταφήςRouen Cathedral
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡοβέρτος Γ΄ της Νορμανδίας (από 1100)[1]
ΤέκναΓουλιέλμος Κλίτο
Henry de Normandie[2]
ΓονείςGeoffrey, Count of Conversano και Sichelgaita de Moulins
ΑδέλφιαTancred of Conversano
ΟικογένειαΟίκος του Ωτβίλ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σίβυλλα, ιταλ. Sibylla (απεβ. 18 Μαρτίου 1103) από τον Οίκο των Ωτβίλ ήταν κόρη του κόμη του Κονβαρσάνο και με τον γάμο της έγινε δούκισσα της Νορμανδίας.

Ο Ροβέρτος χτυπήθηκε από ένα δηλητηριασμένο βέλος, όμως με την υπόδειξη των ιατρών του Σαλέρνο η σύζυγός του Σίβυλλα αναρρόφησε το δηλητήριο και ο δούκας σώθηκε και ευχαρίστησε τους ιατρούς. Μικρογραφία από χειρόγραφο του ΄΄Κανόνα του Αβικένα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Γοδεφρείδου κόμη του Κονβερσάνο, ανιψιού του Ροβέρτου του Γυισκάρδου. Τον χειμώνα 1096-97 ο Ροβέρτος Β΄ ο με τις κοντές περισκελίδες, δούκας της Νορμανδίας βρισκόταν στην Απουλία περιμένοντας τη μεταφορά του κατά την Α΄ Σταυροφορία. Τότε μάλλον ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για τον γάμο του με τη Σίβυλλα. Ο ιστορικός της εποχής Ορντέρικ Βιτάλις αναφέρει ότι αυτή ήταν καλού χαρακτήρα, προικισμένη με πολλές αρετές και αξιαγάπητη σε όλους όσους ήξερε. Όταν ο Ροβέρτος επέστρεψε από τη Σταυροφορία, τη νυμφεύτηκε το 1100.

Σύντομα μετά την επάνοδό τους στη Νορμανδία, οι δύο τους ξεκίνησαν το προσκύνημα στο Μοντ-Σαιν-Μισέλ, ως ευχαριστία για τη σώα επιστροφή του Ροβέρτου. Οι συγγραφείς της εποχής κολακεύουν τη Σίβυλλα, επαινώντας την ομορφιά και την εξυπνάδα της. Κατά τις απουσίες του Ροβέρτου, ο χρονικογράφος Ρομπέρ του Τορινί σημειώνει ότι η Σίβυλλα ανελάμβανε το τη διοίκηση της Νορμανδίας, καλύτερα από τον ίδιο τον δούκα. Το 1102 γεννήθηκε ο γιος τους και έλαβε το όνομα Γουλιέλμος, ίσως από τον Γουλιέλμο αρχιεπίσκοπο της Ρουέν, που τον βάπτισε (αναφέρει ο Ορντέρικ). Ή από τον πάππο του Γουλιέλμο Α΄ τον Κατακτητή της Αγγλίας (παραθέτει ο Γουλιέλμος το Μάλμεσμπρυ). Έξι μήνες μετά η Σίβυλλα απεβίωσε στο Ρουέν, Κω, και τάφηκε μέσα σε γενική λύπη στον καθεδρικό ναό. Ο αρχιεπίσκοπος Γουλιέλμος έκανε την εξόδιο ακολουθία.

Τη θαύμασαν και την επαίνεσαν οι ιστορικοί. Ως αιτία που απεβίωσε, ο Γουλιέλμος του Μάλμεσμπρυ αναφέρει το ότι έδενε πολύ σφιχτά το στήθος της, ενώ ο Ρομπέρ του Τορινύ και ο Όρντερικ Βιτάλις προτείνουν ότι δολοφονήθηκε από μία ομάδα νεαρών ευγενών, καθοδηγούμενων από την ερωμένη τού Ροβέρτου, την Αγνή ντε Ριμπεμόν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1100 τον Ροβέρτο Β΄ τον με τις κοντές περισκελίδες΄΄, δούκα της Νορμανδίας και είχε τέκνο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p10250.htm#i102493. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.