Γουλιέλμος Η΄ της Ακουιτανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γουλιέλμος Η'
TombeauG8poitiersface.jpg
Δούκας της της Ακουιτανίας
Περίοδος 1058 - 1086
Κόμης του Πουατιέ
Περίοδος 1058 - 1086
Δούκας της Γασκώνης
Περίοδος 1052 - 1086
Σύζυγος Γαρσένδη του Περιγκόρ
Ματθίλδη
Χίλντεγκαρντ της Βουργουνδίας
Επίγονοι Αγνή της Ακουιτανίας
Αγνή της Καστίλης και Λεόν
Γουλιέλμος Θ΄ της Ακουιτανίας
Βεατρίκη της Ακουιτανίας
Πατέρας Γουλιέλμος Ε΄ της Ακουιτανίας
Μητέρα Αγνή της Βουργουνδίας
Γέννηση 1023 ή 1025
Θάνατος 25 Σεπτεμβρίου 1086
Σιζέ, Γαλλία
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Γουλιέλμος Η΄ της Ακουιτανίας (Guillaume VIII d'Aquitaine, 1023 ή 102525 Σεπτεμβρίου 1086) ήταν δούκας της Γασκώνης (1052-1086) και ακολούθως δούκας της Ακουιτανίας και κόμης του Πουατιέ (ως Γουλιέλμος ΣΤ') από το 1058 έως το 1086, διαδεχόμενος τον αδελφό του Γουλιέλμο Ζ΄. Νεώτερος γιος του δούκα της Ακουιτανίας Γουλιέλμου Ε΄ από την τρίτη σύζυγο του, Αγνή της Βουργουνδίας, γαμπρός του αυτοκράτορα Ερρίκου Γ΄, που νυμφεύτηκε την αδελφή του, Άννα του Πουατού.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγινε δούκας της Γασκώνης το 1052 κατά την διάρκεια της βασιλείας του μεγαλύτερου αδελφού του, Γουλιέλμου Ζ΄. Είχε έρθει υπό την κυριαρχία της Ακουιτανίας με τον γάμο του πατέρα του, Γουλιέλμου Ε΄, με την πριγκίπισσα Πρίσκα της Γασκώνης. Ήταν ένας από τους ηγέτες της εκστρατείας στην υπηρεσία του βασιλιά Ραμίρο Α΄ της Αραγωνίας κατά την πολιορκία του Μπαρμπάστρο το 1064. Η Αραγωνική εκστρατεία κατά της πόλης Μπαρμπάστρο ήταν η πρώτη οργανωμένη χριστιανική εκστρατεία από τον πάπα Αλέξανδρο Β΄ κατά μιας μουσουλμανικής πόλης, και προάγγελος των επερχόμενων Σταυροφοριών.

Οι Αραγωνέζοι με τους συμμάχους τους κυρίευσαν την πόλη, έσφαξαν τους κατοίκους της, λαμβάνοντας αναρίθμητα λάφυρα, παρ'όλα αυτά η Αραγωνία έχασε την πόλη τα επόμενα χρόνια. Η πολιτική του δούκα Γουλιέλμου Η΄ ήταν πάντα φιλικότατη στα Ισπανικά κρατίδια παντρεύοντας όλες τις κόρες του με βασιλείς της Ιβηρίας.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουλιέλμος Η΄ έκανε τρεις γάμους. Με την πρώτη σύζυγό του, Γαρσένδη του Περιγκόρ, χώρισε το 1058, αφού έγινε μοναχή χωρίς να αποκτήσει παιδιά. Με την δεύτερη σύζυγό του, Ματθίλδη, χώρισε το 1068, αφού έκανε ένα παιδί μαζί της:

Με την τρίτη σύζυγό του, Χίλντεγκαρντ της Βουργουνδίας, κόρη του Ροβέρτου Α΄ της Βουργουνδίας, παιδιά του ήταν:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Owen, D. D. R. Eleanor of Aquitaine: Queen and Legend.
  • Nouvelle Biographie Générale. Paris, 1859.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William VIII of Aquitaine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Προκάτοχος:
Γουλιέλμος Ζ΄
Δούκας της Ακουιτανίας
10581086
Διάδοχος:
Γουλιέλμος Θ΄

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]