Θετική δράση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος θετική δράση αναφέρεται σε ένα σύνολο πολιτικών και πρακτικών μιας κυβέρνησης ή οργανισμού που επιδιώκει να συμπεριλάβει συγκεκριμένες ομάδες με βάση το φύλο, τη φυλή, τη σεξουαλικότητα, την πίστη ή την εθνικότητά τους σε τομείς στους οποίους υποεκπροσωπούνται, όπως η εκπαίδευση και η απασχόληση.[1][2][3][4] Επιδιώκει να πετύχει στόχους όπως η γεφύρωση των ανισοτήτων στην απασχόληση και τις αμοιβές, η αύξηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, η προώθηση της διαφορετικότητας και η αποκατάσταση αδικημάτων του παρελθόντος.

Η φύση των πολιτικών θετικής δράσης ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και υπάρχει σε ένα φάσμα από μια σκληρή ποσόστωση έως απλώς στοχευμένη ενθάρρυνση για αυξημένη συμμετοχή. Ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν ένα σύστημα ποσοστώσεων, σύμφωνα με το οποίο ένα ορισμένο ποσοστό κυβερνητικών θέσεων πρέπει να προορίζεται για μέλη μιας συγκεκριμένης ομάδας.

Σε ορισμένες άλλες περιοχές όπου δεν χρησιμοποιούνται ποσοστώσεις, τα μέλη της ομάδας προτιμώνται ή λαμβάνουν ιδιαίτερη προσοχή στις διαδικασίες επιλογής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η θετική δράση στην απασχόληση και την εκπαίδευση έχει αποτελέσει αντικείμενο νομικής και πολιτικής διαμάχης. Το 2003, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, στην υπόθεση Grutter εναντίον Bollinger, έκρινε ότι η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μπορούσε να θεωρήσει τη φυλή ως θετικό παράγοντα κατά την ολιστική αξιολόγηση των αιτούντων και διατήρησε την απαγόρευση της χρήσης ποσοστώσεων.[5][6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «positive discrimination». Oxford Dictionaries. Oxford University Press. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2014. 
  2. «affirmative action». Oxford Dictionaries. Oxford University Press. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2014. 
  3. «Executive Order 11246—Equal employment opportunity». The Federal Register. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2010. 
  4. «Affirmative Action». Stanford University. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2012. 
  5. «Highlights of the 2002–2003 Supreme Court Term». Supct.law.cornell.edu. 27 Ιουνίου 2002. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2013. 
  6. Melvin I Urofsky, The Affirmative Action Puzzle: A Living History From Reconstruction to Today (2020)