Γουλιέλμος Η΄ της Ακουιτανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γουλιέλμος Η΄ της Ακουιτανίας
TombeauG8poitiersface.jpg
Γέννηση  ή 
Θάνατος
Chizé
Σύζυγος Hildegarde of Burgundy και Garsende of Périgord
Τέκνα Agnes of Aquitaine, Queen of Aragon and Navarre, Γουλιέλμος Θ΄ της Ακουιτανίας, Agnes of Aquitaine, Queen of León and Castile και Beatrix of Poitiers
Γονείς Γουλιέλμος Ε΄ της Ακουιτανίας και Αγνή της Βουργουνδίας

Ο Γουλιέλμος Η΄ της Ακουιτανίας (Guillaume VIII d'Aquitaine, 102325 Σεπτεμβρίου 1086) ήταν δούκας της Γασκώνης από το 1052 έως το 1086 και ακολούθως δούκας της Ακουιτανίας και κόμης του Πουατιέ από το 1058 έως το 1086, διαδεχόμενος τον αδελφό του Γουλιέλμο Ζ΄. Νεώτερος γιος του δούκα της Ακουιτανίας Γουλιέλμου Ε΄ από την τρίτη σύζυγο του, Αγνή της Βουργουνδίας, γαμπρός του αυτοκράτορα Ερρίκου Γ΄, που νυμφεύτηκε την αδελφή του, Άννα του Πουατού.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγινε δούκας της Γασκώνης το 1052 κατά την διάρκεια της βασιλείας του μεγαλύτερου αδελφού του, Γουλιέλμου Ζ΄. Είχε έρθει υπό την κυριαρχία της Ακουιτανίας με τον γάμο του πατέρα του, Γουλιέλμου Ε΄, με την πριγκίπισσα Πρίσκα της Γασκώνης. Ήταν ένας από τους ηγέτες της εκστρατείας στην υπηρεσία του βασιλιά Ραμίρο Α΄ της Αραγωνίας κατά την πολιορκία του Μπαρμπάστρο το 1064. Η Αραγωνική εκστρατεία κατά της πόλης Μπαρμπάστρο ήταν η πρώτη οργανωμένη χριστιανική εκστρατεία από τον πάπα Αλέξανδρο Β΄ κατά μιας μουσουλμανικής πόλης, και προάγγελος των επερχόμενων Σταυροφοριών.

Οι Αραγωνέζοι με τους συμμάχους τους κυρίευσαν την πόλη, έσφαξαν τους κατοίκους της, λαμβάνοντας αναρίθμητα λάφυρα, παρ'όλα αυτά η Αραγωνία έχασε την πόλη τα επόμενα χρόνια. Η πολιτική του δούκα Γουλιέλμου Η΄ ήταν πάντα φιλικότατη στα Ισπανικά κρατίδια παντρεύοντας όλες τις κόρες του με βασιλείς της Ιβηρίας.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουλιέλμος Η΄ έκανε τρεις γάμους. Με την πρώτη σύζυγό του, Γαρσένδη του Περιγκόρ, χώρισε το 1058, αφού έγινε μοναχή χωρίς να αποκτήσει παιδιά. Με την δεύτερη σύζυγό του, Ματοέντα, χώρισε το 1068, αφού έκανε ένα παιδί μαζί της:

Με την τρίτη σύζυγό του, Χίλντεγκαρντ της Βουργουνδίας, κόρη του Ροβέρτου Α΄ της Βουργουνδίας, παιδιά του ήταν:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Owen, D. D. R. Eleanor of Aquitaine: Queen and Legend.
  • Nouvelle Biographie Générale. Paris, 1859.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William VIII of Aquitaine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).


Προκάτοχος:
Γουλιέλμος Ζ΄
Δούκας της Ακουιτανίας
10581086
Διάδοχος:
Γουλιέλμος Θ΄

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]